De metroseksueel die meer tijd achter de spiegel doorbrengt dan de gemiddelde vrouw.

Heeft de man nog toekomst?

In deze tijd, waarin babbelen en netwerken in alle toonaarden wordt verheerlijkt, zijn typisch mannelijke deugden als zwijgzaamheid, trots en fysieke moed overbodig geworden, zo lijkt het. Kunnen de mannen onder ons het beste hun sperma doneren en dan massaal de pil van Drion slikken?

Een seksistische geschiedenis van de mensheid: egalitaire jagers-verzamelaars
Verreweg het grootste deel van het bestaan van de mensheid, de periode ook waarin verreweg de grootste genetische druk op de mens als soort werd uitgeoefend en de aangeboren component van ons karakter zich vormde, leefden mensen als jagers-verzamelaars. Hierbij was er een duidelijke rolverdeling tiussen de seksen. De mannen jaagden op grote dieren, de vrouwen verzamelden eetbare vruchten, zaden en knollen en, soms, op kleine dieren. Ook niet onbelangrijk: de geregeld voorkomende gewelddadige conflicten om jacht- en verzamelgronden werden door de mannen beslecht, waarbij de overwinnende stam doorgaans de mannen, vaak ook de kinderen, uitmoordde en  de vrouwen en soms kinderen van de verliezers inlijfde. Overigens werd en wordt van deze verdeling bij jagers-verzamelaars geregeld afgeweken als de nood aan de man komt: we zijn een flexibele en opportunistische soort. Ook blijven conflicten tussen groepen jagers-verzamelaars doorgaans beperkt: er zijn domweg te weinig hulpbronnen om aan oorlog te verspillen. Bij moderne jagers-verzamelaars zoals de San, spelen vrouwen een relatief gelijkwaardige rol aan mannen. Het werk van beide seksen was en is essentieel voor het overleven van de stam.

De metroseksueel die meer tijd achter de spiegel doorbrengt dan de gemiddelde vrouw.
De metroseksueel die meer tijd achter de spiegel doorbrengt dan de gemiddelde vrouw. Bron: Huiquipedia.

Landbouwbazen en vruchtbaarheidsgodinnen
De neolithische landbouwrevolutie van ongeveer tienduizend jaar geleden werd mogelijk door de eerdere experimenten in het laat-Pleistoceen met landbouw en door het stabieler wordende klimaat. Ook verdwenen de vruchtbare Pleistocene kustvlakten, die ooit jagers-verzamelaars een rijk bestaan boden, onder de golven, waardoor landbouw een bittere noodzaak werd. Voor boeren is land een essentiële hulpbron. Eigendomsrechten en verdedigen van vruchtbare stukken land is van levensbelang voor agrarische samenlevingen. Dit betekende de vorming van steden, legers en een centraal gezag. Deze bestonden, enkele uitzonderingen zoals de vrouwelijke krijgers van het West-Afrikaanse koninkrijk Dahomey daargelaten, geheel uit mannen. In deze samenleving kregen mannen een vooraanstaande plaats, al werden vrouwen gezien als symbool van vruchtbaarheid en bleven hun helpende handen op de boerderijen belangrijk. In de industriële samenleving kregen mannen er nog een rol bij, die van uitvinders en technici. Sociologisch is er eigenlijk pas sinds kort, met de opkomst van de moderne techniek, een einde gekomen aan dit tijdperk.

De informatiesamenleving en de verweesde man
Op dit moment vraagt de maatschappij van ons dingen, die vrouwen doorgaans beter liggen dan mannen. Het begint al bij het basisonderwijs, dat neerkomt op stilzitten en leren, een ramp voor de meeste jongetjes. Bij de meeste beroepen is het niet meer belangrijk om spierkracht of overwicht te bezitten. Indruk maken op het schone geslacht door een duel of stevige kloppartij, zoals in betere tijden usance was, komt je op een rechtszaak of verplichte training agressiebeheersing te staan. Straatraces, vuurwerk, gevaarlijke stunts… er staat meteen een horde welzijnsambtenaren klaar om je met een dosis Ritalin tot de orde te roepen of je autisme aan te praten. De beste man voor een prestigieuze positie als rechter, verkoper of manager is doorgaans een vrouw. Old-boys netwerken liggen zwaar onder vuur. Geen wonder dat veel mannen anno eenentwintigste eeuw zijn veranderd in zelfhatende, huilende zielepoten met een rijk ontwikkeld gevoelsleven.

