The Corporation

Deze Canadese documentaire gaat dieper in op de hedendaagse corporatie, ze brengen problematiek aan het licht maar laten ook verschillende CEO`s van grote bedrijven zoals o.a. Shell aan het woord om die kant te belichten. Ook laten ze zien hoe de verhoudingen van corporaties zijn ten opzichte van de mainstream media en de politiek. En tot slot laten ze zien dat er wel degelijk wat gedaan kan worden om de macht van corporaties in te binden. Een echte aanrader.

THE CORPORATION is a Canadian documentary film written by Joel Bakan, and directed by Mark Achbar and Jennifer Abbott. The documentary examines the modern-day corporation, considering its legal status as a class of person and evaluating its behavior towards society and the world at large as a psychiatrist might evaluate an ordinary person. This is explored through specific examples. Bakan wrote the book, The Corporation: The Pathological Pursuit of Profit and Power, during the filming of the documentary.


Een versie met Nederlandse ondertitels is hier te downloaden.

Aanverwante artikelen en informatie:
-) Website van de documentaire The Corporation
-) In het licht van voortbestaan
-) Nederland heeft gebrek aan onafhankelijke media
-) Hoe werkt ons huidige economische systeem?
-) Bekentenissen van een Economische Huurmoordenaar
-) Corruptie uitgelegd door ex-lobbyist
-) Het militair industriële complex
-) The Liberty Academy
-) The Greatest Truth Never Told
-) Propaganda, Noord-Korea over het Westen
-) De Nobele Leugen

Eh... Delen?

Douwe

Woonachting in Noorwegen, en al sinds lange tijd geïnteresseerd in de "grotere vragen" des levens. Dit combineer ik met een actieve instelling om te kijken hoe we het leven met elkaar en voor elkaar een stukje gemakkelijker en mooier kunnen maken. Zelf heb ik bij een aantal onderwerpen die vanuit mijn gezichtspunt het voortbestaan van mensen aanzienlijk kunnen vergroten websites helpen ontwikkelen om deze informatie gratis beschikbaar te maken voor eenieder. Dit zijn: eetbaarnederland.nl, permacultuurnederland.org, esperanto-jongeren.nl en mensenrechten.org. Mijn huidige tegeltjeswijsheid: Do the best you can, with what you have, where you are :-)

Dit vind je misschien ook leuk...

14 reacties

 1. Niek schreef:

  On a related note deze uitzending van Philosophy Talk genaamd “Corporations as Persons”. Over de vraag in hoeverre corporaties echt als personen gezien kunnen worden. Bovenstaande film wordt er ook in genoemd.

 2. Douwe schreef:

  Ido tipte ook deze documentaire nog wat hiermee verband heeft. 

  – I Am Fishead: Are Corporate Leaders Egotistical Psychopaths? 
  It is a well-known fact that our society is structured like a pyramid. The very few people at the top create conditions for the majority below. Who are these people?…

  http://topdocumentaryfilms.com/i-am-fishead-are-corporate-leaders-psychopaths/ 

 3. quark schreef:

  Die belangrijke documentaire kende ik al maar bedankt Douwe :)
   
  Tijdje geleden sprak ik nog iemand wiens vader CEO bij één of andere bank was geweest. Hij vond zijn eigen vader een psychopaat evenals het legertje hielenlikkers eromheen. Geen echte vrienden. Alleen maar bezig met machtsspelletjes, aanzien, dominantie, geld en carrière… 
   
  Het is toch een enge gedachte dat mensen met een ziekelijk, psychopatisch verlangen naar macht ook vaker dan gemiddeld daadwerkelijk op machtige posities terechtkomen.

  • Douwe schreef:

   Dat is het zeker… eng en gevaarlijk. Zowel voor de maatschappij als die mensen zelf. Let them eat cake anybody ;-)

   De top raakt verstrikt in hun eigen interne machtsspelletjes maar begrijpen helemaal niet meer hoe wat zij doen een daadwerkelijk groot effect heeft op de lagen eronder. Kijk naar Jan Hommen van de ING, paar miljoen salaris en bonussen per jaar maar ondertussen 800.000 mensen in Nederland met restschulden op de hypotheek. Een Gerrit Zalm van ING die bijna 8 ton nog zonder bonussen verdiend maar wel miljarden staatssteun krijgt… Die zaken houden toch echt verband met elkaar. Maar het kan en gebeurt blijkbaar allemaal in Nederland.

   Die topmensen zijn blijkbaar allemaal bezig met de strijd naar de telkens kleiner wordende top..? En vaak is de echte top dan ook nog eens zo slim om een monopolie of kartel in te stellen waardoor ze zogenaamd onmisbaar worden en ook nog grote zakken met geld van de overheid naar binnen slepen. Zie ABN, ING etc. Zodra je rijk genoeg bent om politici te kopen heb je het gemaakt zullen we maar zeggen in dat spel.

