Europa was tijdens de laatste IJstijd alleen in het Middellandse Zeegebied bewoonbaar.

Wordt Nederland bedekt met ijs?

We moeten van Al Gore en andere klimaatalarmisten erg bang zijn voor het antropogene broeikaseffect en zeespiegelstijgingen. Niet leuk voor ons polderlandje, maar een nieuwe ijstijd is pas echt vervelend. Dan is het met de helft van Europa en Noord-Amerika afgelopen. Welk deel van Nederland, de rest van Europa en de wereld ontsnappen aan de greep van Koning Winter als de komende ijstijd in alle hevigheid toeslaat?

Europa was tijdens de laatste IJstijd alleen in het Middellandse Zeegebied bewoonbaar.
Europa was tijdens de laatste, nog niet eens allerergste ijstijd alleen in het Middellandse Zeegebied bewoonbaar.

IJstijden zijn vaste prik sinds het aanbreken van het Pleistoceen, zo’n 2 miljoen jaar geleden. Interglacialen, de warme periodes tussen glacialen (de klimatologische term voor wat wij in het dagelijks leven onder ijstijd verstaan; we leven nu aan het einde van zo’n warm interglaciaal), zijn eerder de uitzondering dan de regel. Ze duren maar kort, rond de tienduizend jaar, en worden steevast gevolgd door een periode van vernietigende koude.

Als de ijstijd losbreekt, zullen alleen planten zoals deze Arctische poppies het in de Nederlandse poolwoestijn uithouden.
Als de ijstijd losbreekt, zullen alleen planten zoals deze Arctische klaprozen het in de Nederlandse poolwoestijn uithouden.

De continenten Europa en Noord-Amerika worden de laatste twee miljoen jaar dan ook vrijwel continu bedekt door een voortschuifelende massa gletsjerijs, een ijskap van kilometers dik die in zijn reis naar het zuiden alles als een bulldozer opzij schuift. De stuwwallen in Twente, Drenthe en de Sallandse heuvelrug zijn karakteristieke overblijfselen.
Uit geologische gegevens weten we dat een ijstijd snel invalt. Binnen honderd jaar is het klimaat totaal omgeslagen en is het grootste deel van Europa veranderd in een dorre toendra, waarover huilende sneeuwstormen de schaarse hongerige bewoners teisteren. Hoe zou Europa er uit zien bij de komende ijstijd?

Hiervoor kunnen we het beste bekijken hoe Europa met ijs werd bedekt tijdens de vier laatste glacialen. Tijdens het laatste glaciaal, dat tot tienduizend jaar geleden duurde, ontsnapte Nederland aan de vernietigende gletsjers. Erg prettig toeven was het echter niet in de poolwoestijn die Nederland toen was. Stel je voor, een onafzienbare vlakte, die zich uitstrekt tot diep in de Noordzee. Nederland was in die tijd zeker vijf keer zo groot als nu. Niet dat de toenmalige bewoners, de Neandertalers waren kort daarvoor uitgestorven, daar veel plezier van hadden. Het wisselvallige klimaat en korte groeiseizoen maakten landbouw onmogelijk. De zonneschijn is vergelijkbaar met die nu.

In principe zou dus landbouw in koude kassen plaats kunnen vinden, al is de inspanning om zelfs een klein deel van Nederland met kassen te overdekken enorm. Het probleem kan ook worden opgelost door emigratie of door minder kinderen te krijgen. Tegen de tijd dat de ijstijd in volle hevigheid losbarst, kunnen de overlevenden dan van veeteelt of het verzamelen van poolvegetatie leven. Misschien dat er tegen die tijd cultivars worden ontwikkeld met een heel kort groeiseizoen. In Finland wordt maïs bijvoorbeeld uitgeplant, zodat de planten maximaal kunnen profiteren van de korte zomer. Met dit soort technieken houden we het dan wel vol, maar het zal hard werken worden voor een karig leven.

