Anonieme rijkdom moet verboden worden

Een handjevol extreem rijke families en hun handlangers beheerst het internationale bedrijfsleven. Hierin slagen ze doordat er anonieme rijkdom bestaat. Niemand weet wie de werkelijke eigenaren zijn van grote banken en bedrijven. Het gevolg: extreme ongelijkheid en menselijke ellende.

Geld als macht

Kapitaal in het algemeen is een afspraak, dat een bepaalde persoon eigenaar is van een bepaald waardevol iets. De eigenaar van een huis mag bijvoorbeeld (in principe, er zijn de nodige uitzonderingen) volgens de wet als enige bepalen wat er met het huis gebeurt.

Alle andere mensen erkennen in principe dit recht. Hiermee wordt de vrijheid van deze andere mensen ingeperkt. Wie zonder toestemming van de eigenaar in een huis gaat wonen, wordt door de politie opgepakt.

Dit geldt ook voor meer abstracte vormen van bezit, zoals aandelen in een bedrijf of een bank. Van een huis is altijd via het kadaster bekend wie de eigenaar is.

Van aandelen is dat minder transparant. Zo bestaan er aandelen op naam, overigens is deze naam alleen te achterhalen als je accountant of advocaat bent, maar bij de naamloze vennootschap (NV) ook anonieme aandelen aan toonder.

anonieme rijkdom
Vijftienduizend tot twintigduizend miljard dollar wordt gecontroleerd door gezichtsloze entiteiten. – Bron: Allen Watkin op Wikipedia (cc-by-sa-2.0)

Geheim bezit, anonieme rijkdom

Ter vergelijking: grote bedrijven kunnen gedetailleerde klantenbestanden kopen van bijvoorbeeld Facebook of Google. Ook kunnen aandelen weer in handen zijn van een ander bedrijf. Vaak zitten er bij bedrijven wel vijf of meer zogeheten houdstermaatschappijen of holdings tussen het uiteindelijke bezit en de mensen die eigenaren zijn. Het ultieme financiële walhalla is de trust. De begunstigde van een trust is volkomen anoniem. Dit betekent dat het mogelijk is een imperium van duizenden miljarden te besturen zonder dat de rest van de wereld door heeft dat er een persoon of groep achter zit.

De totale hoeveelheid anoniem bezit is enorm. We praten over 15 000 tot 20 000 miljard dollar, schat Forbes-medewerker James S. Henry[1]. Dat is voldoende om de gehele Amerikaanse of Europese overheidsschuld af te lossen.

Anonieme rijkdom: macht zonder controle

Het gevolg is macht zonder gezicht. Beschermd door een leger agressieve deurwaarders en politiemensen kunnen kapitalisten doen en laten met hun bezit wat ze maar willen, ook als anderen daardoor sterk benadeeld worden. Een uitstekend voorbeeld is het internationale bankenkartel, dat de centrale banken monopoliseert en nu de facto de gelduitgifte in handen heeft. Het is niet openbaar, wie de aandelen van de Nederlandsche Bank NV in handen heeft (al wordt de indruk gewekt dat dit de staat der Nederlanden is, de precieze eigendomsverhoudingen zijn onduidelijk).

‘Befehl ist Befehl’

Bestuurders kunnen hun verantwoordelijkheid ontlopen, omdat ze de wettelijke plicht hebben zoveel mogelijk winst te maken. Winst ten bate van de anonieme aandeelhouders. Hierdoor ontstaat een onbeheersbaar monster, de corporatie, die slechts één doel heeft: zoveel mogelijk winst uitkeren aan de aandeelhouders ten koste van alles.
Bestuurders kunnen zeer onethische en gewetenloze beslissingen nemen – en nemen deze ook doorgaans – zonder hiervoor persoonlijk aansprakelijk gesteld te worden. De enige strafbare handeling is de corporatie (i.e. de aandeelhouders) benadelen. Met andere woorden fraude. De grenzen van de wet opzoeken om hiermee de corporatie zoveel mogelijk winst te bezorgen is dan weer toegestaan en zelfs bewonderenswaardig, aldus de wetgever.

