Partij voor Mens en Spirit

In de serie nieuwe politieke partijen vandaag de Partij voor Mens en Spirit. Hun website is te vinden op mensenspirit.nl
Qua visionaire ideeën is het interessant om te zien dat deze partij een nieuwe gulden wil invoeren naast de Euro. De details voor dit idee zijn te lezen op hun mooie en uitgebreide website onder de titel: De nieuwe gulden en de kracht van lokaal.

Daarnaast is de lijsttrekker van Mens en Spirit, Lea Manders zo vriendelijk geweest om zelf een stuk te schrijven voor visionair op verzoek van onze kant. Hieronder haar verhaal:

Waarom een nieuwe partij, zou u kunnen denken? Er zijn al zo veel partijen. En ja, dat is waar! En vaak verschillen de huidige partijen niet eens zo enorm veel van elkaar. Het feit op zich – dus dat er steeds weer nieuwe partijen komen – zou echter al als een teken aan de wand gezien mogen worden. In 10 jaar tijd hebben de grote partijen 5 keer het kabinet laten vallen, omwille van het eigen partijbelang. De laatste twee keren gebeurde dit in de crisis. Daarmee lieten deze partijen ons allen in de kou staan!

Realiseer u dat de gehele politiek en de gehele overheid betaald worden met belastinggeld van u en van mij. Hoeveel tijd en geld kost het wel niet om een verlamd demissionair kabinet te handhaven, om verkiezingen te organiseren, om een coalitie op poten te zetten. Hoe veel geld kost het om ambtenaren hun oude taken uit handen te halen en te vullen met nieuwe taken, aangepast aan de andere politieke kleur! De bestaande rapporten gaan dan snel de lade in! En wie van u zat daarop te wachten? Niemand!

In de tussentijd woekert de crisis voort, zonder dat de zittende partijen er wezenlijk iets aan doen. Banken gokken verder, geven bonussen en produceren nog steeds woekerproducten, al valt het nu wel meer op. Ratingagency’s sturen de politiek aan vanuit de dreiging dat de rente gaat stijgen als we niet doen wat goed is voor de banken. De farmacie levert ons pillen aan die niet eens werken en daarnaast stevige bijwerkingen vertonen. Waar dan vervolgens weer een nieuwe pil tegenaan wordt gegooid!

Het is misschien niet prettig om te horen, maar we worden geleefd door een systeem dat politiek, media en bedrijfsleven in een samenklontering van belangen gevangen houdt. De enige die dit doorbreken kan is de kiezer in samenwerking met een partij die niet samengeklonterd is, dus een partij die niet besmet is met de verleidingen van de langjarige macht!

Partij voor Mens en Spirit is begin 2008 opgericht en heeft in 2010 meegedaan aan de landelijke verkiezingen en 26.196 stemmen gehaald, bijna een halve zetel. Dit is in enkele weken behaald, zonder enige subsidie en met weinig media-aandacht. Nu denken we zetels te behalen, om in staat te zijn ontransparante machtsstructuren te ontvlechten en het financiële systeem weer in eigen handen te gaan nemen.

Het financiële systeem uit commerciële handen nemen is de enige oplossing om de crisis duurzaam op te lossen. De eerste stappen daartoe zijn als volgt. De met belastinggeld aangekochte staatsbank ABN/AMRO wordt niet verkocht aan een commerciële partij, maar omgevormd tot een coöperatieve gemeenschapsbank waar ons geld veilig beheerd wordt, namelijk door onszelf! Andere banken, die wel commercieel opereren worden niet meer beschermd door de overheid. Commerciële banken mogen ook geen geld meer maken, door geld uit te lenen wat zij zelf niet hebben. Nu kan een bank E 10 in kas hebben, maar E 100 uitlenen. Dat systeem is een van de oorzaken van de crisis: banken hebben er baat bij zoveel mogelijk uit te lenen, vanwege de rente die zij krijgen. Het doorbreken van deze gevaarlijke situatie haalt een belangrijke angel uit de crisis. Als volgende stap kunnen wij tegen zeer lage rente onze hypotheek over sluiten bij onze gemeenschapsbank en daarmee wordt hypotheekrente aftrek overbodig, zonder dat dit u iets kost!

