Armoede in de VS in beeld

1 op de 4 kinderen in de VS zou inmiddels afhankelijk zijn van voedselbonnen

In Nederland en de rest van Europa kijken we nog vaak naar de Verenigde Staten als het grote voorbeeld van succes. We proberen de positieve aspecten van de VS over te nemen, we kijken hun hollywood films en vele van hun televisie series, we eten hun hamburgers en drinken hun cola. Daarbij is de VS een land wat verreweg de meeste conflicten voert en meer dan 1000 buitenlandse militaire basissen zou hebben. En in onze ogen dus een militaire grootmacht. Een land wat dus zowel qua cultuur als qua kracht gerespecteerd zou moeten worden.

Echter na het zien van onderstaande documentaire over de VS ben ik toch wel heel erg verbaasd. Deze documentaire laat een beeld zien wat wij zelden te zien krijgen via de reguliere media. Bittere armoede, gebrekkige ziekenzorg, miljoenen daklozen en een manier van denken die kil en koud over lijkt te komen. Misschien is het goed dat we in Nederland ook begrijpen wat de schaduwkanten van de VS zijn. Helaas is wegens auteursrechtenkwesties nu de video offline, maar gelukkig is er nog wel een audio transcript.

Wellicht is het verstandig voor Nederland om niet te veel en te lang naar de VS te blijven kijken als het ultieme voorbeeld van een land. Als dit de kosten zijn van continue oorlog voeren en de politie van de wereld te spelen dan vraag ik mij ernstig af of het geld aan de oorlogen niet veel beter in eigen land kan worden besteed om dit soort schrijnende armoede te bestrijden. Dit is niet een beeld en een weg die we met Europa en Nederland op zouden moeten willen volgens mij.

Gerelateerde artikelen:
Hernieuwbare energie inplaats van oorlog

10 gedachten over “Armoede in de VS in beeld”

 1. Tja, vooral partijen als de VVD zien de VS als hun grote voorbeeld. Alles moet volgens het angel-saksische model georganiseerd worden. Het bijna helemaal afschaffen van de sociale werkvoorziening, het afpakken van de uitkering van jongeren als ze nog thuis wonen ( oftewel zoon/dochter lief moet maar voor het gezin zorgen.
  En ook de schuldencrisis zorgt ervoor dat we langzaam de VS achterna gaan. Wat volgens neo-liberale politici een zege is. Op termijn meer armoede aan de onderkant en meer welvaart aan de bovenkant, precies zoals in de VS. Hoewel in de VS de zorgen nu langzaam ook groot worden voor de midden klasse.

 2. Artikel komt een beetje naïef over. Ik dacht dat het vrij bekend was (in NL iig) dat de VS een 3e-wereld land is?

  Enfin, het is belangrijk om te realiseren dat vrijwel geen enkele situatie zwart-wit is en er ook echt hele goede dingen in de VS zijn gebeurd/gebeuren. Voor Nederland (en wat dat betreft ieder land wel) is er veel van te leren, maar het is onzinnig om een ander land te proberen na te apen. Het is net als voor individuen, ‘wees jezelf’ en doe wat je kan om jezelf zo goed mogelijk te maken (en constant te vragen wat dat betekent) en wees een voorbeeld voor je omgeving. Maar helaas zijn politici meer bezig met elkaar onderling af te troeven, toe te geven aan populisme (echt, soms lijken die debatten meer op reality-shows…) en kortetermijnoplossingen te verzinnen dan aan werkende regelgeving om op lange termijn zaken beter te maken.

 3. Johanna Bruijstens

  Het is bitter en zuur, dit te zien, vooral als het om kinderen gaat, ik geloof toch aan de andere kant, dat het beter is om de handen uit de mouwen te steken, zeker als ouders, om het beste er van te maken, b.v om naar een andere staat te verhuizen(zover dat mogelijk is)alles van werk aan te pakken, maar het is zo makkelijk om aan de zijlijn te staan, want je raakt ook totaal desgemotiveerd. Dit geweldige land, is te ziek om zichzelf te herstellen, en ik denk dat hier een globale oplossing moet komen, het is ook immers zo, dat zelfs hier in ons rijke westen, dingen, zaken, mensen buiten de boot vallen.ook in armoede leven, alleen ons systeem staat nog, maar hoelang?en het is zo makkelijk om de zwarte piet toe te schuiven naar n nieuwe leider, wat kan hij of zij binnen 4 jaar doen, wat n andere voorganger en zijn voorganger heeft fout gedaan?Helaas is dit de realiteit van grote verkeerde uitgave, het hoofd in het zand steken, langzaam afglijden in de afgrond, daar kom je zo maar niet uit, de wereld is veranderd, ook wij,en dan word een slogan luid, Change!maar hoe?

