State of Mind: The Psychology of Control


Habit is thus the enormous flywheel of society,

its most precious conservative agent.
It alone is what keeps us all within the bounds of ordinance,
and saves the children of fortune from the envious uprisings of the poor.

~ William James
The Principles of Psychology 1890

State of mind: the psychology of control
State of mind: the psychology of control

Een interessante documentaire over de psychologie van controle. Het in toom houden van grote groepen mensen en het beïnvloeden van de grote massa (die hier overigens vaak niet van op de hoogte zijn) wordt ook wel Social Engineering genoemd.

Social engineering is a discipline in social science that refers to efforts to influence popular attitudes and social behaviors on a large scale, whether by governments or private groups. A social engineer is one who tries to influence popular attitudes, social behaviors, and resource management on a large scale.

Social engineering is al zo oud als de mensheid zelf en in deze documentaire komen social engineers van alle tijden aan bod, van Niccolo Machiavelli die in de 14de eeuw reeds de rijke bankiers de Medici van Italië adviseerde hoe ze hun eigen positie zo goed mogelijk konden beschermen en uitbouwen, tot aan psychologen als Burrhus Skinner en tot aan mensen als Edward Barneys die de marketing in ons tijdperk revolutionair veranderde door op de onbewuste behoeftes van mensen in te spelen in plaats van op de rationele delen van het menselijk verstand.

Kortom een echte aanrader voor eenieder die geïnteresseerd is in wat voor mechanismen en technologieën er tegenwoordig op de gewone man worden losgelaten door de hedendaagse sociale ingenieurs, en natuurlijk ook voor diegenen die zelf ambities hebben als ware volksmenners. :-

Noot van de redactie: Alex Jones, een van de voornaamste actors in deze docu, neemt het niet altijd even nauw met de waarheid. Hij is verbannen van big tech platforms als Youtube, wat op zich een aanbeveling is, maar veel van zijn theorieën zijn onsamenhangend en in strijd met empirisch bewijs. Niettemin komen in deze docu nuttige denkbeelden aan de orde, ook van denkers die wél serieus te nemen zijn. Zoals de mogelijkheden voor massamanipulatie.

Hier is tegen betaling de volledige versie te vinden.

“The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society. Those who manipulate this unseen mechanism of society constitute an invisible government which is the true ruling power of our country.

We are governed, our minds are molded, our tastes formed, our ideas suggested, largely by men we have never heard of. This is a logical result of the way in which our democratic society is organized. Vast numbers of human beings must cooperate in this manner if they are to live together as a smoothly functioning society.

In almost every act of our daily lives, whether in the sphere of politics or business, in our social conduct or our ethical thinking, we are dominated by the relatively small number of persons…who understand the mental processes and social patterns of the masses. It is they who pull the wires which control the public mind.”

~ Edward L. Bernays, uit zijn boek Propaganda (pdf)

Aanverwante artikelen en informatie:
-) PDF Propaganda, door Edward Bernays
-) Topdocumentaryfilms – State of Mind: The Psychology of Control
-) Eerdere artikelen op visionair over Social Engineering

 

54 gedachten over “State of Mind: The Psychology of Control”

 1. Idd en het is ook interessant om te zien hoe we verdeeld en beheerst worden. De video kan goed als een stukje inenting werken want het blijkt dat als mensen zich bewust zijn van de mechanismen en trucs die op ze wordt losgelaten dit soort mechanismen grotendeels hun macht en kracht over mensen verliezen. 

  Het is daarbij denk ik ook nuttig voor mensen om te beseffen dat er altijd elite’s zijn die proberen de mening en het gedrag van de kudde te sturen in hun voordeel. Een boel mensen lijken zich niet eens bewust te zijn dat dit het geval is, maar na het zien van deze documentaire is die naieviteit hopelijk voorgoed voorbij. :)

  1. Of naiviteit ooit eens voorgoed voorbij zal zijn, heb ik zo mijn twijfels over, het is een onderdeel van emotie en dat is een gegeven die je nooit losmakelijk kan zien van de mensheid, denk ik. Als ik naar mij zelf kijk, dan heb ik door deze emotie ook mijn momenten van naiviteit. Ondanks dat ik weet dat het anders (lees rationeler) in elkaar steekt, maar doorgaans zijn dat kortstondige momenten, maar toch. Je zou deze video, als een verplicht onderdeel voor het onderwijs moeten stellen. Maar deze indoctrine begint eigenlijk al bij de opvoeding van het kind, die het later, op uitzonderingen na, exact het zelfde in de opvoeding van hun kinderen weer doorgeven, zoals ik oa ervaren heb bij onze kinderen. Wel moet ik aangeven dat, als ik in dialoog ga met onze oudste kleinzoons en hun vrienden, dat ze gelukkig wel een stuk rationeler zijn in hun denken. Maar emotie begint eigenlijk de overhand te krijgen na het volwassen worden en vooral daarna naar het ouder worden proces. Het verleden van het individu gaat daarin doorgaans een grote rol in spelen. Maar ja, als ik dan naar de huidige politiek kijk, daar lusten de honden geen brood van, dat noem ik echte oorlogsvoering tov de psyche van de mensheid. Maar ook hierin heeft elk zijn eigen verantwoording in. Het spreekwoord zegt: Luctor et Emergo, ik worstel en kom boven. Maw, ervaren en nog eens ervaren, maar hoeveel moet de mensheid ervaren voordat eindelijk de bewustwording zich eens ontplooit?  Mvg Paul.
    

   1. Ja wat ik wel heel duidelijk en goed vond in deze documentaire is dat ze aangeven dat blind respect van autoriteit van levensbelang is in de beginjaren van een menselijk leven en dus helaas ook ergens ingebouwd zit in de mens maar dat het verstandig is om daarna volwassen te worden en dus ook te leren zelfstandig en kritisch te denken. Dit laatste proces zou best wat meer gestimuleerd mogen worden in onze huidige maatschappij.

