De Nobele Leugen

De Nobele Leugen is een eeuwenoud concept. Het bestaat uit algemeen voor waarheid aangenomen ideeën in een maatschappij die echter volledig onwaar zijn. Er is een kleine elite die profiteert van deze foutieve algemene aannames en de nobele leugen vormt dan ook vaak de basis van hun macht. De nobele leugen zorgt voor de misleiding van hele volkeren en naties zodat een kleine elite op dat volk kan parasiteren zonder dat het volk dat doorheeft.

Op de Engelse Wikipedia is meer te lezen over de achtergrond van dit concept over The Noble Lie.

In politics a noble lie is a myth or untruth, often, but not invariably, of a religious nature, knowingly told by an elite to maintain social harmony or to advance an agenda. The noble lie is a concept originated by Plato as described in the Republic.

Dat dit concept al eeuwenlang bekend is, geeft aan hoe succesvol De Nobele Leugen is. Het komt onder andere naar voren in onderstaande video What You Have Been Missing, die speciaal gemaakt is om mensen te leren kritischer na te denken. Ondanks dat het soms wat onprofessioneel overkomt, bevat de video ook verder nog verschillende interessante en leerzame punten. Zeker de moeite waard dus om op de vrijdagavond of in het weekend eens te bekijken. :-)

Met dank aan xtabay voor de filmtip

Misschien is het tijd dat we in Nederland ook eens wat nobele leugens gaan doorprikken? Bijvoorbeeld het idee dat we een fatsoenlijk geldsysteem hebben en we niet in staat zouden zijn iets beters te ontwikkelen? Of dat we een objectieve mainstream media hebben? Of dat Nederland een democratie is waar we geen corrupte politici hebben en  waar naar de mening van het volk wordt geluisterd… En wellicht kunt u zelf ook nog wel een paar nobele leugens verzinnen die in Nederland en de rest van de wereld de ronde doen.  :-)

Aanverwante artikelen:
-) Bekentenissen van een Economische Huurmoordenaar 
-) Economische Crisis op Bestelling 
-) De oorlog die je niet ziet op het NOS journaal
-) Nederland heeft gebrek aan onafhankelijke media
-) Problemen in de bananenpolder
-) Hoe werkt ons huidige economische systeem?
-) Bewustzijn over het banksysteem groeit wereldwijd
-) Rijk worden via politiek, oorlog en olie
-) De oorlog tegen democratie
-) Een nieuwe wereldorde deel V – PNAC

Eh... Delen?

Douwe

Woonachting in Noorwegen, en al sinds lange tijd geïnteresseerd in de "grotere vragen" des levens. Dit combineer ik met een actieve instelling om te kijken hoe we het leven met elkaar en voor elkaar een stukje gemakkelijker en mooier kunnen maken. Zelf heb ik bij een aantal onderwerpen die vanuit mijn gezichtspunt het voortbestaan van mensen aanzienlijk kunnen vergroten websites helpen ontwikkelen om deze informatie gratis beschikbaar te maken voor eenieder. Dit zijn: eetbaarnederland.nl, permacultuurnederland.org, esperanto-jongeren.nl en mensenrechten.org. Mijn huidige tegeltjeswijsheid: Do the best you can, with what you have, where you are :-)

Dit vind je misschien ook leuk...

11 reacties

 1. Rice schreef:

  Wij zijn een gezellig bedrijf met een platte organisatestructuur waar initiatief , creativiteit , zelfstandigheid en meedenken zeer wordt gewaardeerd.

 2. Germen schreef:

  Ik zou deze vraag uitdiepen naar: wat is de mythologie waarop een samenleving is gebouwd?

  Douwe heeft hier een stukje over geschreven. Sommige mythen zijn nuttig, bijvoorbeeld dat de mens een intrinsieke waarde heeft. Andere mythen zijn verderfelijk en bevoordelen alleen een kleine groep, of zelfs helemaal niemand.

 3. winston schreef:

  nu nog het ufofenomeen

 4. Elrandy schreef:

  Twee voor de prijs van een, reclame stunt. U kan winnen…., hahaha daar komt de ad. ………

 5. powerneg schreef:

  youtube-vid is removed ;)
   

Geef een reactie