Het Robot Restaurant in Harbin, China, wordt geheel gerund door robots. Bron: Robot Restaurant

Welke tien banen worden het eerst overgenomen door robots?

ZDnet stelde deze lijst van tien beroepen samen,die op korte termijn (binnen enkele jaren na het schrijven van dit artikel in 2016) ten offer zullen vallen aan robots.

1. Lopende-band arbeider.
Al tientallen jaren worden steeds meer fabriekswerkzaamheden door robots uitgevoerd, die daarvoor het exclusieve domein van mensen waren. De laatste jaren komt dit proces in een stroomversnelling. Vooral werk aan de lopende band komt in aanmerking. Robots als Baxter kunnen eenvoudige werkzaamheden al overnemen en snel overschakelen naar een nieuwe job. Baxter en zijn soortgenoten vereisen wel intensieve menselijke supervisie. Er komen dus ook nieuwe banen bij als robotopzichter en robotdirigent.

2. Meteropnemers. 
Veel mensen werken als inspecteur van werkplekken of machines en controleren het verloop van de werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan de meteropnemer. Nieuwe vorderingen op het gebied van het Internet der Dingen (IoT) kunnen dit werk overbodig maken. Als opvolger van de webcam uit de begindagen van internet kan je dan bijvoorbeeld denken aan goedkope sensoren, die worden aangestuurd door een centrale server via een satellietverbinding of de cloud. Er zal voorlopig wel werk blijven voor veldtechnici, die de storingen ook echt gaan verhelpen.

3. Callcentermedewerker. 
Getuige het bel-me-niet register, vormen callcenters een bloeiende bedrijfstak. Maar ook calcentermedewerkers voelen de komst van de robots steeds meer in hun nek. Steeds meer bedrijven gebruiken spraakherkenning om klanten door te sturen naar de juiste informatie. Er is gewoonlijk nog steeds de mogelijkheid om verbonden te worden met een persoon van vlees en bloed, maar zelfs die kan in de komende jaren verdwijnen, denkt deskundige Dolinsky.

Ook worden producten steeds ‘slimmer’, gebruiksvriendelijker en minder onderhoudsgevoelig. Sensoren helpen bij het onderhoud en voorkomen veel problemen.

4. Sorteerder.
Sorteren vergt een ervaren oog en sorteerders werken gewoonlijk in een fabriek, waar ze beschadigde of gebrekkige producten van een lopende band plukken. Geautomatiseerde inspectietechnologie doet het steeds beter en overtreft mensen al in veel gevallen. Gespecialiseerde visuele sorteersystemen kostten vroeger tienduizenden euro’s. Nu is de kostprijs rond de duizend euro. Ze zijn snel, efficiënt en erg accuraat.

5. Datatypist.
De hoeveelheid ingezamelde data explodeert. Gegevens worden steeds belangrijker voor zo ongeveer elke tak van industrie. Machines kunnen data sneller en nauwkeuriger invoeren dan mensen, waardoor datatypisten in hoog tempo overbodig worden. Er moeten nog steeds veel data – voornamelijk uit het verleden – worden gedigitaliseerd, maar op langere termijn zijn er steeds minder datatypisten nodig.

Het Robot Restaurant in Harbin, China, wordt geheel gerund door robots. Bron: Robot Restaurant
Het Robot Restaurant in Harbin, China, wordt geheel gerund door robots. Bron: Robot Restaurant

 

6. Verzekerings-acceptant
Als je een polis aanvraagt via een website of verzekeringsadviseur, wordt je polisaanvraag beoordeeld door een acceptant. Deze berekent of de premie die je binnenbrengt, het risico dat er tegenover staat waard is.
Dit werk wordt waarschijnlijk geautomatiseerd, omdat het aanvragen van verzekeringen kan worden gestandaardiseerd en de meeste verzekeraars regels hebben waarmee ze vaststellen of je in aanmerking komt. Machine learning helpt computersystemen deze regels te leren kennen en ze toe te passen op de verzekeringsaanvragen die ze binnenkrijgen.

7. Belastingadviseur
Voor de meeste mensen is belastingaangifte vrij standaard. Dit zou heel goed door een programma of website overgenomen kunnen worden. De belastingplichtige moet dan een aantal vragen beantwoorden en het programma berekent dan hoe de belastingaangifte het beste ingevuld kan worden. Dit gebeurt al geregeld. Bij ingewikkelder belastingvraagstukken blijft de hulp van een ervaren belastingadviseur nodig.

8. Verkoper
Complexe, gespecialiseerde producten en dure, weinig gekochte artikelen zullen voorlopig nog door menselijke verkopers verkocht worden, maar standaardproducten worden steeds meer online verkocht. Verkopers zijn dan niet meer nodig. Dus als je standaardproducten verkoopt, kan je je maar beter voorbereiden op een zoektocht naar een andere baan.

