Video: wie controleert de wereld?

Volgens samenzweringstheoretici bestaat er een globale samenzwering van rijke en machtige mensen om de rest van de wereldbevolking uit te zuigen. Volgens de main stream media gaat het er in de wereld over het algemeen eerlijk aan toe. Wie heeft er gelijk? In deze TED-talk gaat James B. Glattfelder de uitdaging aan en onderzoekt hoe de macht stroomt. Zijn conclusies zijn huiveringwekkend.

Een voordeel van democratie dat vaak over het hoofd wordt gezien is het dempende effect. Het is in een democratie moeilijk om verregaande besluiten te nemen, wat bijvoorbeeld voor een dictatuur veel gemakkelijker is, zie bijvoorbeld de ingrijpende vijfjarenplannen van de Sovjetunie en nu China. Zoals we allen weten kan dit gruwelijk misgaan, zoals bijvoorbeeld tijdens de Chinese Culturele Revolutie. In feite zijn we nu bezig onszelf een financiële dictatuur op te leggen door de macht te concentreren in een klein aantal handen. Naast de vraag of dit ethisch verantwoord is – de meeste mensen zullen hierop neen antwoorden – is er ook een duidelijke systeemtheoretische reden waarom het een buitengewoon slecht idee, zelfs ronduit gevaarlijk is om hiermee verder te gaan.

10 gedachten over “Video: wie controleert de wereld?”

 1. Kijk hoort u het ook eens van een ander. :-)

  In dit kader ook dit recente artikel van de Rolling Stones. Na de grootste corruptie ooit met Libor waar overigens nooit iemand voor is veroordeeld nu een tweelingbroertje ervan.

  http://www.rollingstone.com/politics/news/everything-is-rigged-the-biggest-financial-scandal-yet-20130425 

  Conspiracy theorists of the world, believers in the hidden hands of the Rothschilds and the Masons and the Illuminati, we skeptics owe you an apology. You were right. The players may be a little different, but your basic premise is correct: The world is a rigged game. We found this out in recent months, when a series of related corruption stories spilled out of the financial sector, suggesting the world’s largest banks may be fixing the prices of, well, just about everything.

  You may have heard of the Libor scandal, in which at least three – and perhaps as many as 16 – of the name-brand too-big-to-fail banks have been manipulating global interest rates, in the process messing around with the prices of upward of $500 trillion (that’s trillion, with a “t”) worth of financial instruments. When that sprawling con burst into public view last year, it was easily the biggest financial scandal in history – MIT professor Andrew Lo even said it “dwarfs by orders of magnitude any financial scam in the history of markets.”

  That was bad enough, but now Libor may have a twin brother. Word has leaked out that the London-based firm ICAP, the world’s largest broker of interest-rate swaps, is being investigated by American authorities for behavior that sounds eerily reminiscent of the Libor mess. Regulators are looking into whether or not a small group of brokers at ICAP may have worked with up to 15 of the world’s largest banks to manipulate ISDAfix, a benchmark number used around the world to calculate the prices of interest-rate swaps.  Read more: http://www.rollingstone.com/politics/news/everything-is-rigged-the-biggest-financial-scandal-yet-20130425#ixzz2SmmtBYwf 
  Follow us: @rollingstone on Twitter | RollingStone on Facebook

   

 2. Dit heb ik regelmatig al in de jaren zeventig en tachtig vermeld. Dit n.a.v. een onderzoek van Van Meertens waar ik tijdens mijn studie mee in aanraking kwam.
  Je werd weggehoond door de reguliere media en nog steeds gebeurt dit.
  Mensen sluiten hun ogen hiervoor het is niet anders, kapitalisme heeft de touwtjes in handen.

  1. Ik heb het idee dat het nu toch wel vrij breed duidelijk wordt dat het wel een heel raar spel is waarin de macht wel heel scheef verdeelt is. Op het moment dat TED en serieuze wetenschappers het zo oppakken dan is dat iig een stapje in de goede richting. 

   Het zou de mainstream media sieren als ze dit soort onderzoeken ook eens in de schijnwerpers zouden zetten. Misschien dat een tegenlicht dit wel eens wil oppakken? Van de andere MSM betwijfel ik namelijk of ze zoiets aandurven.

  1. Volkomen off topic wat je hier plaatst Douwe, maar de schuld waar ze in dat artikel over hebben is voor een groot deel hypotheek schuld.

   Het is erg opportunistisch om artikels uit de door jou gehate financiele en MSM wereld te gebruiken voor eigen doeleinden.

   I.s.m. met je geplakte artikel hieronder vermoedt ik propaganda om Nederland in diskrediet te brengen, waar jij dan in meewerkt.

 3. En nog een mooi  berichtje van HP de Tijd.

  Wall Street Journal: Nederland stevent af op bankroet

  ANP-2505560

  Waar een handige Amsterdamse reclamemaker vandaag de campagne Wereldland Nederland van start laat gaan om een einde te maken aan al het gesomber in ons land, voorspelt de Wall Street Journal dit weekeinde het bankroet van datzelfde vaderland.