In de zorg kunnen we  op zeer eenvoudige wijze heel veel geld besparen, zodat we de eigen bijdrage zelfs kunnen afschaffen. We stoppen met vermarkting en schaffen de bonussen en dure managementslagen af. Marktwerking heeft geleid tot dure overbodige operaties en tot dure specialisten. Veel mensen slikken jarenlang zonder veel controle kostbare medicijnen die vaak al lang overbodig geworden zijn. Hier kan veel winst behaald worden. Daarnaast blijkt uit recent onderzoek dat complementair werkende artsen 15% goedkoper werken en –nog belangrijker- gezondere patiënten hebben. Ook is via preventie – met name via gezonde voeding – veel winst te behalen. Denk hierbij aan de enorme toename van obesitas en daarmee ook suikerziekte. De voeding van nu zit vol residuen van gifstoffen en vol suiker, zout, vet, E-nummers en andere toevoegingen. Goed voedsel is duur, slecht voedsel is goedkoop. Dat veranderen we door de BTW te verlagen op gezond voedsel en te verhogen op ongezond voedsel.

Partij voor Mens en Spirit richt zich op een liefdevolle samenleving, waarin MenSelijkheid belangrijker is dan geld en waar zingeving meer aandacht krijgt dan eenzijdige economische groei. Onze oplossingen zijn adequaat, eenvoudig en krachtig en leggen de macht terug waar hij hoort: bij de mens en de samenleving!

Lea Manders, Lijsttrekker Partij voor Mens en Spirit, lijst 12 www.leamanders.nl

—–

Meningen over deze partij zijn uiteraard weer hartelijk welkom in de reacties.

Aanverwante informatie en artikelen:
-) MensenSpirit.nl
-) De nieuwe gulden en de kracht van lokaal
-) www.leamanders.nl

Eerder verschenen artikelen op visionair met verwantschap
-) Breek het monopolie van de Euro 
-) Het belang van diversiteit in economische systemen
-) Straatkinderen in India zetten eigen bankensysteem op, nu wij nog! 

 

 

31 gedachten over “Partij voor Mens en Spirit”

 1. “Qua visionaire ideeën is het interessant om te zien dat deze partij een nieuwe gulden wil invoeren naast de Euro. ”

  NAAST de euro? Geeft dat dan geen chaos? En wat is de meerwaarde?

  “Een idee wat mijzelf buitengewoon aanspreekt omdat je zo het monopolie van de Euro opheft en het geldsysteem weer koppelt aan een nationale overheid. ”

  Munten worden al door de overheid uitgegeven. Bankbiljetten niet, die komen van de centrale bank. En die centrale bank is BEWUST onafhankelijk van de overheid gemaakt, met een eigen opdracht en doelstelling (namelijk stabiliteit!).

  Als namelijk de centrale bank onder controle stond van de overheid, dan was de verleiding te groot om meer geld te maken en daarvan leuke dingen voor de mensen te doen. Politici moeten zich in een democratie immers populair maken.

  Een gelduitgifte onder controle van de overheid, dat is een recept voor ellende: het gevolg zal uiteindelijk grote inflatie zijn, en daar worden me allemaal slechter van. 

  1. Idd Ruud en hoe we het momenteel doen dat gaat wel prima. Misschien was je even vergeten dat alle economische ellende is ontstaan onder het systeem wat je hier zo toejuicht. Dat jij geen problemen ziet is prima en ergens ook wel mooi, in mijn ogen echter een tikkeltje naief. Maar blijkbaar is de partij van Mens en Spirit niet zo onder de indruk van hoe het nu allemaal werkt en stellen zij dus wat anders voor. 

   Ik weet verder niet of je The Bank of North Dakota kent Ruud. Een overheidsbank die het al sinds 1919 prima doet. Een van de weinige staten in de VS zelfs die niet op het punt staat failliet te gaan en waar de winsten van het geldschepsysteem al meer dan 90 jaar vrolijk terug gaan naar de burger zelf. Op http://en.wikipedia.org/wiki/Bank_of_North_Dakota kun je hier meer over vinden. 