    Op je laatste vraag durf ik geen antwoord te geven, en alleen maar mijn persoonlijke hoop over uit te spreken. Ik hoop echter dat met de komst van het internet we nu wereldwijd toch stappen in de goede richting kunnen gaan zetten. Maar goed de tijd zal het leren. :)

    1. Misschien moet het eerst net zo slecht met ons gaan als met de Fransen vlak voor de Franse revolutie, of de Russen vlak voor de Russische revolutie.
     Voordat de bewustwording zich ontplooit. Is dat niet wat de geschiedenis ons leert ?

    2. Bemoeier, inderdaad dat is ook een gegeven, De antwoorden van het heden liggen in het verleden. Of het nu een revolutie moet zijn enof iets anders van die strekking zal wezen, het water moet inderdaad eerst aan onze lippen staan, voordat we daadwerkelijk wat gaan ondernemen en dan nog de vraag of het gezien in de huidige tijd, revolutie zinvol is ? Mvg Paul.

  1. Angst =Emotie en vraagt om bescherming. Deze zg bescherming schept een schijncreatie van het gevoel van bescherming. Dit gegeven vindt je ook terug bij de kuddedieren, wat de mensheid ook is. Maar als de leeuwen een zwakke schakel zien in een kudde antilopen, dan is er geen bescherming meer mogelijk, ze pakken die zwakke schakel, op een heel enkele na. Dat houdt in dat de populatie gezond en sterk zal blijven. Dat is de ongeschreven natuur wetgeving, die bij de mensheid in de eerste 40% zit van het DNA. Maar we hebben als mensheid de pech, dat we te ver doorgeschoten zijn in onze ontwikkeling(en). Een van de belangrijkste oorzaken hiervan is onze voeding, althans mi. Het pakket voedsel met al zijn verscheidenheid wordt steeds uitgebreider, dus ook de ontwikkelingen van het lichaam en haar chemie wordt steeds complexer. Met alle gevolgen van dien. Maar ergens diep in ons, zoeken we toch weer altijd een veilige plek op om het gevoel te hebben, dat we in een veilige haven zitten en op dat moment zg beschermd zijn. Tot het moment komt dat er bv ingebroken wordt in je huis terwijl je ligt te slapen. Dan is het beschermingsgevoel volledig weggevaagd en komt de rauwe werkelijkheid op je af. Ik wil hiermee zeggen, dat we als mensheid, zolang er niet ingebroken wordt, in die schijn wereld zullen blijven existeren en alles wat daar misbruik van wilt maken, eigenlijk alle deuren open staan.  :-(  Idd, het internet is een van de beste huidige opties, maar dat vergt ook zijn tijd.
    
   Nujij.nl gelezen te hebben, vind ik de schrijfster-Anonimuse van de 3e reactie, waar ik me goed in vinden kan. Ze heeft zeer veel goede componenten aangedragen. Ook dit dank zij het internet. Mvg Paul.

 2. Het is schijnbaar niemand opgevallen, dat 99% van de inhoud van deze video, bestaat uit geraffineerd gemanipuleerde vormen van gelijkwaardige mindcontrole pogingen. Dit dan volgens een regie die de activisten zelf hebben samengesteld. De pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet. Het zijn zelf volksmenners, die grote groepen zogenaamd overtuigde intellectuelen, tot daadkracht willen inspireren naar hun eigen individuele filosofieën. Intellectueel briljant autistische hokjes geesten, die ons het wereldbeeld willen opdringen, dat controle door vrije intellectuele voorstanders van hun zogenaamd revolutionaire anti elite complot, ons een betere toekomst belooft. Met dat doel, worden door de hele filmvoorstelling, voorbeelden uit het verleden getoond. Nergens is het direct positieve effect, van open gedachten en informatie uitwisseling, door de moderne communicatie in het getoonde verhaal geïntegreerd, integendeel. De ontwikkeling van de computer wordt juist als een manipulatiemethode gepresenteerd, als vrucht van de controlemechanismen, van de onzichtbare vermaledijde elite. Wat een grap, want aan de andere kant verkopen diezelfde activisten het open internet juist weer, als een voorwaarde die mensen vrijheid brengt, en aan het denken zet. Dat laatste is natuurlijk een feit, maar het geeft ook aan dat wij door hun op denigrerende wijze onderschat worden. Dit door deze ontwikkeling gelijktijdig van twee kanten, zo willekeurig te belichten als zij willen. En wij gehersenspoelde sukkels vreten dit wel, denken ze. Waarom doet mij dit toch denken aan scientology methoden.  ;)

  1. Hierbij het antwoord op ongeveer dezelfde opmerking in de NUjij.nl discussie.

   Dat is niet waar.
   Er zit een groot verschil tussen iemand die een bananenschil op straat gooit in de hoop dat er mensen op uitglijden, en iemand die anderen er op attendeert dat er een bananenschil ligt.

   Beide personen beïnvloeden het gedrag van anderen, maar de uitgangsbasis van handelen van beide personen is compleet verschillend.

   Hetzelfde geldt met het aanpraten van bepaalde ideeën, dat slechts ten gunste komt van degene die hier belang bij heeft.
   Praat je over machtsposities en de gemanipuleerde mens als gepolitiseerde consument, dan zijn daar belangen in het spel van een bepaalde kleine groep.
   Die belangen gelden dus niet voor degene die mensen bewust wil maken van wat er om hen heen gebeurt en welke invloed dat heeft op hun gedrag.

