De inbreker van de toekomst, met zijn DNA-schilfers werende suit en bliksemsnelle werkwijze, zal veel weg hebben van de superheldin/schurk Catwoman. Bron: Marvel Comics

De inbraak van de toekomst

Voor een inbreker die een beetje handig is met techniek, opent het nieuwe tijdperk van exponentiële techniek ongekende mogelijkheden. Hoe zal de inbreker van de toekomst toeslaan?

Hoewel steeds meer ooit kostbare zaken dematerialiseren en demonetariseren, lees: gratis worden, zullen er altijd kostbare zaken blijven. Denk aan antiek, kunstwerken, gevoelige informatie of wachtwoorden. Dus ook de inbreker van de toekomst zal nog steeds voldoende emplooi hebben, al zal de steeds betere beveiliging, forensische technieken van de politie en gezichtsherkenningssoftware het voor inbrekers lastiger maken om niet betrapt te worden.

Pre-operational surveillance met drones
Een geslaagde inbraak vereist een goede voorbereiding. Inbrekers doen voor ze toeslaan, doorgaans uitgebreid onderzoek naar het slachtoffer en de woonomgeving. Dit heet pre-operational surveillance, en wordt ook door terroristen en geheime diensten die een commando-actie plannen, toegepast. Dit vormt ook één van de zwakke punten in een inbraak, of een terreuraanslag. Personen die zich verdacht gedragen in een woonwijk, worden door de politie vaak in een vroeg stadium opgepakt.

Dit soort nanodrones, zo groot als een vlieg, zijn de droom voor inbrekers.
Dit soort nanodrones, zo groot als een vlieg, zijn de droom voor inbrekers.

Inbrekers doen zich vaak voor als bijvoorbeeld glazenwasser of tuinman. Ze vragen dan of ze even gebruik kunnen maken van de wc, en laten het raampje open staan. De inbreker van de toekomst zal dan wat sensoren, of op afstand bedienbaar robotje of drone achterlaten. Deze kan het huis van binnenuit scannen en de inbreker een uitgebreid overzicht geven van de inhoud van het huis met de kostbaarheden. Ook kan deze het huis van binnenuit openen.

In de toekomst krijgt de inbreker hierbij hulp van krachtige technieken. Nu al maken slimme inbrekers gebruik van professionele drones om doelwitten te scannen. In de nabije toekomst zullen deze drones kleiner en krachtiger worden, denk bijvoorbeeld aan drones, zo groot als een insekt. Hiermee zou je zelfs een openstaand raam binnen kunnen vliegen. Ook kunnen inbrekers mogelijk 3D-geprinte ornithopter-drones, die er precies zo uitzien als bijvoorbeeld duiven of merels, inzetten. Van groot belang voor een inbreker is uiteraard dat het slachtoffer niet thuis is op het moment dat hij toe wil slaan. Inbrekers bestuderen doelwitten dan ook wekenlang om hun leefpatronen vast te stellen. Een ouderwetse tijdklok, die altijd precies op hetzelfde moment uit gaat, maakt op inbrekers weinig indruk. Vermoedelijk zal de inbreker van de toekomst ook gebruik maken van nachtkijkers of andere geavanceerde apparatuur om de aanwezigheid van mensen vast te stellen.

De inbreker van de toekomst, met zijn DNA-schilfers werende suit en bliksemsnelle werkwijze, zal veel weg hebben van de superheldin/schurk Catwoman. Bron: Marvel Comics
De inbreker van de toekomst, met zijn DNA-schilfers werende suit en bliksemsnelle werkwijze, zal veel weg hebben van de superheldin/schurk Catwoman. Bron: Marvel Comics

Vermoedelijk zullen inbrekers hun werk ook uitbesteden aan elkaar. De pre-operationele surveillance teams, of hackers die het beveiligingssyssteem van het doelwit hebben geïnfiltreerd, zullen bijvoorbeeld hun “leads” verkopen aan de inbrekers die de daadwerkelijke kraak zetten. Vermoedelijk zullen er in de toekomst veilingsites voor criminele jobs opgezet worden, die wel wat weg hebben van een Tor-versie van een klussite.

Een snelle kraak
Snelheid is voor een inbreker van uiterst groot belang. Elke minuut extra kan er een stil alarm afgaan, een buurman de politie bellen bellen of de bewoner terugkomen. Daarom zal hij voor de daadwerkelijke inbraak, alles repeteren in een virtual reality omgeving. Heeft hij geen drone binnen kunnen smokkelen, dan heeft het presurveillance team  mogelijk via het kadaster de bouwplannen van het huis opgevraagd. De inbreker zal een nauwsluitend pak, bijvoorbeeld een duikpak, dragen om te voorkomen dat er DNA-sporen achter blijven. Zaken die nu de inbraak vertragen zijn diefstalproof hang- en sluitwerk. Een drone of gekkoachtig robotje binnenshuis kan dit hang- en sluitwerk van binnenuit losschroeven.

Inbrekers zullen proberen de toekomstige biometrische sloten te hacken met bijvoorbeeld een 3D geprinte replica van het hoofd of de hand van de eigenaar, om zo de biometrische gegevens van de eigenaar te stelen. Dit zal vermoedelijk uitbesteed worden aan gespecialiseerde criminelen, zie voor. Ook een biometrisch slot is uiteraard slechts zo sterk als de zwakste schakel. Als het slot van binnenuit makkelijk los is te schroeven door een naar binnen gesmokkeld robotje, is de inbreker ook binnen. Het hacken van het domotica-systeem zou de inbreker totale controle geven over de woning.

