Video: Wat als Atlantis werkelijk had bestaan?

Atlantis was volgens de Atheense filosoof Plato, de oudste bron, een technologisch hoogontwikkeld eilandenrijk dat ongeveer negenduizend jaar voor het begin van de jaartelling ten onder ging door het tarten van de goden. Wat als Atlantis werkelijk had bestaan?

Atlantis, volgens de beschrijving van Plato
Atlantis, volgens de beschrijving van Plato

Atlantis heeft eeuwenlang mensen gefascineerd. Was het een boeiend verhaal dat Plato uit zijn duim heeft gezogen, of bouwde hij voort op een al langer in omloop zijnd volksverhaal uit Griekenland of overlevering van Egyptische tempelpriesters? Op dit moment neigt de wetenschappelijke consensus naar het eerste.

Alternate history, alternatieve geschiedenis, verkent wat er gebeurt, als een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis anders was verlopen. Op het eerste gezicht lijkt het een fascinerende, maar zinloze hobby. Zeker, als het om een mythisch rijk als Atlantis gaat dat volgens de huidige stand der wetenschap waarschijnlijk nooit bestaan heeft.

Alternatieve geschiedenis, als het tenminste op een serieuze manier wordt beoefend, kan waardevol inzicht geven in hoe historische processen lopen. Hoe worden rijken machtig? Waardoor raken ze in verval? Maken we nu de slimste keuzes om de mensheid een vrije en gelukkige toekomst te verschaffen? En ja, ook de vraag hoe een hoogontwikkeld eilandcontinent op de plek waar nu de Azoren liggen, uit had gepakt, kan heel interessante inzichten opleveren…

Lees ook:
Was Atlantis een eiland met alleen hoogbegaafden?
Bestond er vroeger een technologisch geavanceerde beschaving?

6 gedachten over “Video: Wat als Atlantis werkelijk had bestaan?”

 1. “”…. years ago in Japan and spread 50.000 years ago toward Australia or as they said Atlantis ( Atlantis just was an early Japanese name for Australia アトランティス号 Atorantisu-gō – A Door to another Dimension(They met the Earth Species of God´s World the Go-a-yim – indeed another Dimension of Brahma Paradise Shenandoah the True Uris, ‘The Haj’ the All loving Unity of Peace) “”

 2. Legendes ontstonden al kort nadat de mens de spraak leerde beheersen. Het is heel goed mogelijk dat Plato dit uit zijn duim gezogen heeft, en dat hij met Atlantis één van de eerste sf romans heeft gecreëerd. Dat de mens van nu er nog steeds door geïntrigeerd is, er zelfs het nodige wetenschappelijk, topografisch, en archeologische onderzoek naar doet, bewijst dat zijn opzet hoe dan ook bedoeld, geslaagd is. Legenden, mythes, fantasie verhalen en gebeurtenissen, alle verbinden en vermaken individuen uit de diverse culturen met elkaar, en vele tot in deze tijd. De beeldvorming en de intrigerende werking ervan, (bijvoorbeeld invloeden op cultuurvorming en vermaak) die zo door de mens kan worden ervaren, kun je ook wel vergelijken met het populaire medium dat wij gecreëerd hebben i.d.v. van televisie.

  De vele sagen, mythen, en andere vaak cultuurgebonden boeiende story’s, ondersteunen zo veelvuldig de diverse religies, filosofieën en de opzet van daaraan verbonden relevante maatschappijen. Goed dat de serieuze wetenschap zich hier nu mee bezig houdt; waarmee deels voorkomen kan worden dat hele groepen alu-hoedjes en anderen met verkeerde bedoelingen, (religie, macht, geldingsdrang, geld) anders teveel invloed krijgen op onze huidige technologisch georiënteerde beschaving. De gevaren die hierin schuilen worden tegenwoordig niet meer onderschat, bloedige taferelen op grote schaal omringen ons dagelijks leven. Simulaties in de ellendige praktijk genoeg dus; daarom zou men dit gebeuren dan ook beter over kunnen laten aan mensen of AI, welke bewust bezig zijn met het creëren van alternatieven en anticipaties daarop.

  1. Sommige mythen hebben een kern van waarheid in zich: het verhaal van Troje bijvoorbeeld leek aanvankelijk ook alleen maar een mythe maar is voor een gedeelte waar gebleken. Van vele ‘zondvloed’-mythen wordt ook vermoed dat die teruggaan op perioden van overstromingen na de ijstijd.
   Maar ook een verhaal als ‘Kleinduimpje’ heeft z’n roots in perioden van honger in Frankrijk toen ouders vaak hun kinderen uit pure armoede achter lieten in bossen. Andere Westerse sprookjes hebben hun roots in Germaanse mythologie (Edda) die soms ook kernen van echt gebeurde zaken in zich dragen. Enzovoorts.
   Dus het is niet allemaal helemaal uit de duim gezogen.

   1. Klopt Razorr, er hebben wereldwijd vele tsunami’s, zogenaamde zond-vloeden, en overstromingen plaatsgevonden. Dit soort traumatische gebeurtenissen werd door overlevenden doorverteld. Ook vaak als een zogenaamde straf Gods aangewend om de doctrine bewust psychologisch te ondersteunen. Aan de andere kant; er worden vele eeuwen en soms zelfs duizend jaar oude machines gevonden, die niet verklaart kunnen worden uit de destijds bekende, beschikbare wetenschappelijke kennis.

Laat een reactie achter