De islamitische hemel, met daarin veel mooie gewillige vrouwen en rivieren van wijn, spreekt erg tot de verbeelding van jihadstrijders.

Hoe levensvatbaar is een kalifaat?

Hoewel de extremistische praktijken van ISIS niet erg populair zijn onder de meeste islamieten, is de droom van een zogeheten kalifaat wijdverspreid in de islamitische wereld. Wat is een kalifaat, en wat zijn de gevolgen als er een wijdgedragen kalifaat zou ontstaan?

Kalifaat
Naar verluidt uit islamitische bronnen is de (verder niet uit overige historische bronnen bekende) Mekkaanse handelaar, later krijgsheer  AbÅ« al-Qāsim Muḥammad ibn Ê¿Abd Allāh ibn Ê¿Abd al-Muá¹­á¹­alib ibn Hāshim, beter bekend als Mohammed, van de Arabische stam Kuraish de uitvinder van de islam. Gedurende twee decennia probeerde deze Mohammed met weinig succes zijn religieuze boodschap te verspreiden in zijn geboortestad Mekka, nu een met smakeloze architectuur volgeplempt pelgrimsoord in de westelijke kuststreek van het huidige Saoedi-Arabië.

De islamitische hemel, met daarin veel mooie gewillige vrouwen en rivieren van wijn, spreekt erg tot de verbeelding van jihadstrijders.
De islamitische hemel, met daarin veel mooie gewillige vrouwen en rivieren van wijn, spreekt erg tot de verbeelding van jihadstrijders.

Zijn ideologie, die de naam ‘islam’ kreeg, kreeg een politiek karakter toen hij met zijn volgelingen migreerde naar de nabijgelegen woestijnstad Medina. De combinatie van een religieuze boodschap, waarbij Mohammeds volgelingen rivieren van wijn en veel gewillige vrouwen kregen voorgespiegeld als ze zouden sneuvelen in de strijd tegen de ongelovigen, met politiek bleek een succesnummer. Hordes fanatieke volgelingen maakten korte metten met vijandige joodse stammen en andere tegenstanders. Hier werd de eerste islamitische staat gesticht, die al tijdens het leven van Mohammed het Arabisch schiereiland onder de voet liep. Na de dood van Mohammed, die zowel werelds als geestelijk leider was, moest de rol van werelds leider overgenomen worden door een andere islamiet. De eerste khilafâh, klassiek-Arabisch: ‘opvolger’, werd Mohammeds oom Abu Bakr. Na diens dood, werd deze opgevolgd door resp. Mohammeds volgelingen Omar en Othman en neef Ali. Het rijk dat deze kaliefen bestuurden werd aangeduid als khilafât, in het Nederlands weergegeven als kalifaat. Dit kalifaat groeide door de vele veroveringsoorlogen van de islamieten zo sterk, dat het uiteenviel. Slechts enkele keren in de geschiedenis vormden de islamitische gebieden één enkel rijk.

Hoe groot zijn de kansen voor IS om uit te groeien tot een door islamieten wereldwijd erkend kalifaat?
De islamistische militie Islamitische Staat in Irak en al-Shams (ISIS) heeft in 2013 en het eerste halfjaar van 2014 een groot, aaneengesloten gebied in het noorden van Syrië en Irak veroverd. Hierin vinden  alle klassieke hoogtepunten van het islamisme plaats: standrechterlijke executies, kruisigingen, ontvoeringen en het opleggen van de strenge islamitische wetgeving, de sharia, die onder meer muziek verbiedt. Waar deze groep eerder streefde naar een emiraat dat Syrië en Irak omvat, is na de verovering van de grote stad Mosoel in Irak klaarblijkelijk nu het ambitieniveau flink gestegen. Toch zijn  de kansen van voormalig emir, nu kalief al-Baghdadi om uit te groeien tot de wereldlijk leider van meer dan een miljard islamieten niet bijster groot. Hij zal overwinning op overwinning moeten stapelen om hiermee aan te tonen dat Allah met hem is. Bij het schrijven van dit artikel zit echter de klad in zijn veroveringsplannen. Logisch ook: de sji’ietische meerderheid in Irak, alsmede de Koerden en de overige milities in Syrië hebben weinig trek om onderworpen te worden aan massa-executies en ook meer competente buitenlandse leiders, zoals Vladimir Putin, maken zich nu steeds meer zorgen. De reden waarom Putin gevechtsvliegtuigen levert aan Irak. Kortom: al-Baghdadi zal een konijn uit de hoge hoed moeten toveren om niet snel onder de voet te worden gelopen.

