De derde dimensie

We leven in een heelal met drie ruimtelijke dimensies. Je driedimensionale voorwerpen voorstellen is dus niet erg moeilijk. Toch is dat niet bepaald het hele verhaal. Een zuiver driedimensionaal voorwerp zou namelijk maar een ondeelbaar kort ogenblik bestaan, omdat de uitgebreidheid in de vierde tijdachtige dimensie nul is. Zuiver driedimensionale voorwerpen kunnen we dus niet zien. We kunnen wel uiteraard driedimensionale modellen maken of de drie ruimtelijke dimensies beschrijven (waarbij we de tijddimensie negeren).

Imagining the Third Dimension

Een aanvullend probleem is dat de voorstelling die we van het driedimensionale universum hebben niet overeenkomt met de werkelijkheid. Zo is in ons (relativistische) universum de snelheid maximaal gelijk aan de lichtsnelheid, c. Dit heeft ook gvlgen voor de manier waarop we (bewegende) voorwerpen waarnemen.

12 gedachten over “De derde dimensie”

  1. Germen, voor mij althans een zeer interresant onderwerp en leerzaam. Wat mij opvalt is dat er gebruik gemaakt wordt van kubussen, dus als je een huis neemt, zou je dat in je brein ongeveer kunnen visualiseren, omdat je kennis hebt van de inhoud van dat huis. Maar hoe zit dat dan bv met een mens enof dier? Het inwendige van beidde genoemde is niet alleen rond maar heeft ook veel gebogen lijnen als vormgeving in zich. Kan je dat dan ook nog beredeneren als 3 dimensionaal? Ben benieuwd hoe de volgende dimensies zijn, als ik het goed gevolgd heb, dan zou de 4e dimensie tijd moeten zijn? Mvg, Paul.

    1. De vorm maakt niet uit. Je kunt je voorstellen dat een lichaam bestaat uit een heleboel kubusjes. Het maakt zelfs niet uit of de kubus leeg of massief is. Om hem te zien zal ie ook een tijdje aanwezig moeten zijn. Hol of massief zonder tijd valt het ons niet op.

      In de 3e dimensie is geen tijd. Wat wij ervaren is de 4e dimensie. Een heleboel 3e dimensies achter elkaar. Stel je eens voor dat de volgorde anders zou zijn. Er zou dan zomaar iets materialiseren of verdwijnen. (nu weet ik waar die sokken blijven in de was :-))
       

  2. Een mooie serie artikelen om te volgen. Ik zie ook parallellen met een film als ‘The matrix’. Of beter gezegd als het concept  3D-film. Een 3D-film is ook niets anders dan plaatjes of dia’s die achter elkaar bewegen. Terecht wordt opgemerkt in de video dan onze ervaring van drie ruimtedimensies alleen maar mogelijk is dankzij de 4de dimensie wat een tijdsdimensie is die zorgt voor de beweging van deze zogenaamde dia’s van de drie ruimtelijke dimensies.        

  3. Ik bedacht me eigenlijk ook dat iemand die een visionair is of als visionair denkt, feitelijk ook multidimensionaal denkt. In mijn optiek is een visionair denker iemand die ruimte overstijgend kan denken en zich ook in meerdere dimensies kan verplaatsen in zijn hoofd. Dus bepaalde materie vanuit meerdere dimensies kan bekijken. Veel mensen hebben een gebruik aan fantasie en bekijken zaken maar vanuit een bepaalde en daarmee beperkende dimensie. Ze zijn niet goed in staat om dimensionaal overschrijdend te denken.

    1. Misschien is het ook wel interessant voor deze site om vanuit de filosofie van de Open Source een serie artikelen aan te bieden om de visionaire vaardigheden van de bezoekers van deze site te ontwikkelen. Ik kan me zo voorstellen dat vaste bezoekers van deze site (in potentie) beschikken over visionaire kwaliteiten maar dat deze nog ontwikkeld of vervolmaakt dienen te worden. Een serie artikelen zou daarbij kunnen helpen. De filosofie bevat enkel interessante gebieden die daarbij zouden kunnen helpen als de retorica, logica, kennisleer en argumentatieleer. En misschien ook wel de metafysica.   

      1. Oom T, een zeer goed plan die je oppert en sta daar helemaal achter. Zelf ben ik nog al eens conservatief in mijn denken, maar die tijd is geweest m.i. Heb al veel mogen leren hier op deze site, via de visionairen die verstand van zaken hebben.
        Mijn stelling is dan ook, je bent nooit te oud om te leren en het prikkeld tevens de grijze cellen weer even. ;) Mvg, paul.

      2. @Oom T: Ik ben het hier zeer zeker mee eens. Ik zie een filosofische redenering of artikel als een soort ’tool’ (of gereedschap), die je kunt gebruiken tijdens de rest van je leven. Tijdens discussies (al dan niet filosofisch) of bij het oplossen van werkelijke problemen. Met die gedachte schrijf ik vaak mijn artikelen ook, en enkelen gebruik ik dan ook soms om naar te verwijzen als ik op internet met iemand discussieer. Zie bijvoorbeeld dit artikel over de ONmogelijkheid van definiëren, deze over bewijsvoering, en deze over de verhouding tussen taal, perceptie en de werkelijkheid.

         

        Ik wil echt al 1,5 jaar een aantal artikelen schrijven over propositie en predicaten logica en schrijf ook graag over argumentatieleer/retorica (zie mijn laatste artikel over non-verbale communicatie dat hieraan verwant is). Waarom er zo weinig artikelen van mijn hand komen, is omdat het belangrijkste van een filosofisch artikel is, dat de argumentatie klopt. En dat vergt een uitgebreid schrijfproces, waarbij ook vrij veel literatuuronderzoek gedaan moet worden. Ik zou dat graag doen, maar ben momenteel nog bezig met mijn master filosofie en steek de meeste tijd die ik heb dus liever daar in ;).

         

        Maargoed, ik ben het dus met je eens en het doet met in ieder geval goed dat ik al een lezer heb voor mijn potentiële artikelen.

        1. Fijn om te horen dat er nog een medestander is. Ik begrijp dat een boeiende studie als een de Master Filosofie voor gaat. Misschien ook wel te beschouwen als een gedeeltelijke opleiding tot visionair of in ieder geval eentje waar je interessante vaardigheden leert die voor een visionair van belang zijn.
           
          Ik heb die artikelen ook gelezen en vind zeker interessant. Graag zie ik meer van dit soort artikelen verschijnen op de site. Maar ik begrijp ook goed dat met een grondige voorbereiding het niet zo gemakkelijk is om veel artikelen te produceren zonder dat dit ten kostte gaat van de kwaliteit ervan.
           
          Ik kijk dan ook uit naar je toekomstige artikelen. Ik zal proberen binnenkort even de tijd te nemen om de huidige artikelen door te nemen en erop te reageren. Dat moet natuurlijk op een grondige wijze gebeuren en geen flut commentaren zijn.   

        2. Oom T: ik heb voor dinsdag een beknopte inleiding in de verzamelingenleer geschreven. Dit als voorbode op de propositie logica.

Laat een reactie achter