   En ook moet je altijd zelf nadenken, kritisch nadenken houdt ook in kritisch nadenken over de persoon die dat tegen je zegt. Het is een groeiprocess. Uiteindelijk is er maar 1 persoon die voor je kan bepalen welke informatie je wel of niet tot je wilt nemen en dat ben jezelf en hopelijk nemen mensen informatie tot zich op eigen integriteit.

   En zodra je je veilig voelt in dat proces kun je daarna kennis en informatie uit letterlijk elke hoek en krocht van de wereld bekijken omdat je weet dat jezelf altijd de keuze hebt om er zaken wel of niet van over te nemen of te integreren in je eigen wereldbeeld.

   Denk zelf na en gun andere mensen de ruimte om hetzelfde te doen.

   1. Op dit moment mijn eerste recentelijke bezoek in jaren op NUjij.nl gedaan, middels de link die jij gaf op 4 augustus 12:55. Zoals Paul het al terecht schreef, ook ik kan mij goed vinden in de reactie van schrijfster Anonimuse. Blijkbaar toch enkele heldere en objectieve geesten daar. Mijn oordeel in deze staat geheel los daarvan, het resultaat blijkt echter verrassend overeen te komen. Niet uniek, (dat zijn we bijna nooit). Kwestie van logische paden volgen, die zichtbaar worden voor een ieder die zelf denkt, en nooit luistert naar wat nu juist geïsoleerde intellectuele hokjesgeesten ons uit eigenbelang vertellen. Mijn advies in deze is;
     
    MAAK JEZELF, EN WORDT NIET AFHANKELIJK VAN FILOSOFEN VOOR JOUW OORDEEL!!! ;) 

    1. Helemaal mee eens, vind dit ook nog altijd wel een mooi plaatje die de lading van de boodschap wellicht het beste dekt. 

    2. De boodschap van de complotdenkers als die docu is dat er een drieeenheid is van elite, media en politiek die de bevolking onder de duim houdt.

     Lol.

     Er is nimmer zo veel vrijheid in de wereld als vandaag de dag. Zie al die de hele subculturen die er ontstaan zijn, waarvan complotdenkers er slechts 1 is.

    3. Wat complotters betreft, draag ik graag deze twee links aan voor je om eens rustig door te lezen Tui:
     -) Complotten zijn inherent aan machtsstructuren.
     -) Counter Intelligence over “Complottheorien” en waar de term vandaan komt.

     In de tweede link komen ook recente wetenschappelijke inzichten voorbij waaruit blijkt dat ” de complotters” geestlijk gezonder zijn dan de schapen/Sheople die alles van de mainstream media voor zoete koek aannemen. Dus ergens is de term complotter tegenwoordig een compliment voor zelf nadenken mens. Beter een “complotter” te zijn dan een “schaap” aldus de wetenschap.

     Dan verder op je reactie

     Juist omdat die vrijheid er is, is het nu mogelijk om openbaar over dat soort zaken en zaken als Social Engineering te praten in de openbare ruimte. Iets wat voor het internet onmogelijk was. Ik en alle andere mensen die dit artikel hebben gedeeld op de sociale media maken daar blijkbaar graag gebruik van. Lang leve het internet en het eigen nadenken zou ik zeggen. :)

     Maar wat is jouw persoonlijke opinie over Social Engineering Tui, ben daar wel benieuwd naar en ook of je een mening hebt over mensen als Macchiavelli en/of Edward Bernays hebt?

   2. @Antares: hear hear! Ik kan me vinden in je reactie en inderdaad ook in de reactie van Anonimuse op Nujij (hoewel ik er niet van houdt om naar externe sites op deze manier te verwijzen).

    @Douwe: het voorbeeld van de bananenschil vind ik een bijzonder slechte. Het verlegd de discussie naar de motieven van iemand, dus van externalisme naar internalisme. Dat kan, maar die discussie wordt een bodemloze put omdat het misschien wel onmogelijk is om te weten met welke motieven iemand iets heeft gedaan. Het wordt vermoedelijk vervallen in ononderbouwt vingerwijzen. Als laatste: wat denk jij over Macchiavelli en/of Edward Bernays? En waar baseer je die mening op? Want als je het op dit filmpje baseert is je mening wel erg gekleurd vrees ik. Heb je zijn (Macchiavelli’s) bekendste werk ‘De vorst’ gelezen? Is een vrij dun boekje volgens mij.

    1. Dan denken we daar blijkbaar anders over. Ik denk dat als iemand anderen wil waarschuwen tegen controlemechanismen die grootschalig geimplementeerd worden door bepaalde sociale klasses in de maatschappij terwijl de mensen waarop deze manipulaties worden losgelaten hier niets van weten dat heel wat anders is dan een documentaire die juist mensen deze mechanismen uitlegt. Door het uitleggen van deze mechanismen aan een groot publiek ondergraven ze namelijk ook direct hun eigen mogelijkheden om te kunnen manipuleren. Daarbij heeft de commercie een heel duidelijk doel geld verdienen aan mensen. Dat dit soort films worden vrijgegeven op het internet laat op zichzelf al zien dat deze mensen iig geen winstmotief hebben. Dat staat mij over het algemeen wel aan.

     Onder andere de documentaire The Century of the Self gaat uitgebreid op het werk van Bernays in en je kunt hier nu ook zijn boek propaganda lezen. Mijn persoonlijke mening is dat wat hij heeft gedaan vanuit ethisch standpunt echt op geen enkele manier door de beugel kan. Het bewust manipuleren van grote groepen mensen tot eigen gewin vind ik weinig respectabel. Als je je in zijn werk verdiept wordt duidelijk dat hij de trend wereldwijd heeft gezet met zijn marketing om vrouwen aan het roken te krijgen. De hoeveelheid doden die dat tot nu toe heeft opgeleverd loopt wereldwijd waarschijnlijk in de miljoenen.