Geregeld duikt hij op in de islamitische geschiedenis: de Mahdi, althans mensen die beweren dat ze hem zijn.
Geregeld duikt hij op in de islamitische geschiedenis: de Mahdi, althans mensen die beweren dat ze hem zijn.

Mahdi
Dat konijn is mogelijk de Mahdi. Net als christenen geloven islamieten in een apocalyptische figuur, de Mahdi, die in een eindstrijd de islamieten zal leiden in een vernietigingsoorlog tegen de rest van de wereld. In de weinig geruststellende woorden zoals die door islamieten worden toegeschreven aan Mohammed:
De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegeningen zijn met hem) heeft gezegd: “Bij Hem in Wiens Hand mijn ziel is, zeker, (Jezus) de zoon van Maryam zal spoedig onder jullie (moslims) neerdalen en hij zal de mensheid rechtvaardig beoordelen volgens de wetten van de Qor-aan (als een rechtvaardige leider); hij zal het kruis breken en het varken doden en er zal geen djizyah zijn. Geld zal er overvloedig zijn, zodat niemand het zal accepteren en één enkele knieling voor Allah (in het gebed) zal beter zijn dan de hele wereld en alles wat er in is.” Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden zijn met hem) voegde er aan toe: “Als jullie willen, kunnen jullie (dit vers van de Edele Qor-aan) reciteren: â€œEn er is niemand van de Lieden van de Schrift of hij moet vóór zijn dood in hem (de profeet ‘Iesaa) geloven en op de Dag der Opstanding zal hij een getuige over hen zijn.”

De eschatologie van de christenen is echter verschillend van die van de islamieten, waardoor de figuur die de islamieten als Mahdi zien, door de christenen zal worden gezien als de antichrist. Als al-Baghdadi, naar verluidt een afstammeling van Mohammed wat vereist is, of iemand van zijn trawanten er in slagen door grote groepen islamieten te worden gezien als Mahdi, zal dit voldoende politiek momentum opleveren om alle islamitische gebieden, en vermoedelijk ook een deel van de rest van de wereld, onder de voet te lopen. Dit zal uitermate nare gevolgen hebben, want dit zal neerkomen op een derde wereldoorlog. De vraag is echter of dit gaat lukken. Alleen door een zeer ingrijpende gebeurtenis, denk aan de vernietiging van Mekka of een ineenstorting van het huidige door het Westen gedomineerde economische systeem, zal dit kunnen gebeuren.

Lees ook: 
Een nieuw kalifaat: de geopolitieke gevolgen

14 gedachten over “Hoe levensvatbaar is een kalifaat?”

 1. Volgens onderstaande informatie heeft het allemaal maar weinig echt met de Islam te maken maar vooral met geopolitiek. 

  In onderstaande artikel wordt duidelijk dat ISIS vooral uit de broedmachine van de CIA komt, net als Osama Bin Laden en Saddam Hoessein etc eerder ook uit die hoek kwamen/ondersteunt werden. Het is kortom een pure hoax. De CIA schept haar eigen vijanden in de publieke opinie terwijl het ondertussen voertuigen van haarzelf zijn om op een beestachtige manier het imperialisme van bepaalde krachten binnen de VS uit te voeren. 

  Dus in die zin heeft het Kalifaat best een kans… :D

  The Fall of Iraq – What You Aren’t Being Told
  http://www.filmsforaction.org/watch/the-fall-of-iraq-what-you-arent-being-told/

  En we zien dat in Nederland dit allemaal gebruikt werd om de bezuinigen op de AIVD om zeep te helpen en ondertussen laten we elke Nederlander 15 Euro extra belasting betalen over leidingwater via de belastingen. Want ja al deze ellende moet natuurlijk wel betaald worden en daar heeft de elite die van al deze onrust profiteert zelf geen zin in. 

  Kijk deze mooie documentaire van Sofex nog eens; The business of war: http://www.vice.com/vice-news/sofex-the-business-of-war-full-length 

  Kortom al dat geleuter over geloof is slechts een afleiding in mijn opinie. En mensen die denken dat ze hun beslissingen aan derden over kunnen laten adviseer ik The Natural Law videoserie eens te bekijken.

