De zonnerevolutie in beeld

Een plaatje zegt meer dan duizend woorden. Hoe lang duurt het nog totdat zonnepanelen goedkoper worden dan fossiel? Op sommige plaatsen in Europa is het al zover.

Klik voor een vergroting
Klik voor een vergroting

Bij deze berekening is uitgegaan van een terugverdientijd van tien jaar en een kilowattuurprijs van tien eurocent.
Eind 2011 zijn de kosten per watt-piek, inclusief installatie, ongeveer anderhalve euro. Dat betekent dat zonne-energie nu al interessant is voor de meeste Spanjaarden, Portugezen, Cyprioten en veel Grieken, Italianen en Turken.Let ook op de Alpen en Pyreneeën.

Daalt de prijs tot onder de euro per geïnstalleerde watt (leuk weetje: de productiekosten van veel zonnepaneelfabrikanten liggen daar al onder), dan rukt het gratis energiegebied op tot Noord-Frankrijk, Slowakije en de Alpen. Binnen twee jaar is het zover. Bij een nog verdere prijsdaling tot 0,75 per watt piek hoeven alleen de IJslanders, Noren en Lappen zonder elektriciteit te zitten. Geen punt, want daar is voldoende waterkracht en geothermische energie. Ook is Lapland het winderigste gebied van Europa.

Lees ook: Prijsoorlog zonnepanelen breekt uit en Zonnestroom binnenkort goedkoper dan uit stopcontact

7 gedachten over “De zonnerevolutie in beeld”

  1. Gaaf zeg, in nederland hebben we echter salderingswetgeving waardoor je als je zonne-energie opwekt je als het ware geen energiebelasting meer hoeft te betalen. In Nederland kun je dus met een prijs van 23 cent per kwh rekenen en dan blijkt dat het voor Nederlanders ook zonder subsidies nu al aanzienlijk goedkoper is om eigen stroom uit zonnepanelen te gaan opwekken!

  2. Er zijn zelfs 2 bewegingen. Niet alleen wordt de productie goedkoper. De zonnecellen worden ook steeds rendabeler.
    De Duitsers gaan een zeer groot project in Marokko beginnen. Het is niet voor niets dat ze de kerncentrales gaan sluiten. Daar hebben ze heus wel over nagedacht.

  3. 10 eurocent per kWh? Dat kost stroom nergens, behalve in Frankrijk.
    Daarbij is 1 euro per Wp helemaal niet nodig. Met 2,50 euro per Wattpeak incl BTW en installatie is stroom ook al goedkoper. De terugverdientijd is daarbij niet belangrijk, maar wel de kosten van de evt. financiering, de opbrengst en de aanschafprijs.
    Wanneer de aanschafprijs plus de rentekosten, onderhoudskosten en evt. verzekering gedeeld door de totale kWh opbrengst minder is dan 0,22 euro in NL. Dan is zelf opgewekte zonnestroom goedkoper dan fossiele stroom (via de energieleverancier). Dat is NU al het geval!

  4. Als intelligente meters de geldende tarieven zouden betalen aan particulieren dan zouden tijdens hittegolven de zonnepanelen zich binnen een enkele zomer terug betalen omdat stroom echt duur is als de grote centrales koelwater tekort hebben.
    De enige en enkele reden dat ik mijn zonnepanelen in de opslag heb is dat bij uitval van het stroomnet ik dan een stille noodgenerator heb en omdat de aanleg wegens geen marktwerking gewoon te duur is.
    Het milieu daar doe ik het niet voor maar groene stroom is wel super plus als het om overleven gaat :)

Laat een reactie achter