Vivek Kundra, Obama's software-onderkoning.

Update: de open-source overheid

De Amerikaanse overheid zet alle niet-geheime overheidsinformatie op internet. Een visionair besluit met verstrekkende gevolgen. Nederland zou er heel veel mee opschieten als het Amerikaanse voorbeeld wordt gevolgd.

Ambtenaren in oorlog met wobbers
Het is de schrik van menig ambtenaar en politicus. De WOB, Wet Openbaarheid Bestuur. Geen wonder dat kranten en journalisten die ‘wobben’, zoals dit in journalistenjargon heet, bepaald niet met open armen worden ontvangen en vaak zelfs met geniepige bureaucratische trucs regelrecht tegengewerkt. De rechter moest er bijvoorbeeld meerdere keren aan te pas komen om RTL Nieuws inzage te geven in inspectierapporten van ziekenhuizen en dergelijke. Toch is dit merkwaardig. Waarom zet de overheid die documenten niet gewoon op internet? We betalen er belastinggeld genoeg voor.

Disclosure, the American way
In de VS bestaat er zowel bij de Republikeinen als de Democraten meer wantrouwen tegen de overheid dan in Nederland. Een van Obama’s verkiezingsbeloften was dan ook: meer openheid.
Sinds zijn aantreden laat Obama er geen gras over groeien.

Vivek Kundra, Obama's software-onderkoning.
Vivek Kundra, Obama's software-onderkoning.

Hij heeft een speciale functionaris, Vivek Kundra, aangesteld met als enige taak: het openbaar maken van alle niet-geclassificeerde Amerikaanse overheidsinformatie. Anders dan in Nederland is alle informatie die de overheid publiceert, publiek eigendom volgens de Freedom of Information Act. De belastingbetaler heeft er immers al voor betaald, redeneren de Amerikanen. Obama’s project, data.gov, is de logische consequentie.

Overheidsdata wordt goudmijn
De gevolgen zijn nu al merkbaar. Met het vrijkomen van een schatkist aan overheidsinformatie stortten duizenden commerciële partijen zich op deze goudmijn.

Politici als mevriouw Guusje ter Horst willen heel veel van ons weten. Zelf zijn ze heel wat zwijgzamer.
Politici als mevriouw Guusje ter Horst willen heel veel van ons weten. Zelf zijn ze heel wat zwijgzamer.

Het gevolg: het is in de VS bijvoorbeeld heel makkelijk om er achter te komen welk ziekenhuis de beste zorg en de minste sterfgevallen kent. Er bestond al jaren lang een weinig gebruiksvriendelijke overheidswebsite, Hospital Compare, die door vrijwel niemand werd bezocht. Dit is naar de maatstaven van de Nederlandse ambtelijke mandarijnen bij het ministerie van Volksgezondheid en politici al heiligschennis.  Bing, de zoekmachine van Microsoft, heeft nu de databases gedownload en verwerkt in de zoekdatabase. Wie nu zoekt op de naam van, zeg, het West Boca Medical Center in Florida in Bing weet nu dat het een beter idee is je in het naburige Broward General Medical Center te laten behandelen. Het gevolg: de ziekenhuizen gaan fel concurreren op kwaliteit.

Inspectie: van lam tot leeuw
Ook andere inspectierapporten verdwijnen niet meer in een stoffige la maar komen openbaar, wat bij probleembedrijven een gezond respect  voor overheidsinspecteurs oplevert.  Je dure marketingcampagne van een half miljoen is weggegooid geld als je klanten op internet kunnen nalezen dat je de smerigste fabriek van de provincie hebt of illegalen onder mensonterende omstandigheden uitbuit.

Snelle bezuinigingen
De kostenbesparingen voor de Amerikaanse overheid zijn enorm. Er hoeven geen dure software- en websiteontwikkelaars meer in te worden gezet. Omdat alle data, die eerst verspreid was over – schrik niet – 24.000 overheidswebsites nu op één enkele plek is verzameld, kunnen ook overheidsprojecten gebenchmarked (met elkaar vergeleken) worden.

Mohammed as-Sahhaf, de Iraakse minister van Informatie, verhief het liegen tot literaire kunstvorm.
Mohammed as-Sahhaf, de Iraakse minister van Informatie, verhief het liegen tot literaire kunstvorm.

Het gevolg: nu is snel duidelijk welke overheidsprojecten slecht presteren en dus het beste snel de nek om kunnen worden gedraaid. De Amerikanen  voegden ook hier de daad bij het woord met als voorlopig resultaat een besparing van vele honderden miljoenen dollar. Mislukte projecten kosten de Amerikaanse overheid drie miljard per jaar, dus er kan nog veel meer winst worden geboekt. Naar Nederlandse maatstaven zou dat ongeveer driehonderd miljoen op jaarbasis opleveren.

Verbeterde democratie

Leugens van politici kunnen nu door burgers gemakkelijk worden doorzien. Als een politicus bijvoorbeeld beweert dat onder zijn bestuur wijken veiliger en rijker zijn geworden, is hij of zij met enkele muisklikken te ontmaskeren.

Kortom: laten ze Kundra als hij in de VS klaar is, alsjeblieft snel deze kant op sturen en dan doorgaan in Brussel.

