Iran gisteren en vandaag

Iran staat bovenaan de shortslist van de VS om dit decennia eens te gaan bombarderen. Komt dit omdat Iran de olie alweer een tijdje afrekend in Euro`s inplaats van Dollars? Of wil de VS zelf weer meer controle krijgen over de reserves van olie (3de in de wereld) en aardgas (2de in de wereld) in Iran?  is het de Centrale Bank van Iran die nog in beheer is bij de eigen overheid? Of is het gewoon dat de VS hun oorlogsindustrie draaiende moeten houden omdat dat blijkbaar nog de enige industrie is die ze hebben die nog wel kan concurreren met de Chinezen? Of is het omdat Israël zo veel macht in de VS heeft dat zij zo de VS gebruiken om hun lokale politieke problemen op te lossen? Wat de reden(en) ook moge zijn het lijkt erop dat Europa in ieder geval weer fijn achter de VS gaat staan. Nee vooral niet zelf na gaan denken Europa.

Gelukkig kent de VS redelijk de weg in het Midden Oosten en ook hun geschiedenis met Iran gaat al tijden terug. Interessant genoeg is het de politieke groepering van Ron Paul in de VS die het onderstaande filmpje verspreidt op facebook over de coup van de Verenigde Staten op het democratisch gekozen regiem in Iran van 1953 als reactie op de aankondiging dat Iran de olieopbrengsten wilde nationaliseren en ze dit wilden gebruiken voor het hele volk.

 

Maar goed, het verleden leert dat de VS al een jaar of 70 landjes terug de steentijd in bombardeert als dat ze uitkomt en dat Europa al die decennia vrolijk ja knikt en soms zelf ook wat militairen stuurt om mee te helpen de eigen olieindustrie een beetje op peil te houden. Of het nou “communisten bestrijden” is, het “brengen van democratie”, of het “bestrijden van terrorisme”, ze vinden er ook dit keer weer een prima reden voor om het te verkopen aan het grote publiek. Is het nu de “dreiging van massavernietigingswapens” of een “nucleaire dreiging” die uitgeprobeerd wordt door de mainstream media? Iran, Irak het lijkt ook allemaal zo op elkaar.

Dus even zonder illusies, die oorlog komt er waarschijnlijk wel. Echter het leek me gepast de lezers hier in ieder geval een indruk te geven van wat er straks gebombardeerd gaat worden. Daarom deze documentaire van een uur lang over Iran met de titel: Iran, Yesterday and Today. Geniet ervan want het is zeer de vraag hoe Iran er “morgen” uit gaat zien…

Travel is fatal to prejudice, bigotry, and narrow-mindedness,
and many of our people need it sorely on these accounts.
-Mark Twain

Meer informatie:
-) De geschiedenis van Olie
-) Hernieuwbare energie inplaats van oorlog 

11 gedachten over “Iran gisteren en vandaag”

 1. Dit is nu weer zo`n artikel die geschreven is door iemand  die graag in een Duits uniform had gelopen , en daar hebben de Amerikanen  een streep door getrokken.Ja en dan krijg je dit soort onzin verhalen

   1. Ik vind dat de inhoud wel voldoet aan de verwachtingen die ik heb van de artikelen van Douwe. Ik lees ze met plezier, en het inzicht van Douwe in de politiek en financiële wereld is groot. De kwaliteit van dit en andere artikelen beoordeel ik als goed; veel info, goed en duidelijk verwoordt, met structuur en niveau. De moeilijkheidsgraad is ook voor pas-geinteresseerden goed te nemen, en het artikel is relevant, veel besproken en in het nieuws. Het artikel bevat veel achtergrondinformatie en behandelt het verleden, het heden en de toekomst, dus is volledig. Het audiovisuele aspect zal ook veel mensen aanspreken, en begeleidt ons ook naar inzicht. Ik beoordeel Douwe ook als deskundige in zijn artikelen. Momenteel heb ik verder geen aanbevelingen of tips, gewoon maar èèn woord: klasse!

 2. Het Iraanse regime is weerzinwekkend maar als zodanig minder erg dan de regimes van “bondgenoten van het westen” Saoedi Arabië en Pakistan. Kan me wel vinden in ezxe relativering van Douwe idnerdaad.