9. Tolk en vertaler
Beeld- en spraakherkeningssoftware zoals Google’s Word Lens kunnen woorden van borden en tekst direct vertalen. Er zijn al heel veel vertaal-apps die zinnen tekst vertalen in een andere taal. Sommige, zoals Google Translate, spreken de zin zelfs uit. Ik heb dit systeem uitgeprobeerd voor vertalingen tussen Engels en Russisch en het maakte communicatie mogelijk. Uiteraard zijn conputers nog niet in staat dubbelzinnigheden en toespelingen te vatten, maar  ‘platte’ woord tot woord vertalingen zullen spoedig geautomatiseerd worden. Naarmate automatische vertalingen beter worden, worden menselijke vertalers alleen interessant voor contracten waarbij veel geld gemoeid is of politiek gevoelige teksten.

10. Medewerker fastfoodrestaurant
Geautomatiseerde bestelloketten duiken al op in enkele McDonalds restaurants. Ook de befaamde ‘hamburgerbanen’ staan op de nominatie om te verdwijnen, nu er automatische machines zijn ontwikkeld voor de bereiding van fastfood. Weliswaar kunnen de bestelloketten niet klachten van klanten behandelen, maar een medewerker kan via een videoverbinding de klant te woord staan. Ook budgetrestaurants zullen steeds meer worden geautomatiseerd. Zo kunnen bestellingen worden ingevoerd via een tablet, die de menukaart vervangt.

12 gedachten over “Welke tien banen worden het eerst overgenomen door robots?”

  1. Misschien kan je de fietsenstalling wat opleuken met leuke dingen voor de mensen. Altijd een hel om je fiets terug te vinden. Voor mij dan. Zou je hier niet een vernuftig systeempje voor kunnen verzinnen? Verveling is de beste inspiratiebron voor creativiteit.

    1. Ik moet op elke fiets die binnenkomt een bonnetje nieten (om het stuur of bagagedrager heen gevouwen) en nog een bonnetje aan de eigenaar van de fiets geven.
      En bij elke fiets die weggaat het bonnetje er weer aftrekken en het bonnetje van de eigenaar weer in ontvangst nemen.
      En dan dat laatste bonnetje uitscannen onder de barcodescanner.
      Want de gemeente betaald voor elke fiets die daar gestald wordt.
      Dus dan misschien bonnetjes met een chip die blieb blieb zegt als ze bijelkaar in de buurt komen of zoiets.
      Of apparaten inplaats van bonnetjes.

    2. Je hebt van die sleutelhangers met afstands bediening. Deze reageren vaak ook op een fluitsingnaal. Bevestig er een aan je fiets en het probleem is opgelost. Die dingen moet daar je overigens niet gaan verkopen als leuke bijverdienste als je daar werkt als stalling beheerder. Binnen een paar weken heb je dan oordopen nodig. LOL

  2. Orderpickers in de logistiek. Steeds meer logistieke magazijnen worden volledig geautomatiseerd. In de tuinbouw: geautomatiseerde kassen. Voor beide segmenten zullen dan geen banen meer zijn voor laaggekwalificeerde arbeiders, Benieuwd wat ‘de politiek’ dan aanvangt met deze nieuwe fulltime werklozen. Veel van deze mensen zijn ook niet instaat om wat anders te leren door bv. intellectuele en motivatie beperkingen. Afschieten?

  3. Wat robotisering van tolken/vertalers betreft, is nog wel een lange weg te gaan.
    Want de vertaling van het Engels naar Nederlands op Youtube video ( toch ook van Google?) blijft maar bagger.

  4. Wat mij tegenstaat? Technologie is een grotere vervuiling dan de mens(maken). Dan erbij zijn de kosten voor technologie vele malen hoger dan een mens. Ook machines gaan stuk. Heel veel werk kan gewoon gedaan worden door een mens als de werkdruk weer lager wordt. Met meer tijd en meer mensen. Dan zul je dus iets moeten doen aan het snelle financieel systeem van groei en beleid. Ons beleid is gebaseerd op 2 verdieners. Dat moet terug naar 1 verdiener.(hoe je dat invult moet je zelf weten).We moeten dus terug naar de basis. Een kind/mens heeft recht op een natuurlijke basis invulling. Als dit niet meer kan worden uitgevoerd dan stelt het leven niks meer voor.Volledig onder het systeem staan is dodelijk saai. Er komen geen nieuwe dingen/ideeën meer uit voort.
    Technologie wordt onze ondergang ipv onze redding. Hoe vernietigen we onszelf? De aarde heeft zijn eigen energievelden. De mens maakt energievelden.(wifi, zendmasten,satellieten). Onnatuurlijke energie versus natuurlijke energie zorgt voor convectie in alle lagen(lucht/in aarde, kan ook) Convectie zorgt voor draai/wervel wind/spiraal. Het klimaat verandert hierdoor/bij beheersing een onderdrukking middel en kan ook sinkholes maken. De spiraal(dubbele) is niet voor niks een belangrijk figuur/teken in de oudheid/culturen. Germen, jouw oneindig logo staat niet alleen voor wetenschap. Het staat voor een Niburu.

Laat een reactie achter