     Macchiavelli heb ik stukken van gelezen maar eerlijk gezegd komt die man over als een totale psychopaat die macht en controle over anderen boven alles lijkt te stellen. Er lijkt weinig menselijkheid en mededogen in zijn werk naar voren te komen. En als ik zijn afbeeldingen bekijk lijkt het me ook niet echt een fijn persoon en ik vraag me af hoe gelukkig hij zelf ooit was in het leven. Om het in Byron Katie termen uit te drukken, het lijkt erop dat de man een boel stressvolle gedachten geloofde.

     Ik ben zelf een groter fan van mensenals Gandhi en de Dalai Lama om zo maar te zeggen.

 3. Voorloper van internet was het schrift en het boekdrukken, eerdere manieren om informatie te verspreiden. Machiavelli en Bernays leefden voor het internettijdperk. Informatie verspreiden zich voor internet ook.

  Weet je iets van de boekverbrandingen uit het verleden? Ook een vorm van social engineering. Het manipuleren van de bevolking is vooral terug te vinden in de commercie d.m.v. reclame, die gebruik maakt van beelden en geluiden om de kijker ergens toe te bewegen. Die complottersvideootjes hebben eenzelfde doel; een bepaalde indruk bij de kijker achterlaten. Het zijn in feite ook producten, die een bepaald doel hebben.

  De wereld is te groot en te divers om het in zijn geheel te kunnen manipuleren. Daarvoor kan men het in het indelen in doelgroepen.

   

  1. Quote Tui ” De wereld is te groot en te divers om het in zijn geheel te kunnen manipuleren. Daarvoor kan men het in het indelen in doelgroepen.
   Ook daar kent men methoden voor beste Tui om de massa te bewegen , ik begrijp best dat het een shock voor sommigen zal zijn om de wereld te zien zoals het in werkelijkheid is . Door te durven aannemen dat de wereld niet zo in elkaar zit zoals je al je gehele leven aangenomen hebt komt men aan je veilige kaders en ik begrijp je verzet daar tegen , toch valt het me op dat jij door het door jou aangenomen paradigma lijkt te verdedigen door anders denkenden weg te zetten als niet integer zijnde.Jammer , ik wil je graag de volgende link aandragen waardoor je misschien wat meer zicht krijgt dat de mogelijkheid ook bestaat op grotere schaal te manipuleren — The Shock Doctrine : http://youtu.be/7iW1SHPgUAQ    Mvg.Jasper.

   1. (/Edit Niek: persoonlijke noot weggehaald)

    Dat er zoveel van die videootjes zijn is een teken dat er niet de controle is. In een dictatuur zouden dergelijke mensen (‘die teveel weten’) monddood worden gemaakt.

    1. https://www.visionair.nl/ideeen/mensheid/hervinden-van-ons-authentieke-zelf-taylor-over-de-malaise-van-de-moderniteit/

     Waarheid is subjectief Paul. Dat werd ook uitgelegd in dit filmpje en komt over; https://www.visionair.nl/ideeen/filosofie/video-wat-is-bewustzijn/

     Zie je niet dat ik tegen de stelligheid van zaken inga?

     En hoezo zinloos? De kritiek die ik lever mag wel direct zijn, maar ik hoef daar toch niet de functie ervan uit te leggen? Of heb je liever dat we hier allemaal elkaar napraten?

      

      

    2.  
     Tui,
      
     Kritiek uiten is mi niet het goede woord voor een visionair, de kracht zit in het gegeven om een dialoog aan te gaan en op die manier te trachten de ander zijn standpunt te begrijpen en niet te vergeten te respecteren. Daar kun je op een normale manier je eigen stelling naar voren brengen en dan zien hoe de ander daarop reageert. Op deze wijze kun je samen iets van elkaar leren. Nog de een enof de ander zal gelijk hebben, daar het onderwerp doorgaans altijd vele kleine rode draadjes bevat.
      
     (/Edit Niek: persoonlijke en off-topic reactie weggehaald)

     Mvg Paul.
      

   1. (/Edit Niek: persoonlijke en off-topic reactie weggehaald)
    (…) Een reden om met dergelijke materie bezig te houden, is het gevoel van intellectuele superioriteit t.o.v. onwetenden (‘slaven’ of ‘sheeples’ in hun bewoordingen), maar je bent toch met me eens dat dat niet zo is?

    Zoals aangegeven over de video over bewustzijn, wordt je realiteit gevormd naar de informatie die je binnenkrijgt. Sorry dat ik ‘feestje’ hier verstoor, maar de informatie waar ik hier tegen ageer is het eenzijdige. Ik weet dat ik me hiermee niet populair maak, maar ik hoop dat je inziet dat het wel nodig is. Het herhaaldelijk aanhalen van hoe slecht wel de elite, media en het systeem is, doet onrecht aan de verworvenheden die we vandaag de dag hebben en maakt een verstoorde blik op hoe de maatschappij in elkaar zit. Het is namelijk het resultaat en niet de oorzaak van alles wat niet goed gaat in de wereld (hoewel het wel in elkaar grijpt). Duurzame veranderingen komen van binnenuit en worden niet van bovenaf worden opgelegd of ingefluisterd. Dat riekt naar misleiding.