   Ik wordt eerlijk gezegd een beetje moe van dit soort argumentatie. De overheid is niet te vertrouwen en kun je het geldcreatie proces niet toevertrouwen.
   Het is veel beter dat een internatiaal privaat bankenkartel dat doet die op geen enkele manier controleerbaar zijn en de winsten privatiseren en als ze er een bende van maken de overheid en het volk voor alle problemen laten opdraaien en zo de schulden socialiseren. 

   Ik ben blij dat jij nog zo een vertrouwen in het huidige bankensysteem hebt Ruud en gezien je leeftijd verwacht ik ook niet dat daar nog verandering in komt. Maar ik ben zelf van een beetje andere generatie en velen van de occupy beweging wereldwijd ook en ik denk dat veel mensen vandaag de dag zien dat ons huidige systeem helemaal niet zo geweldig is en vooral in het voordeel is van een kleine elite die bruut veel geld verdient omdat zij effectief gezien het monopolie op geldcreatie in handen hebben.  

   1. “Idd Ruud en hoe we het momenteel doen dat gaat wel prima. Misschien was je even vergeten dat alle economische ellende is ontstaan onder het systeem wat je hier zo toejuicht.”

    Ja, er zijn grote problemen (geweest en nog), maar die worden niet veroorzaakt door geldschepping, niet door fractional reserve banking en niet door rente.

    Wel door:
    – te ingewikkelde beleggingsproducten door securitisatie (MBP’s en vooral http://nl.wikipedia.org/wiki/Collateralized_debt_obligation s), waardoor risico’s niet meer in te schatten waren en banken en andere instellingen opeens moesten gaan afwaarderen en niet meer voldeden aan de kapitaaleis (artikel 9);

    – onverantwoordelijke politici, die om zich populair te maken voortdurend tot het randje en net ervoorbij hebben zitten lenen;

    – onverantwoordelijke stimuleringsmaatregelen in de VS, waardoor banken gedwongen werden aan mensen die het zich konden veroorloven toch (te zware) hypothecaire leningen te geven.

    Met een ander bankensysteem had dat allemaal ook kunnen gebeuren. Dus het probleem zit niet daar. Het is belangrijk te onderkennen wat oorzaken en gevolgen zijn, om dan de oorzaken echt te kunnen aanpakken. Maar makkelijk zal dat niet zijn, de gevolgen zijn erg groot. Daar blijven we jarenlang last van houden.
     

    1. Joh Ruud kijk gewoon waar de lusten en lasten van het huidige systeem naartoe gaan. De banken profiteren nog steeds enorm van de enorme bult schulden waar iedereen rente aan hun over mag betalen. En de rekening wordt nu via de politiek bij de burger gelegd. En dit soort trucs worden al decennia zo niet millenia toegepast. Bekijk The Money Masters eens of lees het boek Debt the first 5000 years eens door. 

     Dit is allemaal al eens eerder uitgebreid gediscussierd onder het artikel hoe eerlijk is ons huidige systeem eigenlijk. Ik zou zeggen lees het daar eens door maar ik voel er eerlijk gezegd weinig voor om dat hier nog een keer over te doen. 

     Het enige wat ik op je site zie zijn enorme basiszaken die gewoon op de wikepedia onder fractioneel bankieren worden uitgelegd of te zien zijn in een film als Money as Debt. Ik zou zeggen ga eens wat verder kijken. Ga eens denken in belangen, lusten, lasten en machtsimplicates, verdiep je eens in Middelkoop, Broere, Kennedy, Lietaer en dan praat ik over een flinke tijd graag nog eens met je. 

    2. “De banken profiteren nog steeds enorm van de enorme bult schulden waar iedereen rente aan hun over mag betalen. “ 

     En waar gaat die rente vervolgens naartoe? Daar kijkt nooit iemand naar. Artikel 4 (en 15, maar dat moet ik eerst nog schrijven). 

