Bron: Gerd Leonhard, futuroloog/Flickr

Hoe algoritmes onze wereld overnemen

Algoritmen zijn wiskundige methoden om een bepaald probleem op te lossen. Zo is de stelling van Pythagoras te gebruiken als een algoritme om te berekenen hoe lang de schuine zijde is van een rechthoekige driehoek.

Wiskunde reikt diep. Op de meest onverwachte plekken duiken wiskundige patronen op. Ook kunnen deep learning systemen patronen opsporen in grote hoeveelheden ‘big data’. Deze patronen stellen de eigenaren van het systeem in staat de toekomst beter te voorspellen en daar hun strategie op aan te passen. Uiteraard met als doel om meer winst te kunnen maken. Op dit moment worden op steeds meer terreinen software, waarin deze algoritmen zijn verwerkt, ingezet. Denk aan zelfrijdende auto’s, effectenbeurzen en “gratis” sociale mediawebsites zoals Facebook, die in feite de data van hun gebruikers verkopen aan grote bedrijven.

Op dit moment werken de meeste mensen in informatieverwerkende beroepen. In feite zijn alle kantoren plekken waar informatie wordt verwerkt. Sommigen zullen door deze veranderingen werkloos worden. Aan de andere kant zullen er ook nieuwe banen bijkomen, al is het niet zeker hoeveel banen dat zullen zijn. Eén ding is wel zeker. Door deze veranderingen zal vrijwel elk beroep drastisch veranderen. Dit gebeurt in feite nu al volop. Dit is nog maar de voorbode van veel grotere veranderingen.

Bron: Gerd Leonhard, futuroloog/Flickr
Bron: Gerd Leonhard, futuroloog/Flickr

4 gedachten over “Hoe algoritmes onze wereld overnemen”

  1. Als je de bovenste video in volledig beeld wilt bekijken, (nu kun je dat niet aanklikken) zoek dan in de hoek uiterst rechts onder, het gedeeltelijk zichtbare icoon instellingen op. Klik dat aan; onderaan de lijst verschijnt dan kwaliteit. Klik dat aan en het icoon volledig beeld verschijnt. Interessant stukje……………..

  2. Tweede video dezelfde aanpak. Humoristische video met een duistere achtergrond, zeker de moeite waard. Luttele micro seconden achterstand als gevolg van kabellengtes, signaal verschillen in tijd, en dus afstanden tussen computers en algoritmen, veroorzaken beslissingen en maatregelen die wij mensen nooit zullen kunnen volgen. Wel, althans daarvan hebben we in principe geen last meer als AI quantum computers deze taken overnemen. Niet dat wij mensen ook nog maar iets zullen begrijpen, of überhaupt gelijktijdig zullen kunnen overzien, wat de waarschijnlijk zelfstandig opererende AI”s dan gaan uitvreten. Dat kan natuurlijk alle kanten uitgaan, maar vergelijk dat ook eens eerlijk met de mens. De gemiddelde menselijke prestaties in de evolutionaire geschiedenis zijn nu ook niet bepaald om van te smullen, waarbij nog komt dat de mens veel meer beweegredenen hanteerde en hanteert, die niets met logica en samenwerking te maken heeft. We zullen zien, spannende tijden, maar eerlijk gezegd denk ik dat regeren op den duur geen menselijke taak meer zal zijn……………

  3. Ongeveer 25% werkt in (land)bouwen industrie met een gemiddelde jaarlijkse stijging van 10% productiviteit, terwijl nauwelijks nieuwe spulletjes nodig zijn. Ongeveer 25% werkt voor handel en transport. Internet maakt winkelstraten leeg en google cars (en boten) komen er aan. Nog eens 25% voor overheid, banken en verzekeraars. Eindelijk maken Rabo en ING wat meer haast met verkleinen personeelsbestand. De laatste 25% voor onderwijs en zorg. De Kahn Academy en zorgrobots zijn in opkomst. Foto-herkenning van ziektes zijn in aantocht.

    Natuurlijk zie je overal management- en staf lagen opdoemen om de primaire processen te begeleiden. (Secundaire en tertiaire processen) Volgens mij een laatste stuiptrekking om te verbloemen dat veel werk inmiddels al overbodig is.

    Mensen zijn niet meer nodig. Niet om te werken tenminste. Nu nog aan het idee wennen.

Laat een reactie achter