The man who stopped the desert

Een prachtige documentaire over hoe Yacouba Sawadogo de woestijn tegenhoudt en de Sahel woestijn weer vruchtbaar weet te maken.

In Burkina Faso veroorzaakte de snelle woestijnvorming van de ooit vruchtbare Sahelvlakten, droogten en verwoeste oogsten. Het gevolg: een massale exodus van dorpsbewoners en hongersnoden die de bevolking decimeerden. Opmerkelijk genoeg lukte een ongeletterde kleine boer met zijn vernuftige landbouwmethodes, wat experts niet lukte: de woestijnvorming te stoppen. Deze inspirerende documentaire vertelt het unieke verhaal van Yacouba Sawadogo, wiens jaren van zwoegen het leven van duizenden hebben veranderd.

What Yacouba did next…

De oplossingen voor de grote milieuproblemen zijn er, het zijn daarbij vrij simpele oplossingen. Het is tijd om dit soort oplossingen nu grootschalig te verspreiden en toe te gaan passen. Een boel van deze praktisch implementeerbare oplossingen zijn te vinden op Permacultuur Nederland.

Aanverwante artikelen:
-) Website – www.1080films.co.uk/Yacoubamovie
-) Eetbaar Nederland; lokaal, vers en gezond voedsel voor iedereen!
-) Tuinieren zonder eigen grond
-) Gezonde levende gronden
-) De kruidenspiraal
-) De gemakkelijke moestuin
-) Van grasveld tot groentetuin
-) De buurtmoestuin
-) De 10 voordelen van gemeenschapstuinen
-) De eetbare bostuin
-) Peer to peer zaden- en plantenruilnetwerk
-) Eetbare planten en paddenstoelen database
-) Permacultuur, een introductie
-) Permacultuur in het Nederlandse taalgebied

-) Universiteit Wageningen, loopjongen van de agro industrie – Deel I- Monsanto
-) Universiteit Wageningen, loopjongen van de agro industrie – Deel II-A – Bijensterfte
-) Universiteit Wageningen, loopjongen van de agro industrie – Deel II-B – Bijensterfte
-) Universiteit Wageningen, loopjongen van de agro industrie – Deel II-C – Bijensterfte
-) Universiteit Wageningen, loopjongen van de agro industrie – Deel III – Zuivelindustrie

Eh... Delen?

Douwe

Woonachting in Noorwegen, en al sinds lange tijd geïnteresseerd in de "grotere vragen" des levens. Dit combineer ik met een actieve instelling om te kijken hoe we het leven met elkaar en voor elkaar een stukje gemakkelijker en mooier kunnen maken. Zelf heb ik bij een aantal onderwerpen die vanuit mijn gezichtspunt het voortbestaan van mensen aanzienlijk kunnen vergroten websites helpen ontwikkelen om deze informatie gratis beschikbaar te maken voor eenieder. Dit zijn: eetbaarnederland.nl, permacultuurnederland.org, esperanto-jongeren.nl en mensenrechten.org. Mijn huidige tegeltjeswijsheid: Do the best you can, with what you have, where you are :-)

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Razorr schreef:

  Mooie video, mooi project!
  Maar er zijn meer vergelijkbare projecten: in Israel heeft men veel technieken toegepast om de woestijn weer vruchtbaar te maken. Verder hebben we natuurlijk ons aller Willie Smits , gestudeerd in Wageningen, die in Indonesië met zeer indrukwekkende projecten de verwoestijning daar tegengaat. Maar misschien nog wel indrukwekkender is onderstaande video met een opzienbarende conclusie. Diametraal tegenover wat de ‘religieus-vegetaristen’ ons wijs willen maken is het ultieme middel om verwoestijning tegen te gaan: het opnieuw invoeren van zeer grote kuddes runderen. Met andere woorden: VEETEELT! Alleen zij houden de bodem in de staat die nodig is om elk seizoen steeds weer nieuwe vegetatie te creëren.

  http://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change

  • Razorr schreef:

   Vergeten te zeggen: in de video hoor je ook dat de bodem die deze zeer grote kuddes runderen achterlaten ook methaangas beter afbreekt.
   Moraal van dit verhaal: meer vlees eten! :P

 2. ongelovige Thomas schreef:

  GEEF DEZE MAN A.U.B ‘N NOBELPRIJS!!

Geef een reactie