   In deze film The One Percent http://www.youtube.com/watch?v=HmlX3fLQrEc zie je o.a. hoe deze mensen ooit zo rijk zijn geworden maar ook hoe de kinderen van die rijke mensen ertegen aan kijken. Vaak is het voor het geluk van een gezin niet zo bevorderlijk geloof ik. Het is een soort geestetoestand ook, nooit genoeg hebben en dan kun je nog zo miljardair zijn, het is altijd te weinig. En die stressvolle gedachte van – ik heb niet genoeg geld – komt bij zowel de armsten als de rijksten voor.

   Deze video`s zijn wel nuttig om die gedachte eens te onderzoeken :-)

   Byron Katie: You Need More Money – Is that True?

   Byron Katie-MONEY: ‘I don’t have enough money’. PART 1
   Byron Katie-MONEY: ‘I don’t have enough money’. PART 2

 4. Johan van der Woude schreef:

  Wat ik mij afvraag:
  Hoe kunnen we ons zo organiseren dat onze belangen worden behartigd en dat we zelf bepalen hoe onze samenleving eruit ziet.

  • Douwe schreef:

   Nuttige vraag die ik mezelf ook regelmatig stel :)

   Ik vind zelf dit filmpje wel goed daar op ingaan:
   http://youtu.be/Pw0J_AMwPCU

   Heel kort door de bocht,

   1) Bedenk goed wat je wel wilt en wat je niet wilt.

   2) Stop vervolgens met het steunen van de systemen die je niet wilt (bijv. zeg krantenabbonement van mainstream media op, stop met bizarre spel mee te spelen van banken en koop zoveel mogelijk bij lokale bedrijfjes)

   3) Help mee aan het bouwen van wat je wel wilt (bijv, maak je eigen tuin eetbaar, of help mee met een buurtmoestuin, maak je huis energieneutraal, en wordt lid van lokale economische systemen zodat je transacties buiten het geldsysteem kunt doen.

   Maar wat volgens mij heel belangrijk is, is dus weten wat we wel en niet willen. Misschien dat mensen daar wat specifieker over kunnen zijn? Want dat kan ook per persoon natuurlijk verschillen maar op de overeenkomsten is dan goed samen te werken.  

   Persoonlijk ben ik ons huidige economische paradigma meer dan zat, dat een bankenelite via hun controle hele volken kan uitmelken is gewoon te bizar voor woorden en in mijn ogen niets anders dan crimineel en moreel volledig verwerpelijk. Dus daar zou ik graag vanaf willen. :-) 

   Wat ik wel wil is een goed alternatief, of goede alternatieven. Daarnaast staat wat ik wil redelijk goed in in het licht van voortbestaan.

   Wat wil jijzelf bijvoorbeeld wel en niet Johan, en anderen? 

   • Johan schreef:

    Ik wil volgens mij in grote lijnen dezelfde dingen wel en niet als jij Douwe. Ik vraag me steeds meer af hoe dat te realiseren is. Is echt het enige wat je hierin kunt doen ‘voorleven’, zelf op een bepaalde manier leven en hopen dat mensen dit overnemen?

    • Douwe schreef:

     Ja ik weet het niet, met elkaar de constructieve dingen oppakken kan dingen wel gemakkelijker maken natuurlijk. 

     Maar gezien het totale gebrek aan verantwoordelijkheid en actie om de problemen aan te pakken in de top van de bankenwereld en de politiek is wellicht een stukje Franse Revolutie ook geen overbodige luxe. :P

    • Bemoeier schreef:

     Een politieke partij beginnen en dan maar hopen dat ie heel groot wordt, of op een partij stemmen die grotendeels wil wat jij wil en weinig of geen concessies hoeft te doen, of een vrijstaat op zee beginnen misschien.

 5. jacob lageveen schreef:

  The corporation is een van de betere documentaires over dit onderwerp. Het is wel al wat ouder. Toch bedankt dat je het deelt met iedereen, en dat mensen zelf hun mening kunnen vormen aan de hand van goede informatie.

  Nogmaals, krachtige documentaire. Kijken mensen! 

 6. quark schreef:

  Eigenlijk zouden mensen in machtsposities een soort ‘integriteitsexamen’ moeten afleggen, je moet daar echt geen sociopaten hebben. Maar da’s niet echt realistisch denk ik…

 7. Remco schreef:

  Ik heb deze documentaire nog niet gekeken, maar mij is duidelijk dat de wereld niet meer draait om het welzijn van mensen maar meer het welzijn van multinationals. Ik heb The Corporation met nederlandse ondertitels gevonden op: http://www.docu-tube.nl/documentaire-corporation-nederlands/ Wellicht kijkt dat wat beter. :)

Geef een reactie