Opmerkelijk afwezig in uw schuurtje: de jetpack.

Video: tien foute voorspellingen over de toekomst

Voorspellen is moeilijk. Eigenlijk is het erg onsportief om hier een lijstje te geven van gefaalde voorspellingen uit het verleden over nu, maar het blijft grappig. We kunnen in ieder geval leren van de denkfouten die deze voorspellers maakten.

10 PREDICTIONS about the FUTURE That Were Hilariously WRONG

Onderwatersteden? Bases op de maan? Stofzuigers op kernenergie? Zomaar enkele ideeen die anno nu niet uitgekomen zijn. Maar misschien ligt dit alles aan een ontwikkeling die de mensen van toen onvoldoende aan zagen komen: de Wet van Moore, en hiermee verbonden exponentiele toename van computerrekenkracht. Daardoor zijn zowel onze hulpbronnen als onze aandacht voor een groot deel opgeslokt. Waarom een dure maanbasis bouwen als je Star Trek games kan spelen?
Ook het Ruimteverdrag, dat aan de hemellichamen buiten de aarde een soort Antarctica-achtige status geeft, (d.w.z.: Mare Crisium claimen voor Liechtenstein kan niet, bijvoorbeeld) heeft voorkomen dat veel van deze voorspellingen uitkwamen.
Opmerkelijk afwezig in uw schuurtje: de jetpack.
Opmerkelijk afwezig in uw schuurtje: de jetpack.

2 gedachten over “Video: tien foute voorspellingen over de toekomst”

  1. Voorspellingen op korte termijn hebben een vrij grote kans uit te komen. Op de langer termijn wordt het moeilijker. Denk maar eens aan het weerbericht. Vooral op de langer termijn grafiek van neerslag en temperatuur zie je dat er steeds meer alternatieve scenario’s mogelijk zijn die aangegeven worden als een groen lijntje op buienradar en het lijntje van de verwachte voorspellingen is blauw. Hoe verder in de toekomst hoe meer mogelijkheden er bij komen. En uiteindelijk ontstaat er een soort singulariteit. Eigenlijk werkt het ook precies zo andersom. De geschiedenis is daarom ook niet even betrouwbaar. Er zijn veel verhalen die een hoop vragen op werpen. Bijvoorbeeld de piramiden in Egypte. Niemand weet precies hoe ze zijn gemaakt. Er bestaan alleen maar speculaties over met allerlei andere mogelijke scenario’s. Hoe verder een uitspraak is verwijdert in tijd hoe onwaarschijnlijker deze lijkt te worden, zowel in het verleden als in de toekomst.

Laat een reactie achter