TEDx – De oorlog tegen bewustzijn

Een interessante TEDx Talk van Graham Hancock over Ayahuasca en de verschillende effecten die het heeft. Ook vertelt hij zijn eigen persoonlijke verhaal met Ayahuasca.

http://youtu.be/EpgcIRatxEI

Deze man doet verschillende uitspraken over ons bewustzijn en het mysterie ervan. Hoe denken mensen hier over ons bewustzijn?

Aanverwante informatie en artikelen:
-) Website van Graham Hancock
-) Dit is een Trip – informatie over wat je op een trip kunt verwachten
-) Uitjebol – De Nederlandse Drugsbijbel
-) Ayahuasca, slingerplant van de ziel
-) Uitjebol over DMT
-) DMT – The Spirit Molecule
-) Grenswetenschap – Methodiek om werking DMT te begrijpen
-) Website – thespiritmolecule.com
-) Documentaire, The making of: The Spirit Molecule
-) Inside LSD
-) Terence McKenna over DMT en andere Psychedelica
-) Deus Ex McKenna – Youtube kanaal Terrence Mc Kenna
-) Transpersoonlijke psychologie
-) Stichting Open – Stichting OPEN is een interdisciplinair initiatief dat onderzoek naar alle facetten van de psychedelische ervaring wil stimuleren.

-) Eindeloos Bewustzijn
-) De dood, een verkenning
-) Het begin en einde van goed en kwaad
-) Diversiteit, de bouwsteen van het leven
-) In het licht van voortbestaan 

41 gedachten over “TEDx – De oorlog tegen bewustzijn”

 1. Bewustzijn is gebonden aan tijd en ervaring. Tijd omdat in een enkel ogenblik slechts enkele, misschien zelfs wel 1 concept of idee aanwezig kan zijn. Ervaring omdat die concepten ergens vandaan komen. Ons brein maakt daar een beeld van wat we bewustzijn noemen.

  Wat ayahuasca betreft, het kan ervaringen oproepen die een negatief effect kunnen veroorzaken.

  Ted filmpjes kunnen inspirerend zijn, en het beinvloedt het bewustzijn op een andere manier.

 2.  
  Stoutmoedig, als we willen spreken over bewustzijn dienen we mi rekening te houden met wat de egotransverwarring wordt genoemd, om dit inzichtelijk te maken kunnen we spreken van de XY-versie. De X versie kunnen we vanuit het ego-standpunt als primair beschouwen, zijnde het spreken vanuit diegene die we denken te zijn. Primair is hier op zich als relatief te beschouwen aangezien deze constructie het zoeken naar antwoorden induceert, we spreken dan over ‘ons’ bewustzijn dat, een bewustzijn dat kan ‘geproduceerd’ worden. De Y versie stelt de zaken radicaal anders voor, hier wordt de ‘productie’ gezien als de bewustwording van zichzelf, tegelijkertijd zal hiermee duidelijk worden dat de gedachte over wie we denken te zijn niet langer klopt, een gegeven dat vaak angst oproept omwille van het nakende identiteitsverlies dat er inherent aan verbonden is. Ondanks het correlaat kan een dialoog hieromtrent zeer verwarrend worden, niet in het minst tot strijd verworden om dezelfde reden.
   

 3. Ik kwam een interessant persoonlijk verhaal van iemand tegen over Ayahuasca. 
  http://www.zelfbewustleven.nl/?p=4244

  De reis van mijn leven

   

  Wat een wonder! Van de eerste tot de laatste seconde. Afgelopen week , 6 dagen en 5 nachten achter elkaar, ben ik, samen met zo’n 59 anderen, op reis gegaan naar mijn innerlijke bron. En dit, begeleid door zo’n 30 Engelen begeleiders. Tijdens deze reis ben ik door de poort van overgave heengegaan, is mijn spirituele naam bekend geworden en mijn taak hier op aarde. Dit heb ik van tevoren niet durven dromen!

  Tijdens deze Gewijde Reis welke de naam ‘Leef het leven waarvan je droomt‘ had, ben ik gestorven en herboren in 2 opeenvolgende Ayahuaska ceremonies. In de eerste ceremonie heb ik mijn leven als een hele mooie film aan mij voorbij zien gaan, veel gejankt van vreugdevol verdriet bij belangrijke gebeurtenissen in mijn leven. Niet gedacht dat ik mijn moeder zo gemist heb. Ook heb ik afscheid genomen van mijn familie en heb ik mijn eigen begrafenis gezien. Ik ervoer absolute gelukzaligheid in een zee van stilte. Onderwijl liepen de vliegen over mijn lippen en ogen. Nooit eerder heb ik een vlieg ervaren als een gelijkwaardig bewustzijn en heb ik gelukzalig mogen aanschouwen hoe de vliegen in alle rust mijn tranen dronken.

