Copy-Paste nieuws

Hoe werkt het nieuws eigenlijk? Een groepje Nederlandse programmamakers gaat op onderzoek uit om hierachter te komen en testen de kwaliteit van de nieuwsmedia. De resultaten zijn grappig maar ook verontrustend, zeker voor de mensen die het nieuws als belangrijke betrouwbare bron van de dagelijkse realiteit beschouwen. Deze aflevering van RamBam geeft een kijkje in hoe de nieuwsmedia vandaag de dag werken. Samenvattend lijkt dit in twee woorden te kunnen Copy – Paste. Als de onderstaande afleving niet werkt is het ook te bekijken op Uitzending gemist

 

Bovenstaande aflevering van RamBam is qua concept vrij gelijk aan een Belgisch programma met de titel Basta. Onze Zuiderburen namen bij hun de nieuwsmedia al eerder onder handen en zij boekten wellicht nog verbluffender resultaten.

Beide programma`s laten pijnlijk zien dat de huidige nieuwsmedia vrolijk totaal verzonnen verhalen afdrukken op de voorpagina`s van de “belangrijke kranten” in Nederland en België en dit presenteren als het belangrijkste nieuws van de dag.
Wat is de status van het Nederlandse/Europese/Wereldwijde nieuwsmedia landschap eigenlijk als dit de realiteit is van onze huidige nieuwsverslaggeving?

Deze laatste video van het satirische Onion News Network, die eigen nieuws verzinnen tot een kunst hebben verheven, laat tot slot zien hoe je daadwerkelijk 2 minuten van letterlijke onzin (Bullshit) kunt verslaggeven. Wederom zeer inzichtelijk en goed voor de lachspieren.

Breaking News: Some Bullshit Happening Somewhere

Maar goed, is het wellicht eens tijd voor een visionaire discussie over de ietwat deplorabele staat van onze nieuwsmedia? Is het nieuws altijd al zo geweest, was het vroeger beter, zitten mensen eigenlijk wel te wachten op echt nieuws? En zijn er eventueel betere alternatieven te verzinnen en hoe zouden die oplossingen en alternatieven eruit kunnen zien?
(Met hartelijke dank aan OomT voor de filmtips!)

Aanverwante artikelen:
-) Nieuws zonde van de tijd?
-) De oorlog over uw verstand
-) Gebrek aan onafhankelijke nieuwsmedia in Nederland
-) Reclame maakt egoïstisch en depressief
-) Reclameverbod in de openbare ruimte, zinnig of niet?
-) Controlemechanismen van de 1% 


3 gedachten over “Copy-Paste nieuws”

 1. Weet niet waar te plaatsen maat doe het hier maar;

  – Het 12 jarig meisje, video, die vertelt hoe het zit.
  – Noreena Hertz, boek, de stille overname, geschreven in 2002,
  – De Schock Doctrine, Naomi Klein, 2009, ook een boek
  – En het boek van Silvia Nasar, de wil tot welvaart, over geniale economen, en ze noemt       Milton Friedman dus niet, deze afbraak econoom, waar we nu alles aan te danken hebben,

  Kennedy.. ook weer een vrouw, tja de wereld zonder alfa mannetjes zou er veel beter uit zien!
   

Laat een reactie achter