Het Kuussuaq bos in Zuid-Groenland is door mensen aangeplant. De bomen vormen geen zaden, daar is het te koud voor.
Het Kuussuaq bos in Zuid-Groenland is door mensen aangeplant. De bomen vormen geen zaden. Daar is het te koud voor.

Tijdens eerdere ijstijden reikten de gletsjers zelfs tot in Nederland. Deze schoven alles voor zich uit, waardoor zich aan de voet van de gletsjers grote heuvels puin afzetten. Het is moeilijk denkbaar hoe je onder deze omstandigheden in leven kan blijven. Groenland kent nu bijvoorbeeld minder dan zestigduizend inwoners op een gebied zo  groot als West-Europa. En dan moet je bedenken dat de uiterste zuidpunt van  Groenland nog een heel mild klimaat kent en er zelfs kleine bomen groeien. Kortom: dan moeten we wellicht plannen zoals voor deze overdekte Siberische dagbouwmijn uit de kast trekken of onze toekomst op zee in drijvende steden zoeken.

Lees ook:
Gevolgen van de komende ijstijd in beeld

Landbrug Amerika veroorzaakte ijstijden

Bron (onder meer):
Ice Age Now

16 gedachten over “Wordt Nederland bedekt met ijs?”

  1. Wanneer de ijstijd komt invallen is heel moeilijk te voorspellen. Maar wat me wel beangstigt is dat dit binnen honderd jaar kan komen binnen vallen? Klopt dat? Veel te weinig tijd denk ik om met zijn allen naar het zuiden te trekken.

    Wel een opsteker voor de kwakkelende Zuid Europese economieën, daar zal de grond- en vastgoedprijzen het heelal in schieten.

  2. Er is alweer een koude winter voorspelt (na een koude zomer) dus kennelijk schiet het aardig op met die nieuwe ijstijd.
    Ik weet alleen niet of ze in zuidelijke landen op miljoenen Noord Europeanen zitten te wachten.
    Een alternatief zou misschien zijn flink wat broeikasgassen de lucht in blazen.

      1. Het zou nog best een tijdje kunnen duren die ijstijd, maar als die over is dan lijken mij palmenstranden aan de Noordzee niet verkeerd. Eigenlijk was ons dat al toegezegd, maar het ziet er naar uit dat we van een koude kermis thuiskomen.

  3. De laatste jaren zijn er veel koude winters en koelere zomers.
    De warme golfstroom begint te haperen en voert minder zachte lucht aan.
    Wat me zelfs opviel de afgelopen winters, dat zelfs wanneer er een stabiele zuidwesterlijke wint opstak het zelfs dan amper boven het vriespunt werd en vervolgens deze ”dooi” weer de kop in werd gedrukt door een opnieuw opsteken noordelijke wint. Dit kan er op wijzen dat het zeewater enorm is afgekoeld en dus ook minder warmte aflevert aan de lucht. Zuidwesterlijke winden zorgen dan alleen voor de aanvoer van vochtige lucht. En dan is het niet moeilijk te raden wat er dan gebeurt. Dit resulteert dan in hevige sneeuwstormen die heel Nederland lam kunnen leggen.
    Maar ik vind het wel mooi al die sneeuw en ik kan niet wachten tot er weer zo’n pak sneeuw uit de lucht komt. Prachtig!

  4. Robbieknor@work

    Ik snap het niet helemaal, het klinkt als vakantie. Jaarlijks trekken we met zijn allen naar het zuiden omdat het hier warm wordt, en daar nog warmer. Dus dat lukt in 100 jaar echt wel als het nu in twee dagen voor 50% van de mensen hier geen probleem is, zie ook Amerika, Australie enzo.
    En nu zouden we naar het zuiden trekken als het hier kouder wordt en het daar ook kouder wordt…dat wordt Afrika. Dus maar snel een Saharaaardappel ontwikkelen!
    ;=()

  5. Grappig dat wij hier in Europa, mensen vanuit de hele wereld de toegang weigeren met als reden dat dit stukje van de Aarde van ons zou zijn. Nu staat ons stukje planeet op één stap van de afgrond en meteen worden er plannen gemaakt om ons elders in de wereld te gaan vertoeven.