Eindig anonieme rijkdom, maak alle eigendomsstructuren openbaar

Alle bezit betekent inperking van de vrijheid van anderen. Op beperkte schaal is dit nuttig – zo wil je als bewoner graag van je privacy kunnen genieten of als kleine ondernemer groeien en investeren in nuttige dingen. Het probleem is niet zozeer bezit, maar de anonimiteit van bezit.  Immers, als mens lever je vrijheden in ten behoeve van het bezit van anderen, maar je weet niet aan wie.

Stel, je zou weten dat de familie Rothschild of de familie al-Saoed grootaandeelhouder is van een bepaald bedrijf, dan kan je dat bedrijf boycotten. Dit zou macht aan de consument teruggeven. Ook vergroot dit de sociale druk op rijkaards hun bezit op positieve en productieve wijze aan te wenden.

Lees ook:

Kunstmatige levensvorm vernietigt aarde
‘Wereld gecontroleerd door 147 bedrijven’
Sociale druk stopt belastingontwijking
Bezit dat niet bestaat

Bronnen
1. James S. Henry, Tax Offshore Wealth Sitting In First World Banks, Forbes.com

11 gedachten over “Anonieme rijkdom moet verboden worden”

 1. Lijkt me inderdaad heel nuttig als we dit gaan doen. Op http://youtu.be/Ym4TTmOJ4I8 laten ze zien dat ze schatten dat Evelyn de Rothshield de rijkste man ter wereld is en dat hij een fortuin van 500 trillion dollar heeft. Dit zou blijkbaar nog veel meer zijn als wat deze man van Forbes beweert. 

  Ze laten ook prachtig zien dat deze familie in de vorige eeuw al Reuters opkochten, het grooste westerse nieuwsagendschap. Daarbij zijn ze samen met Koningin Beatrix grootaandeelhouders van het grootste bedrijf van de weteld. Shell… http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=M26&s=M118&ss=P1221&l=NL
  Koningin Beatrix en Lord Victor Rothschild zijn de twee grootste aandeelhouders van RoyalDutch/Shell. Haar moeder, Prinses Juliana was ooit de rijkste vrouw ter wereld. Zij trouwde met Prins Bernhard in 1937, die lid geweest was van de jeugdbeweging van Hitler, SS en employé van (Nazi bedrijf) I. G. Farben. Hij zat in de raden van bestuur van meer dan 300 Europese corporaties en was de oprichter van de Bilderberg Conferenties.

  Altijd fijn om te zien dat ons koningshuis zo op de zaakjes zit :-)

   1. Ik vind het ook een groot bedrag maar als je bedenkt dat slechts 8% van het geld wordt besteed aan de reëele economie op het moment en 92% wordt gebruikt puur voor speculatie is het wellicht niet zo raar? In ieder geval zie je dus dat er veel meer geld is dan er reëele economie is en dat met meer dan een factor 10. Hoe bedoelen we zeepbellen :-)

   2. Ik denk: wat hier bedoeld wordt is vijfhonderd “trillion” i.e. vijfhonderd biljoen (duizend miljard) dollar. Dit zou nog steeds absurd veel zijn: de totale schuld van de Amerikaanse federale overheid is vijftien biljoen. De totale hoeveelheid “anoniem” geld is 15-20 biljoen dollar, ongeveer 2000-3000 dollar per wereldburger. Alle fysieke activa in de wereld bedragen samen rond dit bedrag van vijfhonderd biljoen dollar.

   3. Je Vergeet de eeuwen van roofopbouw.

    De rothschildtak startte in engeland met 40.000 pond. 4 jaar later was dat met woeker en misdrijf al iets van 40 miljoen pond en nog even later beheersten en bezaten ze Engeland. Een onmogelijk en Ongekend exponentiele groei.  Ze zitten ook in de opbouw van de geldsystemen en aanleg en kunnen en konden ongelimiteerd bijdrukken om aan elk papiertje van niks 6% Werkelijke Waarden terug te eisen.