Quo vadis?
In de landbouw en veeteelt is het al gebruikelijk om bij éénhuizige soorten één mannelijk exemplaar op vele vrouwelijke exemplaren te houden, behalve als deze mannelijke exemplaren een nuttig product leveren (bijvoorbeeld hennepvezels). De druk zal dus toenemen om iets aan de sekseratio te doen, misschien door gedwongen abortus van mannelijke babies. Een andere optie is dat mannen specialistische beroepen kiezen waarin vakkennis (nog) wel telt en de communicatieve vaardigheden aan anderen overgelaten kunnen worden. En er af en toe een ouderwets potje robotworstelen wordt gehouden.

20 gedachten over “Heeft de man nog toekomst?”

 1. Toch is er weinig aanleiding tot paniek voor de heren. De meeste uitvinders, techneuten en IT-ers zijn mannen. Vrouwen snappen weinig van wiskunde :)
  Vrouwen kunnen dan misschien wel leuk babbelen, voor technische innovatie zijn toch echt mannen nodig. 
  Wel gaat het dan meestal om nerds, mannen die bij vrouwen niet zo hoog scoren :)
  De smaak van vrouwen heeft te maken met de mannen die het meest van nut waren in de jagers-verzamelaars cultuur.

 2. In leidinggevende functies is het beter om mannen en vrouwen bij elkaar te hebben, en alle andere functies worden misschien door robots overgenomen.
  En de leidinggevende functies misschien ook nog waardoor de hele wereld een groot Venus project wordt (per ongeluk).

 3. Ik vind dit een nogal negatief aandoende beeldschetsing, kan me daarmee als man ook niet identificeren. De door vele antieke culturen, (w.o. speciaal de religieuze) toegekende en eenzijdige specifieke waarde van een man of vrouw, op basis van het geslacht, vind ik onzinnig. Men is man of vrouw en meestal in alle opzichten evolutionair perfect aan elkaars elementaire behoeften aangepast. Culturen ontstaan en vergaan in de loop der tijd, of integreren met elkaar. Daaruit kunnen mengbeelden ontstaan, die tot frustraties bij partijen kunnen leiden. M.a.w. de cultuur integratie dwingt tot individuele concessies van beide geslachten, naar erkenning en moeizame herschikking van hiërarchische posities en waarden. Gelijkberechtiging is dan het logisch gevolg van objectieve en moderne inzichten in de waarde van de medemens. Onder die vlag maakt het niet meer uit of je man of vrouw bent, maar wel of je je daar onbewust tegen verzet. De maatschappelijke ontwikkelingen onder invloed van wereldwijde sociale netwerken, hebben alles in stroomversnellingen gezet. Niet iedereen kan zich daar op tijd aan aanpassen denk ik dan, men moet er ook toe in staat zijn of het willen. Ik heb mij gedeeltelijk aangepast; of je nu man, vrouw of alles daartussen bent, je bent evenveel waard en behoort dezelfde kansen te krijgen. Sociaal netwerken doe ik echter niet aan, omdat men juist daar het asociale pesten zo goed onder de knie heeft, waarmee men voortdurend poogt anderen in een sociaal isolement te drukken. E.e.a tot meerdere eer en glorie van de verborgen narcistische schijnposities die mensen vaak aan willen nemen. In het dagelijks leven doet men dat met mooie auto’s, pakken, of dure vakanties, op het net d.m.v. opgeblazen ego kletskoek en een indrukwekkende foto bijvoorbeeld. De afbeelding van een narcistische metroseksueel past daar goed bij, maar de werkelijkheid is vaak anders. De mens komt uiteindelijk zichzelf tegen in de kritieken van anderen en zelfkennis is dan het wapen dat macht geeft over inzicht. De keuze is dan acceptatie of verzet. Kom je zo’n talentvolle lolbroek tegen, die z’n kennis gebruikt om jouw gegevens te hacken, ben je mooi in de aap gelogeerd. Na dat te hebben meegemaakt hoeft het voor mij niet meer. Sociale netwerken zijn onontbeerlijk voor de ontwikkelingen in de toekomst, maar ik beperk mij tot rechtstreekse contacten. Stukken minder frustrerend, al werkt mijn instelling wel isolerend. ;) 