  Tussen de ceremonies in op woensdag verscheen er totaal onverwachts , in een visioen, een Indiaan aan mij en ontving ik van hem mijn spirituele naam. Ik wilde mijn naam niet accepteren op die dag en stopte de ervaring onbewust diep weg. Later op die dag realiseerde ik me dat pas en wist dat ik iets met die ervaring moest doen en dat ik die naam misschien toch moest accepteren.

  In de Ayahuaska ceremonie de volgende dag ervoer ik met mijn ogen dicht, als een prachtige visuele animatiefilm , het nulpuntveld als een oneindig potentieel van mogelijkheden. Nu weet ik waarom de onderwaterwereld zo prachtig is. Met mijn ogen geopend zag ik dat de meesten het juk als een zware steen met zich meedragen en als ze de moed konden opbrengen die steen los te laten hoe wonderschoon het leven dan is. Toen is mijn taak in de wereld duidelijk geworden. Namelijk, andere mensen helpen om zich te bevrijden van het juk dat ze met zich meedragen zodat ze de absolute schoonheid van hun wezen kunnen ervaren en zich te herinneren wie ze werkelijk zijn. Ook heb ik mijn spirituele naam geaccepteerd en is mij duidelijk geworden dat om die naam te accepteren mijn ego zich volledig moest overgeven.

  Mijn nieuwe spirituele naam: Lonely Feather
   
  Mijn taak: Dienaar van het Licht

  Hoe ik dit vorm ga geven in mijn verdere leven, dat moet zich nog ontvouwen. Ik leef al ruim 3 jaar het leven van mijn dromen. Ik weet ook dat ik de laatste jaren al veel mensen heb kunnen inspireren om dichter bij zichzelf te komen. Na deze reis is het mij duidelijk geworden wat mijn hoofdvervulling is en kan ik met nog meer overgave mijn levenspad bewandelen.

  Dankzij Robby Nash, Eckhart Tolle, Mill Milichap, Rod Everet, Bashar, Paraj, Lars en Tanja, de 30 engelen begeleiders, alle moedige en mooie deelnemers en nog vele andere inspirerende mensen en verhalen heb ik deze reis kunnen maken. Hiervoor ben ik hen en mijzelf ongelofelijk dankbaar.

  Wil je ook zo’n 6 daagse reis meedoen, dan is er volgend jaar waarschijnlijk weer eentje. Ook organiseren Lars en Tanja individuele ceremonies. Tanja geeft ook nog een hele mooie helende workshop Heartdancing welke een beetje vergelijkbaar is met biodanza. En niet te vergeten, 29 en 30 september is er een I SEE YOU Heart to Heart weekend in Zaandam. Website: http://www.degewijdereis.nl.

 4. De video beluisterd, het is een goede verteller over zijn 24 jarige belevenis in de drugs. Het gegeven is al zeer oud blijkt uit zijn verhaal, teruggaand naar de tijd van de Egyptenaren die dus toen ook al de ayahuasca gebruikten. We hebben hier al eerder een discussie over gehad. Hij gaf ook aan dat er een tijd kwam dat het tot paranoïde leidde. In welke vorm de geest verruiming dan ook mag ontplooien, het kan m.i. nooit de realiteit weergeven. De bewustwording van de menselijke ervaringen, die opgeslagen zijn, krijgen hierdoor een vertekenend beeld. Krijg je de vraag, wat heeft het voor nut om dit te gebruiken? Heeft het een wetmatigheid om het te gebruiken? Het enige wat ik bedenken kan is misschien op medisch vlak, maar ook dat is zeer beperkt. Ik zie het alleen als een vluchtweg voor de realiteit. Ondanks dat een mens in een dusdanige problematiek kan vervallen tot een ochose aan toe, rechtvaardig nooit het gebruik van drugs in welke vorm dan ook. Er zijn nadrukkelijk andere wegen aanwezig om de druk van de ketel af te halen. Ik zie het als een zwakte om drugs te gebruiken en daar door weg te lopen van de realiteit. De kracht die wij als mensheid in ons hebben is vele malen groter dan drugs, laten we leren daar meer gebruik van te maken en desnoods met behulp en begeleiding. Dus je hoeft geen oorlog te voeren tegen je eigen bewustzijn, leer die kracht te ervaren, dat is nog goed koper ook. Mvg Paul.

  1. Mee eens, het is één zaak om de wereld te overstijgen, het is een ander om je er terug in te begeven om conflicten op te lossen. Of dit via natuurlijke weg verloopt of via drugs is in zekere zin irrelevant, escapisme uit zich in vele vormen, niet in het minst binnen het intellectualisme dat via rationaliseringen quasi tonnen verklaringen vindt waarom de dingen zijn zoals ze zijn, de verklaringen zelf sussen het geweten en daar vinden we (te) vaak genoegdoening in, punt. Het zoeken naar andere oorden dan deze wereld kan dan inderdaad als een vlucht van de realiteit gezien worden, daadwerkelijk binnen deze realiteit onze verantwoordelijkheid nemen, dat is voor anderen die er verantwoordelijk voor zijn, de zogeheten schuldigen.   