     

     

     

    1. Quote Tui ” Een reden om met dergelijke materie bezig te houden, is het gevoel van intellectuele superioriteit t.o.v. onwetenden (‘slaven’ of ‘sheeples’ in hun bewoordingen)
     Zou je om dat aan te tonen reacties kunnen aanvoeren waarin door diegenen die jij lijkt te benoemen zich superieur verheven voelende t.o.v. anderen deze woorden voeren ? Want dan pas kan een uitspraak als deze kracht dragen lijkt me , want anderzijds is het een loos argument wat nergens op gebaseerd is of lijkt te zijn.
     Quote Tui ” Sorry dat ik ‘feestje’ hier verstoor, maar de informatie waar ik hier tegen ageer is het eenzijdige. Ik weet dat ik me hiermee niet populair maak, maar ik hoop dat je inziet dat het wel nodig is. Het herhaaldelijk aanhalen van hoe slecht wel de elite, media en het systeem is, doet onrecht aan de verworvenheden die we vandaag de dag hebben en maakt een verstoorde blik op hoe de maatschappij in elkaar zit ”
     Helaas Tui zijn er vele aanwijzingen dat de Top-Eliten zich bijzonder misdragen , hetgeen tot eenzijdige ontwikkeling heeft geleid in de wereld. (…) En als je al iets kunt ruiken is dat waarschijnlijk een corrupt en kapot systeem door het corrupte gedrag van die Top -Eliten.

     (/Edit Niek: persoonlijk gerichte zin weggehaald)

    2. Tui, ik denk dat ik je nu een klein beetje beter begin te begrijpen. Voorop gesteld dat we allemaal wel eens een ballorig moment hebben en dat dan ook uiten, dat moet kunnen. Maar omdat in de constante te doen is geen oplossing en wel om het volgende: waarheidsbevinding is een ieder zijn/haar eigen verantwoording hierin. Dat hoef jij niet op je schouders te nemen en zeker niet de schijn wereld, die we met zijn allen gecreeerd hebben. Ik denk dat de grootste kunst in dit leven is een ieder in zijn/haar eigen waarde te laten. Net zoals het gegeven dat we allemaal door schade en schande moeten ervaren (leren) om tot de juiste waarheidsbevinding te komen. Het is onmogelijk om een ander daarvoor te behoeden, zelfs al zou de ander de vraag stellen om hulp hierin. Het enige wat je rest is met lede ogen aanzien hoe de ander het doorgaans op een negatieve manier moet ervaren. Je kunt niemand behoeden, je kunt indien gevraagd wel een raad geven. Ik weet als geen ander, dat dat gegeven een grote eenzaamheid kan geven, daar zul je zelf moeten leren mee om te gaan. Het positieve hiervan is, dat het een grote rijkdom geeft, voor je zelf althans, dat moet ook de positieve kracht zijn in dit leven. Maar het geeft je nooit het recht om een ander hierin te veroordelen en onheus te bejegenen. Mvg Paul.

    3. Beste Paul ik volg je argumenten en ook ik geloof dat het veroordelen van anderen niet veel goeds kan brengen.Zeker niet als het gebaseerd is op enkel aannames van frustratie.En ik kan ook enige frustratie begrijpen omdat Tui waarschijnlijk best veel tijd en energie in Visionair heeft gestoken.(…) Maar Tui hoeft dan toch niet te reageren in die topics er zijn toch ook andere artikelen voorbij gekomen.Maar misschien voert hij wel een goed argument dat er inderdaad de laatste tijd best veel artikels aan het onrecht in het systeem gewijd zijn geweest.Volgens mij weerspiegelt het de tijdsgeest waarin we verkeren dat te ontkennen lijkt me hetzelfde als de kop in het zand te willen steken.M.a.w je ontkomt er soms gewoonweg niet aan om de verstrengelingen aan te geven/aan te kaarten dat is de weg van het oprechte dat te ontkennen is alsof je een deel van het leven zelf ontkent.Mvg Jasper.

     (/Edit Niek: persoonlijk gerichte zin weggehaald)

    4. Paul; het constant herhalen van bepaalde boodschappen valt onder de noemer van propaganda (ondersteund met beelden en muziek). Het is een soort hersenspoeling waar ik tegen ageer. Dat filmpje is anti, maar bedient zich van die methoden. Ik doe anti-anti.

     Jasper; in tijden van crisis is er idd statitisch gezien meer kans voor anti geluiden dan in tijden van welvaart. Dank je dat je ook uitspreekt dat er (te) veel van dit soort artikelen zijn. Nu zou visionairen naar de toekomst moeten kijken, en in mijn visie hebben dit soort artikelen ook te weinig visionaire gehalte, omdat het gaat over zaken die al sinds mensenheugenis spelen en niks nieuws aanhalen (lijkt me normaal dat de elite de elite willen blijven)

     Dan zou je beter artikelen kunnen maken over wat in de huidige actualiteit afspeelt, want daar worden zaken als machtsmisbruik, corruptie, zelfverrijking, onrecht, privacy issues ook uitgebreidt aan het licht gebracht, welke niet zijn gebaseerd op speculatie en veroordeling op voorhand. Berlusconi is veroordeeld, exorbinantie bonusses worden aan de kaak gesteld, graaiers worden met naam genoemd. Media, oud of nieuw, is een doorgeefluik van informatie en het is aan de mensen aan welke informatie ze belang hechten.

     (…) (/Edit Niek: persoonlijke reactie weggehaald)

    5. Tui, wat mij betreft tot slot. Elk mens is kwetsbaar, jij en ik ook. kwetsbaar kan ook frustratie opleveren. (…) Mvg Paul.

     (/Edit Niek: persoonlijke, belerende en off-topic reactie weggehaald)

    6. Quote Tui ” Paul ,het constant herhalen van bepaalde boodschappen valt onder de noemer van propaganda (ondersteund met beelden en muziek). Het is een soort hersenspoeling waar ik tegen ageer ‘
     Ik denk dat je erg bedrogen uit gaat komen Tui want de vooral de msm bevat vele vormen van propaganda waar jij dagelijks aan bloot gesteld word , dat naast de mening die ik bezit dat ik je die opvatting over propaganda in deze discussie vind misbruiken.Het oprechte en eerlijke toegeven van mij dat er best veel artikels voorbij zijn gekomen betreffende de mistoestanden op deze wereld betekent niet dat ik je volledige steun wens te geven in je verdere geuite frustraties.Evenals de andere aannames die je hebt uitgesproken in je vorige reacties en waarvan ik vind dat Douwe die terecht in zijn argumenten aanhaalt naast het niet inhoudelijk reageren op de aangedragen discussiepunten.En verder vind ik dat Paul ook wederom gerede argumenten aanhaalt .Mvg.Jasper.

