Eetbaar Nederland gelooft in toegang tot lokaal, gezond en vers voedsel voor iedereen. Voedsel wat met respect voor de mens en de aarde is gegroeid. Eetbaar Nederland wil mensen inspireren, ondersteunen en motiveren om zelf aan de gang te gaan met het eetbaarder maken van Nederland.
Laat je op de website inspireren door de mensen in deze 2 TED talks die zelf al begonnen zijn met het verbouwen van eigen voedsel in de buurt en zie wat voor positieve effecten dat met zich meebrengt.
Begin vervolgens zelf waar je woont met het groeien van vers, gezond en lokaal voedsel. Het maakt niet uit hoe groot of klein het project is. Plant bijvoorbeeld wat kiemgroenten in de vensterbank achter het raam, begin een gemakkelijke moestuin ( ook mogelijk op je balkon of dak) of start een voedselbos met 7 verschillende lagen eetbare planten om de buurt mee te verbeteren.
Graag weten hoe je zelf kunt beginnen of tips nodig bij het uitrollen van je project? Vraag de gecombineerde facebookgroep van Eetbaar Nederland, Permacultuur en Transition Towns, met inmiddels ruim 2000 leden om praktisch advies!
Hieronder een serie informatieve en praktische artikelen om een indruk te geven wat er allemaal mogelijk is om zelf te beginnen met het eetbaarder maken van Nederland.
-) Raamtuinieren
-) De gemakkelijke moestuin (ook toepasbaar op een balkon of een dak)
-) Van grasveld tot groentetuin (fotoserie)
-) De kruidenspiraal
-) De eetbare bostuin (maak je lokale park eetbaar)
-) De buurtmoestuin (incl. draaiboek buurtmoestuinen)
-) De 10 voordelen van gemeenschapstuinen
-) Eetbare stad, groei/kweek de revolutie
-) Gemeenschapstuinen voor heel Nederland
-) Praktische tuin inspiratie
-) Stadslandbouw, de belangrijkste beweging van onze tijd?
-) Een boerderij voor de toekomst
-) Web of Life, Diversiteit is van levensbelang
-) Dirt! The Movie: het belang van gezonde gronden
-) Eetbare planten en paddenstoelen database
-) Ruil je eigen eetbare planten bij elkaar
-) Engelse Plants for a Future database
-) Groen Goud – VPRO Tegenlicht over permacultuur
-) Permacultuur in Nederland en omgeving
-) Permacultuur, een introductie
-) Introduction to permaculture design met Geoff Lawton
-) Permacultuur met Sepp Holzer
-) Permaculture, The Global Gardener met Bill Mollison
-) Eetbare groene woestijnen met Permacultuur
-) Rondleiding Permaculture Research Institute
-) Rondleiding Permaculture Research Institute, Deel II
-) Permacultuur, voorbeelden en inspiratie
Zijn er nog eventuele obstakels voor mensen waardoor ze het gevoel hebben nog niet te kunnen beginnen? Deel die vooral in de reacties zodat daar eventueel oplossingen voor gevonden kunnen worden. Ook zijn alle andere vragen van harte welkom.
(Op het internet hebben de lezers de macht! Zij bepalen welke informatie de wereld rond gaat! U bent zich er misschien niet van bewust, maar als elke lezer een link stuurt naar 3 geïnteresseerde personen, dan zijn er maar 20 stappen nodig om 3,486,784,401 mensen te bereiken! Wil je dat zien gebeuren? Gebruik je macht! Dit stuk mag dan ook vrij door iedereen overgenomen worden op websites, blogs, of om door te sturen aan familie, vrienden, kennisen, collega`s, etc.). Graag zelfs hoe meer mensen dit weten hoe beter. Zet a.u.b. wel de bron erbij zodat mensen kunnen reageren en/of mee kunnen doen in de discussie hieronder als ze dat willen.)
Aanverwante artikelen en informatie:
-) Platform Eetbaar Nederland
Zelf ben ik aan het onderzoeken hoe ik andere mensen kan inspiren om Eetbaar Nederland mee te helpen. Hieronder wat ik tot nu toe heb kunnen verzinnen maar wellicht dat mensen hier ook nog goede ideeeen hebben. Meedenken wordt zeer gewardeerd!
—–
Promoot Eetbaar Nederland!
