DWDD University: de toekomst van Silicon Valley

Afgelopen drie werken werd er elke vrijdagavond De Wereld Draait University over Silicon Valley uitgezonden. Waar het in de eerste aflevering het ging over de ontstaansgeschiedenis van dit bijzonder gebied, was er in de laatste uitzending van 10 mei aandacht voor de toekomst ervan. Een uitzending die voor de lezers van deze site zeker de moeite waard is om te kijken. Het gaat concreet over visionair denken. Dat je probeert de grenzen op te zoeken en te denken in het groot in plaats van alleen de beperkingen te zien.

Interessant is ook de opmerking aan het begin van de uitzending dat nieuwe baanbrekend technologieën, achteraf bekeken, naïeve angsten of totaal niet uitgekomen verwachtingen opriepen. Zo zou de trein ervoor zorgen dat koeien overlijden als een trein langs het weiland rijdt. Of dat mensen een rit met de trein niet zou kunnen overleven door de hoge snelheid van de trein wat niet goed zou zijn voor het menselijk lichaam.

Dit fenomeen is iets wat waarneembaar is bij elke nieuwe baanbrekende technologie. Mensen houden niet van grote veranderingen. Zeker niet als ze het niet kunnen doorgronden en dan gaan ze vervolgens zelf allerlei gedachten erbij vormen. Soms realistisch en soms dus ook niet.

Tegelijkertijd is het juist wel verstandig om als samenleving je bewust te zijn van de gevolgen van nieuwe technologieën en de impact ervan op je dagelijks leven. Zo de laat de uitzending ook mooi zien dat bedrijven als Google en Facebook bezig zijn om zoveel mogelijk persoonlijke informatie te verzamelen om je zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. Of je het wilt of niet, zodra je gebruik maakt van de diensten van bijvoorbeeld Google wordt er een persoonlijk profiel opgesteld. Een profiel die wordt gebruikt om gericht zoekresultaten of advertenties aan te bieden. Wat er nu gaande is, is slechts nog maar het begin. Het doel van bedrijven als Google en Facebook is om zoveel mogelijk, zo niet alles, van je te weten te komen.  Het is maar de vraag of deze ontwikkeling wenselijk is en je wilt dat Google voor je nadenkt of dat je dit toch liever zelf doet. Technisch is het allemaal mogelijk. Het is alleen de de vraag of het ook maatschappelijk bekeken ook gewenst is.

In de uitzending worden er een paar onderwerpen behandeld die al eerder op deze site aandacht hebben gekregen. Google Glass komt in deze uitzending aan de orde en ook de  X Prize Foundation van Peter Diamandis. De X Prize Foundation is een organisatie die wedstrijden uitschrijft met zeer uitdagende vraagstukken waar je een groot geldbedrag voor krijgt als het je lukt om deze op te lossen. Zo is er in 2004 een X prize van 10 miljoen dollar uitgereikt wat als doel had om commerciële ruimtevaart te stimuleren.

Het meest baanbrekende onderwerp is de voorspelling van Raymond Kurzweil dat we in 2045 in staat zouden zijn om de menselijk geest te kunnen overzetten naar een harde schijf. Dat je een back-up zou kunnen maken van je eigen geest om vervolgens in een kunstmatige omgeving het eeuwige leven te hebben. Het gaat concreet over de steeds groter wordende integratie tussen mens en machine. Ook het begrip technologische singulariteit heeft hiermee te maken en daar zitten we volgens Kurzweil niet meer ver vanaf.

Andere onderwerpen die in de uitzending worden behandeld zijn kleine drones en de ‘zelfrijdende’ auto van Google.

Hieronder is de betreffende uitzending te bekijken.

2 gedachten over “DWDD University: de toekomst van Silicon Valley”

  1. Deze meneer Raymond Kurzweil heeft toch wel een aparte visie op onsterfelijkheid, alsof de mens alleen zou bestaan uit ‘geest’ en dat je dit los kunt zien van een een lichaam.
    Op de volgende pagina’s kwam ik iets tegen over de evolutie, en dat spreekt me toch meer aan.
    http://www.elektoor.com/archief/jaargang-5-2012/gouden-visie-54-oktober-2012/het-nieuwe-wezen.aspx
    http://www.elektoor.com/gouden-visie-62-april-2013/een-stap-vooruit.aspx
     

    1. Kurzweil heeft een reductionistische kijk. Het reduceert leven tot biologische machines.  Ik heb persoonlijk ook meer affectie naar spiritualiteit (zoals op in je links) en op papier botsen deze 2 visies. Maar het idee om de menselijke geest (mezelf!) te kunnen downloaden in bits en zo onsterfelijk te worden is intrigerend.

      Klopping vind ik een enigzins overenthousiast. Hij zou een goede verkoper zijn. Ik benijd wel de mensen die daar zijn, maar misschien in de trant van dat de gras aan de overkant groener is. Sillicon Valley is niet de enige plek voor hightech innovatie, maar omdat ze daar de naam hebben, heeft het ook de aantrekkingskracht.

Laat een reactie achter