Tijdens Bevrijdingsdag zat iedereen in het verzet, Geen erger scheldwoord dan 'fascist'. Bron: auteur

In plaats van Bevrijdingsdag, Toekomstdag

Vijf mei 1945 is de dag waarom het Amerikaanse en Canadese leger ons bevrijdden van het laatste restje van de door de Russen murw gebeukte Wehrmacht. Waaom heeft Nederland die sterke obsessie met de Tweede Wereldoorlog? En wanneer worden we bevrijd van de achterlijkheid en bekrompenheid? Is het geen goed idee hier een dag voor in te voeren?

Tweede Wereldoorlog obsessie
De enige nationale feestdag die Nederland kent is 5 mei 1945. Nederland werd al veel eerder erkend als zelfstandige staat, namelijk op 15 mei 1648, bij de Vrede van Münster (en nog eerder door het Ottomaanse Rijk). Inderdaad vormden Hitler en zijn aanhangers het onaangenaamste gezelschap dat Nederland ooit heeft geregeerd, maar Nederland werd pas echt een land op 15 mei, niet op 5 mei. In België is de nationale feestdag de dag waarop de eerste koning aan de macht kwam (en België dus een zelfstandig koninkrijk werd). Een veel logischer keus dan die in Nederland. Om dit te verklaren, moet worden aangenomen dat klaarblijkelijk de obsessie van de Nederlanders met de Tweede Wereldoorlog een overheersende rol speelt in de nationale psyche. Voor de Tweede Wereldoorlog was de nationale feestdag Waterloodag (de dag dat Napoleon definitief werd verslagen).

Tijdens Bevrijdingsdag zat iedereen in het verzet, Geen erger scheldwoord dan 'fascist'. Bron: auteur
Tijdens Bevrijdingsdag zat iedereen in het verzet, Geen erger scheldwoord dan 'fascist'. Bron: auteur

Nuttige bevrijdingsmythologie
Bevrijdingsdag kent twee prettige voordelen voor de Nederlanders. Ten eerste is het (met de Dodenherdenking op de dag er voor) een bruikbare gelegenheid om zich af te zetten tegen de grote, machtige oosterbuur Duitsland, een land waarvan de taal en gebruiken, zoals je ’s zomers kunt vaststellen op vakantie, erg lijken op de Nederlandse. Zowel in de goede als in de slechte betekenis. De Tweede Wereldoorlog was de tijd van de goede verzetsstrijders (waartoe na de Tweede Wereldoorlog uiteraard iedereen behoorde) en de slechte verraders, zoals kinderen van NSB’ers en meisjes die iets met een Duitse soldaat hadden. Dat we verschillen van de Spanjaarden en Fransen is wel duidelijk. Van Duitsers, zeker Duitsers die Plattdüütsch spreken, is dat een stuk minder duidelijk. Niet toevallig is de Bevrijdingsdag-cultus het sterkst in de grensstreek.

Ook bood het de gelegenheid de band met de bevrijders, de Amerikanen, te cultiveren. Deze vormen machtige en erg nuttige beschermers tegen de agressieve oosterbuur. De bevrijdingsmythologie, waarin de goede Amerikanen ons verlosten van de slechte Duitsers en daarna beschermden tegen een ander gevaar uit het oosten, de toenmalige Sovjetunie, paste daarom goed in de Nederlandse geopolitieke belangen. Vandaar dat de enorme offers die de Russen hebben gebracht om het nazigevaar te keren – de Duitsers legerden vier keer zoveel troepen aan het Oostfront als in het westen – werden gebagatelliseerd.

Toekomstdag
Nederlanders hebben de neiging naar de toekomst te kijken. Vandaar dat nationale feestdagen doorgaans niet erg ver teruggrijpen in de historie. Om zoals de Serviërs een gebeurtenis uit de dertiende eeuw te herdenken, is voor Nederlanders psychologisch ondenkbaar. Waarom zouden we geen nationale feestdag kunnen invoeren, de Toekomstdag, die alle positieve dingen waar Nederland voor staat: tolerantie, solidariteit, vrijheid, innovatie en kansen, kortom sociaal liberalisme, viert? We herdenken dan grote uitvinders en wetenschappers uit het verleden en heden en zetten visionaire ideeën en projecten in de spotlights. Na de herdeningsdag voor nationale fouten de dag ervoor, kunnen we op de Toekomstdag ons contract met de toekomst hernieuwen.

Dit is ook een mooie gelegenheid om nieuwkomers een eed te laten afleggen, dat ze zweren bij alles wat hun lief en heilig is, naar hun beste vermogen in gedachte, woord en daad bij te dragen aan de groei, verbetering en ontwikkeling van Nederland en de Nederlanders. Wie zich daar niet aan houdt, bijvoorbeeld door misdaad of door het verspreiden van kwaadaardige religieuze achterlijkheid, wordt wegens woordbreuk het land uitgezet. Ook van de inboorlingen kan je in het jaar dat ze achttien worden eisen dat ze een dergelijke eed afleggen.

