The Corporation affiche

The Corporation

Deze Canadese documentaire gaat dieper in op de hedendaagse corporatie, ze brengen problematiek aan het licht maar laten ook verschillende CEO`s van grote bedrijven zoals o.a. Shell aan het woord om die kant te belichten. Ook laten ze zien hoe de verhoudingen van corporaties zijn ten opzichte van de mainstream media en de politiek. En tot slot laten ze zien dat er wel degelijk wat gedaan kan worden om de macht van corporaties in te binden. Een echte aanrader.

THE CORPORATION is a Canadian documentary film written by Joel Bakan, and directed by Mark Achbar and Jennifer Abbott. The documentary examines the modern-day corporation, considering its legal status as a class of person and evaluating its behavior towards society and the world at large as a psychiatrist might evaluate an ordinary person. This is explored through specific examples. Bakan wrote the book, The Corporation: The Pathological Pursuit of Profit and Power, during the filming of the documentary.


Een versie met Nederlandse ondertitels is hier te downloaden.

Naschrift van de redactie:

Helaas moeten de documentairemakers, en wij ook, constateren dat nu, tien jaar later, grote bedrijven nog steeds even walgelijk bezig zijn. Alleen, deze keer, met een groen en sociaal sausje er over heen. Zolang het niet teveel kost uiteraard.

Vandaar de vervolgdocumentaire “The New Corporation”, waarin de mooie inclusieve en duurzame praatjes van deze multinationals worden ontmaskerd voor wat ze zijn: goedkope marketingtrucjes, een dekmantel voor het nog steeds even psychopate pure winstbejag.

Vanzelfsprekend worden advertenties voor deze baanbrekende documentaire geweerd in media die in handen zijn van megabedrijven. Zolang ons het werk door de oprukkende dictatuur niet onmogelijk wordt gemaakt, doen wij daar niet aan mee.

Het boeiende vervolg op deze docu kan je hier bekijken.

Aanverwante artikelen en informatie:
-) Website van de documentaire The Corporation
-) In het licht van voortbestaan
-) Nederland heeft gebrek aan onafhankelijke media
-) Hoe werkt ons huidige economische systeem?
-) Bekentenissen van een Economische Huurmoordenaar
-) Corruptie uitgelegd door ex-lobbyist
-) Het militair-industriële complex
-) The Liberty Academy
-) The Greatest Truth Never Told
-) Propaganda, Noord-Korea over het Westen
-) De Nobele Leugen

14 gedachten over “The Corporation”

 1. Die belangrijke documentaire kende ik al maar bedankt Douwe :)
   
  Tijdje geleden sprak ik nog iemand wiens vader CEO bij één of andere bank was geweest. Hij vond zijn eigen vader een psychopaat evenals het legertje hielenlikkers eromheen. Geen echte vrienden. Alleen maar bezig met machtsspelletjes, aanzien, dominantie, geld en carrière… 
   
  Het is toch een enge gedachte dat mensen met een ziekelijk, psychopatisch verlangen naar macht ook vaker dan gemiddeld daadwerkelijk op machtige posities terechtkomen.

  1. Dat is het zeker… eng en gevaarlijk. Zowel voor de maatschappij als die mensen zelf. Let them eat cake anybody ;-)

   De top raakt verstrikt in hun eigen interne machtsspelletjes maar begrijpen helemaal niet meer hoe wat zij doen een daadwerkelijk groot effect heeft op de lagen eronder. Kijk naar Jan Hommen van de ING, paar miljoen salaris en bonussen per jaar maar ondertussen 800.000 mensen in Nederland met restschulden op de hypotheek. Een Gerrit Zalm van ING die bijna 8 ton nog zonder bonussen verdiend maar wel miljarden staatssteun krijgt… Die zaken houden toch echt verband met elkaar. Maar het kan en gebeurt blijkbaar allemaal in Nederland.

