De sociale huurwoningen worden geteisterd door gewetenloze scheefwoners. Volgens D'66 althans.

De vermaledijde scheefhuurder

Nederland wordt volgens D’66 geteisterd door een gevaarlijke parasiet: de scheefhuurder. Onterecht houdt deze onverlaat goedkope woningen bezet waar de arme geplaagde bijstandstrekkers en andere minima eigenlijk gebruik van moeten maken.

De sociale huurwoningen worden geteisterd door gewetenloze scheefwoners. Volgens D'66 althans.
De sociale huurwoningen worden geteisterd door gewetenloze scheefwoners. Volgens D'66 althans.

Sociale woningbouw
De woonlasten in Nederland zijn extreem hoog. Vooral op gewilde locaties in de Randstad kost zelfs een klein appartement van vijftig vierkante meter al gauw meer dan twee ton. Als gevolg hiervan zijn ook de huurprijzen hoog. Hoger dan wat een bijstandstrekker, laat staan iemand met een minimumloon zich kan veroorloven. Vandaar dat er veel werk wordt gemaakt van de zogeheten sociale woningbouw. Woningbouwcorporaties bouwen grote hoeveelheden goede, maar toch betaalbare woningen, die ze aan mensen die het eigenlijk niet kunnen betalen voor een betaalbaar bedrag verhuren. Om het wonen nog betaalbaarder te maken, heeft de overheid nog iets moois bedacht: huursubsidie. Iemand met een inkomen rond het minimumloon kan tot de helft van de huur vergoed krijgen van de overheid.

Sociale huurwoning te koop
Ondanks al deze gulle en menslievende voorzieningen, wil het niet echt opschieten met de beschikbare woonruimte voor bijstandsgerechtigden en andere verworpenen der aarde. Er zijn bijvoorbeeld in Amsterdam wachtlijsten van ongeveer negen tot zestien jaar. Wakkere ondernemers handelen nu in sociale huurwoningen. Voor vierduizend euri is een riant appartementje in hartje 020 voor slechts zevenhonderdvijftig pegels per maand je deel [1]. Monsters, asocialen, gewetenloze criminelen, aldus D’66 [2]. Hoe durven ze een gemeenschapsvoorziening zo te misbruiken. Waarom gaan die ploerten niet zoals iedere nette burger wordt geacht, de helft of meer van hun inkomen besteden aan een duur appartement op IJburg?

Wie zijn de echte criminelen?
Opmerkelijk genoeg is er in Amsterdam (en in Nederland als geheel) een enorm overschot aan kantoorruimte. Het zou dus voor de hand liggen om wat kantoren in woningen om te toveren. Maar dat kan niet. Bestemmingsplannen, bijvoorbeeld. Ook is er de huurbescherming, waardoor het vrijwel onmogelijk is om een huurder uit een woning te zetten.  Eigenaren van kantoorpanden bedenken zich daarom wel drie keer voor ze dit in een appartementencomplex omtoveren. Ook menslievende bouwers van sociale huurwoningen weten dat ze onder idioot strenge regels komen te vallen. Geen wonder dat het niet echt wil vlotten met de sociale huurmarkt in bijvoorbeeld Amsterdam. De werkelijke criminelen zitten dus in het gemeentehuis van randstedelijke gemeentes en op het ministerie van VROM.

Vrijheid, blijheid
Hier in Nederland leven we, heb ik op school geleerd, in tegenstelling tot in bijvoorbeeld de Democratische Volksrepubliek Noord-Korea in een vrije markteconomie. Mensen moeten weliswaar belasting betalen, maar mogen hun netto inkomen zo besteden als ze dat willen. Helaas heeft de sociale woningmarkt in Nederland erg veel weg van die van Noord-Korea. Mensen worden gedwongen een vast percentage van hun inkomen te besteden aan wonen. Iemand die weinig behoefte heeft aan luxe, wordt gedwongen in een veel te dure en riante woning te wonen op een door de overheid kunstmatig opgevoerde woningmarkt. Wat als iemand zijn salaris liever uitgeeft aan reizen, aan een mooie auto, aan een goed doel?

