Veel Ieren zijn razend over het cadeautje aan de Grieken. En zij zijn niet de enigen.

Tijd voor de grote Europese bailout

De gemiddelde schuld in de Europese Unie is tachtig procent van het bruto nationaal product. Wat zouden de gevolgen zijn als we de Europese Centrale Bank geld zouden laten drukken om deze schulden voor een deel af te lossen?

Veel Ieren zijn razend over het cadeautje aan de Grieken. En zij zijn niet de enigen.
Veel Ieren zijn razend over het cadeautje aan de Grieken. En zij zijn niet de enigen.

Bailout komt in feite neer op subsidie voor wanbeleid
Op dit moment wordt de helft van de uitstaande Griekse staatsschulden afgeschreven. Heel prettig voor de Grieken, die echter niet de minste dankbaarheid vertonen. De Ieren en Spanjaarden, die in tegenstelling tot de Grieken wel hun best hebben gedaan uiterst pijnlijke bezuinigingen door te voeren, zijn hier dan ook, geheel terecht, razend over. Zo’n cadeautje willen zij ook wel. En waarom alleen zij? Per slot van rekening zijn er ook arme eurolanden die dankzij verstandig beleid nauwelijks in de schulden zitten, Slowakije en de Baltische republieken bijvoorbeeld –  en die met hun armoedige infrastructuur en mensonterende ziekenhuizen zo’n extra zakcentje goed zouden kunnen gebruiken. Wat zouden de gevolgen zijn als elk euroland een Grieks cadeautje zou ontvangen?

Hoeveel kregen de Grieken per inwoner?
De Griekse schulden (voor zover bekend) van 340 miljard euro, omgerekend rond de anderhalf keer van wat heel Griekenland per jaar verdient, bedragen per Griek omgerekend meer dan veertigduizend euro[1][2]. De twee bailouts samen hebben het land rond de tweehonderd miljard euro opgeleverd. Dat is bijna twintigduizend euro per Griek, gemiddeld rond de acht maanden inkomen voor een Griek.

Wat als elke Europeaan in de eurozone een vergelijkbaar cadeautje krijgt als de Grieken?
Als we uitgaan van het gemiddelde inkomen per land en daar acht maanden van rekenen, zou dit betekenen dat er rond de 25 000 euro per eurozone-burger minder schuld zou zijn. Voor elk land zou er zo 67% van het GDP minder schuld zijn. In het geval van landen als Nederland en Spanje zou dit betekenen dat de complete staatsschuld is afgelost[3]. De rentelasten nu zijn enorm: per jaar rond de tien miljard euro, zelfs met de lage rente. Duitsland en Frankrijk zouden een makkelijk aflosbare twintig procent schuld overhouden, de schulden van België en Italië zouden halveren en landen als Estland, Slowakije en Luxemburg zouden over een enorm sovereign wealth fund beschikken, voldoende om deze landen een eind op weg te helpen (of in het geval van Luxemburg, een masterplan voor wereldoverheersing te ontwikkelen).
De totale geldhoeveelheid in de EU, nu rond de tienduizend miljard euro, zou hiermee groeien tot het dubbele. In theorie zou dit leiden tot een inflatie van vijftig procent, maar in werkelijkheid is dit minder. Immers: de totale hoeveelheid waarde in de EU bedraagt nu gemiddeld twee tot drie jaarinkomens. Reken dus in werkelijkheid op een eenmalige inflatie van rond de vijfentwintig procent. Niet leuk, maar overkomelijk. In de jaren zeventig gebeurde dit in twee jaar.

Voortaan geen cent meer lenen wordt keiharde, absolute voorwaarde om deel te nemen aan de euro
Het drukken van extra euro’s zal een enorme inflatie opwekken. Deze is uiteindelijk onvermijdelijk, maar voorkomen moet worden dat deze schuldproblemen ooit in de toekomst weer voorkomen.  Dat kan door tegelijkertijd met deze bailout vast te leggen dat overheden voortaan nooit meer mogen lenen en geen obligaties mogen uitschrijven. Wil een staat een project door privekapitaal financieren, dan kan dat alleen door investeerders, bijvoorbeeld pensioenfondsen, hierin te laten participeren. Uiteraard mag de staat hierin niet garant staan, anders is weer sprake van een verkapte lening.

Bronnen
1. Economy of the European Union – Wikipedia
2. Q&A: Greek Debt Crisis – BBC
3. Nationale staatsschuldmeter
4. Household financial assets and liabilities – Eurostat

7 gedachten over “Tijd voor de grote Europese bailout”

  1. Ik heb de oplossing! Eigenlijk al heel oud. “zet de tering naar de nering”. Dus geef niet uit wat je niet hebt. Spaar er maar eerst voor! Eigenlijk zijn heel veel mensen (en landen) tegenwoordig in het infantiele stadium blijven steken: ‘I want it all and I want it now!’. Word volwassen!

