Etsuko Tashima veranderde met haar visie zand, klei en een paar korrels kleurstof in dit schitterende kunstwerk Cornucopia.

De visionair als schepper

Visionair denken is niet alleen tot op zekere hoogte in staat de toekomst te voorspellen. Veruit de belangrijkste toepassing van visionair denken is een nieuwe toekomst te scheppen. Hoe kunnen we allen werken aan een bloeiende toekomst voor onszelf en andere visionair denkenden, waarbij we de rest van de mensheid vanzelf meeslepen?

Etsuko Tashima veranderde met haar visie zand, klei en een paar korrels kleurstof in dit schitterende kunstwerk Cornucopia.
Etsuko Tashima veranderde met haar visie zand, klei en een paar korrels kleurstof in dit schitterende kunstwerk Cornucopia.

Het grote geheim van rijkdom: voorstellingsvermogen en visie
Waarom is wijlen Steve Jobs, de oprichter van Apple, multimiljardair geworden terwijl een even getalenteerde man  in ongeveer dezelfde omstandigheden zijn dagen sleet als beleidsambtenaar, techneut of onderbetaalde universiteitsmedewerker? Voor een groot deel komt dat inderdaad door mazzel. Hij was net in de tijd dat chips snel en goedkoop genoeg werden om in personal computers te verwerken, in zijn garage aan het schroeven. Hij leefde in een tijd dat er door een grote toevloed aan goedkope energie veel hulpbronnen ter beschikking stonden voor nieuwe technologie. Dit is allemaal juist. Echter, meer mensen zoals Steve Jobs hadden deze mazzel. Wat de man uniek maakte is het feit dat hij een duidelijke visie had over hoe de toekomst er uit ging zien. Hij had het vermogen in zijn geest apparaten zo te ontwerpen, dat ze intuïtief en heel gebruiksvriendelijk werden. Hij rustte niet voordat eerst hijzelf, later zijn werknemers, zijn visie tot in details in praktijk hadden gebracht.

De verborgen schatten van het heelal
Om ons heen, in de lucht die we inademen, het water dat we drinken en de bodem waarover we lopen, bevinden zich de benodigdheden om al onze dromen waar te maken. Alles bestaat uit atomen en als we de atomen maar op de juiste manier aan elkaar plakken kunnen we letterlijk alles maken wat we maar willen. Wat ik nu vertel is geen sprookje, het is de natuurwetenschappelijke realiteit. Alles wat we maar willen ligt op dit moment begraven in de wereld om ons heen. Als we onze wilskracht en visie combineren, kunnen we onze wereld in een paradijs veranderen. De atomen willen wel, het is onze fantasie en vaardigheid die beperkend is.

Hoe word ik ook een visionaire schepper?
Het krachtigste middel waarover effectieve visionairen beschikken is hun voorstellingsvermogen, hun imaginatie. Mensen als Jobs en ook eerdere visionairen, zoals Leonardo da Vinci, zijn in staat hun concepten tot in detail voor zich te zien. Als je een bepaalde droom of ideaal hebt, is je eerste stap deze te visualiseren in een krachtig beeld. Ervaar dit beeld in gedachten met alle zintuigen. Zie het, hoor het, voel het, proef het, betast het. Stel je voor dat het realiteit is. Hoe zou de wereld er nu uitzien?

Realiseer je, en blijf je realiseren, dat de wereld om ons heen als klei is, onderworpen aan onze wil en onze creativiteit. Dingen die rotsvast lijken te zijn, zijn dat allerminst. Een visionair is daarom een optimist. Hij of zij kent de natuurwetten terdege, maar weet de mogelijkheden die deze bieden maximaal uit te buiten en de beperkingen te omzeilen. Zorg dat je algemene kennis groot is over dingen als natuurwetenschappen, techniek en mensenkennis en jat schaamteloos de beste bestaande ideeën om met nieuwe toepassingen tot iets heel nieuws te komen.

Doe de dingen die je leuk vindt en geniet van je succes. Je zal merken dat bij alles wat je tot stand brengt, je meer energie krijgt. Met elk succes vergroot je je energie.

De meerderheid heeft niet altijd gelijk. De meerderheid is een consensus, een grootste gemene deler van het bevattingsvermogen van de gemiddelde mens. De visionair volgt niet de meerderheid, maar trekt zijn eigen plan op grond van dingen die er werkelijk toe doen. Laat je blik niet vertroebelen door de meerderheidsopinie maar kijk er op jouw unieke, visionaire manier tegenaan. Je zal dingen zien waar anderen niet opkomen (en als je fouten maakt zullen er voldoende vrienden zijn die je waarschuwen). Uiteraard moet dit niet ontaarden in koppigheid; weeg kritiek op inhoud. Opbouwende kritiek is onmisbaar.

Bereid je grondig voor en wees een doorzetter. Als jij met iets totaal nieuws komt, kan je verwachten dat je enorm veel kritiek over je heen krijgt. Je zult heel erg je best moeten doen je droom tot werkelijkheid te laten worden. Misschien moet je je plan iets aanpassen. Dat is niet erg; het is de manier van Moeder Natuur om je bij te scholen en je plan te verbeteren.