  2. Paul, psychoactieve drugs kunnen iemand diep inzicht in zijn eigen realiteit geven waardoor die persoon de harde werkelijkheid kan relativeren.
   Voorbeeld; Ik zag laatst een documentaire over begeleiding van terminale patienten dmv. drugs. Deze drugs helpen de zieken om hun angst los te laten en de resterende tijd op een plezierige wijze uit te zitten.

 5. En hier nog wat andere ervaringen van mensen die hebben deelgenomen aan de gewijde reis. 

  Feedback van deelnemers aan een Ayahuasca-healingweekend olv Lars Faber:

   

  Tabitha: ‘Een onvergetelijke niet te evenaren ervaring..Als ik het zo schrijf, raakt het me.. “Ik” heb uren door mogen brengen als puur bewustzijn. Compleet los van alle identificaties en tegelijkertijd in puur zijn, waarin alles zich manifesteerd en ontvouwd. Ik kan het eigenlijk niet onder woorden brengen. zowel de waarnemer als dat wat waargenomen wordt…Het gebied, dat in de dualiteit zo ver lijkt..maar dichterbij is dan wat dan ook…,-)

  Deze ervaring, is zo wezenlijk voor me, dat alles in een ander perspectief staat. Ik heb dit altijd “geweten”…maar nu heb ik het (langdurig) gezien en ervaren…En ik kan ook zien dat het een ervaring is.’

   

  Berry: ‘Deze reis was een ‘roller coaster’ van gedachten, emoties en gevoelens. Allemaal los van elkaar en toch zo verbonden. Ik heb de ervaringen uit het verleden mogen herbeleven met de kennis die ik nu heb, aangevuld met de wijsheid en inzichten van grootmoeder ayahuasca. Tijdens mijn reis heb ik vriendschappen gesloten met een aantal belangrijke delen van mij. Na een enorme kwaadheid en veel onbegrip heb ik met tranen en compassie mijn levensgezellen her-kent. Ook het inzicht dat er continue prachtige processen rondom ons plaatsvinden en wij hier met volle teugen van mogen genieten is er een om mee te nemen.’

   

  Shirley: ‘Poeh, dat was me een rit. Had in het begin nog een strijdt tegen de drank en heb op een gegeven moment het contract gesloten. Het proces wat eruit voort is gekomen was werkelijk geweldig. Het klopt helemaal in het proces waar ik al mee bezig was op de opleiding en alle puzzelstukjes vielen op zijn plek. Heel veel helderheid gekregen en werkelijk ieder stuk is aangeraakt en afgerond. Ben er super blij mee. Heb zo’n sprong gemaakt. Het heeft mijn ware essentie aangeraakt en mijn beperkende gedachten af kunnen schudden. Het voelde voor het eerst dat ik in mijn lijf zat ipv strijdt die ik had met aarde. Voel me ook veel meer geaard dan voor het weekend. Heel veel triggers zijn opgelost en kan het werkelijk iedereen adviseren ( wat ik ook voluit aan het doen ben haha ).’

   

  Jurjen: ‘Het meeste wat ik zag was doordrenkt van yin yang. Heel bijzonder. Zoals golven in de leegte. Plus en min, positief en negatief. Het een kan niet zonder het ander. Ik had gehoopt dat de plant me bij mijn angst voor mensen zou brengen, maar het is me duidelijk dat ik dat in de ‘echte’ wereld op moet lossen. Al met al vond ik het wel indrukwekkend om te ervaren wat één glaasje Ayahuasca met mij kan doen. Dus ik ga eerst eens een aantal belangrijke stappen zetten. Later kom ik wel weer eens terug.’

  Meer op http://www.degewijdereis.nl/ervaringen-ayahuasca/

  Overigens vind ik persoonlijk iets wat als heilig sacrement al duizenden jaren in Zuid Amerika als belangrijk sjamanistische praktijk geld afschilderen als vluchtgedrag een beetje kortzichtig. Ik zou zeggen verdiep jezelf eens echt goed in Ayahuasca, zet je aangeleerde programering even op de stand by en wordt nieuwsgierig. Ayahuasca is zeker niet voor iedereen maar ik krijg het idee dat de mensen die het hier wegzetten als iets negatiefs of als vluchtroute echt 0,0 ervaring hebben met Ayahuasca of Sjamanisme in het algemeen. 

  Minds just like parachute’s work best when opened. :)

  1. Douwe, je stelt terecht dat ik geen ervaring heb in de Ayahuasca en andere vormen van drugs, op een paar hasj shaggies na zo’n 45 jaar terug. Ook in het Sjamanisme heb ik geen ervaring. Wel heb ik veel ervaring(en) opgedaan met mensen die dit soort drugs gebruikten. Ook veel met hun gesproken hieromtrent. De gevolgen die deze mensen ondervonden is nu niet direkt om over naar huis toe te schrijven. Er werdt bij helderheid van het bewustzijn duidelijk aan gegeven, dat op het moment van werking van de drug een bijzondere wereld open ging, waarnaar men steeds meer terug verlangde en daar door ook weer steeds meer gingen gebruiken om de bestaande realiteit niet te behoeven ervaren, en dus weg vluchte voor de realiteit. Als ik me goed herinner was je wel nieuwsgierig naar het verloop en de ervaringen van het gebruik van Ayahuasca, maar had je dus zelf ook geen ervaring hierin meegemaakt, zoals je toen ook aangaf in het vorige onderwerp, waarin dit besproken werd. Je sprak wel over lucide dromen Mvg Paul.
   https://www.visionair.nl/wetenschap/ayahuasca-slingerplant-van-de-ziel/comment-page-1/#comment-20834

