De Nobele Leugen

De Nobele Leugen is een eeuwenoud concept. Het bestaat uit algemeen voor waarheid aangenomen ideeën in een maatschappij die echter volledig onwaar zijn. Er is een kleine elite die profiteert van deze foutieve algemene aannames en de nobele leugen vormt dan ook vaak de basis van hun macht. De nobele leugen zorgt voor de misleiding van hele volkeren en naties zodat een kleine elite op dat volk kan parasiteren zonder dat het volk dat doorheeft.

Op de Engelse Wikipedia is meer te lezen over de achtergrond van dit concept over The Noble Lie.

In politics a noble lie is a myth or untruth, often, but not invariably, of a religious nature, knowingly told by an elite to maintain social harmony or to advance an agenda. The noble lie is a concept originated by Plato as described in the Republic.

Dat dit concept al eeuwenlang bekend is, geeft aan hoe succesvol De Nobele Leugen is. Het komt onder andere naar voren in onderstaande video What You Have Been Missing, die speciaal gemaakt is om mensen te leren kritischer na te denken. Ondanks dat het soms wat onprofessioneel overkomt, bevat de video ook verder nog verschillende interessante en leerzame punten. Zeker de moeite waard dus om op de vrijdagavond of in het weekend eens te bekijken. :-)

http://youtu.be/43-Zr2tbX9Y

Met dank aan xtabay voor de filmtip

Misschien is het tijd dat we in Nederland ook eens wat nobele leugens gaan doorprikken? Bijvoorbeeld het idee dat we een fatsoenlijk geldsysteem hebben en we niet in staat zouden zijn iets beters te ontwikkelen? Of dat we een objectieve mainstream media hebben? Of dat Nederland een democratie is waar we geen corrupte politici hebben en  waar naar de mening van het volk wordt geluisterd… En wellicht kunt u zelf ook nog wel een paar nobele leugens verzinnen die in Nederland en de rest van de wereld de ronde doen.  :-)

Aanverwante artikelen:
-) Bekentenissen van een Economische Huurmoordenaar 
-) Economische Crisis op Bestelling 
-) De oorlog die je niet ziet op het NOS journaal
-) Nederland heeft gebrek aan onafhankelijke media
-) Problemen in de bananenpolder
-) Hoe werkt ons huidige economische systeem?
-) Bewustzijn over het banksysteem groeit wereldwijd
-) Rijk worden via politiek, oorlog en olie
-) De oorlog tegen democratie
-) Een nieuwe wereldorde deel V – PNAC

11 gedachten over “De Nobele Leugen”

Laat een reactie achter