Nederland ziet er ongeveer zo uit als de zeespiegel zeven metr stijgt.

Nederzee

Een groot deel van Nederland ligt onder de zeespiegel, een ander groot deel ligt er maar een paar meter boven. Hoe zou ons land er uit zien als de waterspiegel vijf meter hoger staat, zoals sommige broeikasonderzoekers beweren?

Nederland ziet er ongeveer zo uit als de zeespiegel zeven metr stijgt.
Nederland ziet er ongeveer zo uit als de zeespiegel zeven metr stijgt.

Een groot deel van Nederland ligt ver onder de zeespiegel. De afgelopen duizenden jaren is de zeespiegel redelijk constant gebleven maar dit is in de geologische geschiedenis van de aarde eerder de uitzondering dan de regel. Zo vond er door het verdwijnen van het laatste restje van de Laurentische ijskap, over Québec en Ontario, een grote zeespiegelstijging plaats, waardoor de Zwarte Zee onderliep en ook de Doggersbank,  toen nog een eiland in de Noordzee, er aan moest geloven. Dit was meer dan achtduizend jaar geleden. Uit eerdere interglacialen – perioden tussen ijsbedekking in – weten we dat de zeespiegel zelfs nog meer kan stijgen dan nu.

Volgens broeikasonderzoekers hebben we het zo bont gemaakt met onze kooldioxideuitstoot, dat de aarde opwarmt en dat hierdoor de oceaan ook zal gaan uitzetten. Een en ander heeft het gevolg dat de zeespiegel vijf meter gaat stijgen[1]. Er zal als dit klopt, in het jaar 2500  weinig over zal zijn gebleven van het grootste deel van Nederland. Gelukkig duurt dat nog even, dus wacht nog even met het inrichten van een strandtent op de Grebbeberg.

Het is ook de vraag of deze voorspelling wel klopt. We begrijpen nog maar weinig van de ingewikkelde cycli die ons klimaat regelen. Voor hetzelfde geld kan er ook een nieuwe ijstijd aanbreken. Deze laat per slot van rekening al abnormaal lang op zich wachten…

Bron
1. S. Jevrejeva, J.C. Moore, A. Grinsted. Sea level projections to AD2500 with a new generation of climate change scenarios. Global and Planetary Change, 2011

5 gedachten over “Nederzee”

  1. Wat ook kan is een combinatie van kouder weer hier bijv. omdat de warme golfstroom hapert en warmer weer elders. Op dit moment lijkt het zelfs die kant op te gaan.
    Dan hebben we te maken met het slechtste van twee werelden. Kou en een zeewaterstijging. Kun je nog geeneens in lekker warm water zwemmen.

  2. Wat ons steeds vertelt wordt dat kooldioxide de aarde opwarmt, maar ze vertellen ons niet dat bij elk onweersbui, deze kooldioxide wordt geneutraliseerd in zuurstof en koolmonoxide. Deze koolmonoxide valt weer terug op de aarde als een zwarte drap, die weer dient als plantenvoedsel. Dit laatste wordt nooit vertelt aan bevolking omdat anders de extra belasting hierop niet te rechtvaardige is. Terug gaand op de extra plantenvoedsel, dit zorgt er voor dat planten sneller gaan groeien, dus meer water uit de bodem onttrekken, dus dat er minder water naar de zee wordt afgevoerd. Dus met die voorspelde zeespiegel stijging is alleen maar bangmakerij, die ons nog meer geld uit onze zakken laat kloppen.

Laat een reactie achter