 4. Zolang we de jongetjes nog niet in de shredder gooien na de geboorte zal er nog wel een toekomst voor mannen zijn. Ongeveer de helft van de mensheid zal uit mannen blijven bestaan. Bestaansrecht heeft niet per se met nut te maken. :) 

  Ook evolutionair gezien is het nuttig om de mannen erbij te houden omdat je zo als soort een stuk meer genetische diversiteit kunt waarborgen. 

 5. Als de vrouwen op zijn maken ze wel vrouwen van mannen. Als de mannen op zijn maken ze wel mannen van vrouwen. Keuze mogelijkheden zat, voor hen die de grens van stomweg aannemen zijn gepasseerd. Mochten de menschen op zijn kan men van bv. een vliegen larve zo weer een mensch maken. ’t is maar wat de schepper kan of wil creëeren. ;) En voor welke tijdgeest ! we zitten allen in hetzelfde schuitje…..

  1. O,ja hiervoor is geen menschelijke chirurg nodig. Toen men in Europa nog in het jagers tijdperk zaten waren er al veel verder gevorderde samenlevingen waar Europeanen met al hun geweld en kletskoek, geen toegang toe kregen….? Begrijpelijk….

 6. Ik denk dat ik voor U allen een troost heb nl de natuur selecteert zich van zelf. Het lijkt misschien iets te ver gezocht, maar deze selectie neemt tijd in beslag en kan een paar generaties duren, voordat men iets waarneemt van deze selectie. Hierin zijn vele mogelijkheden aanwezig. Mvg Paul.

 7. Gelukkig is het bij een van mijn banen nodig dat ik werkinhoudelijk fysiek flink moet optreden en dat ik hier en daar een (verbale) corrigerende tik uitdeel aan mijn collega’s als ze brutaal zijn en/of niet luisteren. Dit gebeurt overigens wel met een knipoog. De oermens – in mijn geval militair – is nog klaarwakker.

 8. Geef ze eerst wat extra beschaving en manieren voordat je een betere beschaving verwoest. Link-som keert mars! Rijke grond, mooie weertjes, bananen boom, dan pas bananen. Essenszeit. 

 9. Peer Polderman

  Er zit een zekere kern van waarheid in het verhaal. Er lopen tegenwoordig een hoop watjes rond. Gewoon belachelijk maken die lui.
  Maar vrees niet. De wereld wordt nog altijd geregeerd door mannelijke psychopaten. Zal voorlopig nog wel even duren :)

 10. kunnen we niet beter weer ‘back to the future’ gaan en alle nu zo degenererende en vadsige kerels zonder oogschaduw, achter de domme computers weghalen (welke straks toch niet meer werken als er een elektronicabom barst) en weer tot stoere en van de pek gebruinde en geharde bouwvakkers maken, onder mijn krachtige leiding (met zweep) uiteraard?
   
  We kunnen aan een toren van Babel (wordt hartstikke actueel) beginnen, (wat ook de bouwmarkt weer uit het slop zal trekken) welks top weer tot in de hemel reikt.
  Als zeer ervaren bouwvakker weet ik dat de geschiedenis zich als altijd zal herhalen en dat ding toch nooit afkomt. Maar dat geeft voor mijn rijpe en eerbiedwaardige leeftijd helemaal niks, want mijn tijd dient hij zeker uit en jullie – ook je zweetgeur – worden weer heel sterk, want we maken hem van zware tichelsteen, zoals dat hoort.
   