    7. @allen: de opmerking dat iemand niet inhoudelijk reageert is geen inhoudelijke reactie. Laten we dat soort welles/nietes buiten de boot houden en gewoon proberen iemand zijn reactie zo goed bedoelt mogelijk te interpreteren. Lukt dat niet? Dan reageer je niet.

     /offtopic

    8. Beste Niek, met alle respect, denk ik dat je een wijs besluit heb genomen. Waar ik me alleen over verbaasd is dat het al een langere tijd aan het escaleren was, de vraag is dan ook waarom niet eerder gereageerd op deze wijze ? Verder ben ik het met je eens. Mvg Paul.

  2. Tui, voor zover ik kan nagaan is er niemand hier of in de documentaire of in de links in en onder het artikel, die beweert dat de elite succesvol is in een totale controle. Het gaat hier over pogingen van bepaalde groepen mensen als je wilt elite’s om controle uit te oefenen over grote groepen mensen en wat voor strategien hiervoor worden gebruikt.
   Dat proces wordt ook wel social engineering genoemd. Een waar veld van de psychologie.

   Zoals je in de documentaire ziet en in het boek Propaganda van Bernays kunt lezen zijn er heel wat bijzondere methoden uitgeprobeerd en ook vandaag de dag nog functioneel in onze maatschappij. Van reclame tot aan MK Ultra experimenten van geheime diensten, het komt allemaal voorbij in deze introductie tot social engineering documentaire.

   En social engineering zal altijd blijven bestaan dus wellicht is het verstandig dat mensen zich bewust zijn dat dit soort pogingen om hun gedrag te controleren vanuit bepaalde belangengroepen altijd aanwezig zullen zijn. Daarom is het goed jezelf bekend te maken met deze mechanismen omdat ze als mensen zich er bewust van zijn, ze grotendeels hun kracht verliezen en je zo slimmere, beter zelf nadenke burgers krijgt. Dat lijkt mij vooral bijdragen aan een slimmere, betere en mooiere wereld. :-)

 4. Ik ben nergens in meegezogen beste Tui , ik ben na behoorlijk wat onderzoek tot bepaalde conclusies gekomen en zodoende los gekomen uit de doctrine alles zwart/wit te bekijken daarmee dacht ik controle te hebben vanuit die aangenomen waarheden.De werkelijkheid maakte me echter duidelijk dat ik hierdoor mijn macht niet internilazeerde maar externilaseerde (ik hoop dat ik het zo mag schrijven) hetgeen mensen met macht wensen dat ik dat doe en ik wens hieraan ook te voldoen tot op bepaalde hoogte.Die hoogte staat bij mij vast op het punt dat als men belooft mij te vertegenwoordigen en mijn mijn belangen dat men die beloftes na zal komen , aan alles in bepaalde zaken de afgelopen tijden is te zien dat men zelfs mijn belangen wenst te schenden.Men heeft b.v een referedum gehouden waarbij Nederland liet weten geen wens te hebben deel uit maken van de Europese Unie toch heeft men mijn rechten en die van vele anderen geschonden dit toch te doen.Men heeft onder de noemer het hegelian dialect — http://www.crossroad.to/articles2/05/dialectic.htm — (probleem /reactie /oplossing)nog meerdere rechten van zowel jou en mij en vele anderen op deze wereld geschonden.Kun jij mij ergens mee aantonen beste Tui dat wij er jn de afgelopen 10 jaar ergens meer rechten toegewezen hebben gekregen?Dus het monddood maken is een wel erge zwart witte zelfs fatalistische visie gezien het feit dat er ook rechten zijn bepaalde zaken aan te mogen kaarten danwel bespreekbaar te kunnen /mogen maken danwel je recht te gaan halen.Er is zelfs een recht tot openbaar protest en dan stel je ook dingen aan de kaak lijkt me.

   1. En dat is een vast gegeven en recht Tui? En is dat dan ook het enigste wat je kan aandragen betreffende de laatste 10 jaar is dat dan ook niet veelzeggend voor jou , juist in een tijd waarin we door de verwovenheden die jij zo lijkt te waarderen vele veranderingen hebben doorgemaakt?

    1. Miscchien heb ik je verkeerd begrepen, maar het is een belangrijke maatschappelijke ontwikkeling van de laatste 10 jaren wat burgers gebruiken (om zich bv. te kunnen organiseren).

   1. Dat is een zeer brede vraag Niek maar ik beperk met tot een antwoord vanaf ongeveer
    2001 .Ongelijke behandeling van burgers , de ESM maatregel, bepaalde rechten aangaande
    de universele rechten van de mens met name beperkingen in bepaalde vrijheden.
    B.v.Artikel 30 Geen bepaling in deze Verklaring zal zodanig mogen worden uitgelegd,
    dat welke Staat, groep of persoon dan ook, daaraan enig recht kan ontlenen om iets
    te ondernemen of handelingen van welke aard ook te verrichten, die vernietiging
    van een van de rechten en vrijheden, in deze Verklaring genoemd, ten doel hebben.
    Helaas is de bewijsvoering beperkt door diegenen die aan de macht zijn en de media
    beheersen alsmede veel invloed uitoefenen op het juridische systeem e.d.Waarbij
    bepaalde genegeerde bewijzen uit 9-11-2001 een uitkomst kunnen bieden.Verder zijn er
    over de gehele wereld fundamentele humanitaire rechten geschonden.Ook het uitroepen
    van de Europese Unie zonder dat er ook maar 1 stem geteld is die voor het
    invoeren ervan gestemt heeft vind ik daaraan voldoen juist omdat men een referedum heeft genegeerd.
    .Mvg Jasper.

