Lev Bronstein, a.k.a.Trotski.

Trotski: Wat was gebeurd als Trotski Lenin had opgevolgd?

Weinig mensen staan er bij stil, Trotski is maar een voetnoot in de geschiedenis, maar in dit geval was de geschiedenis radicaal anders verlopen…

Na de Russische Revolutie van 1917 grepen eerst de mensjewieken, en na een bloedige burgeroorlog tussen het Witte en het Rode Leger, de bolsjewieken de macht. De sterke man Lenin sloot vrede met  Duitsland en veranderde het tsarenrijk Rusland in de Sovjet-Unie. Na zijn dood ontstond een machtsstrijd tussen zijn adjudanten Josef Stalin en Lenin’s “kroonprins” Leon Trotski, die gewonnen werd door Stalin. In onze tijdlijn stuurde Stalin moordenaars, die zijn gevaarlijke rivaal met een ijsbijl vermoordden in Mexico Stad.

What if Stalin Never Came to Power?

Stalins buitenlandpolitiek weerspiegelde zijn paranoïde karakter. Toen hij eenmaal aan de macht was gekomen, voerde hij bloedige zuiveringen door, waardoor het Rode Leger geen kans meer maakte tegen de nazi’s. En hij ook Rusland in veel opzichten aan de rand van de afgrond bracht. Al legde hij wel een uiterst brute basis voor de industrialisering.

Had Trotski de loop van de geschiedenis veranderd?

Trotski was pragmatischer. Wel wilde hij de communistische revolutie wereldwijd verspreiden, in plaats van alleen in één land, zoals Stalin. Had Trotski op tijd de nazi’s kunnen stoppen en hadden we dan nu Russisch gesproken in plaats van Engels?

En was de wereld dan beter af geweest dan nu? Was Trotski inderdaad een milder persoon dan Stalin, of zou ook hij juist een hoop bloedvergietren hebben veroorzaakt? Omdat de geschiedenis zich niet herhaalt, maar wel rijmt, kunnen we parallellen trekken met beoordelen van andere expansieve ideologieën.

Het huidige Chinese regime is bijvoorbeeld erg insulair en niet van plan om het Chinese communisme (een soort autocratisch en meritocratisch eenpartijstelsel) over de rest van de wereld te verspreiden. Wat als het Chinese regime wordt vervangen door een ideologisch feller alternatief, m.a.w. als een leider als Xi Jinping wordt vervangen door een fanatieke ideoloog a la Trotski?

Meer informatie

3 gedachten over “Trotski: Wat was gebeurd als Trotski Lenin had opgevolgd?”

  1. Ik heb gelezen in het boek de boogeymen van Peter stuyvenberg, dat het hele communisme een verzinsel is van wall street om daarna het communisme te gaan bestrijden, d.m.v. Oorlog, dus Karl Marx, Lenin en trotsky eigenlijk gefinancierd zijn door deze club, dit met het oogpunt om geld te verdienen, het maakte niet uit of trotsky daar of Stalin daar zat. Goed boek trouwens

Laat een reactie achter