Hugh Everett III in betere tijden. Bron: Wikimedia Commons

Documentaire: parallelle werelden

Wat als ons universum niet het enige universum is, maar wordt vergezeld van een menigte andere universa? In deze BBC-docu worden de nieuwste theoretische inzichten visueel aantrekkelijk in beeld gebracht.

Hugh Everett III in betere tijden. Bron: Wikimedia Commons
Hugh Everett III in betere tijden. Bron: Wikimedia Commons

We maakten voor het eerst kennis met alternatieve universa toen de visionaire Hugh Everett III de veel-werelden kwantuminterpretatie ontwikkelde. Bij elke ineenstorting van de waarschijnlijkheidsgolf van een deeltje dat wordt gemeten, aldus Everett, splitst het universum in alternatieve universa, elk met een andere uitkomst van de meting. Dus als Everett gelijk heeft en je zou een kwantumgenerator een toevalsgetal laten genereren om de lotto mee in te vullen, dan zou je in één alternatief universum schatrijk worden. Dit kwam Everett op massale hoon te staan, waarna de arme man zich uit wanhoop dooddronk.

Nu wordt de veel-werelden interpretatie massaal gebruikt door natuurkundigen, omdat dit zo gemakkelijk rekent. Hopelijk geniet Everett in een alternatief universum wel van zijn terechte roem.

Ook zijn er nu ook buiten de kwantummechanica steeds meer aanwijzingen dat ons heelal niet het enige is. Zo vertoont ons heelal raadselachtige gebieden die zo groot zijn, miljarden lichtjaren, dat alleen iets zo groot als een botsing met een ander heelal ze kan verklaren. Verschillende natuurconstanten blijken zeer nauwkeurig op elkaar afgestemd, waardoor ons heelal niet explodeert of atomen uit elkaar vallen.

Lees ook
‘Veel-werelden kwantuminterpretatie betekent multiversum’

5 gedachten over “Documentaire: parallelle werelden”

 1. In 1984 had ik een leken theorie opgesteld

  Het leuke is dat juist in die tijd Wheeler, Graham en Everett, eveneens bezig waren met het idee van ‘Alle mogelijkheden’.

  In de ‘ST’ wordt echter een model verschaft als basis waarop de manifesten plaatsvinden. Ze is tevens geverifieerd op de Afdeling Theoretische Fysica op de THE in Eindhoven, onder leiding van de toenmalige professor Sluiter.

  Zowel de ‘Singulariteits Theorie’, als de ‘Vele-werelden’ theorie (The ‘many-worlds’ interpretation) van Wheeler, Graham en Everett, is een postulaat van de kwantummechanica dat stelt dat er een objectieve realiteit van de universele golffunctie is, maar ontkent tevens de actualiteit van het instorten van de golffunctie. Dat impliceert dus dat alle mogelijke alternatieve geschiedenissen en toekomsten realistisch en werkelijk zijn en derhalve elk een echte ‘wereld’, ‘sfeer’ (of ‘universum’) vormt!

  Voor wie geïnteresseerd is in deze materie:

  http://diamental.nl/MUFOOZ/singulariteit/singular.htm 

  http://diamental.nl/images-linsky/tijd%20een%20eeuwig%20nu/tijd.html 

  http://diamental.nl/images-linsky/holografiscchematrix/sfeerdimensie.html 

 2. Mindgames… wel spannend maar heeft weinig te maken met de droge werkelijkheid. Net zoiets als Intelligent Design of donkere materie…
  Aannames… Wel belangrijk overigens om buiten de box te denken en nieuwe theorieën te vinden.
  Dan vind ik de string theorie van Hawking toch heel wat doordachter.

 3. Ik zie niet echt iemand een vervoersmiddel ontwerpen zodat we ff op visite komen bij je 2e ik. Maar stel dit kan waar zijn. Wie weet lijkt het dan wel op die afschuwelijke film, another earth….

Laat een reactie achter