    3. Dat geld gaat voornamelijk naar grote gebouwen, topsalarissen van vele tonnen tot in de miljoenen, een mooie auto van de zaak met chaffeur etc. Eens een congresje op een mooie locatie in het buitenland en heerlijke zakendiners en een bezoekje aan een chiq bordeel zo nu en dan zal ook wel niet ontbreken. Bekijk Inside Job maar eens… :)

     Misschien moet je eens even googlen op wat de CEO`s en CvB leden van de ING, ABN Amro, SNS etc. verdienen. 

     Ze verdienen aanzienlijk meer dan de man die hier mijn dak komt repareren, sterker nog ze verdienen ook meer dan de huisarts en zelfs als de minister president van Nederland. Best raar eigenlijk als je bedenkt dat ze heel veel subsidie in de vorm van reddingsgelden hebben gekregen…
      

    4. > In mijn opinie snap je maar weinig van hoe het systeem
     > in elkaar zit, […]

     Veel beter dan jij in elk geval.

     En machtsimplicaties bekijk ik graag gescheiden van feiten en mechanismes.

     Sorry dat ik je vijandbeeld van de boze banken niet geheel in stand kan laten. Aan paranoia doe ik nou eenmaal niet mee.
      

   2. “en waar de winsten van het geldschepsysteem al meer dan 90 jaar vrolijk terug gaan naar de burger zelf. ”

    Dat is in Nederland en Europa ook gewoon zo.

    Ondertussen even wat reëele cijfers, voor het perspectief:
    http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/macro-economie/publicaties/artikelen/archief/2012/2012-3680-wm.htm 

    Citaat: 
    ” De totale Nederlandse hypotheekschuld bedroeg eind 2011 bijna 670 miljard euro. Dit is 111 procent van het bruto binnenlands product en daarmee het hoogste van de eurozone. Daar staat tegenover dat de waarde van alle koopwoningen tweemaal zo hoog is als de hypotheekschuld. Daarnaast hebben huishoudens spaar(beleg)depots en vorderingen op pensioenreserves die de hypotheekschuld riant overtreffen. ”
     

    1. Sinds wanneer gaan de winsten van private banken in Nederland direct naar de schatkist van het land toe?… 

     Als je het verschil tussen private en staatsbanken niet snapt… niet begrijpt dat private banken verreweg het grootste deel van de geldcreatie doen en niet centrale banken dan weet ik eerlijk gezegd niet helemaal wat voor zin dit heeft…  

   3. “Het is veel beter dat een internatiaal privaat bankenkartel dat doet die op geen enkele manier controleerbaar”

    Dat zei ik niet. Ik zei “een centrale bank met eigen doelstellingen, namelijk stabilieit en lage inflatie.”

    De centrale bank stuurt en controleert de geldcreatie, ook al gebeurt die grotendeels door andere banken. Maar die kunnen niks wat de centralebanken ze niet toestaan.

    Het staat allemaal beschreven in Modern Money Mechanics. Mij aangeraden door Alex de hypotheekweigeraar (van Brief naar de Bank, wie kent ze niet. Alex en Linda).
     
    Ga er wel even voor zitten, ik heb er ca. 4 vermoeiende avonden mee geworsteld om dat document een beetje te kunnen volgen. Is gratis her en der van internet te downloaden. Enjoy! 
     

    1. Beste Ruurd, je lijkt een beetje te vergeten dat 97% van de schepping wordt gedaan door private banken via het proces fractioneel bankieren. Nu nergens om maar zou je alsjeblieft gewoon dit artikel eens willen doorlezen en de documentaires en links daar willen bekijken?

     https://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/nederland/update-hoe-eerlijk-is-ons-huidige-economische-systeem-eigenlijk/

     Daar staat het document wat je noemt Modern Money Mechanics ook gewoon gelinkt als PDF dus ook dat is geen nieuwe informatie voor mij. Heb je Zeitgeist II ooit bekeken daar komt dit ook uitgebreid aan bod.

     En zou je ook daar verder willen discussieren. Het gaat hier over de partij van Mens en Spirit is de bedoeling. Alvast bedankt. En dan zetten we de discussie daar voort. 