UPDATE: hackdeoverheid.nl actief

Door toeval kwam ik er achter dat er al vier jaar een werkgroep op internet actief is die er inderdaad naar streeft om alle overheidsinformatie openbaar te maken en online te laten zetten. Hierdoor zouden dezelfde gunstige effecten kunnen ontstaan als nu in de Verenigde Staten te merken zijn. Meer informatie op www.hackdeoverheid.nl.

13 gedachten over “Update: de open-source overheid”

  1. Maar de visie van Mohammed Al-Sahhaf staat ook op internet :D
    http://www.WeLoveTheIraqiInformationMinister.com
    zodat je het van twee kanten kunt bekijken.
    Het Pentagon pleegde censuur, en kunnen we niet ook vraagtekens zetten bij de integriteit van toenmalig President Bush en defensieleider Rumsfeld etc. etc.?
    Bush heeft 1+ : Hij heeft de weg vrijgemaakt voor Obama.

    ps. de tekst van genoemde website is in Nederlandse vertaling. Zijn woorden staan iets onder het begin.

  2. Inderdaad zijn er heel wat smerige spelletjes gespeeld rond die inval in Irak, Julie. De werkelijke reden daarvan was niet dat Saddam massavernietigingswapens had, maar de mogelijkheid om Saoedi-Arabië (waar 15 van de 19 vliegtuigkapers vandaan kwamen en dat een wurggreep heeft op de VS vanwege hun olie-export) onder druk te kunnen zetten.

  3. Ja, maar de vliegtuigen konden ook onbemand geweest zijn, zonder piloten. En het is voor Arabische terroristen welhaast onmogelijk de technische know-how van een piloot van een passagierstoestel te hebben, in bovendien Engelse in plaats van Arabische taal. En om èèn of andere reden konden ze ook gewoon over New-York vliegen en de luchtverkeerscontrole ontwijken; een vliegtuig heeft het Pentagon kunnen aanvallen!!

    1. Julie, enkele dagen terug werden ik en enkele anderen op het NuJij forum voor nazi en holocaust ontkenner uitgemaakt. Dit gebeurde door een flinke groep trollen en voor veel minder dan jij nu schrijft. Ik ben benieuwd of jou hier wel de vrijheid wordt gegund. Van mij mag het ;-) Ik wil er alleen mee zeggen, pas op wat je schrijft. Ik merk dat er niet meer die vrijheid is als jaren terug. Psychische terreur kan je krijgen als je alleen maar iets ter discussie stelt. Visionair is ook door de groep gediskwalificeerd. Sorry voor off topic maar het is vreemd dat webmasters van Ilse Media hier niets tegen doen. Ook raar dat grote groepen er 24/7 een enorme energie in steken en zo gewiekst zijn alsof ze er een opleiding voor hebben gevolgd mensen de mond te snoeren…

      1. Een paar dingen:
        We hebben vrijheid van meningsuiting, als je je mening maar netjes zegt en je je aan de regels houdt. Ik herken me niet in deze kritiek, en zie ook het verband niet tussen de Tweede Wereldoorlog en deze gebeurtenis.
        Het is niet mijn bedoeling, en ik geloof ook niet van anderen, om mensen te kwetsen. Wel om zo objectief mogelijk te zijn, en waarheid en gerechtigheid na te streven. Ieder heeft de kans hieraan bij te dragen, iedere vorm van terreur is zinloos.

  4. De mogelijkheid om alles zelf te kunnen vergelijken heeft ook zijn beperkingen, wie belet een ziekenhuis om de “kwaliteit” te verbeteren door alleen de zieken met een hoge kans op genezing te accepteren? Dit is de reden dat academische ziekenhuizen een hoger sterfte cijfer hebben dan het plaatselijke schaaf en snijwonden centrum.
    Julie, het volgen van een opleiding tot commercieel piloot is vrij makkelijk als je het geld en de aanleg hebt, en praktisch alle opleidingen in de wereld worden in het engels gegeven. Wat pas echt heel moeilijk is is een vliegtuig op afstand besturen.

    1. Het geld en hun aanleg wordt anders aangewend; voor veel wapens, logistieke doeleinden, materiaal. De training van aanhangers hebben een andere inhoud dan investeren in een dure tijdrovende risicovolle opleiding (denk ook aan de strenge selectie voor piloot). De aanhangers trainen daarentegen in trainingskampen, geestelijke en lichamelijke opoffering, maar niet in navigatie, computertechnologie, beheersing van de cockpit laat staan van remote control. In Arabische landen is Arabische taal no. 1, Engels komt eventueel erbij maar je kunt je voorstellen dat zoiets moeilijks als een pilotenopleiding het makkelijkst leert in eigen (Arabische) taal, ook gezien het lettertype.

      1. Die Mohammet Atta had op een vliegschool in Amerika geleerd hoe die moest vliegen en de baas van die vliegschool is een nederlander.
        Heb je dat nieuws niet gevolgd of geloof je dat verhaal niet ?

        1. Hij nam waarschijnlijk vlieglessen voor een klein vliegtuigje, maar dat is niet genoeg voor een groot passagiersvliegtuig, net als het verschil met een autorijbewijs en een vrachtwagenrijbewijs.

  5. Het zou een zegen in holland zijn, als we dit systeem ook in nederland konden bewerkstelligen. En dan tevens ook op het internet plaatsen. Een ieder kan dan ook een referendum uitschrijven, van mens tot politiek. Maar dit zal wel weer zoals gewoonlijk ergens verzanden, denk ik.    :?

Laat een reactie achter