VPRO – Oorlog te Koop

Een inzichtelijke Deense documentaire recent uitgezonden door de VPRO.

10 jaar na de invasie van Irak onderzoekt deze Deense documentaire de vraag hoe je een oorlog verkoopt. Welke stappen worden er genomen om tot zo’n beslissing te komen? Wie zijn daarbij betrokken? En hoe zit het met de democratie bij een dergelijke besluitvorming?

Oorlog te Koop kijkt naar de 14 maanden die aan de oorlog in Irak zijn vooraf gegaan. Hoe krijg je steun voor een “gekozen oorlog”? De oorlog in Irak laat zien dat politici een internationale interventie of een oorlog goed kunnen verkopen. Gedane zaken nemen geen keer, maar we kunnen wel leren van de manier waarop de oorlog in Irak tot stand is gekomen en voorbereid zijn als er nieuwe interventies en oorlogcampagnes worden gevoerd zoals bijvoorbeeld bij de situatie in Iran.

Veel verschillende mensen, die betrokkenen zijn geweest bij het verkopen van de oorlog tegen Irak komen aan het woord. Van de Verenigde Naties bijvoorbeeld Nader Mousavizadeh- de toesprakenschrijver van Kofi Annan-, Frederik Harhoff -de rechter, die het misbruiken van de VN bij het verkopen van deze oorlog aan de orde stelt en Hans Blix, het hoofd van de Wapeninspecties in Irak.

Uit Amerika komt Joseph Wilson aan het woord, de agent die de nucleaire geruchten moest onderzoeken. Hij werd een klokkenluider toen zijn informatie ter zijde werd geschoven en het publiek werd misleid. Verder Charles Duelfer , de laatse man die Saddam Hussein ondervroeg en Irak expert Joyce Battle , die een aantal verslagen heeft gemaakt over de chronologie van de gebeurtenissen en de verkeerde voorstelling van de gang van zaken. Paul Pillar van de CIA ruimt enkele misverstanden uit de weg. Ook verschijnt Lawrence Wilkerson de rechterhand van Colin Powell en schrijver van de toespraak van Powell voor de Verenigde Naties in februari 2003.

bushbush

Wat denken mensen hier ervan na het zien van deze documentaire? Hoe kan het dat ook het Nederlandse volk deze oorlogen verkocht zijn via de media terwijl alle experts en daadwerkelijke onderzoeken op locatie continue duidelijk maakten dat er geen bewijs voor massavernietigingswapens in Irak waren? Wat voor rol hebben mainstream media als een NOS hierin gespeeld en zijn deze media als ze zulke enorme blunders maken met meer dan een miljoen burgerdoden tot gevolg uberhaupt nog te vertrouwen?

Aanverwante artikelen en informatie:
must-find-accurate-news-source-1-) Website VPRO – Oorlog te Koop
-) De oorlog die je niet ziet op het NOS journaal
-) Snelcursus: Waarom is er oorlog?
-) Culture in Decline on the Nature of Wars
-) SIPRI – Top 100 wapenproducenten wereldwijd
-) Rijk worden via politiek, oorlog en olie
-) Wie vormen het internationale private bankenkartel?
-) John Pilger – De oorlog tegen democratie
-) Bekentenissen van een economische huurmoordenaar
-) Het militair industrieel complex
-) 100 jaar mindcontrol experimenten
-) Corruptie uitgelegd door ex-lobbyist
-) Oorlog is cashen voor de elite
-) Bankieren met Hitler
-) Wereldvrede visionair of utopie?
-) Hernieuwbare energie inplaats van oorlog
-) List of wars involving the United States
-) The Greatest Truth Never Told
-) The Liberty Academy

wars2

1 gedachte over “VPRO – Oorlog te Koop”

  1. Een mooie link die ik tegenkwam onder de Nujij discussie van dit artikel:

    Maybe it is time to start arresting the real war criminals of the world. Find a comprehensive and detailed list on: http://www.codepink4peace.org/article.php?id=5330

    CODEPINK is a women-initiated grassroots peace and social justice movement working to end U.S. funded wars and occupations, to challenge militarism globally, and to redirect our resources into health care, education, green jobs and other life-affirming activities. The name CODEPINK satirized the Bush Administration’s color-coded, fear-mongering “security” alert system that has since been phased out. CODEPINK is a lively call for the people of the world to “wage peace.”

Laat een reactie achter