   1. Over welke drugs heb je het precies Paul R ging het hier over Ayahuasca en DMT of over hele andere drugs? Dat is namelijk nogal een belangrijk verschil. En zeker Ayahuasca is een relatief nieuw verschijnsel. Deze beide drugs zijn namelijk 0 lichamelijk verslavend. Sterker nog de mensen die ik ken die dit ooit gebruikt hebben hadden helemaal geen zin om op korte termijn opnieuw Ayahuasca te gebruiken. Ook niet zo raar omdat het een smerige drank is en het overgeven en de diarree die er van krijgt niet echt uitnodigt tot herhaling. :-)

    Dus wees a.u.b. zo concreet mogelijk, zowel in wat voor drugs ze gebruikten als hoe ze het gebruikten en hoe dit in jouw ogen destructieve consequenties voor ze had. Het is blijkbaar onvermijdelijk dat het over dezelfde kam geschoren wordt maar Ayahuasca is een totaal andere substantie als heroine of cocaine of alcohol for that matter.

    1. Douwe het gaat hier om de algemene drugs. Mensen die Ayahuasca hebben gebruikt ken ik niet. Maar ik heb bij de vorige discussie, weldegelijk verder onderzoek gedaan naar de hierboven genoemde plant. Door gebruik van deze plant kom je volgens vele schrijvers in een geest verruimende wereld terecht, deze werking vindt je ook terug in vele andere drugs. Het is doorgaans bepalend van de hoeveelheid en hoe vaak, maar kan weldegelijk ook geest verruimende werking hebben. Dat het ene middel misschien wat gezonder? dan de andere moge zijn, kun je over twisten. Tot slot: het gaat mij puur alleen om het geest verruimende mogelijkheid, daar ben ik fel tegen gekant. Daar het paradoxaal is t.o.v. het leven, zo kijk ik er naar. Als iemand daar toe besluit omdat te doen, is ook voor een ieder zijn/haar eigen verantwoordelijkheid. Mvg Paul.

    2. Beste Douwe, mijn focus ligt niet op het gebruik van drugs of andere middelen, wel op de gevolgen van het transformatieproces. Vandaar m’n vraag of je zelf sjamaan, mysticus of iets dergelijks bent. En anders is het voor mij goed zoals het is.   

    3. Oke misschien kun je dat wat verder toelichten. Probeer je te zeggen dat het transformatieproces in het algemeen schadelijk kan zijn? Of is het transformatieproces juist iets wat nastrevenswaardig is?

    4. Het mag beslist geambieerd worden, denk zelfs dat het onoverkomelijk is. Bij de onthechting van het idee dat we doorgaans denken te zijn kunnen er zich vreemde dingen voordoen, het kan je bvb dermate ontwrichten dat een soort van gekheid zich manifesteert. Anders gezegd, het is even worstelen om uit de cocon te kruipen, het verhaal van de rups en de vlinder, je weet wel. Weet een rups dat hij vlinder kan worden? En wat als de rups idnerdaad vlinder wordt? Wat bvb als de zgn kundalini energie zich ontplooit … en wellicht nog veel meer termen.  

    5. Heb je zelf tips voor routes tot transformatie? Hoe kan de rups in jouw idee het beste uit de cocon kruipen en een vlinder worden? :)

    6. Moest dat zo eenvoudig zijn, zou heel de wereld al een vlinder zijn, niet? Kan slechts uit ervaring spreken. Door heel diep na te denken over wat liefde is, kan het zijn dat je jezelf quasi letterlijk voorbij denkt, en dan weet je wat liefde is. Enkel opletten dat je hersenen niet uit elkaar spatten :) 

    7. Even inhakend op de vlinder.  Een vlinder moet ZELF uit de cocon komen.  De vlinder mag nooit geholpen worden, dan komt hij beschadigt er uit en is niet in staat tot vliegen.  Het is moeilijk om een vlinder te zien worstelen, maar IEDERE vlinder bezit de mogelijkheid om op eigen kracht uit de cocon te komen…

  1. Beste Inge, ik meen me te herinneren dat je eerder verwees naar spyral dynamics van Beck & Cowan. Het past mi op dit onderwerp ook, namelijk …  Na de voltooiing van de groene Meme is het menselijk bewustzijn zover dat het de kwantumsprong kan maken naar het ‘denken van het tweede niveau’. Clare Graves noemde dit de ‘grote sprong (…) naar de overzijde van een kloof met een enorme betekenisdiepte’. Het komt erop neer dat het bewustzijn van het tweede niveau zowel verticaal als horizontaal kan denken, gebruik makend van de hiërarchieën en heterarchiën. Men kan voor het eerst evident vat krijgen op het totale spectrum van de innerlijke ontwikkeling en gaat daardoor zien dat elk niveau, elke meme, elke golf van cruciaal belang is voor de gezondheid van de spiraal in haar geheel.

