Een van de beste landen om in te leven: Zweden. Alleen jammer van die lange, koude winter...

Wat is het beste land om in te leven?

Visionair denkenden laten zich zelden beperken door landsgrenzen. Als je niet alleen kijkt naar het inkomen maar ook naar de levenskwaliteit, welk land is dan het beste om in te leven? Enkele verrassende uitkomsten.

Een van de beste landen om in te leven: Zweden. Alleen jammer van die lange, koude winter...
Een van de beste landen om in te leven: Zweden. Alleen jammer van die lange, koude winter...

Vooral in de herfst, als de dagen korter beginnen te worden en gure herfststormen over ons vlakke landschap razen, lokken prettiger oorden. Geen wonder dus dat een groot aantal Noord-Europeanen overwintert in het zonnige zuiden. Maar hoe zou het zijn om je hele leven in een ander land door te brengen?
Enkele goede  kencijfers zijn het gemiddelde inkomen (in een rijk land is het over het algemeen makkelijker om aan werk en een goed leven te komen), maar nog belangrijker is gezondheidszorg en de levensverwachting.

Er is nu een website waarmee je landen op verschillende van dit soort statistieken met elkaar kan vergelijken: ifitweremyhome.com.

Om een dringende vraag te beantwoorden waar we vermoedelijk allemaal mee rondlopen: Nederland scoort over het algemeen iets beter dan onze zuiderburen. De inkomens liggen in Nederland hoger en het energiegebruik lager. En het mooiste van allemaal: we hoeven er hier minder hard voor te werken. Kortom: best wel handig, die gasbel. Daarentegen is de Belgische gezondheidszorg een stuk goedkoper, maar dat tegen een prijs: de levensverwachting in België is twee maanden korter. Toch is er in België minder tweedeling dan hier en gaan er minder kinderen dood.

Ook de vergelijking tussen het grootste kapitalistische land ter wereld, de Verenigde Staten, en communistische aartsrivaal Cuba levert een interessant resultaat. Hoewel Cuba vele malen armer is dan de VS, is de levenskwaliteit in veel opzichten beter. Dat met veel minder geld en energieverbruik.  Alleen die levensverwachting. Die is in Cuba zeven maanden korter dan in de VS. Waarschijnlijk is de oorzaak de Cubaanse rookepidemie, bijna dubbel zoveel Cubanen als Amerikanen roken.

En wat het beste land is om te leven? Probeer Zweden. Tenzij jullie betere landen vinden…

10 gedachten over “Wat is het beste land om in te leven?”

 1. Mijn verhuizing naar Noorwegen begin dit jaar is mij wel goed bevallen en volgens de statestiek is dat ook wel mooi. Misschien zelfs wel beter dan Zweden? :-) Ik zou het alleen graag combineren met wat maandjes winter in Brazilie ofzo doorbrengen.

 2. Zelf hou ik (net zoals de meesten) niet erg van kou. Toch scoren juist koude landen vaak hoog op de ladder van aangenaam leven.
  Kennelijk is het weer minder belangrijk als veel Nederlanders denken.

 3. Ik denk dat een koud klimaat voor welvaart zorgt.
  Door de warme golfstroom zijn wij als het ware laks geworden.
  Door het milde klimaat kampen wij met overbevolking en woning nood.
  Laat die ijstijd dus maar lekker snel komen, liever gister nog dan vandaag!

 4. Dat is inderdaad een aannemelijke verklaring.
  In een koud klimaat moet je wel hard werken om warm te blijven.
  Warme landen nodigen uit tot ontspanning en relaxen.

  Neemt niet weg dat er ook tijden zijn geweest dat warme landen als India erg welvarend waren, terwijl wij hier in dierenhuiden rondliepen.

Laat een reactie achter