 2. In de VS en ook in Indonesie heb je naast het ‘gewone geld’ ook lokaal geld en dan gaat het om munten die echte waarde hebben (gouden standaard).
  Als zoiets ook in Nederland zou gebeuren dan heb je het beste van twee werelden. Geen chaos en gedoe als gevolg van het uit de Euro stappen, maar een zachte overgang naar een systeem dat bestaat uit echt geld.
  De burger kan dan zelf een keuze maken. Monopoliegeld uitgegeven door Europese bureaucraten of echt geld.
  Voor de situatie in Indonesië is het volgende artikel interessant. Ik wil daarbij geen uitspraak doen over de ideologie achter dit systeem. In de VS heb je in bepaalde steden een soortgelijk systeem vanuit een andere achtergrond. 
  http://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_gold_dinar

 3. “Mens en spirit”? Waarom nou weer halfbakken Engels? “Men and spirit” zou correct zijn of “Mens en geest”. En wat staat er dan voor “spirit”? Geestverruimend (hehe) of verkrampend door bestaande dogma’s? Ik hoop  en koop het (nog) niet.

  Die invoer van de Nieuwe Gulden roep ik al jaren. Idee gejat?

  Jammer, maar Ruud slaat de plank mis. Een NG zou rentevrij ingevoerd moeten worden, naast de Euro, inderdaad uitgegeven door het Ministerie van Financien en niet door de criminele banken. Er moet een commissie van wijze mensen komen die de uitgaven in de gaten gaat houden. Deze commissie moet bestaan uit economen, professoren, bedrijfsleiders, 55+ers, 20-ers, husivrouwen etc., zolang het maar geen bankiers zijn!

  Overigens:
  Centrale banken mogen dan de schijn van onafhankelijkheid afroepen, het zijn en blijven prive instellingen met zeer grote eigenbelangen. Het eigen belang gaat altijd voor het algemeen belang. Daarom: WEG met dat gedrocht.
  Gerrit Zalm wordt ook alweer met zijn broek op zijn enkels betrapt, nu de ABN-AMRO betrokken lijkt te raken bij het LIBOR schandaal. Heb je die gast liever, Ruud?

  1. Verder wil ik Ruud hierbij ook waarschuwen omdat hij continue wat roept maar als iemand onderbouwing wil moeten we altijd naar zijn site gaan. Dit begint mij een beetje op spam te lijken. 

   Ik stel voor dat mensen die zin hebben over de zin en onzin van een nieuwe gulden te discusieren dit te doen of op de site van de partij van mens en spirit zelf onder hun artikel, of onder een artikel wat eerder al op visionair verscheen en hierover ging. Bijv. https://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/breek-het-monopolie-van-de-euro/

  2. “Er moet een commissie van wijze mensen komen die de uitgaven in de gaten gaat houden. Deze commissie moet bestaan uit economen, professoren, bedrijfsleiders, 55+ers, 20-ers, husivrouwen etc., zolang het maar geen bankiers zijn!” 

   Zo’n commissie is er al: de centrale bank.
    

   1. Altijd lastig als je niet kunt lezen. Ik dacht dat er staat “zolang het maar geen bankiers zijn!”
    Zo’n “de centrale bank” bestaat uit niets anders dan bankiers en hebben alleen hun eigen belang in ogenschouw, niet het belang van het volk. Dat wilde ik omdraaien, beste man, maar je wilt alleen lezen wat er niet staat.
    Bovendien is een centrale bank een communistische instelling, zaken worden “centraal” geregeld. Overal waar dat “centraal” geregel zijn kop opsteekt, zie bv. de voormalige USSR en haar satelliet staten, is de uitkomst totale ineenstorting. Het is een kwestie van tijd, dat ook dit lot onze DNB en ECB is beschoren. Ik kan niet wachten…

 4. Mens en Spirit probeert het systeem van binnenuit te veranderen. Op zich lovenswaardig en op het eerste gezicht een initiatief dat respect verdient.

  Toch heeft M&S geen scijn van kans. Lees waarom via de volgende link: http://lextells.wordpress.com/2012/08/26/laat-je-stem-horen-stem-dus-niet-op-12-september/

  Hierin worden 9 myhtes over stemmen doorgeprikt. Voordat we beslissen wat we gaan stemmen, moeten we eerst weten of we er eigenlijk wel goed aan doen. Dus ongeacht de partijstandpunten.