   1. Prosument, je verdient hier nog een antwoord. Omdat ik ook wil leven dat de discussies op deze pagina’s voor mij vaak belangrijker zijn dan de aangedragen onderwerpen.
    Ja het is een mooie wereld die van de green meme.
    Voor mij is het een interessant denk-model met mogelijke definities van de ontwikkeling.
    Maar het werd een totale cult.
    Je zou nu green meme moeten zijn op z’n minst, blauw is fout. Heel normatief en dwingend.
    Ik denk dat deze ver-absolutering mij instinctief deed terugdeinzen het te gebruiken. Het ligt allemaal wel heel vast.
    En ook ben ik een beetje huiverig voor het beschrijven van de “hogere” (??) fasen.
    Voor dat je het weet zit je dan weer in een kerk die dogma’s heeft over het ongeziene. En dat ongeziene van anderen, – – laat mij zelf mijn ongeziene maar uitvinden en ben ik dankbaar voor hulp, maar die bepaalt het niet.
    Dus voor mij een interessant denkmodel, maar niet de verklaring.
    Nog even snel hier: Veel van wat Ken Wilber schreef ligt nog steeds aan de wortels van mijn denken. Maar toen daar de ruzies begonnen en het voor mij wat te groot en onbegrijpbaar werd ben ik daar afgehaakt. De te dikke boeken liggen nu op zolder. Maar Frans Visser is een goede inleiding in zijn werk.
    Neem bv AQAL. Je ziet het terug in mijn verlangen naar een nieuw paradigma waarbij naast dat eene kwartiel ook de andere gebruikt worden om onze wereld te onderzoeken, verklaren en voorspellen. En ik krijg steeds verder het idee dat door in het eene kwartiel te blijven en je laat het niet compenseren door de andere drie dat je dan een enorme scheefgroei krijgt. Volgens mij zitten we daar middenin.
    En ik vind het heel erg dat het werk van Hancock en Sheldrake bij TED geweigerd is. Maar ik heb al langer het idee dat de oorspronkelijke sparkeling van “ideas worth spreading” en 300 creatieven bij elkaar, is vervangen door een marketingdenken. En dat Kurzweil met zijn (volgens mij) gevaarlijke onthumaniserende tot fascisme leidende fantasieën wel een platform krijgt, wat een teken des tijds deze “ideas worth spreading”.
    Tot horens weer,
    inge

    1. Beste Inge, dank voor zeer fijne reactie, voel goed aan wat je wil zeggen. Wellicht kan ik nu slechts je reactie bevestigen, ik denk persoonlijk dat veel reacties een gevolg zijn van een collectief traumatisch verleden. Hierdoor vertaalt men vaak dergelijke modellen als een nieuw middel om alweer mensen in hokjes te kunnen steken, dit is geenszins de bedoeling uiteraard. Het is net andersom, dergelijke modellen zijn er nu net om de mens terug in het verhaal te krijgen, dat vergeten we te vaak. Het is soms bizar om zien dat wanneer een dynamiek ter dialoog wordt gesteld, dat vervolgens de dynamiek zelf bevestigd wordt door de reacties die somtijds gegeven worden. De primaire voorwaarde is mi steeds ontvankelijkheid en de bereidheid tot zelfstudie en zelfreflectie. Zo de uitspraak luidt, je kan een paard wel naar het water brengen, je kan het niet verplichten om te drinken, niet? En ja, ook met je eens, in deze wereld moet je heel voorzichtig zijn om nog iets te zeggen, soms krijg je een karrenvracht verwijten en associaties over je heen waardoor je begint te denken dat je ook eigenhandig een wereldoorlog zou kunnen induceren, heel eenvoudig zelfs. Visser is inderdaad een mooie inleiding, mee eens.  Dat er scheefgroei is, dat moge duidelijk zijn in onze maatschappij, kunnen dat ook terug rechtzetten, hebben alleen een paar handjes nodig.  Ik weet eerlijk gezegd niet wat je bedoelt met TED, kan je hierover iets kwijt?

    2. Hallo Prosument, TED is, of beter was, een ontmoeting in Californie van 300 creatieven, vaak zeer geisoleerd werkend, om elkaar te ontmoeten en elkaar te stimuleren. En er was een sponsor eerst autocad en daarna BMW of omgekeerd, die het mogelijk maakte. Het format was jij geeft een verhaal van 20 minuten en iedereen gaf er een terug. Alle filmpjes werden op het internet gepost, want TED was about”Ideas worth spreading”.
     Veel van de hier op Visionair opgevoerde filmpjes komen uit de TEDcollectie. Ook op TV-Canvas loopt een serie.
      
