Monty Python, kritiek op het politieke systeem

Een mooi stukje politieke satire van Monty Python.
Het lijkt er op dat een morrend volk van alle tijden is.


Aanverwante artikelen en informatie:
-) Monty Pyton and the Holy Grail – online te bekijken film
-) Rijk worden via politiek, oorlog en olie
-) Wie vormen het internationale private bankenkartel?
-) De oorlog vanuit de Verenigde Staten tegen democratie
-) Bekentenissen van een economische huurmoordenaar
-) Het militair industrieel complex
-) 100 jaar mindcontrol experimenten
-) Corruptie uitgelegd door ex-lobbyist

7 gedachten over “Monty Python, kritiek op het politieke systeem”

 1. Tja economie is geen absolute wetenschap, en politiekologie ook niet misschien.
  Maar misschien gaat meneer Onrust of iemand anders laten zien dat dat wel zo is.
  En dat er wel een ideale ideologie is te bedenken.

 2. Hoi Bemoeier,
   
  Nou ja, ideale ideologie…..in ieder geval iets nieuws waar we nu nog niet aan hebben gedacht of wat nu nog onder de radar van de grote menigte schuilt.
  Van allerlei ideologieën dichten zichzelf een leidende rol toe in de toekomst als vervanger van het moderne individualisme plus kapitalisme: socialisme, islam, nationalisme, communisme…
  echter al deze ideologieën zijn al relieken uit het verleden zonder dat ze er zelf erg in hebben.
  Zij hebben hun opkomst, bloei en ondergang al gehad.
  Nee, het is tijd voor iets nieuws, iets pragmatisch, iets toekomstgericht… 
  maar als ik het wist zou ik het zeggen.

  1. Misschien is er een ideologie te bedenken die beter werkt dan degene die we tot nu toe gehad hebben, dat is de bedoeling volgens mij.
   Het communisme bijvoorbeeld heeft nooit goed gewerkt omdat het geen haalbare ideologie is, waardoor het meer op een fascistische politiestaat ging lijken.
   Misschien is er een ander concept denkbaar waarbij de voorheen onvermijdelijke corruptie en machtsmisbruik niet mogelijk is.
   Door extra controle van interne zaken, net als op een politie bureau misschien.

 3. Bemoeier,
   
  Een maatschappij zoals de wereld uit ‘Star Trek’, een wereld waarin zelfontplooiing en zelfverbetering .
  wordt nagestreefd, waarin echte armoede niet meer bestaat, evenmin als dusdanige decadente rijkdom dat iemand er krankzinnig van wordt.
  Een sterrenvarende mensheid met een geldloze economie gebaseerd op exploratie van de ruimte.
  Er is alleen een probleem: de makers van de serie vertellen er niet bij hoe het systeem precies functioneert.

  1. Misschien een combinatie van communisme en liberalisme zoals in China, maar dan beter geregeld.
   Betere milieu regels en een speciale arbeids inspectie die ook de hoge omes mag controleren op machtsmisbruik en belangenverstrengeling en wanbeleid.
   En misschien ook nog een robocop op elke hoek van de straat.
   In Wikipedia staat dat ze politieke en sociale thema’s mijden, dus volgens mij weten ze zelf ook niet hoe dat zou moeten zijn.
   Misschien hebben ze gewoon het Amerikaanse systeem erbij gedacht.

 4. Ik denk dat alle vormen van macht en hun status daaraan ontleent vroeg of laat tot corruptie kan leiden . Men zou misschien beter een commissie in het leven kunnen roepen van globale toezicht waarbij alle landen een vertegenwoordiger afvaardigen welke echt democratisch gekozen zijn.Onafhankelijk van enig eigenbelang , financieel , politiek gezien en op vrijwillige basis vanuit het hart gestuurd om de belangen van de mens en van de planeet en zijn vooruitgang te willen dienen.En dat overtreders uit een bepaald segment in de onderdelen van de samenlevingen uit hun netwerk worden gewaarschuwd, naar mate de ernst van overtreding.Zelfs verbannen uit hun netwerk en als uiteindelijke sanctie openlijk aan de schandpaal gaan via de media.De winsten die door misdragingen gemaakt zijn automatisch toegekend worden aan de bedrijven en het onderdeel wat schade heeft geleden. Een panel bestaande uit wijze mannen en vrouwen .Er bestaan zulke mensen maar ze worden nu vaak door het systeem onderdrukt en buiten de media gehouden , danwel uit een positie waarbij ze een bedreiging zouden kunnen vormen richting of aan het huidige systeem.Een positie zoals met een gewone redelijke betaalde baan waar je normaal van kunt leven als ondergrond.Ik denk dat deze bepaalde mensen(b.v.door het vanuit het hart ingegeven gevoel van bestemming) het soms nog wel om principieele overtuiging(en) (altruisme) zouden willen afwijzen om er enigzins beter van te willen worden.Misschien zou het kunnen wijzen richting een panel bestaande uit o.a Boeddhisten / Wetenschappers welke hun filosofie / overtuiging volledig wensen te wijden aan het floriseren van de mensheid en de aarde/universum.Zonder enig motief leidend richting winstbejag. Een mooie leidraad of vorm en voorbeeld richting het dienen van de mensheid is een schrijven van Rachel Naomi Remen ,misschien zijn sommigen er al mee bekend :http://www.sinc.sunysb.edu/Clubs/buddhism/dailylife/helpserve.html

Laat een reactie achter