Emigranten uit Spanje. Bron: Wikimedia Commons

Hoogopgeleide vluchtelingenstroom uit Nederland

Veel mainstream opiniemakers en beleidmakers hebben het graag over hoogopgeleide asielzoekers. Uit cijfers blijkt echter dat emigranten veel hoger opgeleid zijn dan immigranten, en dat deze stroom hoogopgeleide emigranten steeds hoger wordt.

Laagopgeleide immigranten
De migrantencrisis is bij het schrijven van van dit artikel veel in het nieuws. Naar het zich laat aanzien, zullen in 2015 meer dan een miljoen migranten uit overwegend islamitische landen in Afrika en Azië, plus Kosovo en Albanië, de reis naar het welvarende West-Europa maken. Dit gebeurt onder vaak mensonterende omstandigheden. Dit omdat de effectiefste manier om naar Europa te emigreren, het aanvragen van politiek asiel is. Een migratiebeleid, zoals bijvoorbeeld Canada en Australië dat wel kennen, ontbreekt geheel.

Emigranten uit Spanje. Bron: Wikimedia Commons
Emigranten uit Spanje. Bron: Wikimedia Commons

Steeds meer emigranten
Minder bekend is dat steeds meer Nederlanders besluiten om Nederland te verlaten. Anders dan de gemiddelde asielzoeker, die laagopgeleid is of een opleiding heeft die weinig in trek is in Nederland, gaat het hier om hoogopgeleide mensen op middelbare leeftijd: de stedelijke middenklasse. Het gaat ook om veel mensen: rond de 120.000 per jaar, waarvan rond de 45.000 mensen in Nederland geboren zijn. Dat komt overeen  met rond de 300 mensen per dag, waarvan 100 Nederlandse inboorlingen: ongeveer de helft van de ‘asieltsunami’ waar het enige partijlid van de PVV het over had.

Waarom willen mensen uit Nederland weg?
Ongeveer drie procent van de Nederlanders denkt erover weg te gaan. Vaak opgegeven redenen zijn het einde van Nederland als tolerante samenleving, de overbevolking en de ongastvrijheid. Nederland is te vol, te gereglementeerd en er is te weinig mogelijkheid voor pionieren.

Wat kunnen we er aan doen?
Nederland is met 406 inwoners per vierkante kilometer (dat wil zeggen: twee per voetbalveld, of vier per hectare) na Bangladesh, Zuid-Korea en enkele stads- en eilandstaatjes zoals Singapore, Monaco en Malta, het dichtstbevolkte land ter wereld. Vlaanderen is met 474 inwoners per km2 nog dichter bevolkt, al is er in Wallonië nog redelijk veel ruimte.
Kortom: het lijkt niet echt een goed idee om hier nog meer mensen binnen te halen, aangezien  het dan hier nog benauwder wordt. De uitzondering zijn mensen die het aantal vrijheidsgraden van de mensen die hier wonen vergroten. Stel, een immigrant komt met nieuwe ideeën of een zak geld voor een nieuw bedrijf. Daar wordt Nederland of Vlaanderen beter van en wordt het gevoel van benauwdheid minder.

Regelvrije plekken
Emigratie is dus op zich geen gek idee. Hierdoor komen er immers minder mensen. De redenen dat mensen emigreren zijn dan weer minder prettig. Klaarblijkelijk zijn er in Nederland te weinig mogelijkheden voor veel mensen om hun dromen waar te maken. ik denk dat dat een teken is dat we als samenleving falen. Ook in Nederland zijn nog gebieden waar weinig mensen wonen, zoals Flevoland. Ook zijn er gebieden die kadastraal niet bestaan maar wel bij Nederland horen, zoals het waddeneiland-in-wording Noorderhaaks. Waarom kunnen hier niet enkele vierkante kilometers totaal regelvrij worden gemaakt voor vrije geesten om bijvoorbeeld een raketbasis, utopische samenleving of ander project op te starten? Zou dit de psychische ruimte in Nederland niet behoorlijk vergroten? Wat denken jullie, als lezers en betrokkenen bij Visionair?

