Er zijn mensen die hun brood verdienen met hondenmassage. Zoek en ge zult een krankzinnig beroep vinden.

Jongeren worden inderdaad gediscrimineerd

Jongeren krijgen nu inderdaad minder cadeau dan de oudere generaties. Ze moeten hun studie zelf betalen, hun uitkeringen zijn slechter en ook de beste banen worden door ouderen ingenomen. Op zich dus best wel logisch, die onvrede. Maar wat is de oplossing?

Discriminatie bij studie en uitkeringen

Jongeren hebben een aantal goede redenen om te balen.
Jongeren hebben een aantal goede redenen om te balen.

Ouderen, vooral babyboomers, hebben meer rechten op bijvoorbeeld WW-uitkeringen dan jongeren. Zo tellen de levensjaren voor 1992  dat iemand ouder was dan achttien, mee als “fictief arbeidsverleden”. Dit betekent dat een zestigjarige ex-huisvrouw drie jaar WW-uitkering kan krijgen. Ook hebben ouderen vaak geen studieschuld aan hoeven te gaan. Vooral de generatie X, waartoe schrijver dezes behoort, heeft hiervan geprofiteerd, alhoewel de afbraak toen al begon.  Nu krijgen jongeren voor hun 27e zelfs geen bijstandsuitkering meer. Ook de regels voor andere uitkeringen zoals Wajong zijn veel strenger voor jongeren dan voor ouderen. De reden hiervoor is dat het veel makkelijker is om nieuwkomers rechten te ontzeggen dan mensen hun bestaande rechten af te pakken.

Het goede nieuws
Vanaf 2014 wordt het steeds krapper op de arbeidsmarkt. De stoelklevende babyboomers gaan massaal met pensioen en hun plaatsen komen vrij voor ambitieuze jongeren. Als gevolg hiervan zullen de lonen gaan stijgen. Immers, arbeid wordt steeds schaarser. Daar kan geen vakbond tegenop onderhandelen. Ook zullen naar verwachting de energieproblemen de komende tien jaar opgelost worden. En dat is helemaal goed nieuws, want met voldoende energie is letterlijk alles te produceren. Goud uit zeewater, bijvoorbeeld. Kortom: vooral ondernemende hoogopgeleide jongeren krijgen een zeer lucratieve carrière, waarbij snelle technische ontwikkelingen heel veel banen zullen creëren.

En het slechte nieuws…

Er zijn mensen die hun brood verdienen met hondenmassage. Zoek en ge zult een krankzinnig beroep vinden.
Er zijn mensen die hun brood verdienen met hondenmassage. Zoek en ge zult een krankzinnig beroep vinden.

Voor lager opgeleiden is de situatie beroerder.  Het eenvoudige ongeschoolde werk dat ze verrichten wordt steeds schaarser, wordt steeds meer door robots en andere automaten overgenomen en tot overmaat van ramp, de technische ontwikkelingen gaan zo snel dat hun baantjes over een paar jaar alweer verdwenen zijn. Ze worden hierdoor gedwongen te leven van dag tot dag. De baan- en bestaanszekerheid die ouderen en hoogopgeleiden wel hebben, wordt hun ontzegd. Aan de andere kant: eenvoudige hand- en spandiensten zullen nodig blijven en voor elk ingewikkeld ecosysteem geldt dat er tal van niches zijn waar creatieve geesten in kunnen overleven. Een verre voorouder van mij handelde in ezelinnenmelk. Vrouwen in de achttiende eeuw geloofden dat een bad in deze melk hun huid verjongde.

Hoop voor laagopgeleiden
Een ondernemende schoonmaker begon een computerzuigdienst. Vooral desktops en toetsenborden zijn enorme verzamelplaatsen van stof. Een uitgesproken nichemarkt als het bijvullen van printerinktcassettes werd een goudmijn voor veel kleine ondernemers. Buitenissige hobby’s en liefhebberijen, denk aan het Groningse bedrijfje dat lollies met insekten er in fabriceerde, blijken vaak een lucratieve bron van inkomsten voor ondernemende mensen.

Kortom: probeer je fantasie te oefenen en je te verdiepen in het wel en wee van een zeer specialistische bedrijfstak. In een kleine specialistische niche ben je als laagopgeleide relatief veilig. Dit zou wel eens je toekomst kunnen worden. Opleiding is vaak ook een handicap, die je afleert je gezonde verstand te gebruiken. Verwacht geen Bill Gates te worden, maar een riant bestaan zit er zeker in als je een beetje handig bent.