Eenmaal binnen gebruikt de dief mogelijk een augmented reality app, waarmee binnen het huis de locaties van kostbare voorwerpen is aangegeven. Tegen de nu populaire mistapparatuur, die alle zicht wegneemt, kunnen dieven sonar of nachtzichtbrillen gebruiken. Mogelijk zullen inbrekers er ook voor kiezen slaapgas of, in het geval van echt zieke psychopaten, gifgas in de woning te pompen, om er zeker van te zijn dat de bewoner niet ontwaakt tijdens de roof.  De roof moet idealiter in enkele minuten voltooid zijn.

Biometrische huissloten zullen in de toekomst erg populair worden. Maar of inbrekers hier niet wat tegen kunnen verzinnen is de vraag.
Biometrische huissloten zullen in de toekomst erg populair worden. Maar of inbrekers hier niet wat tegen kunnen verzinnen is de vraag. – Wikimedia Commons

Het is ook mogelijk dat de dief de gehele inbraak laat uitvoeren door een robot, die hij via teleoperatie bedient of via een voorgeprogrammeerde route. Robots zijn veel sneller dan een mens en een robot zou de klus in principe in enkele tientallen seconden kunnen klaren. Veiligheidsexperts waarschuwen dat een gehackte huishoudrobot de ideale handlanger van een inbreker zou zijn.

Verkopen van de buit
Heet hangijzer, en ook de reden dat inbrekers veel gepakt worden, is het verkopen van de buit. Dieven maken massaal gebruik van veilingsites als Marktplaats.nl of Ebay.com om hun gestolen waar te verkopen. Omdat deze steeds beter in de gaten worden gehouden door de politie, zullen in de toekomst dieven uitwijken naar een veiligsite op het anonieme Tor-netwerk, of eventuele opvolgers daarvan die niet gekraakt kunnen worden met een kwantumcomputer. Ook kunnen inbrekers ‘diefstal op bestelling’ doen van door verzamelaars gewenste objecten, zoals nu al gebeurt met dure auto’s. In de toekomst zal elk waardevol voorwerp (antiek en oude kunst zal zijn waarde houden omdat deze niet meer bijgemaakt kunnen worden) in een gedeelde verzekeringsdatabase zal staan met zeer uitgebreide scans. Dat maakt ze onverkoopbaar in het legale circuit. Dieven zullen daarom losgeld gaan vragen voor deze dure voorwerpen, of ze verkopen aan afnemers in anarchistische landen.

2 gedachten over “De inbraak van de toekomst”

  1. Hoewel ik het uitermate vervelend zou vinden als er bij mij ingebroken zou worden, er valt bij mij gewoon niets te halen. Ik heb weliswaar deels een antiek koloniale inrichting, gemengd met modern, maar bijna alles komt uit kringloopwinkels. Begin dit jaar heb ik er nog een taxatie op laten doen i.v.m. de woonhuis verzekering in mijn nieuwe huis. Mooie verzameling kreeg ik te horen, smaakvol maar geen klap waard. De hele antiekmarkt is ingestort. Nou mooi dan dacht ik, heb er vier keer zoveel voor betaald als wat het nu waard is. Tsja vertelde de taxateur, de markt is massaal overspoeld met antieke huisraad van mensen op leeftijd die hun baan kwijt zijn. Ze komen niet meer aan het werk; juist vanwege hun leeftijd, maar hebben wel een bepaald uitgave patroon, waarbij o.a. stijgende ziektekosten. Daar komen gaten van in het besteedbaar gekrompen inkomen, die dan weer gedicht moeten worden uit de verkoop van dure spullen. Een suffe inbreker die bij mij, of andere armoedzaaiers de boel in huis overhoop haalt, zou ik zoeken in het verslaafden milieu. Wel bestaat de mogelijkheid dat mijn computer gehackt wordt, dat is niet uit te sluiten, maar mijn bankrekening is goed verzekerd bij de bank. Super ontwikkelde inbrekers met allerlei poespas, (dat moeten ze dan wel eerst voor financieren) zullen gaan zoeken bij de zichtbaar materieel rijkere mede burgers. Laat dat toevallig nou net een groep zijn die uitgekiende tegenmaatregelen kan betalen……

    Tegen drones kun je bijvoorbeeld elektromagnetische, hoogfrequente pulsgolven inzetten, of een leger antidrones, dat rondvliegt boven de goed gesitueerde woonwijken en alles op camera’s vastlegt. Slimme rijken hebben ook geen brievenbus aan de huisdeur. Nee, ik denk dat er meer en meer fraude en oplichting zal plaats vinden met steeds slimmere computersoftware. De traditionele gilde inbrekers die achter de tralies zitten, zijn meestal niet zo slim dat ze voor ons schadelijke computersoftware kunnen ontwikkelen. Je moet het dan echt gaan zoeken bij de voorheen succesvolle, maar later aan lager wal geraakte, (ontslag als gevolg van fraude, ik noem maar iets) hogere I Q ‘s.

    Juist in die kringen komen veel mensen voor waar het voor wat betreft de sociale vaardigheden, maar al te vaak minder goed gesteld is. Men beweert dan ook niet voor niets dat onder bijvoorbeeld bankiers, er procentueel meer dan gemiddeld gewetenloze psychopaten voorkomen.

Laat een reactie achter