24 gedachten over “Hoogopgeleide vluchtelingenstroom uit Nederland”

 1. Misschien heeft dat een aanzuigende werking voor wietkwekers of andere criminelen, dus moet het misschien niet helemaal regelvrij worden.
  Maar wel in het geval van die utopische samenleving, al moet er dan af en toe gecontroleerd worden of dat geen broeinest van criminelen wordt denk ik.

  1. Ik ben ervoor dat alcohol illegaal wordt dan hebben we ook alcohol criminaliteit net als met de Amerikaanse drooglegging. Kun je het politieapparaat ook uitbreiden.
   De drug alcholhol is veel slechter dan wiet.
   Agressie/ verkeer/levercirose/korzakof/alchoholvergiftiging/hersencelafbraak
   Wiet heeft minder nare bijwerkingen.
   (Ik gebruik geen van beiden)

   Wij zijn ook vertrokken
   Hoge huizen en grondprijzen in Nederland is ook een reden.

   En het politiek klimaat was ook een reden. M.n. dit laatste is verergerd sinds we vertrokken zijn. De EU wordt ook steeds erger. Mogelijk dat we dus nog verder moeten trekken. We houden er rekening mee, wat moet dat moet.

   Je zou bovenstaande kunnen samenvatten als: we zijn gevlucht voor onvrijheid!

    1. Om aan de onvrijheid te ontsnappen en vrij te zijn . Dit is al een erg origineel, merk ik als je met alle onvrijen om je heen praat. Dat is hetzelfde als dat de ene slaaf aan de andere slaaf vraagt. Waar wil je je vrijheid voor hebben.

     Dus eigenlijk vind ik je vraag raar en ben zeer benieuwd naar de beweegredenen voor de vraag.

    2. Raar? Wil je de vrijheid dan alleen maar om de vrijheid hebben? Alleen maar voor de heb?
     Alleen maar voor het idee?
     Dan raak je er snel op uitgekeken denk ik.

    3. Waarom beantwoord je mijn vraag niet.

     Ik wil geen vrijheid om vrijheid te hebben je hebt het niet goed gelezen. Je doet net of vrijheid maar zo iets is, vrijheid is het allerhoogste goed. Ik wil niet meer onvrij zijn. Dus ik wil geen slaaf meer zijn en ook niet meewerken aan het tot slaaf maken van andere mensen om mij heen. Dit is toch niet zo gek? Je doet net of het over iets onbelangrijks gaat zo van ik snap niet waarom je zo loopt te jammeren als een kind wat een snoepje wil.

     Is dit zo moeilijk te vatten?
     Wat ik ga doen met mijn verkregen vrijheid doet er toch niet toe. Een slaaf die vroeger van de slaven plantage wilde ontsnappen hoeft toch niet eerst te vertellen wat hij gaat doen? Moet hij dan eerst aan een mede slaaf verklaren wat hij gaat doen zodat die mede slaaf kan beoordelen of hij weg mag ofzo?
     Dan introduceer je weer een meester slaaf verhouding onder de slaven. Moet die ene slaaf die weg wil dan luisteren naar het oordeel van die ander en zich eraan houden??? Klinkt niet erg logisch dan zou hij zich weer onderwerpen.

     Dat is waarschijnlijk ook de beweegreden achter je vraag.
     Om een oordeel te vormen of ik vrij mag zijn aan de hand van het antwoord wat ik geef over wat ik met mijn vrijheid wil doen. En mij toestemming te geven als het je aanstaat of afkeuring wanneer het je niet aanstaat Maar dit is maar een gok.

     Maar om je vraag te beantwoorden hetzelfde als nu, maar dan zonder de verstikkende bureaucratie en het geweld wat eraan gekoppeld is als je niet alle wetten tot de letter opvolgd
     Hieronder valt ook belasting. Als je nu een huis afbetaald hebt, zoals wij, moet je nog altijd dwangarbeid verichten om de huur aan de staat te betalen ander volgt inbeslagname name en de rest dit is maar 1 van de vele voorbeelden.
     Ik zou nog veel meer op kunnen noemen.

     Ik zou dus gaan homesteaden. Wat iedereen doet alleen dan als vrije i.p.v. slaaf.

     Snap?

