De uitsterving aan het einde van het Perm veranderde de aarde in een onleefbare hel. pas miljoenen jaren later krabbelde het leven weer overeind.

Video: de ergste natuurramp ooit in de geschiedenis van de aarde

250 miljoen jaar geleden, aan het einde van het Perm, vond de ergste natuurramp ooit plaats. De slachting tijdens de Great Dying was totaal. Maar liefst 96% van alle soorten in zee verdween voor altijd en het land werd overwoekerd door een schimmelplaag. Het leven zoals we dat kennen werd honderden miljoenen jaren teruggezet.

The Permian Extinction

De zeewatertemperatuur steeg in de tropen tot 40 graden. Zelfs in de zeer warme Perzische golf wordt dat niet gehaald. Ook op het land verdwenen de meeste soorten. De aarde was na de uitstervingsgolf onherkenbaar. Enorme kuddes lystrosaurussen, een allesetende soort zo groot als een forse kat, maakten negen tiende van alle gewervelde dieren uit.

Indien de video niet opent, bekijk deze HIER.

Het meest verontrustend is dat we nog steeds niet precies weten waarom. Er zijn wel vermoedens, die steeds sterker worden. Uit de tijd van de Permiaanse uitsterving dateren de zogeheten Emeishan erupties in China, een enorme eruptie van lava. Een vergelijkbare, veel grotere structuur is ook gevonden in Siberië. Waarom deze erupties optraden weten we niet. Wel dat ze op plekken plaatsvonden die aan het einde van het Perm duizenden kilometers van elkaar lagen. Een theorie veronderstelt dat een serie enorme vulkanische erupties overal tegelijk lagen steenkool in brand heeft laten vliegen en bevroren methaanclathraten (dit ‘methaanijs’ bestaat uit een kooi van watermoleculen, die methaanmoleculen omgeven) heeft vrij laten komen (clathrate gun hypothesis, die nu ook dreigt).

Een groot raadsel is wel waarom deze uitbarstingen op precies hetzelfde tijdstip plaatsvonden, op locaties die duizenden kilometers  van elkaar lagen.

Meer exotische theorieën veronderstellen onder meer dat een mini-zwart gat met een massa van bijvoorbeeld die van de maan door de aarde heen is geschoten. Dit zou door de extreme zwaartekrachtseffecten inderdaad verwoestende effecten hebben. Al deze verklaringen zijn echter weinig overtuigend.

Dat we de oorzaak niet kennen, is uiterst verontrustend. Het is in principe mogelijk dat ons hetzelfde lot te wachten staat als de ongelukkige dimetrodons en andere karakteristieke dieren van het Perm. We stoken nu zelf de steenkool op in plaats van dat deze in brand vliegt, maar de parallellen zijn onmiskenbaar. Zie bijvoorbeeld deze verontrustende gaten in de Siberische permafrost, naar verluidt door het ontploffen van methaan uit ontdooiende clathraten in de permafrost.
Uiteraard is het het beste dat we snel de hoeveelheid kooldioxide in de atmosfeer laten dalen tot maximaal rond de 350-400 ppm. Hiervoor is het helaas al aan de late kant. Daarom is het beter dat we ons ook verspreiden over meerdere planeten. De aarde is domweg té kwetsbaar.

De uitsterving aan het einde van het Perm veranderde de aarde in een onleefbare hel. pas miljoenen jaren later krabbelde het leven weer overeind.
De uitsterving aan het einde van het Perm veranderde de aarde in een onleefbare hel. Pas miljoenen jaren later krabbelde het leven weer overeind.

8 gedachten over “Video: de ergste natuurramp ooit in de geschiedenis van de aarde”

  1. Typefoutje? “… 250 miljard jaar geleden, aan het einde van het Perm, vond de ergste natuurramp ooit plaats. …”
    De leeftijd van het universum wordt geschat op 13,8 jaar… :P
    Waarschijnlijk bedoel je ‘miljoen’?

    1. Klopt. Ik had ‘kwart miljard jaar gelden’ in mijn hoofd als openingszin. Dus toch maar 250 miljoen van gemaakt, alleen idd over het hoofd gezien weer terug te zetten. Dank voor de tip. Het heelal is (voor zover we nu weten) idd 13,5 miljard jaar oud, de aarde 4,55 miljard jaar.

  2. Denk dat de link hier onder ook mede enig licht kan werpen op de situatie 250 miljoen jaar geleden:

    http://www.dailygalaxy.com/my_weblog/2010/08/antarctica-site-of-the-biggest-impact-crater-on-earth-revealed.html

    Overigens kwam ik deze week nog zo’n interessant en vergelijkbaar artikel tegen. Daarin werd melding gemaakt van de mogelijke gevolgen van het doorkruisen van ons zonnenstelsel, van het baanvlak van de restanten van een super nova. Dat zou zich dan ongeveer 300 miljoen jaar geleden hebben afgespeeld en duurde 800 000 jaar. De ontdekking werd gedaan in fossiele resten op de bodem van een ruim 300 miljoen jaar oud stuk zeebodem. Als ik de link naar dat artikel terug kan vinden plaats ik deze later.

    Als ik mij dat goed herinner gaat het in dit geval om gevonden, bijzondere resten ijzer isotopen in fossielen en de zeebodem, die alleen geproduceerd worden door supernova’s. Deze zijn daar in grote concentraties aangetroffen, waarschijnlijk is ook de boosdoener gevonden.

    1. Me de gallemiezels gezocht maar kon het artikel dat ik had gelezen niet terug vinden, wel eentje van recentere gebeurtenissen:

      http://www.geologypage.com/2016/08/earth-interacted-with-supernova.html#ixzz4HnQi5Hrw

      Geologypage is wel een hele betrouwbare, serieuze site is mijn ervaring. In vergelijkbare artikelen op andere sites, heb ik andere cijfers gezien voor afstanden, tijd, duur, maar ook uitgebreide atmosferische impact details. Alles maar met een korreltje zout nemen dus, kom je in het midden uit zal ik maar zeggen.

Laat een reactie achter