13 gedachten over “Jongeren worden inderdaad gediscrimineerd”

 1. Natuurlijk worden ze gediscrimineerd.
  Denk je dat de babyboomers niet zijn begonnen in een slecht baantje? De jongeren zien nu hun welvarende ouders en verwachten als zij zelf werken (of niet werken) direct de zelfde welvaart hebben.
  Ik verwijt dit de jongeren niet. Ze zijn tenslotte opgevoed door die babyboomers. Maar laat ze lekker beginnen in een rotbaantje, uiteindelijk groeien ze wel door hoor.
  Werkloos zijn hoeft niet als je maar alles aanpakt. Vanuit die positie zoek je verder of groei je door.

 2. De problemen die er nu zijn hebben meerdere oorzaken, de punten die in het artikel worden aangehaald zijn hier een van.
  De overheden (niet alleen de Nederlandse) hebben altijd aan korte termijn planning gedaan. Hun toekomst visie was wie dan leeft wie dan zorgt. Veel van de regelingen die men heeft/had zoals aow en pensioen worden betaalt door de mensen die werken. Het pensioen van mijn grootouders is door mijn ouders betaalt.
  En ik mag het pensioen van mijn ouders betalen.
  Door de technische ontwikkeling en het veranderen van werk, er werken nu meer mensen in de dienstverlening, vindt er nog een verschuiving plaats. Bij dienstverlening wordt er namelijk niets geproduceerd, men betaalt voor een dienst. De productie van goederen is voor een groot gedeelte verdwenen naar lage lonen landen (Filips die zijn gloeilampen in polen is gaan produceren omdat de kosten lager zijn, kleding die nu in China gemaakt wordt terwijl Nederland een grote geschiedenis kent in de katoen/textiel nijverheid) kwaliteit producten zijn nu vervangen door goedkope producten.
  Zelf werk ik in de IT hier zie je ook al een verschuiving van de dienst verlening naar lagere lonen landen zo als India het zo genaamde Best Shoring, de kwaliteit van serves gaat omlaag maar het is ook goedkoper. Dat zijn de gevolgen van het verschuiven naar goedkopere landen waar mensen voor een appel en een ei moeten produceren.
  Zo als een Indiër ooit bij mijn op het werk zei: If you feed peanuts you will get monkeys!
  Daar heeft hij dus gelijk in, verwacht geen kwaliteit als het heel weinig kost om te produceren.

  En dan is er nu de vergrijzing van de babyboomers, wat ook weer meer kosten met zich mee zal gaan brengen. Nu worden alle goede banen nog ingenomen door babyboomers maar die zullen ook een keer met pensioen gaan. Maar men kijkt niet op de lange termijn in de jaren 80 is er door de regering een greep gedaan uit de kas van het ABP omdat er toch genoeg in zat, nu heeft het ABP problemen maar het geld is en zal nooit worden terug gestort door onze overheid.

  Wat er nu in andere landen gebeurd kan ook hier in Nederland gebeuren, mensen zijn het zat en niet alleen de jongeren. Het is alleen de vraag of het op een vreedzame manier of gewelddadige manier zal zijn.

 3. Als 27 jarige durf ik mezelf nog wel een jongere te noemen, en ik heb genoeg rotbaantjes gehad als lelie`s koppen, supermarkten bijvullen, etc. Wat het artikel heel duidelijk maakt is dat het juist de babyboomers zijn die nu het leven voor jongeren heel moeilijk maken. Zij forceren de jeugd schulden te maken om te kunnen studeren en alles moet binnen de precieze tijd die ervoor staat. Zet dit af tegen hun betaalde gesubsidieerde 10 jaren studies. Hetzelfde doen ze nu voor pensioenen, zij willen nog wel met hun 65 met pensioen maar laten ons alvast wel een paar jaar langer werken en leggen dat vast in de wet. Tevens is het ook deze generatie die niets gedaan heeft aan het energieprobleem terwijl ze dit prima hadden kunnen doen, dit was immers in 1970 al bekend dat we duurzaam moesten worden. Dankzij deze mensen staat Nederland iig 3na laatste als we kijken naar duurzame energie in heel Europa. En dan had ik het nog niet eens gehad over huizenprijzen die momenteel voor jongeren absoluut onbetaalbaar zijn tenzij ze met 2 man alvast vastleggen dat ze 30 jaar fulltime gaan werken. Maar goed anders kunnen we de hypotheekrenteaftrek waar vooral de babyboomers gebruik van maken niet betalen. Nederland is in een generatie heel veel armer geworden en de Babyboomers lijken zich vooral als een stel graaiende aso`s met weinig oog voor de toekomst te gedragen. Zijn het niet ook de babyboomers die nu straks een volledig failliet Europa inclusief Nederland aan ons nalaten met een door en door rot economisch systeem. Bedankt! Als er 1 generatie is die amper problemen heeft gekend en zelfzuchtigheid in actie omzet zijn het de babyboomers wel volgens mij. Althans zo ziet het er voor veel jeugd uit. Ik denk dat Nederland niet heel verbaasd zou moeten zijn als hier binnen een jaar of 5 dezelfde dingen gebeuren als in London of wat een paar jaar eerder in Parijs al gebeurde. Er heerst in mijn generatie iig weinig respect of tevredenheid naar de babyboomgeneratie toe. En volgens mij is dat grotendeels heel terecht.