  2. Nee hannes, het kapitalistische systeem is op haar einde door alle zeepbellen die zijn gecreëerd. Dat ligt deels in de aard van de mens maar komt ook door de opzet van het systeem.
    Ga maar na, de meeste mensen hebben schulden en moeten daar rente over betalen. Aangezien de schulden giraal zijn gecreëerd komt de rente uit het geld wat in omloop is. Er is dus steeds minder geld in omloop en dus moeten mensen en bedrijven steeds harder knokken om aan de verplichtingen te voldoen. Ook de meeste banken hebben dit probleem en nog wel meer want als er een bankrun ontstaat dan valt menig bank om omdat het geld alleen giraal bestaat en niet in omloop is.
    Al dat geld blijft wel ergens steken en dat is bij de top 20 rijkste bedrijven ter wereld. De private bankiers zoals Rothschild en Rockefeller. Ik wilde er eerst ook niet aan maar hoe meer ik weet hoe duidelijker het plaatje wordt. Ik zeg niet dat er een schuldige is aan te wijzen. Wel dat het systeem op haar einde is en dat er een enorme ongelijkheid is in de verdeling van het geld.

  3. Ik ben het helemaal eens met moerstaal, het systeem zit vol fouten en ongelijke verdelingen in de opzet.

    Daarbij is het natuurlijk raar dat landen heel veel banen schrappen terwijl er werk genoeg is om te doen. Het wordt tijd voor een beter organisatiemodel dan ons huidige economische systeem. We zouden in heel Europa immers alle tuinen en parken eetbaar en mooi kunnen maken. We kunnen met zijn allen alle huizen opknappen en energieneutraal maken. Elke gemeente kunnen we inrichten zodat ze grotendeels de energie volhoudbaar en herniewbaar opwekken in de eigen regio. Allemaal banen banen banen die veel zouden bijdragen aan het voortbestaan. Echter veel van deze zaken gebeuren nu niet omdat er schaarste is aan geld. Kortom schaarste aan het uitwisselingsmiddel… Dat is gewoon onnozel ergens als je je daardoor laat beperken.

    En zo fijn hebben die Grieken het allemaal niet en het meeste geld wat wij in Griekenland gestopt is, is direct doorgesluisd naar de Franse, Duitse en Amerikaanse oorlogsindustrie. Laten we ons geen illusies maken dat ook maar iets van het gedoneerde geld ten goede komt voor de gewone man in Griekenland. http://www.youtube.com/watch?v=qKpxPo-lInk voor de film.

    1. Goed dat je dit elke keer weer post!
      Brazilië kent al 500 crisis in de vorm van uitbuiting.
      Eerst door Portugal, later door de eigen elite en natuurlijk die zelfbenoemde voortuin in het noorden… Die andere verenigde staten van noord Amerika.
      Dit alles heeft de volksgeest van den Braziliaan gekneed.
      Zodoende is hij ook onafhankelijk van geld.
      Wel is hij gelukkig (letterlijk) afhankelijk van buren en dat is tevens meestal de familie.
      Daarnaast zijn ze afhankelijk van de plaatselijke kerk (elk huizenblok zo’n beetje een) en haar initiatieven.
      Maar belangrijker in dit verhaal is nog wel dat men zoals jij suggereert zelf de spade ter hand neemt. De Nederlandse tuinen staan dan vol met een zoveelste uiterlijk vertoon van de consumptie maatschappij zonder enige bijdrage te leveren aan het welzijn.
      In Brazilië hebben mijn buren al het fruit en groente wat je kan verzinnen maar ook kippen en zelfs varkens en vis. Het is er niet altijd even hygiënisch moet ik toegeven en bij sommige buren blijf ik liever binnen om de geur van varkenspis te ontlopen. Maar het maakt wel dat men veel minder afhankelijk is van de grappen en grollen van het systeem en de graai armen van de elite.
      Ik zou dan ook geen huis kennen in de verre omtrek met hypotheek.

  4. Klinkt niet eens zo slecht. De meeste Nederlanders en waarschijnlijk de meeste Europeanen hebben vele malen meer schulden dan geld op de bank.

    Wat boeit het mij als die paar duizend Euro op de bank de helft waard worden als het tegelijkertijd betekent dat mijn hypotheek ook de helft waard wordt.

    Klinkt best aantrekkelijk.

  5. Europa is een ideologie ontstaan vlak na de 2e wereldoorlog als antwoord op deze oorlog en die de wens uitsprak van eens maar nooit meer. Nu mevrouw Merkel sinds een jaar of twee de nieuwe Hitler wordt genoemd geeft weer welk idee er bij de burgers leeft. Europa is en was een politiek instrument, geen gedachtegoed van diens burgers. De krampachtigheid waarmee ze de boel draaiende willen houden is, zijns ondanks de sterk negatieve gevolgen voor ons, vermakelijk om te zien. De corporatieve en politieke machinaties die achter de schermen spelen kosten ons veel geld en een van de reden ondermeer waarom de Nederlandse politiek niet terug wil naar de florijn is het feit dat de werkelijkheid in de vertaling van absurde verhogingen sedertdien dan zichtbaar wordt. In tien jaar tijd zijn alle zekerheden uitgehold, verkwanseld en de rest absurd verhoogd. De gewone burger bloedt, de politici niet. Ik geef niet af op de Grieken, noch op wie dan ook. Immers, ook zij zijn de dupe van de gesel en zweep der politiek. Eerdaags zal de ballon toch echt knappen. Lost dat wat op? Nee. Van eeuwen her is het zo dat mensen die over mensen regeren slavernij betekend en de elitaire bovenlaag zal ruimschoots van tevoren zichzelf hebben verstevigd van een solide achtergrond.
     
     

Laat een reactie achter