Tiny houses, de oplossing voor het woningtekort in Nederland? Bron: Flickr, Ben Chun

Tiny houses kunnen het woningtekort in Nederland vrij eenvoudig oplossen

Overal verspreid over het land liggen onbenutte kleine stukjes grond. Als hier honderdduizenden kleine huisjes worden gebouwd, zou hiermee een einde komen aan de woningnood.

Op dit moment is wonen in Nederland voor grote groepen mensen onbetaalbaar aan het worden. De oorzaken voor het gebrek aan woonruimte zijn:

Bodemgebruik in Nederland in 2012. Bron: CBS
Bodemgebruik in Nederland in 2012. Bron: CBS
  • een onnodig streng ruimtelijke ordeningsbeleid. Op dit moment heeft slechts vijf procent van alle grond in Nederland een woonbestemming, zie de figuur. Deze grond wordt ook erg inefficiënt benut. Het platteland kan in principe op strategische plaatsen van kleine woningen worden voorzien in traditionele stijl.
  • onnodig strenge welstandseisen. Zo laat het Bouwbesluit niet toe dat een ruimte meerdere functies heeft, terwijl bijvoorbeeld een douchecel goed te combineren is met een keuken.
  • de straf op samenwonen bij uitkeringsgerechtigden
  • de hypotheekrenteaftrek. De kunstmatig lage kosten om geld te lenen betekent dat huizenkopers tegen elkaar opbieden en de prijzen enorm opdrijven.
  • hoge migratie. Door nationalistische partijen als de PVV wordt de massa-immigratie als oorzaak voor het woningtekort genoemd. In 2016 was sprake van een migratiesaldo van dertigduizend. Dit komt overeen met een woningbehoefte van rond 15.000 per jaar. Dit is een derde van alle huizen die op dit moment gebouwd worden, rond de 50.000 per jaar.
Voorbeeld van een tiny house. Meer informatie op https://tinyhousefrance.org/keva-tiny-house/
Voorbeeld van een tiny house. Meer informatie op https://tinyhousefrance.org/keva-tiny-house/

Tiny houses
Niet alleen in Nederland, maar ook elders in de wereld worden huizen steeds meer onbetaalbaar omdat de effectieve inkomens dalen. Dit inspireerde de beweging voor tiny houses. De kleinste tiny houses hebben minder dan tien vierkante meter oppervlakte nodig door het slim combineren van gebruiksfuncties. Ge begrijpt dat dit geheel in strijd is met het Bouwbesluit en dergelijke, waardoor deze huisjes meestal op wielen worden geplaatst. Hiermee vallen ze niet meer onder het Bouwbesluit.

Niet-benutte grond
Vooral op industrieterreinen is er veel onbenutte grond, maar ook bijvoorbeeld bij spoorlijnen, plukjes onbenutte grond in steden en dergelijke kunnen tiny houses gerealiseerd worden. Deze plukjes zijn  vaak te klein voor een standaard huis, maar ideaal voor een tiny house. Onder wegen kunnen woningen met doorzichtige daktegels gerealiseerd worden. Vooral in steden betekent dat vele procenten extra woonruimte. De oppervlakte kan worden verdubbeld door ze gedeeltelijk in te graven, of gecombineerd met een parklandschap zoals bij hobbitwoningen. Kelderwoningen hebben bij sociaal bewogen ambtenaren een slechte reuk, maar sinds eind negentiende eeuw zijn goede isolatiematerialen ontwikkeld. Strategisch geplaatste lichtkoepels en dergelijke brengen veel daglicht binnen.

10 gedachten over “Tiny houses kunnen het woningtekort in Nederland vrij eenvoudig oplossen”

  1. Ja daar ben ik het ook mee eens al vluchtelingen moeten terug en worden geholpen in eigenland. Bovendien zijn er genoeg plekken in de wereld die volkomen leeg zijn laat ze ze daar heen sturen. Maar ook moet Nederland stoppen met het exporteren van landbouwproducten. We moeten alleen voedsel voor ons eigen volk produceren. Zo komt er veel oppervlak vrij voor zowel de mens als de natuur. Er kan nog meer grond worden bespaart als mensen meer hun eigen voedsel gaan verbouwen, bereid zijn alternatieve proteïne bronnen te nuttigen zoals sprinkhanen, gemeenschapstuinen aanleggen en leren voedsel uit de extra aangelegde natuur te halen. Mensen besparen dan een hoop geld, er vind minder milieu vervuiling plaats zoals het mestoverschot, gemeenschapstuinen zorgen voor meer sociale samenhang ideaal voor het leggen van nieuwe contacten in de buurt en misschien zelfs die leuke vrouw of man ontmoeten op een heel gezonde milieu vriendelijke manier, de natuur heeft veel overvloedige eetbare planten, zoals paardenboemen, vlierbessen, bramen, noten enz. Met al deze maatregelen zouden we ruimte zat hebben en een veel leefbaarder Nederland!
    Ook zou het land beter voorbereid zijn op een ramp zoals een economische ineenstorting en zou dit vele levens redden!

  2. Anoniet Anonine

    Maslowtof!