  Ik ga zeker niet stemmen. En hoop op zoveel mogelijk – bewuste – navolging!

 5. De geldpers in staatshanden, is dat de oplossing? Voor ieder ‘leuk’ plan dat eigenlijk te duur is, kan men voortaan de geldpers aanzetten. Een staatsbank is het beste idee als je zeker wil zijn van (hyper)inflatie.
  Het verhaal over de banken heeft een hoog klok/klepel gehalte en het stuk over de zorg is helemaal niet serieus te nemen.
   
  Ik heb ook sterk de indruk dat die ‘liefdevolle samenleving’ waar Mens en Spirit naar streeft er uitziet zoals zij dat graag willen en niet per se zoals de mensen die onderdeel zijn van de samenleving dat zelf graag willen. Het is de illusie van de maakbare samenleving.

 6. We moeten de verkiezingen natuurlijk afwachten, maar ik zou MenS het advies willen geven om samenwerking te zoeken met de Partij voor de Dieren, misschien zelfs daarin opgaan.
  Op die manier wordt versplintering voorkomen en krijgt MenS een ingang in het parlement als dat op eigen kracht niet lukt.

 7. Beste mensen, de mensheid is groot en zeer divers in zijn denken, doen en laten. Hoe je het ook went enof keert willen we kunnen samenleven zullen we concessies naar elkaar moeten doen, anders blijft er eigenlijk niet zoveel over en zou het de negatieve kant opgaan. Dit is met ons huidige politieke stelsel niet meer enof minder het zelfde. Tegenwoordig kan een partij niet meer alleen regeren en heeft het gelijk gestemde nodig, in iedergeval gelijk gestemde met wat eensgezinde rode draden in hun partij programma, zodat er mogelijkheden aanwezig zijn om indien men dat wilt mee te kunnen regeren en samen groter qua aantal stemmen zijn dan de oppositie, om hun gedachtengoed te kunnen uitvoeren. Dus concessies te doen. Elke nieuwe partij die zich aanmeld wordt altijd scherp onder de loep genomen en zal zich door de tijd moeten bewijzen en mede met vallen en opstaan zich aan moeten passen aan de vorm van het huidige politieke beleid. Niets is daarin voorspelbaar, het kan altijd door verschillende omstandigheden alle kanten uitwaaien. Maar ook de eventuele nieuw opgerichte partij zal dus ook concessies moeten doen. Dat is het leven waar wij met zn allen in bevinden en deelnemen. Wil je de huidige politiek en haar macht doorbreken, dan blijft er niets anders over dan deze nieuwe partijen een kans te geven. Ongeacht welke nieuwe partij. Maar laat duidelijk zijn, net zo als ik moet een ieder ook afwachten wat voor gevolg het uiteindelijk heeft. De huidige politieke macht, daar ben ik zelf zat van, dus viel mijn keuze op MensS. Heb ook aan de Piratenpartij gedacht, maar daar kon ik me uiteindelijk niet vinden, om vele redenen. Maar ja, dat ben ik en iemand anders kan daar met alle respekt een ander denkwijze over hebben. Dat is de (schijn)democratie. Mvg, Paul.

 8. Ik kwam ook nog een leuke parabel tegen over het economisch systeem. Ik plaats maar hier vanwege het meest recente passende artikel.
  Onschuldige renteloze Schuldenaren