De oplossing is uiteraard vrij simpel. Schaf al die “menslievende” regelingen af. Als een uitkering te laag is om een kamer te kunnen betalen, verhoog die uitkering dan. Of een nog beter idee: beloon mensen als ze samen in één woning gaan wonen in plaats van ze af te straffen zoals nu gebeurt. Geef ook verhuurders de vrije hand. Plaats op braakliggende industrieterreinen mobiele woningen om zo de onderkant van de markt te bedienen. Er zijn ook tal van andere slimme oplossingen om aan goedkope woningen te komen.  Ja, heel zielig voor mensen met een hoge hypotheek, ik weet het. Shit happens. Maar ach. Hoezo peak fantasie?

Bronnen
1. Wat nou wachtlijst, een sociale huurwoning koop je gewoon, Nieuw Amsterdams Peil
2. Nieuwe aanpak wachtlijst sociale huur loont!, D’66

2 gedachten over “De vermaledijde scheefhuurder”

 1. ik verdien modaal , nou ja iets erboven omdat we 2 verdieners zijn .
  we werken ons te barsten (verplichte overuren, het werk moet immers af ) en daar ga je nu gestraft voor worden ??
  mag ik zelf nog weten of ik kies voor voor meer of minder woongenot of een andere levenstijl die ook weer terug vloeit in de belasting pot?
  blijkbaar niet dus !
  De totale staats controle over het leven is nabij .
  Word tijd dat we een europese lente tegemoet gaan

 2. Een eigen huis is een goede pensioenvoorziening, mits je de woning voor je pensioen voor het grootste deel aflost.
  Wij hebben jaren geleden getracht een woning te kopen, wat door ons inkomen van die tijd niet (verantwoord) kon, ja als we op twee inkomens en dan ook nog eens niets zouden aflossen kon het wel.
  Gelukkig zijn wij in tegenstelling tot vele anderen zo verstandig geweest om onder die omstandigheden  niet te kopen.
  Door in het verleden bij verkeerde pensioenverzekeraars te zitten heb ik een groot  pensioen te kort waar de overheid niets aan doet.
  Wij hebben er voor gekozen te blijven huren (nu inmiddels 23 jaar).De laatste 10 tot 15 jaar kiezen we er voor alle verbeteringen aan huis zelf te doen om zodoende met pensioen toe nog een redelijke huur te hebben.
  Isolatie van de eerste verdieping en zolder , een vaste trap naar zolder , een andere keuken, de huiskamer (die vroeger uit twee kamers bestond) te verbouwen naar 1 kamer. Al deze verbeteringen kunnen ,op verzoek, door de verhuurder gedaan worden. Dit kost je dan wel alles bij elkaar toch al snel 150 tot 200 euro extra huur, en daar over ook nog eens de jaarlijkse verhogingen.
  Ik moet/mag nog tien jaar werken en dan hoop ik zonder armoede van mijn pensioen te gaan genieten.
  Inmiddels is ons gezamenlijk inkomen verbeterd, en nu wordt hard werken en zuinig leven gestraft.
  Eerst wordt je ongeveer alle mogelijkheden kort voor pensioen extra te sparen afgepakt, met die verrekte jaarruimte, en nu gaan ze je woonlasten ook nog eens verhogen. Straks zeggen ook nog dat je niet meer dan X spaargeld mag hebben.
  Je mag hier in Nederland gewoon niet voor je zelf zorgen.
  Moeten alle mensen die huursubsidie krijgen naar een goedkopere woning? Nee dus….
  Het is tegenwoordig het beste om niet te sparen zoveel mogelijk schulden te maken en niets aan je pensioen te doen dan krijg je van alles.
  Ik denk dat ik over enkele jaren officieel geen enkele cent meer op mijn spaarrekening heb.
  Jos
   

Laat een reactie achter