    Voor mij is het niet weggelegd hoor, maar voor wie het wel acceptabel zou zijn, wilde ik vooral zelf maar niets in de weg leggen.. ook ik zou het fijn vinden wanneer daar dus de ruimte voor wordt geboden, voor wie daar inderdaad wel wenst in alle vrijwilligheid gebruik van te kunnen maken.. veel plezier zou ik zeggen!

    Yo!

  3. Damn zo kortzichtig!
    Geen infrastructuur voorzien, geen nutsvoorzieningen, geen sociale basis voorzien.
    En daarnaast geen openbaar vervoer voorzien, dus aanmoedigen van extra autoverkeer.
    Wat een slecht plan; echt visionair is dit niet!

    1. Anoniet Anonine

      Ik denk dat vooral de blik is waar je zelf mee kijkt Bardt?
      Dat is de invulling die jij eraan geeft..?

      Denk je dat je de enige bent die kan kijken?
      Denk je vervolgens ook niet gewoon dat twee mensen wel meer zien dan één? En vervolgens drie weer meer dan twee? Enzovoort..

      Kortzichtig? Luidkeels?
      Maar gelijk heb je hoor! Ook!
      Ger heeft nu eenmaal niet een pasklare oplossing geboden..
      Toch!? Maar dan, in hoeverre is dat Ger zijn verantwoordelijk wel het onmogelijke te presteren?
      Waarna natuurlijk gaat gelden dat dta wat voor één individu onmogelijk is, voor slechts twee mensen al makkelijk kan zijn..

      Kortzichtig?
      Dat is het pas wanneer je stop met kijken..

      Aandacht voor eeen mogelijke oplossing is het!
      Wat een lezer daar vervolgens zelf van maakt, in leest, en hoe hij dat voor zich ziet in relatie tot zijn eigen belangen is vervolgens een vraag voor een ieder apart..

      Ach, wanneer je het toch eigenlijk nooit 100% goed kan doen voor iedereen,
      is het toch eigenlijk ook altijd goed voor jezelf?
      Ik hoop het wel!

      (Op die twee onverlaten hier die nationalistische sedementen preken ga ik maar niet eens in.. dat zulke mensen nog bestaan joh.. wie maakt zulke kinderen?)

      Yo!

      1. Ja, Anoniet,
        je hebt volkomen gelijk. Het gaat er effectief om, om soms verder te kijken dan wat er rondom ons bestaat als de waarheid, of de enige mogelijke oplossing; dat wat er nu is. We moeten inderdaad creatief zoeken naar oplossingen, en out of the box durven denken.
        Maar de mogelijke oplossingen moeten juist durven aansturen op een effectieve oplossing, en een effectieve meerwaarde op alle mogelijke niveau’s en doeleinden, zodat dit geen opmerking in de marge blijft.
        Zelf ben ik enorm voorstander voor de introductie van alternatieve voorstellen zoals bv. eartships of c-housing, en dit gekoppeld aan coöperatieve systemen, waarbij de mensen zelf effectief mee kunnen bepalen wat gerealiseerd wordt, en dus niet enkel overheden en bedrijven ..
        Maar dus je hebt volkomen gelijk; inspiratie en prikkelen van fantasie vormt nog steeds de basis van elke maatschappelijke discussie, en niet het hokjesdenken waar blijkbaar velen last van hebben

  4. Weet je wat het resultaat zal zijn van deze minihuisjes?
    T.z.t zullen alleen de arme mensen daarin wonen, en de bejaarden. Vergis je niet, wat nu wenselijk lijkt is onnodig, laten ze normale woningen bouwen.

  5. Ik vind de oplossingen die Germen bij dit probleem aangedragen heeft gewoon goed. Ondanks dat ik redelijk onderdak had verbleef ik lange tijd, (sowieso buiten het touristensijzoen) in de beschermde naatuurgebieden rond Weerselo. Dit in een stokoud chalet. In mijn jeugd was ik bijzonder gelukkig met die mogelijkheid, ik had tenminste privé. Ik wil voostellen hier nog speciale tenten aan toe te voegen. Tenten die dubbelwandig zijn uigevoerd met aërogel voering. Heb een demonstratie gezien van kleding in die vorm, waarbij vloeibare stikstof over een proefpersoon werd geblazen. Die had er geen centje last van, dus zo’n ontwerp is bewezen efficiënt. De andere kant van de zaak is; dondert je hele omgeving om door een natuurramp, dan ben je uit de brand geholpen voor langere tijd, ook als het bitter koud is.

  6. Aftakelen is een vreemd fenomeen. Je ziet het zelf niet op het moment dat het gebeurd, maar pas achteraf, nadat je fouten hebt gemaakt. Natuurlijk schrijf je zoals hier hierbovn staat. Wel, als de reaguurders mij dit willen vergeven, blijf ik nog enige tijd actief. Ik heb hoogst ongewone prognoses, heb zelfs een vervolg chemo voorgedragen gekregen. dat doen ze echt niet zomaar.

    Ik bezie de experimenten rondom mijn persoon met belangstelling, en met interesse, wat blijft er van mij over???

Laat een reactie achter