TED – Open-Source, Open Wereld, deel II

Een TED Talk die al redelijk oud is en wellicht wat gedateerd maar het is nog steeds erg interessant om het verhaal achter wikipedia te horen van Jimmy Wales himself.

Jimmy Wales
herinnert zich hoe hij “een ongeregelde bende vrijwilligers” samenbracht. Hij gaf hen de middelen om samen te werken en ontwikkelde zo Wikipedia, de online encyclopedie die zichzelf organiseert, zichzelf verbetert en nooit af is.

Deze TED Talk heeft Nederlandse ondertitels.

 

 With a vision for a free online encyclopedia, Wales assembled legions of volunteer contributors, gave them tools for collaborating, and created the self-organizing, self-correcting, ever-expanding, multilingual encyclopedia of the future.

Aanverwante artikelen en informatie
-) www.wikipedia.nl
-) TED Playlist Open-Source, Open World

2 gedachten over “TED – Open-Source, Open Wereld, deel II”

  1. Ik vind het een van de mooiste open source systemen van de laatste decennia’s en maak er dankbaar, zeer veel gebruik van. Een betere encyclopedie kun je niet vinden m.i. Het wordt ook regelmatig goed bijgewerkt, dus vele vrijwilligers doen dit kostenloos. Hieruit blijkt dus dat het systeem wereldwijd goed werkt. Mvg Paul.

  2. Een overweldigende informatie stroom, waarvan ik denk dat ± 80% oprecht is geschreven. Wat nog wel kan gebeuren zoals altijd is het feit dat de ± 20% verkeerde informatie mensen laat denken dat wat geschreven is, de onbetwiste waarheid is. Zoals altijd in dit medium, geschikt voor het grote publiek en niet voor de onbekende buitenstaander met de werkelijke waarheid.
    Soms ga ik van de ene pagina naar de andere pagina via de blauwe woorden. Wel leuk dat wikipedia ook met de buitenstaanders (minderheidsgroeperingen) rekening houd. Daarom zijn er dus ook nog vele rode woorden die geen verzorger hebben.
     
    Eigen haard is goud waard.

Laat een reactie achter