De toekomst van onze economie deel 3

De vele occupyprotesten wereldwijd zorgen ervoor dat meer en meer mensen zich vragen gaan stellen over het economische systeem en wie dit eigenlijk in handen hebben. Ook hier op visionair kwam eerder al het recht op geldcreatie van private banken aan bod (deel 1, 2 & 3), het mechanisme van rente en wie hier van profiteren, en werd verkend hoe de toekomst van onze economie eruit zou kunnen zien (deel 1 & 2) Hoe meer er duidelijk wordt van het huidige economische systeem hoe meer vragen er ook boven komen.

Een prachtige documentaire die ingaat op de vorming van het huidige bankensysteem in Europa en Amerika over de afgelopen 500 jaar is The Money Masters. De documentaire duurt meer dan drie uur en zit boordevol interessante informatie wat doet denken aan een spannende detective.

Mede naar aanleiding van deze documentaire waaruit blijkt dat veel centrale banken namen hebben die doen voorkomen alsof ze van de overheid zijn terwijl dit helemaal niet zo blijkt te zijn, kwam bij mij de vraag naar boven wie eigenlijk aan de touwtjes trekt van De Nederlandsche Bank (De centrale bank van Nederland en daarmee de belangrijkste speler in het geldcreatie netwerk van banken)? Interessant of dubieus genoeg blijken dit vooral de grote bedrijven, (o.a. Shell, Phillips, ING) en steenrijke Nederlandse families zoals Fentener van Vlissingen en onze koninklijke familie te zijn, en zelfs een van de hoogste rechters van Nederland is lid. De Nederlandse overheid levert slechts 1 van de 10 bestuursleden en kan maximaal een inbreng van 33% hebben… Lees hier het hele artikel. Het meest bizarre is nog wel dat ik geen idee heb of we ons hierover zorgen zouden moeten maken of niet… Tot zover is het blijkbaar altijd redelijk goed gegaan, wellicht dat als je dit democratisch gaat doen dat het veel minder goed loopt? Maar goed, het is toch op zijn minst opmerkelijk dat de rijkste families en bedrijven van Nederland het geldcreatie mechanisme van de centrale bank van Nederland onder controle hebben.

Het is vooral zaak om eerst tot begrip te komen. En dan als nodig en mogelijk een beter systeem op te zetten.

Een tweede belangrijke vraag. Als geld schuld is moet een Nederlandse overheid dus altijd private banken vragen om hun geld te lenen. Dit doen banken uiteraard met plezier aangezien het hele volk het mag terugbetalen door de belastingen of hogere collegegelden. Maar wie vangt eigenlijk de rente over die schulden. Kortom welke partijen hebben voornamelijk de Nederlandse staatsobligaties in handen? Tot zover kan ik nog weinig hierover vinden al lijken het grotendeels weer private bankpartijen te zijn. Een vraag die bij mij naar aanleiding van bovenstaande film dan weer opduikt is waarom kiest de Nederlandse overheid ervoor leningen te vragen bij private banken die dit geld uit het niets scheppen en waar rente over moet worden betaald terwijl een overheid prima zelf zijn geld zou kunnen drukken en je in dat geval geen rentekosten hebt?

Mocht iemand meer informatie op deze vragen hebben dan zijn reacties zeer gewenst. Laten we zoveel mogelijk van elkaar proberen te leren zodat we zo veel mogelijk leren begrijpen hoe het systeem eigenlijk in elkaar zit. Dat gaat het best door open te staan voor iedereen en alle informatie en vooral te kijken naar oplossingen inplaats van schuldigen.
Uit de reacties op eerdere artikelen zijn er gelukkig ook meer oplossingen en alternatieve systemen boven komen drijven. Vandaar hieronder een herhaling van de eerdere oplossingen aangevuld met alle tips die later zijn binnengekomen.

  • Als eerste twee overzichtssites, een startpagina over complementaire economie boordevol nuttige sites en initiatieven in Nederland maar ook wereldwijd. En daarnaast een wikipediaoverzicht van alternatieve economische systemen.
  • Vervolgens is permacultuur een interessant systeem wat mensen kennis verschaft om zelf hun omgeving te ontwerpen. Hierin komen de basisbehoeften zoals, voedsel, schoon drinkwater, sanitatie, energie producerende huizen, duurzame economische systemen allemaal aan bod. Kijk op  de website van permacultuur Nederland om meer over dit ontwerpsysteem te leren. Er zijn gratis cursussen te downloaden, er is uitgebreide informatie over eetbare planten, informatie over hoe er met duurzame energie huizen kunnen worden gebouwd volledig zelfvoorzienend zijn in energie, etc. Transition Towns vormen op deze principes lokale groepen die gezamenlijk aan de slag te gaan voor een toekomst die minder afhankelijk is van olie, en meer veerkracht voor de gemeenschap probeert te realiseren op gebieden als voedsel, ecomie en het gebruik van lokale duurzame energie.
  • Als tweede voorbeeld: spullendelen is een website die mensen stimuleert spullen met elkaar te delen. Dat is beter voor het sociale contact in de buurt, de portemonnee en het milieu. Lid worden is gratis en er zijn inmiddels al duizenden spullen te leen.
  • Recentelijk is hier ook het initiatief voor een zaden en plantenbank van en voor alle Nederlanders begonnen. Het wat en waarom van dit idee staat uitgelegd in dit artikel op Visionair.
  • Strohalm doet al lange tijd onderzoek naar alternatieve en aanvullende economische systemen. Hun verschillende experimenten in binnen en buitenland, hun ideeën en software om lokale ruilkringen op te starten (LETS) zijn te vinden op hun website.
  • Het Equi project is ook een interessant experiment van een nieuwe vorm van een economisch systeem. Op de site omschrijven ze het als volgt.
    Equi-toegang betekent: gelijke en onvoorwaardelijke toegang tot het leven. Genoeg, gelijke, en onvoorwaardelijke toegang tot het leven, door een betaalmiddel te gebruiken waar iedereen evenveel toegang toe heeft en dat is gebaseerd op onze eigen aanwezigheid op aarde.