    1. Artikel 30 kent ook nog een aanvulling Aanvulling:
     Een stap verder gaat de door de Westeuropese Gemeenschap in 1950 gesloten Europese Conventie (of Europees verdrag) tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (Verdrag van Rome), waaraan ook een rechtsgang is verbonden. Het Europese Hof voor de mensenrechten bevindt zich in Straatsburg.En volgens mij heeft men die rechten aangetast door zonder het recht van in/toe stemming de Europese Unie uit te roepen.

 5. He wat jammer, ik heb weer bijzonder weinig geleerd van dit filmpje. Ik had gehoopt dat ze me iets nieuws zouden vertellen, maar dat viel vies tegen.

   

  Die Alex Jones heb ik niet één keer op iets van toegevoegde waarde kunnen betrappen, het is een groot hol retorisch praatje dat hij houdt over wat we zouden moeten doen, maar nergens hoor ik hem echt een goede argumentatie geven. Wat mij betreft hadden ze hem er het beste uit kunnen laten. Hetzelfde geldt voor die blonde vrouw, Kaye Beach, die gelukkig in het hele filmpje amper voor komt. Zoals verwacht wordt het meeste inhoudelijke gezegd door de drie personen die een fatsoenlijke titel voor hun naam hebben (twee dr. en een psycholoog). Maar het viel mij op dat heel vaak als er een spreker in beeld komt, in de eerste seconde zo’n beetje er al in het beeld geknipt is. Dat suggereert voor mij dat er ook in het verhaal van de persoon geknipt is en dat doet de geloofwaardigheid voor mij geen goed.

  Het enige nieuwe wat ik heb geleerd is dat ze kennelijk in staat waren mensen compleet te ‘resetten’ met stroomschokken om ze vervolgens opnieuw te ‘programmeren’ om whatever te doen. Helaas blijft dit filmpje aan de oppervlakte zodat ik niks te weten kom over hoe ze dat dan doen, wat voor teksten er op zulke tapes zou moeten staan etc.

   

  Verder zit er voor mij veel te veel uit de context geplaatste informatie in het stuk waardoor ik tijdens het kijken van de bijna 2 uur durende anti-propagandische propaganda het continu uit heb willen zetten. Plato, Machiavelli en Wundt worden voor zover ik weet behoorlijk uit hun context geciteerd. Wundt was de grondlegger van de psychologie, hoe kun je een los citaat van hem nou toepassen op het vakgebied dat na hem pas meer en meer vorm heeft gekregen? Ook het verhaal dat een televisie hypnotiserend zou werken omdat het 50hz is komt uit het niets en bewijst voor mij ook niets. Alles wat ‘flikkert’ is vermoeiend voor de ogen en zal een kijker in duffe (en misschien ontvankelijke) staat brengen, daar heeft de precieze 50hz volgens mij geen hol mee te maken. De precieze framerate verschilt bovendien per gebied (er zit een verschil tussen PAL, NTSC en SECAM).

   

  Dat er ‘gemene trucjes’ worden uitgehaald is toch ook niks nieuws? We weten al lang dat er zoiets bestaat als propaganda en ja reclame bedrijven halen hun inkomsten uit het uithalen van al dat soort trucjes. Goedkope producten staan in de supermarkt nooit op ooghoogte en snoep voor kinderen ligt voor hen juist wel op ooghoogte. We leven in een wereld waarin mensen hun ding (product of ideologie) willen verkopen. Niet alleen ‘zij’ maar ook ‘wij’. No biggie. En we wisten ook allemaal al dat voor oorlogsdoeleinden er veel geexperimenteerd wordt om soldaten beter te maken.

   

  Wat er voor mij mist is de link tussen al die dingen die niet nieuw zijn, en wat er precies slecht of geheimzinnig aan is. Nergens zie ik bewijs dat ze bezig zijn met een world-government. Er wordt enorm suggestief beweerd dat het collectivisme actief gestimuleerd werd om een volgzamer volk te creëren zodat een world-government makkelijker bereikbaar was. Hoe komen ze daar bij? Wat zijn de feiten die daar onomstotelijk op wijzen? Het enige wat ik zie als ik om me heen kijk is dat ze daar in gefaald zijn, we zijn naar mijn idee individualistischer en egoistischer dan ‘het oosten’ en ik heb ook een vermoeden dat het ‘erger’ is geworden dan een aantal jaar geleden. ‘Erger’ tussen aanhalingstekens omdat ik niet wil beweren dat individualisme óf collectivisme iets louter goeds of slechts is. Het heeft beide voordelen en nadelen. Het suggestieve in filmpjes zoals deze wordt ik echt misselijk van. Continue misplaatste en suggestieve beelden van nazi-duitsland overal tussendoor, bah.

   

  Ik blijf nog met genoeg vragen zitten. Zoals waarom zouden ‘ze’ een world-government willen en waarom is dat slecht? En het antwoord natuurlijk onderbouwt met gezonde bewijzen in plaats van met dit soort suggestieve rommel. Oh en een andere vraag waar ik mee blijf zitten is hoe dat social engineering precies werkt, want het klinkt wel als een interessant baantje! Wie weet…

   

  Laatste vraag dan nog: wat heb ik gemist? Wat is het echte nieuws dat ik uit dit filmpje had moeten halen?