     Juist nu Hancock en Sheldrake hun bijdrages als zijnde niet wetenschappelijk buiten de collectie zijn geplaatst. Kan je als het ware zien dat TED van echt een sparkling place verworden is tot een mediocre marketingplatvorm van het establishment.
     Ken je het werk van leonard Shlain? http://leonardshlain.com/blog/?page_id=148#2  In zijn Art & Physics Lecture geeft hij aan hoe de kunstenaars een idee uit de lucht kunnen halen voordat het vastgeraakt is in concepten en woorden. Elizabeth Gilbert vertelt er mooi over (TEDlezing) hoe b.v. ik, mijn liederen in de wei staand aan voel komen en ze uit de lucht moet plukken of alleen maar door me heen kan laten gaan, waarna ze doorvliegen.
     Juist voor dit soort ideeen was TED zeker ook. Maar nu is het van de marketeers. Ze hebben als het ware een label gemaaakt en plakken dat op sommige bijdragen: “dit is denken buiten de gebaande wegen” en dat kan gevaarlijk zijn voor uw gevestigde belangen en uw denken. Dat was juist m.i de bedoeling van TED. Ze zijn nog wel interessant, maar je voelt vaak dat de talks wel mooi zijn, maar echt vernieuwend???
     Zo dat was TED. (En Shlain, een film die iedere bezuiniger op kunst {en zeker wie dan de mond vol heeft van innovatie} MOET zien.
     Groetjes, inge

    3. Typisch, zou ik zeggen. Creativiteit sprokkelen binnen een paradigma met een eenzijdige doelstelling leidt meestal tot dezelfde pathologie dan waartoe het schijnbaar een oplossing wil bieden. De gevolgen zijn gekend. Dank voor de info, toch leuk idee, nu de creativiteit nog :)

    4. Overigens, de groene meme heeft de neiging om nooit tot beslissingen te komen, op dat moment is de blauwe meme zeer bruikbaar. Anders gezegd, ondanks er een groei in verweven zit, zijn alle memes van belang voor het volledige geheel.

 6. mister diamond

   @paul-r  Ik vind absoluut niet dat je de realiteit ontvlucht met bijv ayahuasca om eerlijk te zijn heb ik dat nooit gehad maar wel stoffen die erop lijken zoals paddo`s je komt in mijn ogen juist de realiteit tegen ik vind dit ontzettend moeilijk om uit te leggen,en ik wil jouw er ook niet tot aan zetten maar weet wel dat die stof (dmt) al en je hoofd zit,jij tript ook elke nacht… dromen zie ik als trippen alleen heb er geen invloed op dat heb je wel als je bijv ayahuasca of paddo`s neemt en zo ontdek in mijn ogen waar jouw errors en angsten liggen…….mijn ervaring met paddo`s bijv is dat ik inzag dat je een angst alleen kunt overwinnen door je over te geven dit klinkt dood simpel maar ga er maar eens aanstaan en ja ik heb dat ervaren en dat heeft mij van mijn verlegenheid af geholpen dat is tot nu toe het beste wat ik ooit heb meegemaakt………..nu 10 jaar na dato heb ik er nog steeds profijt van en op die manier kan drugs wel degelijk wat aan je realiteit bijdragen

  1. Mooi betoog, waar ik nu aan denk is dat het kan leiden tot dissociatief of wereldmijdend gedrag maar wellicht gaat het hier meer over de ontnuchterende ontdekking van wat de realiteit uiteindelijk is, niet zozeer het middel dat hierbij kan helpen. Zoals we weten kan er in elk domein van dit groeiproces iets misgaan, niet in het minst op transpersoonlijke domeinen, hierover zal veel minder reclame gemaakt worden.   

   1. Prosument jij lijkt ook het riedeltje nog weer eens af te draaien dat dit soort drugs per definitie verstorend en gevaarlijk zijn. Dat geloof je en dus is het blijkbaar heel moeilijk om er vanuit een andere positie tegenaan te kijken. Ik zal je dat niet kwalijk nemen want dat is precies hoe we in het Westen worden gehersenspoelt. Dat we ondertussen massaal als volk onze hersenen en die van onze kinderen verlammen met de harddrug alcohol is prima en dat we kinderen onder de adhd medicatie stoppen is ook prima net zoals dat we meer dan een miljoen mensen aan de anti-depresiva hebben zitten. Maar goed dat is op het journaal en in de telegraaf dus dat is geen enkel probleem.

    Ik zou zeggen lees gewoon de links onder het artikel eens rustig door. Geestverruimende en niet verslavende drugs als Ayahuasca en DMT hebben echt buitengewoon bijzondere eigenschappen die al millenia met het grootste respect en eerbied worden genuttigd en gebruikt door o.a. Sjamanen om zichzelf en het universum beter te leren kennen. Misschien heeft het wel gewoon een positieve voortbestaanswaarde…

    Ik snap best dat het bijna godslasterlijk is om in Nederland te zeggen dat geestverruimende drugs mensen kunnen helpen groeien en hun kennis juist kan verbreden en verdiepen en dus juist enorm behulpzaam kan zijn maar als je je hierin verdiept kom je wellicht tot een wat ander plaatje dan wat je altijd verteld is. Ga zelf op onderzoek uit of laat je in ieder geval ook informeren door mensen met directe ervaring op dit gebied. Angst en onwetendheid zijn ongeveer de twee slechtste raadgevers die je maar kunt hebben als je serieus over iets moet nadenken en op waarde moet schatten.