Het allerbelangrijkste is misschien wel: durf. Je moet bereid zijn een weloverwogen risico te nemen als je ergens werkelijk in gelooft. Steve Jobs plunderde alle mogelijke creditcards die hij kon krijgen en stak alles in zijn projecten. Jarenlang zweefde hij op de rand van een bankroet. Toch gaf hij niet op en kwam uiteindelijk met de eerste Apple computer.

Met dank aan Tuihu voor zijn waardevolle tips en ideeën.

23 gedachten over “De visionair als schepper”

 1. Een beetje erg optimistisch. Ik weet wel zeker dat er ook velen zijn geweest die nadat ze alle creditcards plunderden wel failliet zijn gegaan. Echter daar horen we niks van. We horen alleen van de succesvolle durfers.
  Stel 100 mensen volgen het pad van Steve Jobs en 99 gaan op hun bek. Dan horen we alleen van de succesvolle persoon.
   

  1. Ik ga akkoord met Roeland het is wel erg optimistisch.Optimisme is positief maar het mag niet gaan neigen naar naïviteit.

   Ik heb ook een mooi imaginair beeld van hoe de wereld zou kunnen zijn en ideeën om daar te geraken maar de meerderheid die niet altijd gelijk heeft is daar helaas niet met akkoord en de kritiek die ze uiten komt van informatie uit het avondjournaal en de kranten die ze allen massaal lezen en woorden van populistisch en opportunistische politici die ze aanbidden dus discussie is geen optie ook al geef je ze zwart op wit de feiten.Dat leid dan tot toestanden als : Wat ken jij ervan man die mannen van het journaal,de kranten en politici die op TV komen hebben daarvoor gestudeerd en zullen het wel weten…
   Idioten noem ik ze en tegenwoordig doe ik dat recht in het gezicht.Niet zo erg de meesten hebben het niet eens door.Daarmee wil ik niet zeggen dat ze dom zijn maar door gebrek aan bepaalde informatie kortzichtig waardoor ze zich gedragen als makke lammetjes en alles slikken wat hun voorgeschoteld wordt.
   Eerlijk gezegd ontbreekt de wil me tegenwoordig een beetje om mensen eens andere ideeën of invalshoeken te geven.Omdat ze er toch niks mee doen.Je zou alles met handen en voeten moeten uitleggen terwijl ze via wat research er ook zelf ook wel kunnen komen maar die voetbalwedstrijd,soap of realityshow  op TV is nu éénmaal interessanter.

   1. Zebbie ik denk ook dat de ontwikkeling per persoon verschillend is, misschien is er wel een reden dat zij liever soaps kijken en jij liever naar andere zaken kijkt. Ik denk dat persoonlijke ontwikkeling heel specifiek is en iedereen een eigen pad daarin moet bewandelen. De een heeft al wat meer ervaring en is daarom sneller verveeld met soaps en gaat op zoek naar andere zaken om andere lessen te leren. Jij bent blijkbaar toe aan andere zaken dan veel andere mensen, ik noem ze vaak Sheeple.

    Dat kan soms wat eenzaam zijn maar probeer vooral je eigen pad te volgen en mensen te zoeken die je daarbij kunnen helpen. Je kunt aan andere mensen aanbieden wat jou heeft geholpen in je eigen ontwikkeling maar uiteindelijk moet de drive om te leren en te weten altijd vanuit mensen zelf komen en die kan niet van buitenaf worden opgelegd. 

    Ik denk dat als mensen genoeg levens met soaps kijken hebben gevuld ze vanzelf verder gaan. :-) 

  2. Je moet toch iets proberen, om het leven de moeite waard te maken? Waarom niet gelijk het hoogste :P. Op een meer serieuzer noot; doelstellingen of rolmodellen hebben is belangrijk. Anomynous is daarbij een beter voorbeeld voor ons, Jobs, daarom besloten we tot een stichting :P.

 2. Hier een interessante video met een speech met drie verhalen uit de levensloop van Steve Job: http://www.youtube.com/watch?v=UF8uR6Z6KLc&list=LPxPHMQkW5jds&index=2&feature=plcp
   
  Hier is het transcript: http://news.stanford.edu/news/2005/june15/jobs-061505.html
   
  Het interessante vind ik dat Steve Jobs hij aan de hand van drie simpele voorbeelden uit zijn eigen leven laat zien dat je in staat bent om iets te kunnen bereiken. Drie goede voorbeelden van het durven te vertrouwen op je intuïtie. Overigens kan zeker niet iedereen een Steve Jobs zijn. Daarvan is er maar 1. Wel zou je kunnen proberen een visionair op je eigen manier te kunnen zijn. Veel mensen denken meteen dat je het meteen zo groots moet aanpakken als een Steve Jobs. Dan kan gewoon niet. Je kunt ook gewoon op een kleinere schaal proberen in je eigen omgeving om te proberen het verschil te maken. De lessen van Steve Jobs kunnen daartoe als inspiratie en voorbeeld dienen. Zo kun je dit artikel ook interpreteren.   
   