  Wat we Moslims zogenaamd verwijten met hun blinde geloof in hun religie, wat idd totaal absurd is als ze het zouden doen, doen wij als Nederlanders ondertussen net zo goed maar wij vertrouwen blind in een totaal corrupte overheid die ons via elk pakje boter wat we kopen berooft…
  Tijd om een soeverein mens te worden?

  -) De Soevereine mens beweging

 2. Nogal vergezocht verhaal. Het lijkt me niet dat ze voor niets massaal doodvechten daar. Huurlingen doen dat niet. Er gaan duizenden strijders uit Europese landen op weg naar dat gebied, alleen NL al 200. Zeker ook allemaal door de CIA gerecruteerd en betaald.

  1. Waar heeft ISIS haar geld en wapens vandaan gehaalt? Waarom krijgt deze club meer media aandacht in een paar weken tijd dan welke andere club in die regio ooit gehad heeft. En welke 200 Nederlanders zijn die kant opgereist? Enige bronnen bij die cijfers?

   En ik neem aan dat je weet dat Osama Bin Laden en Sadam Hoessein beide getraind zijn en gesteund zijn met wapens en geld vanuit de CIA? Dus als je die lijn doortrekt is het niet vergezocht maar ligt het precies in het verlengde met wat de UK en de VS al ongeveer een eeuw doen in het Midden Oosten. De boel totaal verzieken voor de mensen daar zodat zij de grondstoffen kunnen exploiteren. Verdeel en heers. Speel de moslims vrolijk tegen elkaar uit, giet er een sausje van religieus extremisme overheen en blaas dat vooral op in de media zodat mensen niet nadenken over de economische motieven achter de oorlog.  

   Wat ik niet zo goed snap is dat deze club mensen telkens hetzelfde trucje uithalen en mensen er anno 2014 weer net zo hard intrappen. 

   Onthutsend: ISIS-terroristen werden getraind door Amerika en Turkije

   Nog meer bewijs voor steun Westen aan moslimextremisten – ‘Turkije trainde al duizenden moslimterroristen voor oprichting Sharia-Kalifaat’


   ISIS-Sharia-terroristen, getraind door Amerika en Turkije, bewapend door Saudi Arabië

   De schandalen stapelen zich op voor de regering Obama. Nu blijken moslimterroristen van ISIS, dat grote delen van Syrië en Irak heeft bezet, in 2012 op een geheime basis in Jordanië getraind te zijn door Amerikanen en Turken, die hen tegen de Syrische president Bashar Assad wilden inzetten. Het was natuurlijk nooit de bedoeling (?) dat ze tegen de Amerikaanse belangen in Irak zouden vechten. Eerder voltrok eenzelfde rampscenario zich in Afghanistan, waar de Taliban in de jaren ’80 werden getraind door de CIA om te vechten tegen de Russen. Ook daar keerden de moslimextremisten zich later tegen hun ‘weldoeners’.

    

   Getraind in Jordanië en Turkije

   Jordaanse officials hebben bevestigd dat er in Safawi, in de noordelijke woestijnregio van Jordanië, al in 2012 een basis was waar Amerika en Turkije tientallen ISIS-strijders trainden om te vechten tegen Assad. Wel zou eerst onderzocht zijn of de strijders geen banden hadden met Al-Qaeda. Ook op bases in Turkije worden terroristen klaargestoomd voor de burgeroorlog in Syrië. Eén van deze kampen bevindt zich vlakbij de NAVO-luchtmachtbasis Incirlik, bij Adana.

   Ook het Duitse Der Spiegel berichtte in maart dat Syrische rebellen in Jordanië door Amerikanen worden getraind in onder andere het gebruik van anti-tankwapens. Hoewel niet helemaal duidelijk is of de Amerikanen tot het leger behoren of tot private firma’s zoals het beruchte Academi / Blackwater, dragen sommige instructeurs Amerikaanse legeruniformen.

   De Britse Guardian schreef in dezelfde maand dat naast Amerikaanse ook Franse en Duitse instructeurs hulp geven aan de Syrische rebellen. Frankrijk en Duitsland weigerden hierover commentaar te geven aan journalisten van het internationale persbureau Reuters.