  1. Dat is altijd persoonlijk wat je eruit haalt Niek. Wat voor jou gesneden koek is is voor een ander totaal nieuw. Ik ben het overigens persoonlijk met je eens dat ze Alex Jones beter uit de film hadden kunnen laten maar goed dat is waarschijnlijk een bepaalde keuze geweest omdat hij wel een grote achterban heeft. Die dame daarentegen vind ik zeer amusant. En wat jij doet is tenminste ingaan op de concrete inhoud van de documentaire. Dat is fijn inhoudelijk en dan is een uitgesproken eigen mening alleen maar van meerwaarde voor het geheel.

   Zelf vind ik persoonlijk deze volgende videoserie veel sterker en ook qua bewijs veel beter onderbouwt dan de video in dit artikel. Ook maken ze weinig aannames over wereldoverheden etc. Dus mocht je oprecht interesse hebben in dit gebied dan zou ik er zeker eens de 5 uur voor vrij maken in een weekend oid. http://metanoia-films.org/counter-intelligence/

   “An extraordinary work by a gifted filmmaker, “Counter-Intelligence” shines sunlight into the darkest crevices of empire run amok. The film vividly exposes a monstrous and unconstitutional “deep state” in which multiple competing chains of command — all but one illegal — hijack government capabilities and taxpayer funds to commit crimes against humanity in our name. Anyone who cares about democracy, good government, and the future will want to watch all five segments of this remarkable film.” – Robert David STEELE Vivas: CIA, USMC, OSS, Earth Intelligence Network and Founder, Phi Beta Iota the Public Intelligence Blog

   Maar zelf vond ik dit een prima inleiding in social engineering. Het world government verhaal is in die zin voor mij minder relevant, mede omdat zoals Germen het ooit mooi verwoorde elke groep die geen werelddominatie nastreeft niet ambitieus genoeg is. :-) En of een world government zo slecht is weet ik eerlijk gezegd ook niet. Hangt een beetje van de mensen en hoe het georganiseerd wordt af. Ik ben niet op voorhand tegen of voor maar ik zou het wel graag via de openbare deomcratische weg zien gebeuren als het tot stand komt.

   Wat ik vooral interessant vind en daarom deze video ook hier gepost heb zijn de methoden die vanuit bepaalde lagen uit een maatschappij worden losgelaten op de grote massa zonder dat zij op de hoogte zijn dat dit gebeurt. Dat is niet nieuw en zoals ik ook in het artikel schrijf zo oud als de mensheid zelf maar daarom is het wel nuttig mensen hier zo nu en dan even aan te herinneren zodat ze zelf goed en kritisch blijven nadenken.

   Net als het concept van nobele leugens is het alleen al nuttig voor mensen om te weten dat het concept social engineering bestaat. Als dit netjes voorbij zou komen in het basisonderwijs zou dit artikel niet nodig zijn maar ik hoor maar zelden wat in het normale leven over dit soort zaken en dan breng ik het graag even onder aandacht.

   Je zou je natuurlijk ook af kunnen vragen wat er zou gebeuren als al deze social engineering trucs inplaats van voor commerciele en controle doeleinden zouden worden aangewend voor het vooruitbrengen van de wetenschap en het ontwikkelen van ruimtevaart… Zelf vind ik het ergens diep triest dat de mensheid elkaar continue probeert te saboteren via dit soort trucs om er zelf beter van te worden.

   1. Okay toegegeven, de term ‘social engineering’ heb ik ooit wellis van gehoord maar is inderdaad vrij nieuw voor mij. Counter intelligence ga ik nu niet bekijken, ik had al moeite met deze film dus ik heb er nu wel weer even genoeg van. Andere keer weer :)

    Over je laatste opmerking heb ik toevallig elders een discussie onder andere over de rol van de homo empiricus versus de homo economicus. Helaas heeft de laatste een veel centraler rol. Overigens is dat ook waarom ik op zich best geïnteresseerd ben om te solliciteren als ‘social engineer’ ^^.

    1. Haha een goede social engineer kan best een goede boterham verdienen volgens mij. Heb je de 48 wetten van de macht ook gelezen dat is ook wel een handig handbook als je dat soort ambities hebt. :)

  2. Quote Niek ” Nergens zie ik bewijs dat ze bezig zijn met een world-government.
   Toch is men al redelijk op schema dat plan te verwezelijken Niek het is al vanaf de jaren 1934-35 aangekondigd door Woodrow Wilson tijdens de league of nations https://en.wikipedia.org/wiki/League_of_Nations Met het creeren van superstaten Europa , Afrika , Azie ,  , en de samenvoeging van Noord -Amerikaanse Unie waar men mee gaande is,wat samen met de vorming van de Aziatische samenvoeging zo’n 50 jaar in beslag neemt over een tiental jaar of meer bereikt men die fase.De volledige creatie van de N.W.O. http://en.wikipedia.org/wiki/New_world_order_%28politics%29 Het volgende filmpje schept hierover een wat duidelijker beeld het is als het ware een beknopte samenvatting en laat de ‘spelers’ zien het opmerkelijke is dat het een selecte groep betreft die niet zo heel erg goed scoren op het gebied van een correct politiek spel .http://youtu.be/Bg75JybQA0Y

 6. Tavistock institute

  tavistock book

  Een van de denktank groepen van de controleurs is het Tavistock institute. Het instituut is opgericht in 1947, en overziet groepen zoals het Stanford Research Institute (SRI International). Het Tavistock instituut zelf krijgt haar orders van (semi-) geheime organisaties zoals de Club van Rome en de Trilateral Commission. De hoofdtaak van het Tavistock instituut is het bestuderen en analyseren van sociale processen, deze inzichten worden vervolgens gebruikt voor social-eniginering en mind control doeleinden.

   

   

   

  Hieronder een interview met Dr.John Coleman over het Tavistock Institute:

   

   

   

  Het bijbehorende boek als .pdf: Dr. John Coleman – the Tavistock Institute of Human Relations

  http://www.vrijewereld.org/2012/10/24/tavistock-institute/

Laat een reactie achter