    Kwa wereld en het leven kan niemand ook maar denken dat iets van hem is, jij bent hier gekomen toen de grondstoffen er allang waren, en lang na jou zullen deze er ook nog zijn. Jij bestaat zelf uit universele materialen, zonder eigendoms actie of huurcontract.

    In deze financieele hebzuchtige maatschappij kennen wij het begrip eigendom. Wij, de Westerse Wereld, de voorlopers in onze beschaving leven al zolang en zo geforceerd naar macht en bezit, dat ik het geweldig zou vinden als dit allemaal vergaat.
    En er niemand is die ons een dak boven het hoofd zal bieden.

    1. Ik moet wel even vermelden dat ik totaal niet geloof in klimaatverandering. Als we het beestje bij het naampje moeten noemen dan spreken we over een seizoenswisseling. Er zijn meer krachten in het zonnestelsel die invloed uiten dan enkel de draaiing van ons klein maar fijne planeetje om de zon. Zo draait de zon om het centrum van het sterrenstelsel, heeft de zon ook een seizoensjaar (11 Aardse jaren als ik het goed heb). De afstand tussen zon en Aarde is ook niet elke zomer of winter gelijk. Maar langzaam bij beetje de ene keer wat verder, de andere keer wat dichterbij.
      Onze uitstoot valt in het niets bij Aardse vulkanen, zowel op het land als onder water. Dus ”Global warming” is niet geheel waar. Wel komen er chemische stoffen in grotere getallen in de atmosfeer/stratosfeer voor die ook uiteindelijk het land- en waterleven aantasten. Deze chemische stoffen zijn van menselijke aard en komen van nature niet voor in de huidige hoeveelheden.

      Ik denk dat er een veel groter seizoen is dan dat wij zien.
      Het seizoen van het hart van de Melkweg? Duurtijd ca. 10.000 jaar?
      De warme interglaciaal zoals Germen beschreef is eerder de uitzondering dan de regel.
      Maar dus wel een terugkerend feit.
      Geeft dit aan dat deze zogeheten Global Warming of aankomende IJstijd, een interstellaire seizoensperiode is?

      Het zijn slecht’s gedachten, maar wie weet een kern van waarheid.

  6. Maak je niet druk. Al Gore heeft zo veel bij elkaar gelogen. Er klopt niets van die man zijn verhaal. En een ijstijd bij een langzame opwarming van de aarde is onmogelijk (ook in compu simulaties).

    voor een ijstijd is een warme oceaan en koude landoppervlak nodig. Bij een global warming is dat niet het geval (helaas, ik hou van schaatsen)

  7. @Hark
    Ik moet u helaas ff corigeren.
    Wat u zegt over dat een ijstijd een warme oceaan en een koud aardoppervlak nodig is klopt niet.
    Als de oceaan warmer zou worden dan wordt er juist warmere in elkgeval mildere lucht onze kant op gestuurd. Dan zouden wij geen sneeuw kennen.

  8. ach, we hebben hier net over de grens een flinke vulkaan liggen, als die uitbarst zal Nederland niet lang erna vol met ijs liggen. In indonesie liggen 400 vulkanen waarvan er 129 actief zijn, als door een kettingreactie in de tectonische platen de overige 271 vulkanen opeens actief worden dan ligt niet lang erna de hele aardbol vol met ijs. Ijstijden kunnen namelijk ook veroorzaakt worden door vulkanen die springen waar veel zwavel in zit.

    Klimaatveranderingen als gevolg van langzame opwarming van de aarde is helemaal niet belangrijk om over na te denken, althans, niet voor de gewone burger. We weten nu hoe we het moeten bestrijden en de aardbol is alweer met zijn “genezing“ bezig. De mensheid is goed op weg om het beter te doen.

Laat een reactie achter