   ‘Nieuwe regionale oorlog’

   Gisteren waarschuwde de VN dat het geweld in Syrië en Irak kan overslaan op de buurlanden, met een nieuwe Midden-Oostenoorlog als gevolg. Ook de Jordaanse officials zeiden daar bang voor te zijn. ISIS plaatste onlangs een video op YouTube waarin werd gedreigd dat Koning Abdullah, die als een vijand van de islam wordt gezien omdat hij samenwerkt met het Westen, zal worden ‘afgeslacht’. In een andere video is te zien hoe tiener-jihadstrijders van ISIS zich rond een Iraakse gevangene opstellen en feest vieren als hij wordt geëxecuteerd. (4)

   Ook Saudi Arabië speelt een grote rol in het Syrische en Iraakse conflict. De Saudi’s leveren wapens aan ISIS en worden algemeen gezien als één van de belangrijkste drijvende krachten achter de aan Al-Qaeda verbonden terreurbeweging.

   ‘Obama medeplichtig’

   Een geïnformeerde bron met contacten met een hoge official binnen de Shi’itische Iraakse regering van premier Nouri Al-Maliki noemt de Amerikaanse president Obama ‘medeplichtig’ aan de oorlog die ISIS voert tegen de regering in Baghdad. Tevens bevestigt hij dat duizenden in Turkije getrainde moslimterroristen via Syrië naar Irak zijn gereisd, met als doel daar het Islamitische Sharia-Kalifaat op te richten. (1)

    

   Xander

   (1) World Net Daily
   (2) The Guardian
   (3) Spiegel via Reuters
   (4) Breitbart

   1. Waar heeft ISIS haar geld en wapens vandaan gehaalt?

    Van het regime-Erdogan en van rijke fundamentalistische Arabieren, vermoedelijk ook rechtstreeks van de fundamentalistische golfstaten Qatar en Saoedi-Arabië. Na de verovering van Mosul en meerdere olievelden, waarbij ook veel Iraakse legerwapens zijn buitgemaakt is financiering helemaal geen issue meer.  

    Waarom krijgt deze club meer media aandacht in een paar weken tijd dan welke andere club in die regio ooit gehad heeft.
    Omdat de militaire vorderingen daar aanleiding toe gaven. Klaarblijkelijk heb je geen benul van de grootte van het gebied dat IS nu bezet.

    En welke 200 Nederlanders zijn die kant opgereist? Enige bronnen bij die cijfers?
    Zie onder meer hier en hier. 

    1. Dat is toch precies wat het artikel wat ik post ook zeg, alleen laat jij de rol van de VS en de CIA er volledig uit. Waarom doe je dat? Je weet dat Osama Bin Laden en Sadam Hoessein beide bewapend en getraind zijn door de CIA? Je weet dat het Westen in 1953 een volledig democratisch gekozen president in Iran afzette om er een puppetdictator neer te zetten? Je weet dat het meest repressieve regiem, dat van Saoudi Arabie beschermt wordt door de VS?… 

     Waar haalt Saoudi Arabie haar wapens verdaan over het algemeen?

     De bronnen die je geeft geven aanzienlijk lagere getallen dan het getal van 200 wat jij noemt. 

     Niet dat het mij wat uitmaakt. Elke fundamentalist die daar graag naar toe wil moet maar gaan, liever daar dan hier wat mij betreft.

 3. Dat dit zogenaamde kalifaat echt zal uitgroeien tot een nieuwe wereldmacht die de al bestaande machten serieus kan bedreigen lijkt me zeer onwaarschijnlijk. Ook al zou de westerse wereld zich door deze dolgedraaide fanaten laten ringeloren dan zijn er nog Rusland, China en India. Allemaal staten die bepaald niet dol zijn op losgeslagen moslim terroristen. 

  1. Daarom het is een pure hoax, de VS zoekt al tijden een ingang om het Syrische regiem omver te werpen. Het volk wilde geen oorlog. Assad wist tot nu toe de gesteunde rebellen door de CIA tegen te houden dus nu proberen ze het via deze methode. 

   Het verdeel en heers spelletje via een flinke dosis angst en leugens uitgerold via de mainstream media werkt nog steeds wonderen. 

   En ondertussen casht de elite vrolijk verder aan hun opgezette onrust. 
   -) Rijk worden via politiek, oorlog en olie

  2. Op dit moment stelt IS idd nog weinig voor, zoals ik al in het artikel overigens al aangeef. Dat gaat veranderen als grote groepen islamieten deze groep gaan steunen. Dan praten we over een zesde deel van de wereldbevolking. De gehele wereld onder de voet lopen zal ze niet lukken, daarvoor is de rest van de wereld domweg te sterk, maar het is niet moeilijk te voorspellen dat dit een hoop bloedvergieten met zich mee zal brengen.

