Video-overzicht: dissidenten in de Arabische wereld

De Arabische lente lijkt in veel islamitische landen steeds op een islamistische winter uit te draaien, maar er is een kracht aan het werk die sterker is dan zelfs de greep van de verderfelijkste fundamentalistische oliedictatuur: internet. Zelfs uit de meest onvrije landen duiken er steeds meer Youtube video’s op van  dwarse vrijdenkers die, vaak met gevaar voor eigen leven, de heersende meningen tegenspreken.

Faysal, met een uitgebreide achtergrondkennis van de samenlevingen in het Midden Oosten, stelde dit overzicht van dissidente stemmen samen.

Saudi Arabie:

Egypte:

Al Jazeera: Debate between a liberal and an islamist in Egypt.

httpv://www.youtube.com/watch?v=user/MEMRITVVideos?ob=0#p/u/3/prQtaJI_1R8

Iraq:

Libanon:

Lebanese Journalist Calls for Arab Introspection

Syrië:

Faysal al-Qassem - Arab History: One of Blood and Slaughter

Algerije:

MEMRI: Arabs in their own words

Iran:

Met dank aan Faysal voor de links.

11 gedachten over “Video-overzicht: dissidenten in de Arabische wereld”

 1. Erg interessant, heel erg bedankt Faysal voor al deze interessante standpunten uit de verschillende landen. Eindelijk eens een beetje een idee wat er daar echt op het gebied van denkbeelden aan de hand is uit eerste hand.

  1. bedankt vroeg me al af wat de achtergrond van Memri.tv was, het leek me onwaarschijnlijk dat de critici hierboven geselecteerd erg veel podiumruimte in de Arabische wereld krijgen.

 2. De mensen achter MEMRI:  http://www.memri.org/assistingamerica/board-of-advisors-and-directors.html

  Ik ben mij heel goed bewust van het politieke kader van waaruit deze mensen opereren (neo-conservatief), en de oprichters zijn zelfs een voormalig mossad agent, Yigal Carmon en een politicoloog genaamd Israelische Meyrav Wurmser. Beiden zijn neo-cons. MEMRI had ook een oorspronkelijke ideologische doelstelling die erg bedenkelijk is:

  MEMRI’s original mission statement read: “In its research, the institute puts emphasis on the continuing relevance of Zionism to the Jewish people and to the state of Israel.”

  Nu is het veranderd naar:

  “explores the Middle East through the region’s media. MEMRI bridges the language gap which exists between the West and the Middle East, providing timely translations of Arabic, Persian, Turkish, and UrduPashtu media, as well as original analysis of political, ideological, intellectual, social, cultural, and religious trends in the Middle East.”

  http://en.wikipedia.org/wiki/Middle_East_Media_Research_Institute

  Wat mij opvalt is dat MEMRI op hun websites vooral videos plaatsen van mensen uit het Midden Oosten, Noord Afrika en Centraal Azie, waarin het beeld wordt gesuggereerd dat dit gebied volledig in de ban is van anti-westerse, anti-wetenschappelijke, reactionaire, fundamentalistische en militante krachten. Ik weet heel goed wat MEMRI probeert te bereiken; het dient om het internet als platform te gebruiken als tegenwicht tegen buitenlandse (niet Amerikaanse) media, om Amerika en Israel’s positie bij de publieke opinie te compenseren.

  De filmpjes die geselecteerd zijn, zijn ook bij MEMRI zeldzaam in hun aard. Desondanks vind ik het erg informatief en belangrijk werk dat zij doen (vertalen en plaatsen van videos die rechtsstreeks uit de MENACA media zijn gehaald), alleen zullen alleen mensen met kennis over de regio(-s) de uitspraken en waarnemingen binnen een realistische context kunnen plaatsen. (MENACA = Midden Oosten, Noord Afrika en Centraal Azie).

  De geest is uit de fles, de regio broeit. Terugval tot traditionele/conservatieve politieke stromingen is slechts tijdelijk; men dient niet te vergeten dat deze partijen door democratische mechanismen aan de macht zijn gebracht, onder het toezien van andere nationale en internationale democratische instituten in maatschappijen waar een zeer sterk verlangen bestaat naar vrijheid, ontwikkeling en vooruitgang, en dat men op hun falen zal worden afgerekend.

  Laat jullie niet bang maken, of misschien juist wel? Wie in het ‘Westen ‘staat immers te wachten op een assertief Midden Oosten. LOL

Laat een reactie achter