6 gedachten over “De toekomst van onze economie deel 3”

  1. Naast alle verhelderende info ook en heel fijn doe-stuk!! Bedankt daarvoor Douwe!! Hoe hoog de reserve precies moet zijn e.d.: daar heb ik het nu wel weer een beetje mee gehad. Een monetair systeem gebaseerd op rente en daarmee als vanzelf ook op een geforceerd “groeiende” economie is niet goed!! Hoe hoog de rente is, hoe hoog de bedragen zijn, in welke mate de omloopsnelheid van het geld wordt opgejaagd heeft natuurlijk ook een effect. Maar: het feit dát het systeem er is en zolang het bestaat ons onafwendbaar naar de afgrond leidt, lijkt mij het belangrijkst en daar moet wat aan gedáán worden.

  2. Ik weet niet of mijn vragen onder dit stukje horen. Maar hier worden wel veel oplossingen in de richting van alternatieve renteloze systemen opgeworpen.

    Ik heb n.a.v. een stukje nieuws van gisteren een paar vragen waar ik zelf niet snel antwoord op kan formuleren:

    Gisteren hoorde ik Angela Merkel op de televisie zeggen: “Landen met een gezamenlijke munt voeren geen oorlog.” Ik weet niet of de inhoud klopt, maar het zette me in ieder geval aan het denken over een wereld met allerlei waardesystemen.

    Die systemen zijn dan wel renteloos, maar toch. Ik kan me voorstellen dat er tussen lokale gemeenschappen met ieder eigen ruilsystemen toch strijdige belangen ontstaan; hoe eens, gezamenlijk en goed men het binnen de gemeenschap ook is. Ook in grotere rentevrije systemen die bijv. gericht zijn op een bepaalde waarde (milieu, basisrechten mens) kunnen belangen gaan botsen. De mens is, zeker als hij overtuigd is van zijn eigen juistheid en rechtvaardigheid, tot allerlei verschrikkelijks in staat. Dat samen opgeteld leidt bij mij al snel tot nare visioenen, héél nare (mogelijke) vooruitzichten.

    Voor zover ik nu heb kunnen nagaan, zijn er zowel regionale systemen en wordt er gewerkt aan systemen die op een hoger plan uit te voeren zijn.

    Zou Merkel met haar opmerking de eerste aanzet hebben willen doen naar de stap waar Icke voor waarschuwt? Een centrale wereldmunt?

    Is dat slecht? Of heeft de uitgesproken zin van Merkel grond? Is het?
    Moeten we Icke geloven?
    Of moeten we kijken naar de huidige wereldleiders als onderdeel van de 99%? Misschien zelf ook gevangen in het systeem (ja, weer het huidige monetaire-, bedoel ik)?

    Is een centrale munt verkeerd? Moet er uiteindelijk twee centrale systemen komen? De een gebaseerd op het oude systeem, de ander een complementaire gebaseerd op de ?

  3. Hoi Rinka, goede vragen maar geen idee of ze waar zijn of niet, ik zit zelf ook met het probleem. Ik analyseer het systeem kom achter zaken maar heb geen idee of dat goed of slecht is en of je een beter alternatief nodig hebt. Wat Merkel zegt is pertinent onwaar natuurlijk en is mensen angst aanpraten. In Yugoslavie hadden mensen dezelfde munt, die gingen wel met elkaar op de vuist, als Merkel gelijk zou hebben zouden er nooit burgeroorlogen uitbreken en dat gebeurt wel. Daarnaast hebben we in Europa na de tweede wereld oorlog heel lang allemaal verschillende munten gehad en was er ook geen oorlog… Zodra mensen angsttactieken gebruiken als argumentatie moet je altijd nerveus worden, blijkbaar kunnen ze het dan niet af met rationele argumenten.

    Op je vraag of een wereldmunt slecht is, ik denk eerlijk gezegd van niet. Wat echter belangrijk is om te weten, is wie heeft de rechten dit geld te creeeren en wordt dit centraal of decentraal. Ook kun je naast een wereldmunt heel goed nog een nationale munt hebben voor je binnenlandse handel en een regionale munt voor regionale handel.

    Ik denk dat veel politici en ik heb best wat 2de kamerleden ontmoet geen flauw idee hebben van hoe het geldsysteem werkt. Probeer het ze dus vooral ook uit te leggen door ze deze artikelen toe te sturen.

    Wat ik tot nu toe heb uitgevonden is dat als je maar 1 munt hebt om zaken uit te ruilen dan is de partij die dit geld mag creeeren de god van het systeem. Zeker als die ook nog de rente mag vragen als je in een geldsysteem werkt waar geld schuld is. Dus het is heel belangrijk te kijken wie deze macht eigenlijk heeft en wie de rentelasten ontvangt. Helaas lijkt dat inmiddels allemaal in handen van volledig ondemocratische private bankcartels te zijn met mooie namen als de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve. En ik denk eerlijk gezegd dat dat iets is waar we ons best zorgen over maken.

Laat een reactie achter