Nederland en Vlaanderen bij 20 m zeespiegelstijging. bron: Floodmaps.

‘Twintig meter zeespiegelstijging dreigt’

Voor elke graad globale temperatuursstijging zal de zeespiegel twintig meter stijgen, wijzen berekeningen en geologische waarnemingen van gesteenten uit voorbije tijdvakken uit. Houden we droge voeten?

Nederland en Vlaanderen bij 20 m zeespiegelstijging. bron: Floodmaps.
Nederland en Vlaanderen bij 20 m zeespiegelstijging. bron: Floodmaps.

Tijdens eerdere interglacialen vijf tot twintig meter zeespiegelstijging
We leven nu in de laatste jaren van een interglaciaal, de warmere periode tussen twee ijzige glacialen in. De temperaturen zijn dan hoger. Voor komende eeuw wordt een zeespiegelstijging van een meter voorspeld. Enkele onderzoekers denken echte dat die stijging veel groter zal worden. Hierbij baseren ze zich op geologische gegevens uit eerdere interglacialen. De temperatuur toen was minder dan een graad hoger dan nu, maar de zeespiegel lag vijf meter hoger.

Ongeveer drie miljoen jaar geleden, toen de temperaturen slechts 1 tot 2 graden hoger waren dan normaal in de laatste tweeduizend jaar, lag het zeeniveau zelfs 25 meter hoger dan nu. Dit komt door twee effecten. Bij hogere temperaturen op aarde zetten de warmere oceanen uit: thermische expansie. Ook smelt er dan meer ijs.

Nederland onder water?
Kortom: de voorspelde temperatuursstijging – als deze klopt en de komende ijstijd niet aanbreekt – zal uitermate vervelende gevolgen hebben, zeker voor Nederland. En zeker als ook de grote ijskappen van Groenland en een deel van Antarctica gaan smelten. Dit zal leiden tot nog eens zestig meter zeespiegelstijging. Als dit in de loop van honderden jaren gebeurt, kunnen we ons geleidelijk aanpassen. De nakomelingen van de Nederlanders en West-Vlamingen van nu kunnen dan bijvoorbeeld emigreren naar andere landen of op zee gaan wonen in drijvende steden. Gebeurt de zeespiegelstijging heel snel, dan hebben we weinig andere keus dan ons vege lijf te redden en hopen dat de Duitsers en Walen gastvrijer voor ons zijn, dan wij in Nederland en Vlaanderen zijn.

Tijdens het Plioceen was de temperatuur maar twee graden hger dan nu.
Tijdens het Plioceen was de temperatuur maar twee graden hger dan nu.

Bron
Paleoclimate Implications for Human-Made Climate Change, Arxiv.org (2011)

13 gedachten over “‘Twintig meter zeespiegelstijging dreigt’”

  1. Angel, niet nadenken is ook een slechte raadgever en kan tot misinformatie leiden.

    Een paar puntjes om over na te denken:
    – Is de periode 2001 tot mei 2010 genoeg om te claimen dat de lange termijn trend gestop is? De FAQ van BEST heeft het antwoord: http://berkeleyearth.org/FAQ.php#stopped

    – Als je die gigantisch sterke piek naar beneden ziet in 2010, het warmste jaar in de records bij veel andere datasets, denk je dan niet: klopt dit wel? Curry doet dit niet, Anthony Watts doet dit niet maar een simpele blik in de data leert dat deze laatste twee waarden enorm onzeker zijn, oftwel ze zijn niet echt en je kunt ze het beste weglaten. De oorzaak ligt hem simpelweg in het feit dat BEST veel te weinig data voor die twee maanden had om een nauwkeurige globale temperatatuur te kunnen berekenen.

    – Als je de laatste twee onnauwkeurige maanden weg laat ontstaat er ineens een heel ander beeld: Een opwarming van 0.1 graden in 9 jaar verschilt niet veel van de langetermijn trend (zie ook mijn eerste punt).

    Zeer leerzaam is deze post van statisticus en blogger Tamino:
    http://tamino.wordpress.com/2011/10/30/judith-curry-opens-mouth-inserts-foot/

    Kortom, sommigen doen zeer ondoordachte uitspraken en er is weer veel poeha om niks.

