Marskolonie van een miljoen inwoners voor 2060

Stel je een Zuidpoolbasis voor. Juist ja. Groter. Nog groter. Zo groot, dat je er een miljoen mensen in kwijt kunt. Als het aan multimiljardair Elon Musk ligt, wordt dit nog tijdens zijn leven realiteit. En zal er een Marskolonie van een miljoen mensen komen. Die daar mogelijk hun hele leven zullen blijven.

Koepel of onder de grond

Komt er een grote geodetische koepel, waaronder een miljoen mensen in een aardachtig landschap wandelen? Gaan de kolonisten ondergronds? Of komt er een netwerk van door tunnels verbonden ruimtes? Deze video gaat, zij het oppervlakkig, in op enkele van deze vragen.

Ondertussen komt steeds meer naar buiten van de plannen van Musk op Mars. Zo wil hij een lokale cryptomunt laten circuleren. De Marsbasis moet autonoom worden, en niet onder het gezag van een Aardse overheid vallen. De recente gebeurtenissen in Usa laten duidelijk zien, waarom dit een verstandige keus is. Een wereldoorlog die zich uitbreidt tot Mars, zou de prille kolonie de nek omdraaien.

Elke aanwezigheid op Mars, ook een Marskolonie van een miljoen inwoners, begint klein. Bron: X-Arc op NASA
Elke aanwezigheid op Mars, ook een Marskolonie van een miljoen inwoners, begint klein. Zoals met deze 3D-geprinte kolonie. Bron: X-Arc op NASA

Hoe voed je een Marskolonie van een miljoen inwoners?

Het zonlicht op Mars is veel zwakker dan op Aarde. De zonneconstante op Mars is 490 W per vierkante meter. Minder dan de helft van de 1366 W per vierkante meter op aarde. Al wordt dit voor een belangrijk deel goedgemaakt door de ontbrekende atmosfeer. En de lage temperaturen. Daardoor kunnen zonnepanelen op Mars efficiënter werken. Tenzij er een stofstorm opsteekt. Deze kunnen weken aanhouden. Dat betekent dus slecht nieuws voor zonnepanelen en onbeschermde apparatuur.

Vandaar ook, dat kernreactoren ook een interessante optie zijn. Ze zijn immers compact en krachtig. Door het ontbreken van een atmosfeer is radioactiviteit minder een probleem. Zeker als de nieuwste, veilige ontwerpen worden gebruikt.

Van de belangrijkste zes elementen voor leven, waterstof, stikstof, zuurstof, koolstof, zwavel en fosfor, is ook fosfor in rijke mate aanwezig[1], tien maal zo veel zelfs als op aarde[2]. Ook kalium komt veel voor. Dit maakt landbouw in principe haalbaar, wijst Wagenings onderzoek uit[3]. Musk denkt dat het rond 2060 zover is. [4]

  1. James P. Greenwood; Ruth E. Blake Geology (2006) 34 (11): 953–956. https://doi.org/10.1130/G22415A.1
  2. Adcock, C., Hausrath, E. & Forster, P. Readily available phosphate from minerals in early aqueous environments on Mars. Nature Geosci 6, 824–827 (2013). https://doi.org/10.1038/ngeo1923
  3. Ruimtelandbouw, overzichtspagina met nieuws en onderzoek – Wageningen University
  4. Elon Musk: A Million Humans Could Live on Mars By the 2060s, National; Geographic, 2016

Laat een reactie achter