26 gedachten over “In plaats van Bevrijdingsdag, Toekomstdag”

  1. Eerst een artikel over Partij voor Toekomst en nu een idee voor een nationale feestdag Toekomstdag. Ik vind het geen gek idee. Alleen vraag ik me af of wij Nederlanders wel zo toekomstgericht zijn.

  2. “Wie zich daar niet aan houdt, bijvoorbeeld door misdaad of door het verspreiden van kwaadaardige religieuze achterlijkheid, wordt wegens woordbreuk het land uitgezet.” 

    Misschien moeten we om een zin als deze toch maar de bevrijdingsdag er in houden.  Onder de  nazi’ s werden mensen om hun anders-zijn het leven uitgezet.  Wie bepaalt wat kwaadaardige religieuze achterlijkheid is?

      1. Maar wat heeft dat te maken met het uitzetten van mensen die een kwaadaardige religieuze achterlijkheid zouden hebben?  En wie bepaalt wat een kwaadaardige religieuze achterlijkheid is?!?  En waar moeten die mensen naar toe?

        1. Alex Verwaijen

          Dat is te summier en te makkelijk, want wat de totale vrijheid kan zijn voor de een, kan de onvrijheid zijn voor de ander.

          Ik zie een andere ideologie: samenwerking in plaats van competitie. Competitie betekent automatisch onvrijheid voor degenen die minder sterk zijn. Met samenwerking bedoel ik vooral  Coöperatieve bedrijfsmodellen.
          En uiteindelijk de Resource Based Economy.
           

  3.  
    (Rob 4 mei 2012 bij 22:05 · Reageren  Herdenken ik goed voor het angstbewustzijn. Overdenken is misschien modern gewenst omdat de 2e wereldoorlog alleen nog leeft in slecht gelezen geschiedenisboeken. Maar overdenken appelleert ook aan het schuldgevoel. En daar hebben we die verschrikkelijke kerst al voor.
    Misschien is een moment van ‘bedenken’ beter. Om je heen kijken wat er nu fout gaat en tot moord en oorlog kan leiden en hoe dat te voorkomen is.)
    Toevallig had ik naar aanleiding van jullie herdenkings artikel ook al een soort gelijk id. Voor echte vrede is het beter om alle geschiedenis en religieuze boeken te verbranden. We leren er niets van en het leidt hooguit tot ruzie. Zo ook het het herdenken van een oorlog of het ophemelen van een situatie uit het verleden. Trouwens, de meeste geschiedenis is redelijk gekleurd of gemanipuleerd dus het is zonder meer beter om naar de realiteit te kijken en daar mee te dealen. Het land is van hen die er wonen en de vrede is van hen die hem leven.

  4. Bevrijdingsdag vieren vind ik een achterhaald idee. We zijn nog lang niet bevrijd, sterker nog iedere dag worden onze vrijheden een stukje meer ingeperkt. Op zich vind ik het vieren van toekomstdag een leuk idee, maar hoe denk je die dag in te gaan vullen @Germen? Hoe voorkom je dat het slechts oude wijn in nieuwe kruiken gaat worden?
    Woon zelf op een steenworp afstand van één van de grootste bevrijdingsfestivals die ons land rijk is en hoop dat je me gelooft als ik zeg dat het publiek dat daar jaarlijks op afkomt geen flauw benul heeft van het nut van deze dag. En dan heb ik het nog niet over de overlast die ik ervaar van al deze ‘vrijheid’. Het enige doel lijkt om zo jong mogelijk, zo vroeg mogelijk op de dag, dronken en stoned te worden. Zal dit wezenlijk gaan veranderen als je het beestje een andere naam geeft? Dacht het niet.
    Ben overigens verder best wel tolerant hoor, maar ik zal blij zijn als mijn habitat over pak ‘m beet een week weer schoon en leefbaar is na het feestje van vandaag.

  5. Je zou kunnen denken aan een wedstrijd waarbij mensen uitgenodigd kunnen worden tot het doen creatieve ideeën om de toekomst vorm te geven. 
    Als een toekomst dag nu zou plaatsvinden zou centraal kunnen staan hoe we de economie op een stabiele manier vorm kunnen geven zonder dat de samenleving speelbal is van een handjevol Amerikaanse speculanten. 
    Op de toekomstdag kan het winnende idee gekozen worden door een jury van vernieuwende denkers waarna het aan de minister president gezonden kan worden die het mag uitvoeren.
    Op die manier komt Nederland misschien uit de crisis in plaats van er dieper in. 
    Een creatief idee heb ik al, het invoeren van een eigen munt voor Nederland met werkelijke waarde (gekoppeld aan goud) die voorlopig naast de Euro kan bestaan. Dus een dubbel geld systeem: monopolie/speculanten geld (Euro) naast echt geld. 

  6. Roeland, op zich geen slecht idee om een soort denktank te creeren. Maar vergeet niet dat mensen met een te groot sociaal gevoel en op wereld niveau willen werken, doorgaans vermoord worden. Maar dat de € eruit moet en onze eigen gulden enof iets van die strekking terug moet komen, daarin heb je mijn zegen.