  2. Die hele discussie of wel of geen opwarming vind ik zo’n energie verspilling…
    Je kijkt toch droog naar de toename van CO2 en de warmte absorptie van dat gas.
    Kijk dan tevens naar de stijging van de gemiddelde minimum en maximum temperaturen.
    Dan heb je een a-priori model en een empirische bevestiging.
    Wat kan het leven toch heerlijk simpel zijn.
    De oplossing van het probleem zal wat meer denkwerk vergen.

  3. Je kunt het ook op een andere manier bekijken, want in veel steden die aan de kust gebouwd zijn, zijn tegenwoordig enorm groot geworden en groeien nog steeds. Deze massa drukt de bodem naar beneden plus dat er tevens veel grondwater wordt opgepompt om deze mensenmassa aan hun behoefte te voorzien en nog een factor speelt mee dat overal waar gebouwd is, de grond niet meer het regenwater op kan nemen en afgevoerd wordt naar de zee. Het resultaat is dat niet de waterspiegel stijgt, maar dat de grond in deze steden zakt, zodat het net lijkt alsof de zeespiegel stijgt. Wat is het verhaal vertelt wordt klopt niet, want met elke graad warmer, wordt de neerslag met 45% meer. Dus zal er meer regenwater op het land vallen. Je kunt het een beetje vergelijken met de commiserende vaten.

  4. Wie zegt me dat een mondiale temperatuurstijging niet zal leiden tot aanzienlijk meer neerslag op Antactica. Daar valt nu zeer weinig, maar het blijft onbeperkt lang liggen onder de zeer lage temperaturen.
    Bij een locale temperatuurstijging van -60 naar -50, maar met meer neerslag wordt Antarctica een grotere buffer dan nu. Gevolg: zeespiegel daling.

  5. Dan bouwen we onze huizen toch op palen?

    Enne…de snelste stijging van de afgelopen 20000 jaar was 2,5 meter per eeuw, 2,5 cm per jaar. Dus elke paar jaar een steentje op de dijk erbij, lijkt me een haalbare kaart.

  6. De Zee spiegel is verleden jaar met -0,06 meter ja 6 mm gezakt.
    Men heeft er een meetsysteem voor.

    Stijgen of daling is normaal, is altijd al zo geweest.

    tip. verhuis gewoon met de zee spiegel mee, Deden ze vroeger ook al.

    En Complete aardplaten kunnen stijgen en zakken.
    Dit gebeurt nu ook in de omgeving van de grote oceaan.
    Zie de vele aardbevingen en vulkanen(ring of fire).

    De Aarde leeft en groeit met al wat er is.

  7. We bouwen onze huizen al op palen, alleen hebben we die verstopt onder de bagger.
    Houten palen onder de grondwaterstand om houtrot en ongedierte te voorkomen omdat er dan zuurstof bij komt.
    Er was een aantal jaren geleden een filosoof die vertelde dat we gewoon teveel water (H2O) hebben om fatsoenlijk met veel mensen op te kunnen wonen.
    De zeeën moeten veranderen in meren (zoet water) dit kan maar op 1 manier en dat is water lozen (de ruimte in)
    Nu de filosofie van 2012 waarbij een kracht uit de ruimte zorgt dat zeer veel water verdwijnt, a.h.w. weggezogen wordt door aantrekkingskracht doordat planeten in een rij staan (1+1=3 ofzo)
    ze versterken elkaars magnetische veld waardoor dit mogelijk is (staat natuurlijk ergens geschreven in een of ander mystiek boek) vervolgens krijgt de hele wereld een zelfde klimaat waarbij het doet denken aan een Indian summer (soort nazomer) niet te warm, maar zeker niet te koud.
    Gewoon lekker weer dus en geen nare overstromingen of rampen meer omdat het globale weer zich stabiliseert.
    Natuurlijk teken ik hiervoor, alleen nog even wachten tot 2012 (21 dec.?)
    Er zij ook nog theorieën over tijd en ruimte door briljante wetenschappers bedacht maar ik heb geen zin meer deze te typen.

  8. Volgens mij maakt iemand een rekenfout.
    Als de zee de komende eeuw twee meter stijgt dan is het al veel.
    De thermische massa van de oceanen maakt dat de zee zeer traag het temperatuurverloop in de atmosfeer volgt.
    Als vanaf vandaag de gemiddelde atmosfeer temperatuur een graad stijgt dan is over zes eeuwen nog al het zeewater niet die graad warmer.

Laat een reactie achter