  Het is een mooie onbewolkte dag in een klein Grieks dorpje. De straten zijn leeg, de enige beweging komt van overscherende zwaluwen en de zon die de lucht boven het gescheurde asfalt doet trillen. Het zijn slechte tijden. De dorpelingen hebben schulden en allen leven op de pof.
  Dan rijdt een te nieuwe auto het dorp binnen. Her en der doemen in de huisjes nieuwsgierige gezichten op vanachter de afgebladerde luiken. De auto stopt bij een klein hotelletje en een welgestelde toerist stapt uit. De rest van het gezin blijft in de auto achter. De man gaat het hotel binnen en meldt de eigenaar dat hij graag de kamers wil bekijken om er misschien voor een nacht een kamer te huren. Dat kan, zegt de eigenaar en geeft de toerist een aantal sleutels mee. Als onderpand daarvoor legt de toerist 100 Euro op de balie.
  Als de bezoeker de trap op is, pakt de hoteleigenaar het geld, rent naar de slager en betaalt zijn schulden.
  De slager neemt de 100 Euro, loopt de straat uit en betaalt de boer.
  De boer neemt het geld en betaalt zijn rekening bij de koelopslag.
  De man daar neemt het geld en rent naar de kroeg om zijn drankrekening te betalen.
  De kroegbaas schuift het bedrag door naar een aan de bar zittende prostituee, waarbij hij nog schulden had.
  De prostituee rent naar het hotel om daar haar uitstaande rekening van 100 euro te betalen en legt het geld op de balie.
  Op dat moment komt de toerist de trap weer af, pakt het geld van de balie, geeft aan dat de kamers hem niet bevallen en in een stofwolk verlaat hij het dorp.

  Niemand heeft iets geproduceerd. Niemand heeft iets verdiend.
  Iedereen is zijn schulden kwijt en ziet de toekomst met optimisme tegemoet.

  Het georganiseerde geluk van deze middenstanders bleef niet onopgemerkt bij de pastor, de vrijheidsstrijder,de rechter en de belastinginspecteur van de regio en te samen bezochten ze het hotel en deelden aan de stamtafel hun gedachten hierover.

  De pastoor vond dit de ultieme schuldvereffening zoals die in de bijbel met het jubeljaar is bedoeld.

  De vrijheidsstrijder,die poëtisch is aangelegd maakte er een rijm op:

  Onschuldige renteloze schuld: is een grondrecht!
  Verschuldigde schuld met rente: is een onrecht!
  Wie moet het doen als u het niet doet?
  Wanneer moet het gebeuren als het nu niet gebeurd?
  Waar moet het gedaan worden als het hier niet word gedaan?

  De rechter stelde dat het Recht eigenlijk boven het geld behoorde te staan maar dat dit in de praktijk meestal niet zo is omdat het grondrecht, dit in tegenstelling tot wat de vrijheidsstrijder stelde, namelijk alléén een renteloze schuld toestaat, dit niet waarborgt.

  De belastinginspecteur stelde dat hij nu wel met het door hem beheerde geld elk jaar een jubeljaar kan organiseren door met deze som aan geld van de ene na de andere burger alle rekeningen te vereffenen.

  Een paar jaren later nadat met veel bloed,zweet en tranen in de regio voor de grondwet – wijziging is gevochten verlieten de schuldeisers die van het oude systeem profiteerden de regio en viel een ongekende last van de onschuldige schouders af en werd er oprecht gejubeld.

  OomT wil klaarblijkelijk graag dat je deze link bezoekt: http://www.nujij.nl/economie/37000-duitse-burgers-procederen-tegen-de-euro.18805220.lynkx
  -redactie (Germen)

  1. OomT, ik heb heerlijk gelachen om dat verhaal, maar er zit ook een waarheid in nl het systeem. Misschien straks voor de mensen, die echt in de armoede terecht komen om het uit te werken. Je hebt altijd wel 2 mensen nodig nl 1 in het begin van de keten van schuld en de laatste die het uiteindelijk moet ontvangen. Die grieken zijn nog niet zo achtelijk, maar ja uiteindelijk heeft het toch niet gewerkt, als je naar de huidige situatie kijkt. Maar het is wel typisch grieks denken. Mvg, paul.

 9. Luisterlink: lijsttrekkersdebat MenS en SOPN: Lea Manders en Johan Oldenkamp in debat.
  @Roeland: Ik sprak enkele mensen van Mens en Spirit op Utrecht CS (tijdens hun campagne-toer), en ik gaf ze ook die tip om een lijstverbinding met Mens en Spirit aan te gaan. Maar Partij voor de Dieren wou daar dus niet aan mee doen.
  Overigens is Mens en Spirit ook voor het basisinkomen, waarover hier op Visionair.nl al eerder is geschreven. Zie hier.
   
   

Laat een reactie achter