  En daarmee het failliet van de euro. Voornaamste oorzaak volgens de krant: de oververhitte huizenmarkt en de enorme schuldenlast van het gemiddelde Nederlandse huishouden. Daar helpt inderdaad geen campagne tegen.

  Managing partner (zo heet dat in die kringen) Ralph Wisbrun van reclamebureau JWT Amsterdam lanceerde dit weekeinde Wereldland Nederland, een stichting die de tevredenheid en trots op het kleine, dappere Nederland moet vergroten. Wij zijn, althans dat vindt Wisbrun, wel tevreden over onze persoonlijke situatie maar niet over ons land als geheel. Terwijl wij toch wel degelijk de 16e economie ter wereld zijn en het thuisland van allerlei wereldbedrijven.

  Beste campagne
  Wisbrun heeft voor de stichting een Raad van Toezicht gevormd waarin vooral de bazen van een aantal van zijn klanten (ING, BMW) zitting hebben genomen. En hij heeft tientallen bedrijven een bedrag van 8500 euro weten af te troggelen voor de campagne. Eerste initiatief is een wedstrijd waarbij diegene wint die ons land het beste kan verkopen. Aan de rest van het land. Aangezien dat de ‘core-business’ is van een reclamebureau zou het ons niet verbazen als JWT zelf met die prijs aan de haal gaat.

  Die paar ton extra omzet voor JWT vallen echter in het niet bij de schade die de website Market Watch (een onderdeel van het bedrijf dat ook The Wall Street Journal uitgeeft) dit weekeinde wereldwijd aanrichtte met een artikel over de ondergang van de euro. Volgens Market Watch zijn het niet de schertslanden Griekenland, Cyprus of Spanje die daarvoor gaan zorgen maar het brave, zuinige Nederland, het beste jongetje van de Europese klas. Waarmee wel is aangetoond dat het voorlopig met onze reputatie in het buitenland nog wel goed zit.

  Hogere rentelast dan Spanje
  Volgens Market Watch is de schuldendlast van ons land en onze huishoudens vooral door de lage rentes van de laatste jaren vele malen hoger geworden dan bijvoorbeeld die van Spanje. Alleen wie in de vorige eeuw een huis heeft gekocht kan er van uit gaan dat-ie zijn geld nog terugkrijgt. En dan hebben we, aldus Market Watch, ook nog een regering die er niet in slaagt om flink te bezuinigen of de economie te stimuleren. Dat hadden wij ook al geconstateerd. Meer dan een oproep aan de Nederlanders om flink te consumeren komt dit kabinet niet. Market Watch geeft ons nog een jaar of twee en dan is Nederland bankroet. En daarmee zou de ondergang van de eurozone zijn ingeleid.

  Het geeft maar aan dat de stand van onze economie vooral een kwestie van perspectief is. Gezien vanuit het Amsterdamse Leidseplein (boven de Apple-store) is dat heel anders dan vanuit Londen of New York. En zeker wanneer je de werkelijkheid moet aanzien vanuit Den Haag, Delfzijl of Heerlen.

  1. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je met de informatie wilt doen en hoe je dat verwerkt Tui. Het instorten van de EU door een Nederlands faillesementt Wishfull thinking noemen lijkt me overigens wat ironisch/misplaatst om eerlijk te zijn. :D Ik zou zelf eerder de voorkeur geven aan de term doomsday thinking denk ik. 

   Maar ik wil best wat lezersduiding geven als je dat op prijs stelt Tui en wat achtergrond geven waarom ik zulk nieuws plaats. Om te beginnen zou ik persoonlijk HP de Tijd niet al te serieus nemen aangezien ze ongeveer even betrouwbaar zijn als een heroine hoertje die al een dag of drie haar shot niet heeft gehad, en als een Wall Street Journal roept dat de EU failliet zal gaan en nu door Nederland dan zou ik dat eerder zien als afleidingsmanouvre om de aandacht van de eigen instortende economie in de VS te verplaatsen. Een set in de economische oorlogsvoering om de natie aan de andere kant van de oceaan het gevoel te geven dat het in de VS veel beter gaat dan in het zeker failliet gaande Europa. Je weet wel wat wij in Nederland een paar jaar geleden nog deden met Griekenland. :-)

   En toch is het soms heel louterend om eens even naar dat soort externe viewpointen te kijken want ja het NOS komt hier niet mee en ik ben zelf altijd wel voor een fijne diversiteit aan meningen zodat mensen iig zelf een beetje moeten uitvogelen wat nu waar en niet waar is. Tegenovergestelde meningen horen zet sommige mensen aan het denken en gaan dan een speurtocht opzetten om erachter te komen wat nu echt waar is.

   Om dezelfde reden vind ik dit nog steeds een prachtige documentaire. 
   Propaganda – Noord Korea over het Westen

Laat een reactie achter