    1. @Paul: Dood gaan we toch en vermoord worden is wel zo’n snelle dood :)
      Overigens heb ik geen enkele behoefte om bekend te worden of op tv te verschijnen. Niet in deze wereld vol met idioten.  

  7. Als ik zie dat in Engeland elke zichzelf respecterende Brit met een publiek bekend gezicht in november minstens een week met een poppy op zijn jas loopt om the Armistice Day te herdenken.
    een gebeurtenis die een kwart eeuw ouder is dan Bevrijdingsdag en waarvan geen enkele veteraan meer in leven is, vind ik eigenlijk dat de Nederlanders best wel iets intensiever aan de Mei-herdenking mogen deelnemen dan de twee minuten stilte.
    een goed intiatief daartoe is het plakken van de naam op het raam van de familie die tot halverwege de oorlog in je huis in Amsterdam Oost heeft gewoond en erin nooit meer is teruggekeerd, hangt er ook iets langer dan een uurtje,brengt je iets dichter bij wat er gebeurd is dan een verlepte bos tulpen onder een plakkaat, zeker als je weeet hoe intensief de Nederlanders er eigenlijk aan hebben meegewerkt door “gewoon hun werk te doen”.

  8. Het hoeft ook niet per se of – of toch. Het idee van een nationale toekomstdag lijkt me erg goed en nuttig. En dat lijkt me zeker de moeite waard. Dat kan inplaats van maar anders ook naast bevrijdingsdag. Wellicht een toepasselijke datum bedenken voor de toekomstdag.? 

  9. Toekomstdag is een beter idee dan bevrijdingsdag.
    Nederland zou zich diep moeten schamen wegens het ontbreken aan solidariteit tijdens de tweede wereldoorlog ipv. het te vieren. Vergelijk dat eens met de saamhorigheid van Denemarken.

    Jews murdered in numbers and percentage of  pre-war Jewish population 
    Austria 50,000 — 27.0%
    Italy 7,680 — 17.3%
    Belgium 28,900 — 44.0%
    Luxembourg 1,950 — 55.7%
    Denmark 60 — 0.7%
    Netherlands 100,000 — 71.4%
    Norway 762 — 44.8%
    Finland 7 — 0.3%
    France 77,320 — 22.1%
    Germany 141,500 — 25.0%

    Bron:  Encyclopedia of the Holocaust , Simon Wiesenthal Center 
    http://furtherglory.wordpress.com/2011/07/15/questions-about-the-holocaust-answered-by-the-simon-wiesenthal-center/  

    1. Fijn dat je ons met Denemarken vergelijkt, lijkt me logisch dat het in Denemarken een lager percentage was. Het is lastiger zoeken wanneer er zo weinig wonen.
      En ik weet dat het mode is om de waarheid te liegen en Nederland af te zeiken, maar ik zie nog een paar efficiëntere landen.

      Poland 3,000,000 — 90.9%
      Greece 67,000 — 86.6%
      Lithuania 143,000 — 85.1%
      Yugoslavia 63,300 — 81.2%
      Latvia 71,500 — 78.1%

      Slovakia 71,000 — 79.8%

  10. En daarbij is de oorlog ook niet alleen af te meten aan het aantal gestorven Joden.
    Er waren ook nog wat Sigeuners geloof ik, ook al hebben die geen geld om er films over te maken.
    Maar inderdaad waren nogal wat Nederlanders solidair met de Duitsers. Maar zo ook heel wat Joden zelf. Totdat het onomkeerbaar fout ging.
    Misschien is dat nog hetgeen waar we het meeste van kunnen leren. Vandaag herdenken sommigen Pim.
    Wie herdenken we morgen…. de dag van de toekomst zal het leren.

    1. Er is een reden voor dat we het Anne Frank huis hebben. Als ze niet verraden was, was haar huis nooit zo beroemd geworden. Ik vind het dan wel weer heel Nederlands om er een attractie van te maken en zo als Nederland flink geld te verdienen aan een Joods meisje wat verraden is door de Nederlanders zelf. 

      Nou ja, de handelsgeest blijft zullen we maar zeggen :) 

      1. Bij een attractie denk ik toch eerlijk gezegd eerder aan draaimolens en gillende kinderen. Niet aan een stukje oorlogsbesef en educatie. Maar nogmaals, de meeste Joden zijn door de Joden zelf verraden. Al is het maar door de financiering van de oorlog en het dienstbaar wetenschappelijk onderzoek. En als je het over handelsgeest hebt weet ik er nog wel een paar die het scrupuleus uitgevonden hebben.
        Maar goed, alleen om deze reden is het al beter zoals ik zei om het verleden te vergeten en de toekomst mooi te maken. Wanneer de geschiedenis en religieuze boeken zouden vernietigen zouden ze nu in Israël gezellig kunnen wonen.

Laat een reactie achter