   Die topmensen zijn blijkbaar allemaal bezig met de strijd naar de telkens kleiner wordende top..? En vaak is de echte top dan ook nog eens zo slim om een monopolie of kartel in te stellen waardoor ze zogenaamd onmisbaar worden en ook nog grote zakken met geld van de overheid naar binnen slepen. Zie ABN, ING etc. Zodra je rijk genoeg bent om politici te kopen heb je het gemaakt zullen we maar zeggen in dat spel.

   In deze film The One Percent http://www.youtube.com/watch?v=HmlX3fLQrEc zie je o.a. hoe deze mensen ooit zo rijk zijn geworden maar ook hoe de kinderen van die rijke mensen ertegen aan kijken. Vaak is het voor het geluk van een gezin niet zo bevorderlijk geloof ik. Het is een soort geestetoestand ook, nooit genoeg hebben en dan kun je nog zo miljardair zijn, het is altijd te weinig. En die stressvolle gedachte van – ik heb niet genoeg geld – komt bij zowel de armsten als de rijksten voor.

   Deze video`s zijn wel nuttig om die gedachte eens te onderzoeken :-)

   Byron Katie: You Need More Money – Is that True?

   Byron Katie-MONEY: ‘I don’t have enough money’. PART 1
   Byron Katie-MONEY: ‘I don’t have enough money’. PART 2

  1. Nuttige vraag die ik mezelf ook regelmatig stel :)

   Ik vind zelf dit filmpje wel goed daar op ingaan:
   http://youtu.be/Pw0J_AMwPCU

   Heel kort door de bocht,

   1) Bedenk goed wat je wel wilt en wat je niet wilt.

   2) Stop vervolgens met het steunen van de systemen die je niet wilt (bijv. zeg krantenabbonement van mainstream media op, stop met bizarre spel mee te spelen van banken en koop zoveel mogelijk bij lokale bedrijfjes)

   3) Help mee aan het bouwen van wat je wel wilt (bijv, maak je eigen tuin eetbaar, of help mee met een buurtmoestuin, maak je huis energieneutraal, en wordt lid van lokale economische systemen zodat je transacties buiten het geldsysteem kunt doen.

   Maar wat volgens mij heel belangrijk is, is dus weten wat we wel en niet willen. Misschien dat mensen daar wat specifieker over kunnen zijn? Want dat kan ook per persoon natuurlijk verschillen maar op de overeenkomsten is dan goed samen te werken.  

   Persoonlijk ben ik ons huidige economische paradigma meer dan zat, dat een bankenelite via hun controle hele volken kan uitmelken is gewoon te bizar voor woorden en in mijn ogen niets anders dan crimineel en moreel volledig verwerpelijk. Dus daar zou ik graag vanaf willen. :-) 

   Wat ik wel wil is een goed alternatief, of goede alternatieven. Daarnaast staat wat ik wil redelijk goed in in het licht van voortbestaan.

   Wat wil jijzelf bijvoorbeeld wel en niet Johan, en anderen? 

   1. Ik wil volgens mij in grote lijnen dezelfde dingen wel en niet als jij Douwe. Ik vraag me steeds meer af hoe dat te realiseren is. Is echt het enige wat je hierin kunt doen ‘voorleven’, zelf op een bepaalde manier leven en hopen dat mensen dit overnemen?

    1. Ja ik weet het niet, met elkaar de constructieve dingen oppakken kan dingen wel gemakkelijker maken natuurlijk. 

     Maar gezien het totale gebrek aan verantwoordelijkheid en actie om de problemen aan te pakken in de top van de bankenwereld en de politiek is wellicht een stukje Franse Revolutie ook geen overbodige luxe. :P

    2. Een politieke partij beginnen en dan maar hopen dat ie heel groot wordt, of op een partij stemmen die grotendeels wil wat jij wil en weinig of geen concessies hoeft te doen, of een vrijstaat op zee beginnen misschien.

 2. The corporation is een van de betere documentaires over dit onderwerp. Het is wel al wat ouder. Toch bedankt dat je het deelt met iedereen, en dat mensen zelf hun mening kunnen vormen aan de hand van goede informatie.

  Nogmaals, krachtige documentaire. Kijken mensen! 

Laat een reactie achter