  Ook stel ik voor om er ouferweste (zo hiet ut bij ons) holen in aan te brengen, teneinde de te vangen schone maagden weer aan heur haren achter ons aan het hol in te kunnen sleuren.
  Waar het zoals jullie ook wel lazen, vooral spiechische hulp is welke de huidige zorgkosten zo schunnig over de kop jagen, zijn grote bezuinigingen daarop, door veel meer natuurlijker gedrag, uitstekend te verwezenlijken, ook voor de dames in hun dan weer originele rol waar ze eigenlijk voor bedoeld waren. Wat een toekomst!!
   
  Vanaf die toren kijken we ook verder het heelal in en zien dan ook de UFO’s waar we al zo lang op wachten eerder aankomen. (en dát ze komen wéten we!)
   
  meer informatie en mogelijkheden op verzoek …..
   
  ps: ‘die aardige meneer zal mij nu wel weer een bemoedigend mailtje sturen’ zegt mijn vrouw welke ik dwong om dit te lezen, Paul.

  1. Ben vergeet nooit dat je een schat en een zeer verstandige vrouw hebt. Daarnaast heeft ze het oeren geduld met je. Maar ja daar zul je denk ik wel (hopelijk) van bewust zijn. Daarnaast is de fantasie niet alleen kind eigen, maar ook de volwassenen maken er nog steeds dankbaar gebruik van, als ik je reactie lees. Mvg Paul.

 11. Ik denk dat deze ‘stoere mannen’ langzaam verdwijnen omdat  ze meer risicos nemen en daardoor een groter overlijdens risico hebben (natuurlijke selectie). Daarnaast is door de grotere welvaart meer mogelijkheid voor zowel succesvolle als onsuccesvolle genmutaties. Hetgeen zowel gehandicapten en zwakkeren levert als zeer begaafde mensen. Daarnaast is er nog een neveneffect dat stoere sterke vrouwen minder risico nemen omdat zei betere sociale vaardigheden bezitten en dus subtieler te werk gaan. Hetgeen weer leidt tot meer succes in het voortbestaan en voortplanting. Bovendien scoort niet de sterkste en stoerste man bij de vrouwen maar de man met het beste imuunsysteem. Hierdoor kunnen er relaties bestaan waarin de vrouw de sterkste en dominantste is. Dit zal kunnen leiden tot een maatschappij die vooral wordt beheerst door vrouwen. Mannen zullen slechts in exacte wetenschappen en techniek nog enigzins domineren. Dit zou de huidige trend kunnen verklaren.

 12. voor het ego van de man is dit een deprimerende gedachte maar voor het zijn is het bevrijdend. Dergelijke processen beschermen ons waarschijnlijk tegen onze eigen vernietiging. Het zou kunnen beteken dat we als mensheid (in iedergeval voorlopig) niet zullen uitsterven. Dus dat alles wat we hebben opgebouwd en al het bloedvergieten niet voor niets is geweest. Ik denk dat de wereld er wel beter van zou gaan worden als vrouwen domineren en sterker zijn fysiek. Omdat ze van nature socialer zijn vanwegen een gen dat recent is ontdekt bij mensen en dieren: het FOXP2 gen dat staat voor taalontwikkeling die meer voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Bovendien kan ik het persoonlijk heel goed vinden met geemancipeerde meiden. Dus ik heb er opzich totaal geen problemen mee. Ook mijn kwaliteit ligt toch vooral op het gebied van wetenschap en techniek en niet echt op fysiek vlak. Wel jammer van onze status en aanzien in de maatschappij maar die hebben we toch heel lang misbruikt in onze geschiedenis. Zoals gelovigen altijd zeggen: God straft meteen. In dit geval is moeder natuur de God die straft.   

