Rondleiding Permaculture Research Institute, deel II

You can solve all your pollution problems and all your supply line needs, in a garden.
Most people today don’t actually know that.
And that makes most people very insecure.’
Geoff Lawton

Na het eerste deel:
-) Rondleiding Permaculture Research Insitute

Hier het vervolg. Geoff Lawton geeft een rondleiding over zijn Permaculture Research Institute en laat vele praktische aspecten van het runnen van een permacultuur boerderij zien. Inspirerend, hoopgevend en zeer leerzaam.

http://youtu.be/ca3SRjHfMX8

In the early 1970s, it dawned on me that no one had ever applied design to agriculture. When I realized it, the hairs went up on the back of my neck. It was so strange. We’d had agriculture for 7,000 years, and we’d been losing for 7,000 years — everything was turning into desert. So I wondered, can we build systems that obey ecological principles?

We know what they are, we just never apply them. Ecologists never apply good ecology to their gardens. Architects never understand the transmission of heat in buildings. And physicists live in houses with demented energy systems. It’s curious that we seldom apply what we know to how we actually live.

Deel uit het interview: Permaculture, a Quiet Revolution.

“Though the problems of the world are increasingly complex,
the solutions remain embarrassingly simple.” 
Bill Mollison

Aanverwante artikelen:
-) Netwerk Eetbaar Nederland van start
-) Eetbare dorpen en steden
-) De vele voordelen van gemeenschapstuinen
-) De gemakkelijke moestuin
-) Van grasveld tot groententuin (fotoserie)
-) De eetbare bostuin 
-) Een boerderij voor de toekomst – BBC documentaire met Nederlandse ondertitels
-) Introduction to permaculture design met Geoff Lawton
-) Groen Goud – VPRO Tegenlicht over permacultuur
-) Rondleiding Permaculture Research Insitute, deel I
-) Permacultuur in Nederland en omgeving
-) Web of Life, Diversiteit is van levensbelang

Vrij downloadbare documenten:
-) Permacultuur, ontwerpen met de natuur

2 gedachten over “Rondleiding Permaculture Research Institute, deel II”

  1. https://www.partijvoordedieren.nl/recent/news/i/7566

    PvdD pleit voor degelijk voedselonderwijs

     

    Ieder kind moet kunnen zaaien en oogsten

    15-07-2013

    Elk basisschoolkind moet minstens één keer in zijn schooltijd zelf zijn eigen voedsel kunnen verbouwen. Daarvoor heeft Esther Ouwehand gepleit in het Kamerdebat over natuur- en milieueducatie. Door zelf groente en fruit te zaaien en te oogsten, krijgen kinderen een band met het platteland, met de boer en met hun voedsel.

    Dat een bloemkool bloeit als je hem niet op tijd oogst, dat wortels in de grond groeien, en dat appels van de boom vallen als ze rijp zijn. Het zijn dingen die de meeste kinderen niet meer weten. Dat is zonde, want als zij het wél zouden weten, is de kans groot dat zij later minder voedsel weggooien, streekproducten waarderen, en vragen om kwaliteitsproducten.

    Helaas krijgen veel kinderen geen kans om zelf zaadjes te planten, een gewas te verzorgen en uiteindelijk te proeven van de oogst. Esther Ouwehand heeft het kabinet daarom gevraagd om een landelijke aanpak zodat elk kind in Nederland tenminste één keer in de basisschooltijd de kans krijgt om de groenten te eten die het zelf heeft verbouwd.

    Op enkele boerderijen in het land komen ieder jaar basisschoolleerlingen langs om groente en fruit te zaaien en oogsten. Deze kinderen leren waar voedsel vandaan komt en wat er allemaal voor nodig is om gezond voedsel te verbouwen. Ook in school- en moestuinen kunnen kinderen ervaren hoe het zaai- en groeiproces van voedselgewassen in zijn werk gaat. Op dit moment krijgen lang niet alle kinderen in Nederland de kans om zelf sla te planten of appels te plukken. De Partij voor de Dieren wil dat het kabinet daar werk van maakt.

    Esther Ouwehand: “Dat groente en fruit beginnen als zaadje is belangrijke kennis die veel kinderen helaas niet meekrijgen op school. Laat staan dat kinderen weten dat er voor elke hap die zij nemen een gezonde bodem, zonlicht en water en vooral veel liefde van de biologische boer nodig was. Het zelf zaaien en oogsten van je voedsel en er vervolgens een lekker maaltje van koken is een bijzondere en waardevolle ervaring, dat je ieder kind gunt.”

    Klik hier voor de moties die Esther Ouwehand heeft ingediend over Natuur- en Milieueducatie:

    Ieder kind zelf zijn eigen voedsel zaaien en oogsten
    Extra investeren in Natuur- en Milieueducatie in het basisonderwijs

Laat een reactie achter