Lev Bronstein, a.k.a.Trotski.

Video: Wat was gebeurd als niet Stalin, maar Trotsky Lenin had opgevolgd?

Weinig mensen staan er bij stil, maar in dit geval was de geschiedenis radicaal anders verlopen…

Na de Russische Revolutie van 1917 grepen eerst de mensjewieken, en na een bloedige burgeroorlog tussen het Witte en het Rode Leger, de bolsjewieken de macht. De sterke man Lenin sloot vrede met  Duitsland en veranderde het tsarenrijk Rusland in de Sovjet-Unie. Na zijn dood ontstond een machtsstrijd tussen zijn adjudanten Josef Stalin en Lenin’s “kroonprins” Leon Trotski, die gewonnen werd door Stalin. In onze tijdlijn stuurde Stalin moordenaars, die zijn gevaarlijke rivaal met een ijsbijl vermoordden in Mexico Stad.

Stalins buitenlandpolitiek weerspiegelde zijn paranoïde karakter. Toen hij eenmaal aan de macht was gekomen, voerde hij bloedige zuiveringen door, waardoor het Rode Leger geen kans meer maakte tegen de nazi’s. Trotzky was pragmatischer. Wel wilde hij de communistische revolutie wereldwijd verspreiden, in plaats van alleen in één land, zoals Stalin. Had Trotzky op tijd de nazi’s kunnen stoppen en hadden we dan nu Russisch gesproken in plaats van Engels?

Lev Bronstein, a.k.a.Trotski.
Lev Bronstein, a.k.a.Trotski.

3 reacties op “Video: Wat was gebeurd als niet Stalin, maar Trotsky Lenin had opgevolgd?”

  1. Ik heb gelezen in het boek de boogeymen van Peter stuyvenberg, dat het hele communisme een verzinsel is van wall street om daarna het communisme te gaan bestrijden, d.m.v. Oorlog, dus Karl Marx, Lenin en trotsky eigenlijk gefinancierd zijn door deze club, dit met het oogpunt om geld te verdienen, het maakte niet uit of trotsky daar of Stalin daar zat. Goed boek trouwens

Laat een reactie achter