    Ik vind het bijzonder vervreemdend dat zelfs op een site als visionair mensen zo in de defensie schieten als het op zoiets als geestverruimende drugs aankomt. Dat dit op nu.nl of de telegraaf website gebeurt allah maar hier?.. Opeens lijken alle open geesten dicht te klappen en moet er geoordeelt en veroordeelt worden. Allemaal heel logisch als mensen vanuit angst en onwetendheid handelen maar de reden dat ik dit soort artikelen schrijf is om mensen iig wat te informeren en ze eens een nieuw standpunt te geven. Laat dat tot je doordringen en denk er dan in je eentje eens rustig over na. Dat Ayahuasca niet voor iedereen is lijkt me meer dan logisch en dat is prima maar je vergelijkingen met dissociatief of wereldmijdend gedrag slaan wat ik vanuit mijn ervaring van gebruikers heb gehoord gewoon nergens op. Ik ken meer mensen met schadelijke gevolgen overgehouden aan alcohol dan aan Ayahuasca. Ik krijg sterk het idee dat je weinig tot geen ervaring met dit soort zaken als Ayahuasca hebt. Althans die indruk wekt het bij mij. Als je zelf wel ervaring hebt of directe kennisen met persoonlijke ervaringen ermee dan hoor ik dat graag. En kom dan a.u.b. niet met verhalen aanzetten over hele andere soorten drugs want ik ben het volledig met je eens dat een boel drugs levensgevaarlijk kunnen zijn en levens kunnen vernietigen op een zeer trieste manier.

    Ik zou zeggen denk er eens even open over na, verdiep je eens in de geschiedenis van Ayahuasca etc.

    1. Je perceptie moge werkelijk aan ernstige nuancering onderhevig zijn, er wordt niet gezegd dat geestverruimende middelen a priori schadelijk zijn. Wat er wil gezegd worden in deze context is dat het ook totaal verkeerd kan gaan maar dan is er doorgaans niemand meer thuis om te helpen. Ik ken zo een aantal mensen, het was mooi en is ontaardt in een regelrechte nachtmerrie, chronisch. Anders gezegd, een dergelijke transformatie is niet steeds een rozenpad, zeker niet als de volgende stadia bereikt worden. Maar wellicht weet je alles beter eigen ervaring, of zo komt het toch over. Groet  

    2. Wordt hier eens concreet als je wilt, over wat voor geestverruimende middelen heb je het nu precies? Gaat het hier expliciet om Ayahuasca en DMT of gaat het hier over hele andere drugs waarop deze mensen hun pad zijn kwijtgeraakt? Op wat voor manier gebruikten deze mensen de drugs? Was dat op een respectvolle manier en met goede begeleiding zoals in Sjamanistische tradities of dit soort gewijde reis ervaringen?

     Hoe concreter hoe beter want ik heb eerder al eens eerder met iemand hier een hele van zijn kant begrijpelijke heftige en emotionele discussie over gevoerd maar op het eind bleek het dat die mensen niets met Ayahuasca en DMT etc te maken te hebben gehad. En ook gingen die mensen eerder recreatief dan sacraal met hun soorten drugs om althans wat ik uit zijn verhaal begreep.

    3. Iemand die regelmatig lucide dromen, lees ik. Zijn dat ook van die dromen waarin je door de lucht lijkt te vliegen vliegt, door straten en steden en met de armen naar achteren? 

    4. Ja dat kan onder andere voorkomen, Lucide dromen zijn erg interessant en het kan varieren van vliegen tot door muren heen lopen tot jezelf transformeren in andere wezens, droomkarakters ondervragen etc. Het heeft mij vooral laten zien dat er bijzonder interessante en leerzame bewustzijnstoestanden van de geest zijn naast het dagelijkse waakbewustzijn. Op http://www.reddit.com/r/LucidDreaming/ een interessante gemeenschap van lucide dromers die informatie etc met elkaar uitwisselen.

     Wat ik uit mijn gesprekken met pscychonauten heb geleerd is dat Ayahuasca ook zo een andere soort bewustzijnstoestand al zij het weer een totaal andere soort bewustzijns toestand kan opwekken. Eentje waarin mensen enorme psychologische groei kunnen doormaken en enorme inzichten kunnen krijgen in zaken die het materiele vaak overstijgen. Letterlijk levenstransformerende ervaringen.