  Wat mij betreft is het overigens nog goed te maken door de babyboomers. Als de babyboomers nu eens heel snel die sprint naar 100% duurzame energie inzetten in Nederland dan laten ze niet een compleet wrak van een land na. En daarnaast huizen en studeren weer betaalbaar maken. Misschien willen wij het dan wel overwegen daadwerkelijk voor ze te gaan zorgen als ze bejaard zijn. Want ja we moeten toch ergens het geld vandaan halen en als wij aan de macht zijn kan dat dan maar zo eens bij de ouderenvoorzieningen weg moeten komen. De bejaardenberg is namelijk ook prima te gebruiken als compost of biobrandstof. :8) Dan kunnen wij onze kinderen weer gewoon een hogere opleiding die betaalbaar is aanbieden.

 4. Ik denk dat je je gelukkig mag prijzen dat je tot deze generatie behoort. Ok de babyboomers hebben het waarschijnlijk beter (gehad)/ te goed gehad. Sta eens stil bij al die generaties voor de babyboomers, dan doe je het zo slecht nog niet. Als je in die generaties was geboren of in een land waar het minder welvarend is (de meeste dus), had je op je 27 ste al 8 kinderen gehad en een kromme rug van het werken. Echt een goede reden om te rellen.
  Als je een mammoettanker (het systeem) een andere koers wilt geven, moet je zorgen dat je in de stuurhut werkt en niet als dekzwabber de olie in de fik steken.

 5. De oplossing? Jongeren moeten niet zeuren. Ik krijg geen studiebeurs meer, maar werk gewoon naast mijn studie. Men wil graag in de zomer op vakantie en in de winter op wintersport, dat is niet gratis.

  Ik ben niet zo van de slachtoffer-rol :)

 6. Ik voel me ook zeker niet zielig maar de babyboomers moeten niet te naief doen en roepen dat wij maar harder moeten werken voor hun. Het is onze generatie erg duidelijk wat de babyboomers ondanks al hun mogelijkheden hebben nagelaten en nog steeds nalaten. Ik maak me niet zo een zorgen om mezelf maar er zijn veel jongeren die geen huizen kunnen kopen, die geen werk kunnen vinden en die in allemaal situaties worden gedwongen door de babyboom generatie die het voor zichzelf allemaal prima regelt. Het is dus meer een waarschuwing aan de babyboomers dat ze niet te relaxed achterover moeten gaan zitten. Zij hebben namelijk nog bijna alle sleutelposities in handen, zowel in de belangrijke bedrijven als in de politiek.

