Video: de toekomst van voedsel

De wereldbevolking stijgt nog steeds snel. Steeds meer mensen willen een westerse levensstijl, dus veel vlees en zuivel eten. Zal onze landbouw in staat zijn deze mensen te voeden in de toekomst? Trendwatcher Adjiedj Bakasj maakte deze korte documentaire met enkele vergezichten over de toekomst van voedsel.

9 gedachten over “Video: de toekomst van voedsel”

  1. Telkens weer zoeken naar een mogelijkheid om de natuurlijke limiet te rekken.
    Symptoombestrijding!
    Jammer dat het nog steeds taboe is de vinger op de zere plek te leggen.
    Namelijk overbevolking!
    Belangrijkste factor om deze terug te dringen is educatie en goede basisvoorzieningen.
    Niveau van communistische landen is al voldoende. Ook al zijn ze in onze visie nog arm, men heeft zekerheden en is in staat te plannen.
    Er zou een denktank moeten komen om te zorgen voor een stop bevolkingsgroei in 15 jaar en een substantiële teruggang rond 2050. Een gezond aantal zal beslist onder de miljard liggen!
    Over pensioenen e.d. hoeven wij ons geen zorgen te maken. De eerste zorgrobots en zelfrijdende  auto’s zijn er al…

    1. @Moerstaal
       
      Het ergste van het telkens maar de natuurlijke limiet oprekken is dat de weg terug moeilijk zo niet onmogelijk is.  Zouden kunstmest en bestrijdingsmiddelen per direkt verboden worden, dan zou er best wel eens een flinke hongersnood kunnen uitbreken.  Dat zit je wel weer snel op die 1 miljard mensen, dat wel.
       
      Ik vrees dat we een doodlopende weg zijn ingeslagen en dat de weg terug moeilijk en lastig is.

  2. Zonder problemen hadden, kunnen wij ons zelfs niet verder ontwikkelen, en ontwikkelingen gaan altijd gepaard met problemen en offers. Pessimistische probleem oplossers geven het veel eerder op dan optimistische, en kiezen dan de makkelijkste uitweg. Overbevolking bestaat slechts uit het tekort schieten van de systemen waarvan we gebruik maken. Een groot voordeel van overbevolking, is het feit dat we dan ook veel meer probleem oplossers hebben. In bovenstaande video wordt duidelijk dat er in het groot aan grote problemen wordt gewerkt, en dat werk wordt merendeels niet gedaan door pessimisten, integendeel.   

    1. Antares, laat overbevolking nou mede veroorzaakt zijn dóór de industrialisatie en in het kielzog daarvan geneeskunde en kunstmest en dat soort zaken. Waren die ontwikkelingen er niet geweest dan zaten wij nog steeds met substantieel hogere sterfte cijfers en dus een lagere levensverwachting. Inmiddels zijn in de rijke landen de geboortecijfers laag. Maar vergis je niet, dit is pas recent (laatste anderhalf generatie) en weegt niet op tegen de bevolkingsgroei in andere regio’s zoals Afrika, Latijns Amerika en Azië. Dit zijn gewoon harde statistieken. En dit blaat ik niet na. Nee, ik heb het zelf verzonnen, gewoon nadenken! Maar dat doen er veel te weinig…
      Dan nog de aantekening dat de levensverachting in Cuba meerdere jaren hoger is dan in de USA.
      NB Men heeft geen olie gebaseerde landbouw en veeteelt. Als je dus ergens een voorbeeld aan moet nemen dan is het Cuba wel. Het kan, maar dan moet de bevolkingsgroei stoppen.
       

  3. Voordat er echt te veel mensen op de aarde zijn kunnen we al lang andere planeten bereiken en ons gaan verdelen. Voedsel kan men dan ook al lang ‘printen’. Overbevolking komt mede omdat mensen op kluitjes leven in de money city’s.

  4. Er is genoeg voor iedereen, zeker als matigheid in gebruik en verbruik weer gewoon wordt. Het is eigenlijk heel simpel. Zo zit de Natuur kennelijk – voor mij – in elkaar. Goede hoop en vertrouwen hebben, dat scheelt ook denk ik. Overbevolking ? Er zijn nog zo veel plekken op de wereld waar weinig mensen zijn…. plaats genoeg.

  5. Ja, overbevolking is één van de vele leugens die regeren. De gehele wereldbevolking past staand, met nog ruimte om met je armen te zwaaien in de provincie Groningen, je weet wel, dat lapje grond in een piepklein landje. Neem het niet aan, maar zoek de gegevens op en reken het zelf uit.
    We zijn gebrainwashed om in schaarste te geloven, terwijl de natuur vrolijk doorgaat met overvloedig zijn. Wellicht zouden we het hier en daar wat verstandiger kunnen aanpakken, maar dan wel op basis van verifieerbare gegevens.
    We stoken in korte tijd alle redelijk goed winbare aardolie op, o.a. aan vakantiereisjes naar verre streken, we laten producten maken in China omdat dat goedkoper is, waarbij we maar even oogkleppen opzetten voor het banenverlies in onze eigen gebieden, waardoor we weer meer belasting moeten betalen om de uitkeringen te bekostigen. Hoezo goedkope producten?
    Werd de mens maar eens verstandig……………

    1. Absoluut waar wat je daar schrijft Gerard4T. We moeten het gewoon efficiënter aan pakken, de schaarste is kunstmatig. Honderden duizenden tonnen voedsel worden er door gedraaid op veilingen, alles in het belang van de kunstmatige prijzen ter plaatse. Er is voor iedereen genoeg, maar men moet dit wél willen verdelen. Het egoïsme viert hoogtij, ten koste van de medemens op andere plaatsen. Daar moet iets aan gedaan worden. We zijn niet met teveel mensen, maar met teveel egoïsten.   

Laat een reactie achter