  1. De drie verhalen uit zijn leven gaan over de volgende thema’s:
   – The first story is about connecting the dots.
   – My second story is about love and loss.
   – My third story is about death.

 3. “Steve Jobs plunderde alle mogelijke creditcards die hij kon krijgen en stak alles in zijn projecten. Jarenlang zweefde hij op de rand van een bankroet. ”
   
  Gevaarlijk boodschap, zo van, maak maar veel schulden want succes verzekert! NOT
   

 4. Germen, een interressant onderwerp. Visionair denken is niet iets wat zomaar even aanwezig is, dat moet zich ontwikkelen door de jaren heen. De basis hiervan is m.i. de fantasie die het kind ontwikkeld in zijn kinderjaren. Hoe meer fantasie het kind ontwikkeld, hoe groter het, om het zo maar te noemen, visionair gericht te kunnen denken. Het geeft op latere leeftijd de ruime mate van inzicht en het creeren van nieuwe iedeen. Als je vroeger weg zat te dromen, werdt je op de vingers getikt en moest je bij de les blijven. Nooit werd de fantasie van het kind bevorderd enof begeleid, maar hierin zit toch het vermogen om creatief te kunnen zijn, je blikbeeld verwijden etc. Mvg, Paul. :’-)

 5. Ik herken duidelijk het aspect, je concept tot in detail in drie dimensies te kunnen zien, dat had ik al heel vroeg. Als je dit talent voldoende traint, wordt het op den duur mogelijk om te voorspellen welke onderdelen je zult kunnen aantreffen in o.a. veel apparaten en situaties. Zeer inzichtelijk geschreven artikel Germen, mijn complimenten voor deze grandioze visie. :)

 6. Indertijd had je een programma met de naam Dragon’s Den. Daarin werden jonge uitvinders uitgenodigd om hun goede ideeën te tonen. Het ging om goed gemotiveerde, actieve mensen die sterk in hun ideeën geloofden.
  Ik vrees dat daar weinig Steve Jobs uit zijn voortgekomen. Een goed idee en inzet is niet voldoende. Alleen onder heel bepaalde condities die te maken hebben met geluk zal een goed idee tot bloei komen. Right time, right place en meeting the right people. Dat zijn essentiële factoren.
  Ik ben het er mee eens dat we onze creativiteit moeten inzetten, maar succes is zeker niet verzekerd. Mogelijk is het een goed idee om ook een plan B achter de hand te houden en niet alles op 1 kaart te zetten.

  1. Wat reserve concepten betreft heb ik al zo’n beetje plan Z. Het probleem blijft altijd dat men realistisch moet zijn met betrekking tot de eigen ontwerpen. Kritisch zijn en blijven ten aanzien van jezelf en je creatie, creëert perfectie. De juiste mensen heb ik zeer recentelijk gelukkig ontmoet, nou nog presteren dat de proto’s goed werken. Geduld en goede moed worden vaker beloont dan gemakzucht.

 7. Ikzelf ben al mijn hele leven een visionair.
  Ik heb bijvoorbeeld al tekeningen gemaakt van het concept van de Segway, 20 jaar voordat deze gemaakt werd, ook voertuigen aangedreven door perslucht, en afvalscheiding.
  Gelukkig heb ik het op papier, anders zou niemand mij geloven.
  Toch leef ik in armoede, wat mij veel pijn doet.
  Alcohol mengen in benzine, zelfvoorzienend huis in de aarde, alles heb ik voorzien en genoteerd.
  Ook ben ik al heel mijn leven gefascineerd door het begrip tijd, en of de toekomst vast staat, ja of nee.
  Heb daar ook een experiment voor bedacht.
  De conclusie is ja en nee, de vraag is namelijk verkeerd, want op een groter level is alles één.
  Maar zoals altijd verliest men hier de belangstelling en wordt ik weggezet als gekkie.
  Dus laat mij nog even 20 jaar denken voordat ik dood ga en jullie helaas ook niet het antwoord kan geven.
  Er zijn nog een aantal Einsteins nodig om baanbrekende nieuwe inzichten op papier te krijgen.
  Zoals gezegd, ben dus bezig met een experiment om te bepalen of de toekomst vast staat.
  En dan kom je dus op het punt van helderziendheid.
  Dit bestaat, maar omdat er geen wetenschappelijke verklaring voor is, is het wetenschappelijk nog niet erkend.
  Toch, als het bestaat, hoe is het dan te rijmen met de huidige natuurwetten?
  Informatie uit de “toekomst” is beschikbaar in het “heden” waardoor de “toekomst” “verandert” kan worden.
  Zoals gezegd: de hele vraagstelling en uitgangspunten zijn verkeerd, daardoor begrijpen wij het (nog) niet.
  Dus ik blijf denken over het concept toekomst/tijd/vrije wil.
   

 8. Je zou een Karl Marx ook een visionair kunnen noemen of een Adam Smith. Hun belangrijkste boeken hebben een zeer grote impact gehad de laatste 200 jaar op de maatschappij. Hun ideeën hebben anderen weer geïnspireerd. Hoewel? Karl Marx? Het communisme heeft niet echt standgehouden.  

Laat een reactie achter