HIstorische foto van de atoomexplosie boven Hiroshima. Bron: USAF

Wat als er een kernoorlog was uitgebroken?

Wat als er een kernoorlog was uitgebroken? Tijdens de Koude Oorlog tussen  de VS en de Sovjet-Unie heeft het een paar keer weinig gescheeld, of er was een kernoorlog uitgebroken tussen het toenmalige Warschaupact en de NAVO. Wat waren de gevolgen geweest als er honderden kernkoppen waren geëxplodeerd in Europa en de VS? In deze video van Alternative History Hub de gevolgen. De vraag is nu actueler dan ooit, door de opgelopen spanningen tussen kernmachten VS en Rusland.

Enorm nucleair arsenaal

Het totale aantal nucleaire wapens is enorm: 15.375. (bron)

RUSLAND 7,300
USA 6,970
FRANKRIJK 300
CHINA 260
UK 215
PAKISTAN 130
INDIA 120
ISRAEL 80
In totaal vertegenwoordigt dit de explosieve kracht van 6400 megaton TNT, 2000 maal de explosieve kracht van alle tijdens de Tweede Wereldoorlog afgeworpen bommen of per aardbewoner rond de 1000 kg springstof. Voldoende dus om zowel de westerse wereld als Rusland en China van de aardbodem weg te vagen.

Wat als er een kernoorlog was uitgebroken?

Een van de eerste gevolgen zal zijn, dan enorme branden zullen uitbreken en grote stofwolken tot in de stratosfeer zullen opstijgen. Stofwolken, die maanden zullen blijven hangen en hiermee een nucleaire winter zullen veroorzaken. Het gevolg daarvan: mislukken van oogsten en een massale hongersnood. Ook zal de nucleaire straling grote gebieden onbewoonbaar maken. En de levensduur drastisch terugbrengen. Geboorteafwijkingen zullen de regel zijn. Misantropen zullen blij zijn. Overbevolking is dan namelijk geen probleem meer. En dieren hebben doorgaans minder last van radioactiviteit. Ze leven namelijk meestal korter dan mensen, waardoor ze vaak al dood zijn voordat kanker toeslaat. Kortom: een paradijs voor natuurliefhebbers. Al zullen de weinige overgebleven mensen te druk zijn met overleven om daarvan te genieten.
Zoals theoretisch natuurkundige Albert Einstein al terecht zei: Ik weet niet waarmee de Derde Wereldoorlog zal worden uitgevochten, maar de Vierde Wereldoorlog zal met stokken en stenen worden uitgevochten.
Wat als er een kernoorlog was uitgebroken? HIstorische foto van de atoomexplosie boven Hiroshima. Bron: USAF
Wat als er een kernoorlog was uitgebroken? HIstorische foto van de atoomexplosie boven Hiroshima. Bron: USAF

3 gedachten over “Wat als er een kernoorlog was uitgebroken?”

    1. Ik vind het vaak ook enorm lastig om video’s te bereiken onder / achter de getoonde advertenties. En ik laat het artikel en achtergrondinformatie dan ook maar vaak voor wat het is en ‘move on’…

Laat een reactie achter