De woestijnen rukken steeds verder op en met de klimaatsveranderingen, die de verdamping in tropische gebieden sterk doen stijgen, wordt een steeds groter deel van de aarde aride. Zou deze kas kunnen helpen om land terug te veroveren op de woestijn?
Deze kas is ontwikkeld door de Ethiopische Universiteit van Gondar. Zelfs in de droogste woestijn zit er waterdamp in de lucht. Dit is vanzelfsprekend niet erg veel, maar dauwvangers maken gebruik van de sterke afkoeling in de nacht. Koude lucht kan minder waterdamp vasthouden, waardoor het dauwpunt overschreden wordt en dauwdruppels neerslaan. De mens is hierin niet de eerste. Cactussoorten als Trichocereus en de dauwkever maken ook gebruik van dit effect om water uit de lucht te winnen.
Meer informatie
Roots Up

Ik heb weleens het idee gehad van plat glas (broeibakken) in de woestijn met een dun laagje zeewater erin.
Het water zal dan verdampen en het glas beslaan, zo erg dat het eraf zal lopen schuin naar beneden.
En daar kan het dan in een goot opgevangen worden om gebruikt te worden.
Inderdaad leuk idee, Bemoeier. Ook voor de vele gebieden waarin het grondwater te zilt is om planten te kunnen kweken.
beste oplossing is een reverse osmosis systeem al zal de water toevoer midden in de woestijn wel een probleem worden, het is een leuk idee die glaze plaat maar niet echt rendabel.
Met reverse osmosis kan je wel het zilte grondwater ontzilten.
hier een linkje met de uitleg
http://science.howstuffworks.com/reverse-osmosis.htm
Goed idee Bemoeier. Zelf hou ik mij al een tijdje bezig met eenvoudige ontziltings en water zuiverings technieken. Als er zout of vervuild grondwater voorhanden is, kun je dat zo goedkoop en eenvoudig reinigen en ontzilten. Wat ook werkt, is een verzameling zwart, pluizig katoenweefsel. Als de zon daar op schijnt wordt het licht niet op de waterspiegel weerkaatst, waardoor veel meer licht wordt omgezet in warmte. Plaats deze in een vergelijkbaar systeem zoals jij voorstelde, maar neem in plaats van plat glas, transparante golfplaten. Plak nu smalle aluminiumstrips in de golfdalen, waardoor de zon daar juist wordt weerkaatst. Op die delen zal nu veel eerder condensatie van vocht optreden.
Overigens is in verband met dit artikel, ook het artikel “Zonnepanelen vervangen door thermo-elektriciteit” interessant. Thermokoppels kun je gebruiken om elektriciteit op te wekken uit warmte, maar zoals in het artikel geschreven, ook om te koelen. Voeg je warmte toe aan bijvoorbeeld een ijzer-constantaan draadverbinding, (knoop) dan ontstaat er een elektrische gelijkstroom. Laat je echter een elektrische lading door de verbinding stromen, dan koelt de verbinding juist af. Verbind je nu de draadeinden aan beide zijden met elkaar, dan zal als je daar aan één zijde warmte aan toe voegt, de andere knoop afkoelen. Op deze manier kun je dan open condensors bouwen, die aan de buitenzijde door de zon worden beschenen en heet worden, maar aan de binnenzijde afkoelen en vocht uit de atmosfeer doen neerslaan. Tegelijkertijd wordt zo dan ook nog elektrische energie opgewekt, waarbij het overschot beschikbaar is voor pompen e.d.
Waarom geen zeewater ontzilten en 500 miljoen kubieke liter schoon water per jaar de woestijn inpompen