 7. Idd het is schandalig.
  Ik ben 21 jaar en kan geen normale woning betalen naast mijn studie.
  En heb bij bedrijven gesolliciteerd om wat bij te verdienen. Maar heb nergens langer dan een half jaar gewerkt. Ik woon daarom met meerdere bewoners in een huis, waarbij we de keuken, de badkamer, toilet, parkeerplaats enz. moeten delen. En dat levert soms stress en gezeur op. Bovendien betaal ik al 375,-. Het is gelukkig niet al te klein want is een boerderij wat we huren van een paarden manage. Een andere mogelijkheid die ik momenteel overweeg is antikraak. Je betaalt dan wel heel weinig maar je kunt er zo uit worden gezet. Ik richt mijzelf momenteel op korte termijn doelen als, het halen van mijn studie natuurscheikunde, het krijgen van een leuke vriendin en natuurlijk een eigen huis. Naast dat ik van de kleine dingen geniet, zie ik dat het allemaal super duur is. Gelukkig krijg ik mijn autorijlessen en examen van mijn ouders, maar het zijn echt bedragen van hier tot tokyo. En doordat er veel verkeer op de weg is gebeuren er veel ongelukken die ook heel vaak door ouderen zijn veroorzaakt. Zo moeten wij weer aan meer voorwaarde voldoen om ons roze papiertje te halen. En dan heb je ook nog het woningtekort die wordt veroorzaakt doordat veel ouderen zijn gaan scheiden. Ik heb hier al wel eens vaker over nagedacht en eigenlijk kun het wel een beetje vergelijken met een bos waar hele grote en oude bomen groeien die met hun grote en volle bladerdek, al het zonlicht voor kleine jonge boompjes en struiken afschermen. Daardoor genieten de grote bomen van al het warme zonlicht terwijl de kleintjes gehuld in duister slechts traag groeien. Maar wij hebben wel een fantastisch voordeel ten opzichte van planten, dat wij verstand hebben en na kunnen denken. Over een paar jaar hebben wij de macht. Dit zal misschien niet volledig met de zachte hand gebeuren maar het recht zal winnen. En dan zal de ontwikkeling van de mens weer gestaag verder gaan. En wie weet hebben we in 2030 de Nederlandse vlag op Mars staan. En met een beetje geluk vinden wij super slimme Nederlanders dan nog wel eens een geniale manier om Mars in slechts 150 jaar bewoonbaar te maken haha. En dan laten we al die bejaarden het lekker uitzoeken op aarde.

   1. Ieder heeft het recht op vrije meningsuiting, en dit is een forum bedoelt voor discussies, waarin we onze mening willen uiten en een ander zijn mening willen lezen. Inwerken op iemands wil kan gepaard gaan met fysiek (tegen) geweld of bedreiging daarmee. Op dat moment wordt de ander van zijn vrijheid beroofd. Belangrijk is dat de middelen in overeenstemming zijn met het doel. Met andere woorden, om een ethisch doel te bereiken, kunnen we geen onethische of immorele middelen gebruiken. Je kunt iemand niet met machtsvertoon en tegengeweld leren niet kwetsend ed. te zijn tegen je. Ik hoop hier mee te bereiken dat de discussie constructief verder verloopt, anders bel ik de brandweer voor een koude waterstraal! :)

   1. Dat zouden de bankstermafiosi en familie in gemeenten burgemeesterschap ministeries en politiek niet zo leuk vinden omdat ze hun families clans en bende in de bouwfraudebedrijven dan tegen de woningbouwfraudeschenen schoppen. Waarom Denk Je hebben We al steeds van die miljardenslepende meganutteloze projecten…betuwe westerscheldeuitdieping  energiebelasting luchthavenbeveiligingen metro rekeningrijden immigraties emigraties dwangverstedelijkingen derdewereldhulp 100.000 mafiarabbis mafiarabijnen mafiaimams op subsidies overheden wetgevingen jeugdzorg vluchtelingenwerk maurootjes en negerinnereetjes eu en Grondspeculanten.  Just Follow the Money & Find the Reasons.
     
    Alle luchthavenbeveiliging in mafiahanden en de drugs en Mensen miljardenhandel van miljarden…no Connection I Guess…..?

 8. Nou ik zou graag van wat babyboomers willen horen hoe zij tegen huizenprijzen voor jongeren aankijken en het feit dat studeren afgelopen jaren echt heel veel duurder is geworden. Veel babyboomers hebben zelf tenslotten ook kinderen en zullen toch ook zien dat een paar hele basale zaken als studeren en wonen veel onbereikbaarder worden. Hoe denken de bababoomers hier daarover en hoe snel denken zij dat we de 100% duurzame energie in Nederland gaan bereiken?

 9. toch soms beangstigen dit soort artikelen mij..
  ik heb zelf niet meer dan een VMBO 4 diploma, maar ik heb wel een fijne/goede baan als technisch tekenaar bij een groot nutsbedrijf, gedetacheerd.

  Ik weet dat ik mijn werk goed doe en dat mensen hier tevreden zijn.
  maar toch ben ik soms bang dat als het er een keer op aan komt dat ik mijn baan kwijt raak, om wat voor reden dan ook, dat andere bedrijven mij niet zo snel een kans zullen geven, alleen maar omdat ik te lui was om een opleiding te volgen.

  Waarom ik geen vervolg opleiding ben gaan volgen is omdat ik (nog steeds) niet wist (weet) waar ik mij in wil specialiseren.
  Intresse te kort heb ik niet, juist te veel misschien waardoor een keuze maken voor mij moeilijk BLIJFT
  En ik hou nu eenmaal van bezig zijn en geld verdienen ;)

Laat een reactie achter