 13. Die exacte wetenschappen en techniek zijn wel de drijvende kracht achter de ‘vooruitgang’. Nog steeds blijkt dat mannen daar veel meer aanleg voor hebben dan vrouwen, althans sommige mannen.
  Ik denk dat de ‘domme man’ het steeds moeilijker zal krijgen, maar voor de man met aanleg voor techniek en wiskunde blijft een belangrijke plaats bestaan.

 14. ja, ik geef het helemaal toe Paul, ik heb een schat van een vrouw. En ze is nog 5x zo sociaal vaardig als ik ook, maar daar kan ik als autist niks aan doen, dus dat moeten jullie gewoon maar slikken.
   
  Dan is het nog eens zo dat ik altijd maar hoop dat er tenminste één iemand zal zijn die mijn schrijfsels leest (hoewel er wel net nog iemand zei dat hij me zou missen op het sluitende CU-forum, en daar stond niet het woord ‘als kiespijn’ achter), maar mijn vrouw heeft dag in dag uit honderden volgers op haar kunst-blog. (het is gewoon niet eerlijk verdeeld).
  Ze staat jou (je schrijven) nu vriendelijk toe te lachen, hoor ik achter mij.
   
  Ja, ik weet het ook dat stokouderen weer kinds worden hoor. Maar ongebreidelde fantasie is wel erg leuk hoor. En ik ben een beeldvormer, zoals bij m’n kwaal behoort.
   
  Als ik Roelof z’n bijdrage lees, correleert die niet met mijn ervaring. Mijn grote zus (zes jaar ouder) je weet wel, ze was sterker (minstens zoals Pippie) dan alle buurjongetjes, uit de hele buurt en daarbuiten, nam altijd de griezeligste risico’s; ze durfde alles en kon iedereen aan.
  In haar kleindochtertje meen ik dat weer terug te zien.
  Zou hij zijn cijfers van prof. Diederik Stapel hebben gehad?
  Wel ben ik op grond van zijn lof inzake wetenschap en techniek blij met m’n eigen lange geschiedenis als bouwvakker in studie en uitvoering, waarin ik alleen niet over m’n hofdame domineerde, want dat deed zij al over de hele bouwplaats.
  Pracht herinneringen aan Corretje!
   
  Toch ben ik er van overtuigd dat we ooit om heel dat quasiwetenschappelijk denken aangaande de toekomst van mannen versus en middels vrouwen minzaam zullen glimlachen.
  En of er ooit nog een matriarchaal stelsel komt? De maatschappelijke neergang zal m.i. geen ruimte laten aan die decadentie. En al helemaal zal in het wereldkalifaat waar we rekenkundig zo snel naar toe groeien, geen plaats voor die flauwekul meer zijn, vrees ik met grote vrezen.
   

  1. Beste Ben, het is goed dat je vrouw achter je staat te lachen betreffende mijn schrijven naar jou, dat is altijd beter dan huilen moet je maar denken. Ja, dat de wereld tussen vrouw en man niet altijd even eerlijk verdeeld is, dat zie je maar weer aan de reacties op haar blog, dus zou je haast denken doe ik iets verkeerd? Maar dat is aan jou om dat uit te vinden. Praat er eens met haar daarover zou ik zeggen. Niet geschoten is altijd mis. Weet dat ik je reacties altijd lees, maar vaak behoeft dat geen tegen reactie. Maw het spreekt voor zich zelf en wie zwijgt stemt dus toe, laat dat de troost zijn. Je stijl van schrijven vind ik ludiek, maar een ander kan daar heel anders naar kijken om zeer vele redenen. Let it be, zou ik zeggen. ook hierin kan je vrouw je een heel eind op weg helpen, dus vraag haar eens om het stuk te lezen wat je geschreven hebt en wat ze er van denk. Vergeet niet, dat we conservatief ingesteld zijn en dus vanuit dat gegeven de zaken beredeneren en beantwoorden. Om met de tijd mee te gaan, en zeker in deze tijd waarin de snelheid geen pauze kent, moet je wel bij blijven en dat ook zien in de huidige context van deze tijd. Houdt je haaks mijn vriend. Mvg Paul.

Laat een reactie achter