    4. Ik lees momenteel
     How to be free in an unfree world van Harry Brown Goed boek met veel goeie tips.

 2. Het onderwerp van dit artikel roept de vraag op: doet de overheid nog wel wat de burger wil? Als er zoveel mensen het land ontvluchten? Ook ik denk er regelmatig over te vertrekken uit dit regentenland. We kunnen één keer in de vier jaar stemmen op volksvertegenwoordigers die een regering mogen vormen. Maar staat die regering eenmaal op poten dan lappen politici de verkiezingsbeloften niet zelden grotendeels aan aan hun laars en staan wij verder machteloos. Het zou mooi zijn als wij als burgers meer directe inspraak zouden krijgen. Via referenda bijvoorbeeld. Maar voorlopig is de enige club mensen die daar in lijkt te slagen GeenPeil.nl … (Heb jij al getekend voor een referendum tegen de onverantwoordelijke en zeer kostbare uitbreiding van de EU!?! Nee? Nu doen dan!!!)

  Daarom… misschien een mooi onderwerp voor een groter artikel op Visionair.nl : hoe moet ik goedkoop en snel een verzoek tot een referendum op poten krijgen? GeenPeil heeft iig nog minder dan een week om genoeg stemmen te krijgen voor hun raadgevend referendum!!!

  1. Ja, dat referendum is er gekomen en we weten nu (2017) ook wat ‘onze’ regenten, c.q. Rutte en consorten, dan vervolgens doen met een uitslag die hen niet welgevallig is. Vegen er hun reet mee af…..

 3. Weinig ruimte is hier echt wel een heel groot probleem. Dat is mede denk ik ook de rede waarom bijvoorbeeld de winkels het slecht doen. Doordat er weinig ruimte is is ook de huur en koopsom van grond en panden heel hoog daarom dat winkels al moeite hebben om genoeg te verkopen om alleen al de huur van het pand te betalen. Een bedrijfje beginnen is om de zelfde rede mede ook extra lastig. De parasiterende elite en hun banken zijn dan denk ik toch niet de enige rede waarom het slecht gaat in iedergeval hier in Nederland. Een betere verdeling van de bevolking op Aarde zal zeker geen slechte oplossing zijn. Canada, Rusland, Groenland, Noord Afrika en Antarctica zijn nog grotendeels leeg. natuurlijk heerst hier wel een ongunstig klimaat wat de rede hiervoor is, maar met moderne technologie moet het lukken om in deze gebieden goed te overleven. Daarnaast wordt ruim 70% van het aardoppervlak totaal niet gebruikt en dat zijn de oceanen. Een heel slecht idee is emigreren dus niet.

   1. Nou Nieuw Zeeland…hahaha….over onvrij gesproken…dit land is geniaal erin om zichzelf te verkopen…in ieder geval wordt je een ding zeker: HEEL ongelukkig….gemiddeld huis onderhand een miljoen!!! dollar NZ , en dan heb je nog nixx bijzonders , let wel met inkomens meer dan 30% lager dan in het versmade Vlaanderen on NL. een huis van 600.000dollar noemen ze in hun achterlijke arrogantie ” betaalbaar” : lees echt een op e2nz.org je ogen gaan OPEN over hoe anders je gedroomde werkelijkheid IS. Heb er zelf gewoond en ben dolblij in het lelijke kleine miezerige NL weer te wonen , midden in het onvergelijkelijke prachtige Europ ipv dit ” backwater of the planet , New Zilchland” wish you best of luck!