 4. Verdrietig, verscheurend, maar duidelijk! Economie is een artificieel kankergezwel dat groeit ten kost van mensen. Niets in onze natuur kan eeuwig doorgroeien, maar de economen besloten anders en creëerden een topzware pyramide die nu aan het instorten is. Terug naar ‘genoeg’ voor iedereen en even veel voor degenen die menen meer te ‘verdienen’ dan anderen. Armoede is, net als rijkdom, een creatie van menselijke hebzucht in iets dat van oorsprong delen heette.

  1. Peter, heb je er al eens over nagedacht waar we zouden staan als de economie niet zou worden bestudeerd? Vele problemen, de hedendaagse crisis, inkomensongelijkheid, milieuvervuiling, etc., zijn inderdaad, maar zeker en vast niet uitsluitend, het gevolg van ons economische syteem. Ook vele voordelen waarvan we vandaag kunnen profiteren zijn, grotendeels, maar niet uitsluitend, het gevolg van ons economische systeem. Wat ik niet wil aankaarten is het feit of het een goed of een slecht systeem is, wat ik wel wil zeggen is dat het noodzakelijk is de economie te bestuderen, om zo onze welvaart op pijl te kunnen houden en uit te breiden.
   Bovendien is economie niets artificieel. Het is er gewoon, en zoals geneeskunde de wetenschap van de gezondheid is, is economie eveneens een wetenschap. Helaas is ze niet altijd wit-zwart. Ze is eigenlijk zelden wit-zwart.
   Daarenboven creëeren economen slechts de modellen, bestuderen ze situaties en analyseren ze de economie van heden, verleden en toekomst. De echte beleidsmakers zijn eerder de politici, niettegenstaande een sterke samenhang tussen politieke overtuigingen en economische systemen.
   En het laatste wat ik zou willen bemerken is het volgende: geen ‘genoeg voor iedereen’ noch ‘evenveel voor iedereen’ zonder inzichten in de economie. Ik zie economie niet als een doel of een middel, maar als een beeld op de wereld. Een beeld dat we nodig hebben om voordelen te maximaliseren en nadelen te minimaliseren.

 5. Je kan heel veel zeggen over en van de VS en dat is op zekere hoogte allemaal waar.
  Maar er is een ding dat wij op dit moment maar bijzonder slecht schijnen over te nemen en dat is innovatie.
  Ja ook de VS heeft zijn innovatie vermogen voor een groot deel verloren maar als het echt moet dan zijn ze in no-time instaat om iets nieuws te bedenken en zelf zonder het roenruchte:
  “Ja maar” en “”Nee maar” iets waar wij hier in Nederland de absolute kampioenen in zijn gewoon strooppot mentaliteit.
  Al zouden we maar een fractie hebben van het innovatie vermogen van de Amerikanen dan zou het hier in Nederland in het bijzonder een stuk beter gaan.
  Tuurlijk er zijn wel degelijk bedrijven hier in Nederland die innoveren maar het is dan wel een bijzonder dun laagje wat het doet.
  En ja als je als bedrijf wilt innoveren begin dan eerst met het denkvermogen van je eigen personeel en daar horen dus oomde toilet juffrouw en koffiejuffrouw bij en niet weer die steeds dezelfde weg nemen zoals consultentie bureaux die voor maga kapitalen jouw zogenaamd gaan leren innoveren.
  Sorry ik dwaal een beetje af maar ik denk wel dat iets heb kunnen duidelijk maken namelijk dat we alleen maar in staat zijn om de donkere kanten van de VS over te nemen en nauwelijks te kijken naar de lichte kanten ervan.
  Nee hier in Nederland leren wij slecht onze lessen. iedere keer weer want de waan van de dag regeert.

 6. Het grote verschil tussen Nederlanders en Amerikanen bij moeilijkheden is dat amerikanen kijken hoe ze zelf iets aan hun toestand kunnen verbeteren en Nederlander aankloppen bij allerlei hulpinstanties die voor hen de problemen moeten oplossen!
   

 7. In Nederland heb je ook nog een sterk maatschappelijk middenveld, wat vooral de christelijke idealen zijn.
  Wij hebben ook nog een semi-sociaaldemocratisch verzorgingsstaat.

  En als je ook ziet hoeveel mensen hier in Nederland werkloos zijn, heeft dat erg veel te maken met de bemoeienis van de overheid, terwijl in Amerika alles zo vrij wordt gelaten.
  Je zou het beter kunnen hebben als je het zelfde bedrag wat je hier verdient naar Amerika zou zetten zou je een stukje luxer leven.
  Maar onze maatschappij is gelukkig nog om elkaar te helpen. 

Laat een reactie achter