De wereld zou beter af zijn zonder vuurwapens. Toch bestaan ze. Hoe moeten we er mee omgaan?

Pistool geprint met een 3D-printer

Begin deze maand is er in de internationale media voor het bericht gekomen dat een Amerikaan erin is geslaagd voor het eerst een werkend pistool te printen: the Liberator. Het is een wapen wat uit 16 onderdelen bestaat waarvan er 15 van kunststof zijn gemaakt die zijn geprint. Het enige niet geprinte onderdeel is een draadnagel of spijker die fungeert als slagpin. Met het wapen is mogelijk om 1 schot te lossen.

In onderstaande video wordt het wapen gedemonstreerd.

Luchtgeweer of vuurwapen?
Het is overigens maar de vraag in hoeverre er hier daadwerkelijk sprake is van een vuurwapen en niet van een luchtgeweer. Vorig jaar is op deze website al een artikel verschenen over het printen van vuurwapens met behulp van een 3D-printer. Als grootste technische uitdaging wordt de drukkamer genoemd die bestand moet zijn tegen hoge gasdruk en de hoge temperatuur die bij de explosie ontstaan.

Er lijkt in ieder geval nu voor het eerst te zijn aangetoond dat het mogelijk is een werkend pistool te printen met een 3D-printer. De volgende stap zal uiteraard zijn om dit ontwerp verder te verbeteren en eventueel ook op termijn te proberen een echt vuurwapen te printen met een drukkamer die tegen eerder genoemde extremen bestand is.

Iets wat echter niet het grootste probleem is. Zoals uit eerder genoemd artikel blijkt zal dat vooral de munitie zijn. Aan een vuurwapen zonder munitie heb je niets en het is maar de vraag of jezelf patronen voor een vuurwapen kunt printen. Je bent bijvoorbeeld buskruit nodig om een explosie te laten plaatsvinden. Als je al een vuurwapen hebt, zul je waarschijnlijk alsnog op een andere manier moeten proberen om aan munitie te komen.

Grondrecht wapenbezit
De jongeman in de video is de 25-jarige rechtenstudent en zelfverklaarde internet-anarchist Cody Wilson die publiekelijk de grenzen opzoekt in hoeverre het legaal is en het geaccepteerd wordt om een zelf een (vuur)wapen te printen. Dit in een land waarin het recht op het dragen van een vuurwapen in de grondwet staat beschreven. In het tweede amendement van Amerikaanse grondwet om precies te zijn. Bovendien is er momenteel ook controverse rondom dit thema in de VS door enkele schietpartijen die er afgelopen jaar zijn gepleegd en zijn geëindigd in bloedbaden. President Obama wil de wapenwet juist aanscherpen en de wapenlobby in het land is hier uiteraard op tegen.

Gevolgen actie Wilson
Wilson zoekt in ieder geval bewust de grenzen door publiekelijk te demonstreren dat het mogelijk is een werkend wapen te printen. Ook heeft hij de blauwdrukken  op het internet geplaatst zodat het mogelijk is om zelf het wapen te printen. Blauwdrukken die ondertussen onder druk van de Amerikaanse overheid offline zijn gehaald. Ze zijn echter ondertussen al meer dan 100.000 keer gedownload.

Ook hebben Britse journalisten geprobeerd om een zelf geprinte wapen in onderdelen aan boord van de Eurostar te smokkelen. De Eurostar is een treinverbinding tussen Londen en Parijs. Het is de Britse journalisten gelukt zonder problemen door de Franse paspoortcontrole te komen en binnen 30 seconden het wapen in elkaar te zitten middenin de volle trein. Ze kwamen door de paspoortcontrole door alleen de kunststoffen onderdelen mee te nemen. Onderdelen die niet gedetecteerd kunnen worden door de metaaldetector.  Het is dan ook logisch dat overheden en inlichtingendiensten deze ontwikkeling op de voet volgen.

Wilson geeft aan te vrezen voor een celstraf.  Overigens heeft de Amerikaanse overheid zelf ook plannen om te experimenteren met het 3D-printen van wapens.

Belangrijkste bronnen
‘Meet The ‘Liberator’, website Forbes.com
Cody Wilson, Engelstalige Wikipedia
Artikelen over wapens en Amerikaanse grondwet, Nederlandse Wikipedia
Ontwikkelingen rondom de Amerikaanse wapenwet, website Nu.nl
Ontwikkelingen rondom Wilson, website Volkskrant.nl

6 gedachten over “Pistool geprint met een 3D-printer”

 1. Je kunt ook gewoon een mes printen met een 3D printer en ik denk een 10.000 andere voorwerpen waar je anderen mee kunt schaden. 

  Ik vond zelf deze aflevering van Culture in Decline erg goed ook over de wapendiscussie in de VS.
  https://www.visionair.nl/ideeen/mensheid/culture-in-decline-episode-5-baby-go-boom/ 

  Geweld in een samenleving komt niet voort uit hoe moeilijk of makkelijk wapens beschikbaar zijn, sociale aspecten spelen hierbij een veel grotere rol. Hoe meer verschil tussen rijk en arm hoe meer geweld er over het algemeen in een samenleving is. De VS zou zich dus beter druk kunnen maken over hoe de rijkdom in dat land eerlijker en beter verdeeld kan worden inplaats van zich druk te maken over 3D geprinte wapens terwijl je gewoon prima wapens van topkwaliteit in de de grotere supermarkten daar kunt kopen. 

  Zwitserland en Canada hebben beide populaties die ook massaal toegang tot vuurwapens hebben en zijn van de vredigste landen ter wereld. 

  Kortom als je in een veilige samenleving wilt leven moet je ervoor zorgen dat iedereen die er in leeft het gevoel heeft van belang te zijn en de rijkdom van de samenleving enigzins normaal en evenredig verdeelt wordt onder haar leden. 

 2. Men kan beter van de rijken afblijven, zij doen het veel beter met dezelfde ruimte. En de armen wat gunnen zoals ruimte, land, tijd en educatie tot zelfstandigheid. De kogels zijn geworden automerken en metalen vliegtuigen voor massa volksverhuizing… Had anders gekund, Het volk blijft fokken als konijnen maar als je ze afschiet worden ze aggresief. Stelletje kaalvreters, de grond onder de voeten is velen goeien niet eens gegund ….. afblijven! :)

 3. http://en.wikipedia.org/wiki/The_Spirit_Level:_Why_More_Equal_Societies_Almost_Always_Do_Better 

  The Spirit Level: Why More Equal Societies Almost Always Do Better[1] is a book by Richard G. Wilkinson and Kate Pickett,[2] published in 2009 by Allen Lane. The book is published in the US by Bloomsbury Press (December, 2009) with the new sub-title: Why Greater Equality Makes Societies Stronger.[3] It was then published in a paperback second edition (UK) in November 2010 by Penguin Books with the subtitle, Why Equality is Better for Everyone.[4]

  The book argues that there are “pernicious effects that inequality has on societies: eroding trust, increasing anxiety and illness, (and) encouraging excessive consumption”.[5] It claims that for each of eleven different health and social problems: physical health, mental health, drug abuse,education, imprisonment, obesity, social mobility, trust and community life, violence, teenage pregnancies, and child well-being, outcomes are significantly worse in more unequal rich countries.[1] The book contains graphs that are available online.[6]

  In 2010, the authors published responses to questions about their analysis on the Equality Trust website.[7] As of September 2012, the book had sold more than 150,000 copies in English.[8] It is available in 23 foreign editions.

Laat een reactie achter