 3. Als vriend van enkele Iraanse vluchtelingen / emigranten kan ik me wel vinden in de menselijke stukjes, heel vertederend, maar de werkelijkheid wat het huidige regime betreft is anders. Dit zijn m.i. complete, machtswellustige, idioten, die talloze bloedbaden hebben aangericht en mensen aan de lopende band vreselijke dingen aandoen.
  Laat je niet in de luren leggen door die mooie filmpjes. Of je Iran het stenen tijdperk in moet bombarderen is een andere zaak: dat is ook niet gedaan met de USSR, China, en is hier ook niet nodig, het lost ook zo weinig op.
  Maar de boel onder druk houden is het minimale wat we kunnen doen als we ook maar iets begrijpen en onderschrijven van wat wij Westerse waarden noemen. Ook Iran heeft de declaraties over de rechten van de mens ondertekend en vermoord massaal andersdenkenden, dat kan je toch niet wegproppen? Het lijkt de CPN wel.

  1. Over een oorlog; de Arabische landen met hoofdzakelijk Soennieten willen niet dat Sji-ieten de baas worden in de regio Midden-Oosten. Iran is Sji-ietisch. Verder koopt Iran geld van Irak (illegaal), Sji-ieten uit Iran en Irak helpen elkaar.
   Maar waarschijnlijk komt er geen oorlog met Iran, want Iran, veel groter dan Israël, zou snel op Israël kunnen schieten met oorlogsraketten. Het geld is eigenlijk op, en de westerse landen willen geen oorlog meer. En Iran zou een nog veel hogere prijs vragen voor de olie.

   1. Laten we het hopen Julie, echt waar, ik hoop dat je helemaal gelijk hebt over dat er geen oorlog komt met Iran.  Maar als ik het nieuws van de mainstream media over Iran interpreteer lijken ze ons alvast te laten wennen aan het idee dat er weleens oorlog zou kunnen komen.
    De toekomst zal duidelijkheid brengen.

    1. Als Iran een oorlog zou ontketenen tegen het westen, zou het Amerika èn Israël over zich heen krijgen.
     Bedreigingen, en aanslagen, zijn de essentie van terreur zoals we weten.

  2. Ik zal de laatste zijn die zal zeggen dat Iran een fair en verstandig regiem heeft, ik vind het alleen wat dubieus dat Amerika, een land waar 1 op de 4 kinderen inmiddels op voedselbommen leeft en inmiddels burgers zonder enige vorm van proces in detentie mag houden echter ook niet de beste represantant van mensenrechten. Laat staan dat we ze onze normen en waarden door de strot duwen met geweld.

   Ron Paul zegt het mooi, hij wil een buitenlands beleid van Amerika gebaseerd op de gulden regel. En hij is daarom voor het opheffen van alle militaire basissen in het buitenland van de VS. Dat lijkt mij eerlijk gezegd helemaal niet zo een raar plan. En dan kunnen deze landen zelf kijken welke richting ze op willen. Nu is het namelijk ook veel te makkelijk voor het regiem in Iran om het volk onder controle te houden door het uit te spelen tegen de grote vijanden de VS en Israel. Maar goed we zien het wel. Ik hoop dat het vreedzaam gaat blijven maar als ik zie wat de mainstream media het grote publiek voert dan worden we voorbereid op een nieuwe oorlog. 

 4. Peer Polderman

  Vele jaren geleden eens een reisverslag gelezen van twee Canadezen door Iran.
  Wat me is bijgebleven is dat de bevolking in het algemeen zo Westers mogelijk probeert te leven, in het geniep dat weer wel. Dat houdt in dat de vrouwen achter de voordeur lippenstift hebben en sexy ondergoed dragen, en de westerse muziek luisteren. In Teheran en aan de kust is men helemaal niet middeleeuws georienteerd. In Teheran werden oogluikend kerken toegestaan zolang er maar geen Iraniers naar binnen gingen. Hoe dat nu is zou ik niet weten.
  Het is (denk ik) toch  toch echt de minderheid van religieuze fanatici die het land laten creperen.  De bevolking zelf is m.i. lang niet zo fanatiek (in tegenstelling tot de volgzame burgerij van nazi-duitsland) als de gemiddelde Nederlander denkt.

Laat een reactie achter