    Ze willen na lening ook niet graag Waardeloos geld terug maar Je Huis Je Land Bezittingen en Zeker als dat Goud Stenen Juwelen zijn. Dan verdienen ze aan dat Men geen terugbetaling doet en aan de Eigendommen.

    Anderzijds hedendaags poppen de multimiljardairs op eens over al uit de Grond en is een nieuw verschijnsel sinds bill gates. Ook dat een windows superwinst zou kunnen zijn wegens monopolie Toch is witwassingen gigantische plundertegoeden miljardendrughandels en prostitutie en afpersinkomens zeer veel meer voor de hand liggens en zijn al die knulletjes van amper 30 tot 40 jaar allemaal banksterkroost. Dus zo al Stinkt er wat.

    De van het West geroofde Waarden als ook de roof van Volkseigendommen moest natuurlijk ook wel wit gewassen worden en ontraceerbaar voor er iemand Vragen Begon te Stellen?

    De massieve opkomst van al die baby miljardairs 20 jaar geleden liep ook gelijk met de decennialange plunderingen van Alles van uit wetgevingen staat en regeringen. Ja hoe komt zo een gezinnetje dan na euwen aan zo veel geld en eigendom?  Waar bij het vermogen van rothschild van 500 naar 600 triljoen is verhoogd met schatting 2011. Ook daar zijn 100 triljoen mysteriouse euros opgedoken zo maar en Wij Leeg en Arm.

    Ook moet er iemand 3×5 triljoen dollar hebben gehad om dat zo maar de Wereld rond te sturen. Spelen met geld. Landen in zak en as.

 2. “”Het is niet openbaar, wie de aandelen van de Nederlandsche Bank NV in handen heeft (al wordt de indruk gewekt dat dit de staat der Nederlanden is, de precieze eigendomsverhoudingen zijn onduidelijk).””
   
  Die indruk wekken ze graag en is een truck als ook dat ze de federal reserve hebben wat een privebedrijf is maar regering en staat lijkt en de bank of england zou Men zeggen nounou die staat maar is ook priveonderneminkje.
   
  Jeugdzorg klauwt liefst  8,5 miljard euro per jaar binnen dat blackwater voor Kids en valt onder justitie maar is een priveorganisatie die monopolisch alle Gelden bijeen klauwt. Reken voor zo een bedrag maar na hoeveel gezinnen en Kinderen ze in de problemen brengen van Niet geringst gewicht. Ontwrichting en vernietiging Psychosociaal Welzijn is zo gebeurd. Doet ze niks.
   
  De gehele linie bankensector is Wereldwijd privebedrijf en heeft funest meest destructief impact op Volken en Landen waar de microkredieten een ampele tot massazelfmoorden drijvende voortzetting van is. Over Lijken.
   
  Alle Volk Landen Regeringen Wetgevingen Belangen Algemene Belangen Toekomst en investeringen ondergeschikt en dienstig aan de banksters.
   
  Over de Echte top van deze global org is weinig Bekend daar hun clan in China zetelt. De li clan en hier oa gekend als loeb lubbers berlusconi dirupo etc en de eeuwen door allerlei koningshuizen waren in diverse Landen ook nog eens als zwerfkeien. De li clan of dynastie is nog eens puisant veel rijker dan de rothschilds wegens dat rothschild maar een jong takje van ze is en zij al wat vele eeuwen langer rond plunderen met vuur en zwaard. Hitler kwam ook uit huize loeb en was tevens academicus.
   
  Er schijnen Vredesonderhandelingen te zijn voor een Nieuwe Weg en zo lang maar met bubberende Knietjes afwachten of dat zal worden. En of laag opgeleidden daar dan Ook eens Wel Wat aan Hebben dan enkel Leed en Ellende.

Laat een reactie achter