Verspreid het woord! Veel mensen weten nog niet van het bestaan van Eetbaar Nederland. Mensen bekend maken met eetbaar Nederland, de praktische artikelen, de inspirerende filmpjes, de informatieve planten- & paddenstoelen database en de verschillende lokale netwerken kan mensen enorm helpen om zelf aan de gang te gaan vanuit hun eigen plek om Nederland eetbaarder te maken.Â
Hierbij een aantal tips hoe je het woord over Eetbaar Nederland kunt verspreiden.Â
-) Het kan zo simpel zijn als je vrienden, familie en kennissen een mailtje te sturen met de mededeling dat je ze graag op de hoogte wilt brengen van het bestaan van Eetbaar Nederland met daarbij bijv. een leuk flmpje van de site of een praktisch artikel.
-) Voor de fanatiekere mensen, overweeg om een regel met tekst en een link op te nemen in je emailhandtekening. Zelf heb ik bijvoorbeeld het volgende in mijn handtekening staan.
Lokaal, gezond en vers voedsel voor iedereen:
http://www.eetbaarnederland.nlÂ
Op die manier verspreidt het woord zich automatisch bij elk mailtje wat je verstuurt. Â
-) Zet voor jezelf eens op een rijtje wat voor bredere communicatiekanalen je allemaal tot je beschikking hebt? Stuur een artikel in naar een lokale krant, verspreid Eetbaar Nederland via je facebook account, Twitter het rond in je netwerk of deel het in je groepen op Google plus. Neem een artikel met bronvermelding over op je eigen blog, print een flyer uit en hang die in de lokale bieb, supermarkt en/of sportvereniging. Wees creatief en je zult verbaast zijn tot hoeveel mensen je in deze tijd toegang hebt. 1 persoon kan met de huidige communicatietechnieken een wereld voor verschil maken voor andere individuen. Onderschat je eigen kracht op dit vlak niet. Â Â
-) Mail informatie zoals: De 10 voordelen van gemeenschapstuinen door aan de lokale politici en relevante beleidsmedewerkers. Op die manier kun je alvast op breder lokaal niveau de zaadjes van een eetbaarder Nederland planten.
—–
Alle tips en aanvullingen van harte welkom!
Dit ben ik al een tijd zelf van plan. Zodra ik mijn studie afgerond heb wil ik zelf langzamerhand steeds meer gaan verbouwen. Â Mijn vraag is alleen: hoe kan ik weten of iets GMO is of niet. Ik ben bijvoorbeeld voor de lol al bezig gegaan met zaden van de dekamarkt te planten. Maar als ik daar de vraag stel waar die zaden vandaan komen (monsanto o.i.d.) dan weet niemand het precies.
Misschien is het heel makkelijk om er achter te komen maar ik zit 60 uur per week in ’t ziekenhuis dus het is lastig om dat uit te zoeken met zo weinig tijd en zo veel andere prioriteiten.
Â
Gr Marius
Via http://www.bolster.nl/ kun je biologische zaden kopen en het verstandigs is natuurlijk zelf zaden te bewaren om je eigen planten uit te groeien voor het seizoen erna. Ook via http://www.spullendelen.nl kun je via andere mensen zowel planten als zaden krijgen. En tot slot staan onder de planten in de Eetbare planten en paddenstoelen database vaak ook een goede leverancier van de plant of van de zaden van de plant. http://www.permacultuurnederland.org/planten.phpÂ
En je kunt natuurlijk ook lid worden van de facebookgroep en daar eens rondvragen. Succes in ieder geval!
En wat er al is: de boer in de buurt van waar je woont. Vele boeren en tuinders vinden het prachtig om aan particulieren te verkopen. Zo haal ik rauwe melk, vlees en groenten bij de boer, allemaal nog biologisch ook!
De eerste promo poster voor Eetbaar Nederland is beschikbaar, met hartelijk dank aan Myriam Prent, en Jon Anderson!
De poster is te bekijken op:
http://www.scribd.com/doc/176822306/Eetbaar-Nederland-Promo-Poster-01
De promo poster is te downloaden van:
http://www.eetbaarnederland.nl/index.php?m=95
1 persoon kan een verschil maken en ik hoop dat deze poster het voor mensen iets gemakkelijk kan maken om daarmee te beginnen.