    1. Quote uit het artikel:

     Toch zijn  de kansen van voormalig emir, nu kalief al-Baghdadi om uit te groeien tot de wereldlijk leider van meer dan een miljard islamieten niet bijster groot. Hij zal overwinning op overwinning moeten stapelen om hiermee aan te tonen dat Allah met hem is.

 4. Artikeltje wat voorbij kwam op Powned. 
  De jihadisten van haatbaardenclub ISIS zouden zijn begonnen met de verkoop van ruwe olie uit Noord-Irak.

   

  De olie is afkomstig van een door ISIS veroverd olieveld ten zuidwesten van de Iraakse stad Kirkuk, meldt het ANP. De extremistische groepering zou zo’n honderd vaten met olie hebben geladen en vertrokken zijn naar een lokale raffinaderij of naar de grens met Iran.

  De Iraakse politie meent dat de olie getransporteerd is via de Koerdische Autonome Regio. ISIS heeft meerdere olievelden in Irak en Syrië in handen. Donderdag veroverde de terreurgroep nog één van de grootste olievelden van Syrië.

  ————-

  Wapens, Olie en Politiek zijn weer nauw met elkaar verbonden. Nu de drugs er nog bij en dan is het verhaal weer compleet. 

  Big Oil & Their Bankers In The Persian Gulf: Four Horsemen, Eight Families & Their Global Intelligence, Narcotics & Terror Network

  Big Oil… pulls back the covers to expose a centuries-old cabal of global oligarchs, whose control over the global economy is based on hegemony over the planet’s three most valuable commodities: oil, guns and drugs- combined with ownership of the world’s central banks. Henderson implicates these oligarchs in the orchestration of a string of conspiracies from Pearl Harbor to the Kennedy Assassination to 911. He follows the trail of dirty money up the food chain to the interbred Eight Families who- from their City of London base- control the Four Horsemen of Oil, the global drug trade and the permanent war economy. “Big Oil… is an extraordinary expose of the powers and events that are exacting a heavy toll on us, the people”. – Nexus New Times Magazine. Australia. “Big Oil… is hair-raising and a masterpiece which deserves not less than the Pulitzer Prize in Journalism. This book should be a requisite for every American to study.” – Dr. Carlos J. Canggiano, M.D., Juana Diaz, Puerto Rico.

   1. Misschien dat ik je reactie niet begrijp maar de grote blauwe titel is de bron op zichzelf, het is een boek van 20 hoofdstukken met meer dan 400 paginas. Ik begrijp dat je graag leest, op Amazon kun je online ook gratis al een stukje lezen.
    http://www.amazon.com/Big-Their-Bankers-Persian-Gulf/dp/1453757732

    En anders zou ik deze videos nog eens doorkijken om te zien hoe groot de invloed van een kleine Elite uit het Westen is in die regio daar. In die zin vind ik het wat raar dat je die partij helemaal buiten beschouwing laat in je analyse. Als dit kalifaat gesteunt woor de CIA, Saoedi arabie en Turkijken dan heeft het namelijk heen hele grote kans van slagen.

    -) Culture in Decline on the Nature of Wars
    -) SIPRI - Top 100 wapenproducenten wereldwijd
    -) VPRO – Oorlog te koop
    -) Rijk worden via politiek, oorlog en olie
    -) Wie vormen het internationale private bankenkartel?
    -) John Pilger – De oorlog tegen democratie
    -) Bekentenissen van een economische huurmoordenaar
    -) Het militair industrieel complex
    -) 100 jaar mindcontrol experimenten
    -) Corruptie uitgelegd door ex-lobbyist
    -) Oorlog is cashen voor de elite
    -) Bankieren met Hitler
    -) Wereldvrede visionair of utopie?
    -) Hernieuwbare energie inplaats van oorlog
    -) List of wars involving the United States
    -) The Greatest Truth Never Told
    -) The Liberty Academy

 5. Het zal. De soennitische fundamentalist Erdogan heeft zijn sympathieën voor de Moslimbroederschap en andere extremistische bewegingen nooit onder stoelen of banken gestoken. De steun van de VS en overigens ook Nederland voor de theocratie Saoedi-Arabië is inderdaad een schandelijke zaak, die niet voor niets al enkele keren aan de kaak is gesteld op Visionair.

Laat een reactie achter