    1. Dan nog dit…heel veel ….lees ..heeeel veel immigranten in Nieuw Zeeland zijn dooood ongelukkig na hun euforie phase van hoogsten 2 jaar. Meestal dan zo verpauperd dat ze geen muntjes meer hebben uit die eilanden uit te vliegen en stuck in the shit on the other side of the planet. Schamen zich om terug te gaan en denken op n gegeven moment dat alleen NZ landschappelijk schoon zou hebben , vergeten daarbij dat het land slechts 19 % bos over heeft en is leeggeroofd en platgebrand door die brexit Britten in hun vreselijke hebzucht. Japan is een beauty!!! met meer dan 80% onaangeroerd bos en droom kusten . Natuurlijk dat is Japan , snap ik , maar even ter vergelijk. Nieuw Zeeland is de leugen in letterlijke schaapsvacht met 50% rivieren vol pies van de koien industrie en een heberige basishouding waar je van schrikt. Hoofindustrie is huisjes flippen . Verder ongeisoleerde zeer minderwaardige huizen waar je het ijzzzzkoud in hebt , het is een shit klimaat met altijd gierende wind en daarbij mensen die oppervlakkig lief zijn maar in weze toxisch , als ze ruiken dat je een spatje meer ervaring hebt..ik kan n uur doorgaan , en ga het me niet zitten relativeren , want jullie weten er geen jota vanaf. Het is wel beter als Rusland , ja ..dat soort vergelijking…zucht…kortom ..ga erheen , kijk met open ogen , voel de absuuuurde prijzen voor kutqualiteit , en vlieg terug , en steek de driekleur uit en ga door met zeuren!

 4. Wat dacht je van de vergrijzing ,heel veel pensionados dromen van een huis onder de zon en gaan dat nu waarmaken,zelfs Nederlandse en Engelse TV formats zij hierop gebaseerd….de vergrijzing doet demografisch haar werk…logisch dat dat dan eerder de hoogopgeleiden zijn die hebben er het vermogen en het pensioen voor opgebouwd,de rest blijft achter in de verticaal gescharkeerde balkon woning…

  1. Meer sparen , minder roken , minder of geen coffe on the go , geen restaurantjes met troepvoer , goed uit de doppen kijken , dingen laten liggen en constant beleggen en je inlezen , moeite doen en zoals ik met 54 jaar heerlijk early retired na 20 arbeidsjaren , jaaaaa het kan zeurpieten..

 5. Ik mis de citatie voor de redenen waarom sommige Nederlanders het land verlaten. De redenen zijn natuurlijk zo divers als de emigranten. Ik ben Nederlander en woon niet meer in Nederland. Ik ben vertrokken om elders wetenschappelijk onderzoek te doen, en nu ik hier bijna mee klaar ben, heb ik eigenlijk geen plannen om terug te komen. Ik volg de politiek in Nederland meer dan het land waar ik nu woon, en vooral de problemen met onderdelen van bepaalde groepen immigranten en het falende asielbeleid zijn redenen waarom Nederland niet zo aantrekkelijk is. Natuurlijk is Nederland een van de fijnste landen om te wonen als je dit vergelijkt met de rest van de wereld, maar Nederland verloedert erg door dat deel van de immigranten/asielzoekers die niet mee willen doen en ons land niets te bieden hebben. Zolang Nederland illegalen niet oppakt en uitzet, mensen asiel geeft die gelogen hebben op hun asielaanvraag, familiehereniging toelaat en criminelen met dubbele nationaliteit niet de Nederlandse afneemt, zal dit niet beter worden.

  1. Neen het zal nooit beter worden , het zal gewoon steeds meer degenereren , maar de jongere generatie raakt aan die lage qualiteit gewend en snapt je positie al lang niet meer. Dat was ook de bedoeling va de doctrine van links dat uiteindelijk alles kapot moest.Dat is ze dan ook goed gelukt. Toch woon ik in NL en wel om logistieke redenen, veel functioneert nog wel goed , maar ik leef wel totaal langs het landje af , heb eigen satelliet en kijk NHK Japan en vele andere werelden die meer intelectueel voer bieden dan Jinek en dat andere vulk. Het kan echt hoor , ben in Heerlen gaan wonen , na 2 maanden zag ik echt geen verschil meer met alle ander Blokkers en Zeemannen , het maakt niets uit , behalve dat ik hier snel even over de grens kan snuiven of wandelen en niet langs 1000 bedrijventerreinen het ” groene hart” hahahah , give me a break , voorbij moet in de filee..zucht. Natuurlijk NL blijft een kil tutte land vol met eigenwijze betwetertjes , maar ziekenfonds is goed betaalbaar en de belasting is redelijk , hoewel Jan Vulx dit meteen zal ontkrachten …doe maar!

Laat een reactie achter