     Persoonlijk geloof ik dat er vele routes zijn naar inzicht en waar lucide dromen mij aanspreekt wil ik toch ook graag deze route onder de aandacht brengen omdat het in mijn opinie enorme voordelen kan opleveren voor mensen. Uiteraard is deze route ook niet voor iedereen maar ik vind het wel belangrijk dat mensen weten dat deze route er is. En daarbij is het een route die door Sjamanen in Zuid Amerika al duizenden jaren wordt gebruikt.

     Op http://www.reddit.com/r/Psychonaut/ een interessante groep psychonauten die ervaringen, informatie en tips uitwisselen. Daar kwam ik dit filmpje ook tegen.

  2. Meneer diamant, het is maar hoe je het bekijkt en waar je zelf voor kiest, zolang ik daar geen last van heb is het je goed recht. De rijkdom van mijn dromen, zit toch in het beleven en ervaren van hetgeen ik oa visueel ervaar, zoals de natuur en ook de mens in zijn algemeenheid, daar zit voor mij de kracht en de realiteit in, waar ik ook dankbaar gebruik van maak, maar ja dat ben ik. De zin, elk vogeltje zingt zoals het gebekt is, is er niet voor niets, dus leef je uit. Mvg Paul.

 7. Ivm transpersoonlijke ervaringen, het gebruik van drugs, verwante en vaak misbegrepen psychoses en diens meer, is dit boek beslist een aanrader.
  In de laatste jaren lijkt het alsof in de psychiatrie de aandacht slechts gericht is op het symptoom, het verschijnsel en de behandeling van dit symptoom. In dit boek probeert de auteur een antwoord op deze ontwikkeling te geven door zijn collega’s en andere lezers uit te nodigen zich vragen te stellen over hun referentiekaders en zich te bezinnen op de relativiteit van deze kaders. Op deze manier wordt aan de psychiatrie het multi-dimensionale karakter teruggegeven en wordt een verbinding gelegd met tijdloze, universele waarden.

  Dit boek is zowel gericht op reguliere hulpverleners als op meer alternatief werkende hulpverleners, omdat het een poging doet de zienswijze van beide groepen te integreren. Daarnaast kan dit boek een nieuw houvast bieden aan zowel patiënten als niet-patiënten die vragen hebben over het wel of niet pathologische karakter van hun transpersoonlijke ervaringen. Ben ik ziek of groei ik?
  Recensie(s)

  Transpersoonlijke psychiatrie is psychiatrie die ernaar streeft het standaard biopsychosociale model uit te breiden tot een biopsychiosociaal-spiritueel model. Daarbij wordt onder andere geput uit het gedachtegoed van Jung, Maslow, Assagioli en Grof en worden veel mystieke en esoterische ideeen gebruikt. Zoals te verwachten, is dit boek vooral gericht op alternatief werkende hulpverleners. In het voorwoord wordt aangegeven dat het geschreven is voor psychiaters, psychologen en psychotherapeuten. De auteur is vrijgevestigd psychiater in Gieten en schreef eerder boeken over esoterische filosofie en mystieke uitingen. Het boek is alleen geschikt voor hulpverleners; voor hen is zeker het hoofdstuk over bijna-doodervaringverschijnselen het lezen waard
  http://www.bol.com/nl/p/transpersoonlijke-psychiatrie/1001004001827952/

  1. Beste A, heb er interessant stukje uitgelicht.
   “Bewustzijn is dus niet een begrip, bewustzijn is substantie of materie. Het is ook een persoon van bewustzijn.”
   In bv het nondualisme stelt men dit net iets anders voor, het is geen substantie of materie, het is ‘niets’. Valt moeilijk te bevatten met ons lineaire denken, doch is het mogelijk om ons daar bewust van te worden, wat op zich tot een zeer ontnuchterend resultaat leidt.
    

 8. +++ Prachtig verhaal van Graham Hancock. Schande dat TED dit boycot! Ik ben het absoluut niet eens met wat sommige mensen schrijven als was dit een of andere verslavende drugs. Het is een zeer waardevol middel om jezelf een richting te geven en op het ´rechte’ pad te komen als mens. We zijn allemaal spirituele wezens. De ratio  is nou eenmaal niet in staat om dat te bevatten. Deze soorten drugs liggen in het verlengde van of zijn een soort  ´verlichtingservaringen´ en dat heeft alles te maken met religie, zen, advaita, non dualiteit of hoe je het ook noemt. Iedere religie of spirituele theorie is in feite een subjectief en rationeel verhaal en is dus eigenlijk waardeloos. Niks is zo waardevol als een ervaring … Het verschil tussen theorie en praktijk zeg maar…Natuurlijk zijn deze middelen niet de oplossing om ons te verlossen van de ´realiteit´(of illusie ?) maar ze geven wel een vingerwijzing. De werkzame bestanddelen in deze middelen bevinden zich ook  in het lichaam en zijn dus in die zin zeer natuurlijk. Die ervaringen kunnen ook geactiveerd worden zonder geestverruimende middelen. Beter is natuurlijk om zelf op zoek te gaan naar  jezelf(=god?) door middel van meditatie, yoga, qigong etc.. of nog beter een levende meester…

Laat een reactie achter